Belföld
Külföld

Visszatekintő: ezek voltak a közvéleményt leginkább foglalkoztató témáink 2019-ben

Kozán István 2020. január 02., 09:03 utolsó módosítás: 2020. január 03., 19:41

Parkolás, pápalátogatás, temetőfoglalás, sportsikerek, véget nem érő medvetéma – a mögöttünk hagyott év székelyföldi közvéleményt leginkább érintő témáit gyűjtöttük csokorba, hónapokra lebontva.

Visszatekintő: ezek voltak a közvéleményt leginkább foglalkoztató témáink 2019-ben
galéria
Fotó: Székelyhon
Január

Egy álom teljesül

Közleményben jelentette be január 11-én a Vatikán, valamint a román államelnöki hivatal a romániai és erdélyi katolikusok által várva várt hírt, miszerint Ferenc pápa május 31. és június 2. között Romániába látogat, ugyanakkor felkeresi Csíksomlyót is.

A bejelentés utáni fél esztendő valóban a pápalátogatás előkészítéséről szólt.

Rendőrverés Székelyudvarhelyen

Megvertek egy helyi rendőrt január 20-án a Madarasi Hargitán, az áldozat fejsérüléseket szenvedett. Ennyivel azonban nem ért véget a konfliktus, az áldozatot elszállító autót a támadó hószánra pattanva követte kilométereken keresztül. Ezalatt a járművét többször nekivezette az autónak, amelyet sikerült megállásra kényszerítenie, hogy újból bántalmazhassa áldozatát.

A történet még idén lezárult, ugyanis a sértett fél visszavonta feljelentését, és kiegyezett az agresszorral.

Február
Pláza helyett Fészek


Február végén kürtöltük világgá, hogy nemsokára elkezdődik Csíkszeredában az egykori traktorgyár helyén elképzelt pláza utódjának építése. A Nest (magyarul Fészek) nevet viselő integrált kiskereskedelmi park, amelynek elkészítését idénre ígérik, az üzletfelületek mellett több száz parkolóhelyet is kínál, az övezeti rendezési tervnek megfelelően körforgalom és bekötőút is épül a helyszínen.

Amit akkor írtunk, azt ma is megismételhetjük, hiszen minden a leírtak szerint alakult az év folyamán. A Fészek a tervek szerint 2020 tavaszára készül el.

Sok az eszkimó, kevés a fóka

Évek óta problémát okoz a székelyföldi városokban is az autópark folyamatos növekedése: csúcsidőben nehézkessé válik a közlekedés, torlódások alakulnak ki, a parkolóhelyek száma pedig nem elegendő. Februárban utánajártunk, hány személygépjárművet tartottak nyilván az önkormányzatok adóosztályain a 2000-es évek elején, 2010-ben és 2018 végén.

A fenti csatolt cikkben található infografikánk magáért beszél.

Március

Cserére szoruló hálózatok

Márciusban átfogó anyagot készítettünk a székelyföldi városok gázhálózatairól. Mint kiderült, a legtöbb székelyföldi városban harminc-negyven éve építették ki a gázhálózatot, és azóta még sehol nem végeztek teljes felújítást. A szolgáltató szakaszosan modernizálja a gyakran szivárgó vezetékeket, egységes korszerűsítési stratégia azonban látszólag nincs.

A székelyudvarhelyiek, marosvásárhelyiek és csíkszeredaiak viszont még így is jó helyzetben vannak, Gyergyószentmiklóson ugyanis a lakosság nagy százalékának még nem volt lehetősége, hogy rácsatlakozzon a hálózatra. Ez az esztendő egyébként sokaknak a Székelyudvarhelyen a gázhálózat cseréje miatt felásott utcákról lesz emlékezetes.

Embert ölt a medve

Rárontott és súlyosan megsebesített egy medve egy kőrispataki férfit a település határában március végén. A támadás során – amelyben a medve felhasította a férfi oldalát, illetve a mellkasán is sérüléseket okozott – az áldozat elvesztette az eszméletét, szekérrel vitték be a faluba, majd személyautón indultak el vele a Székelyudvarhelyről riasztott mentő irányába. A férfi mentőbe került, de a kórházba szállítás közben életét vesztette.

Időközben kiderült, hogy az áldozat is felelős a támadás miatt, hiszen a korábban alkoholt fogyasztó kőrispataki férfi túl közel merészkedett a bocsos medve barlangjához, mi több, fával dobálta azt, így bőszítve fel a vadállatot.

Április

Erdély is felkerült a térképre

Jó volt cikkezni arról áprilisban, hogy Erdély is felkerült a rangos Condé Nast Traveller utazási magazin célállomásnak a listájára. Olyan helyeket említettek, amelyekre a szakemberek szerint érdemes ellátogatniuk az utazni vágyóknak 2019-ben.

A listán Erdély olyan világhírű helyszínek társaságában szerepelt, mint például Egyiptom, a görögországi Peloponnészosz, az olaszországi Matera, a török riviéra, az amerikai New Orleans, Tahiti vagy éppen Szingapúr.

Autók a város peremén

Kitekintettünk egy nagyobb elemzés erejéig Székelyföldről és azt vizsgáltuk meg, hogy Nyugat Európában hogyan oldják meg a városok egyre nagyobb autóállományának parkoltatását. Mint kiderült, tőlünk nyugatabbra már valóság, nálunk még a sokak által leszólt elképzelés a közvetkező: megérkezni egy városba, a bevezetőút mellett kialakított parkolóban hagyni az autót, majd tömegközlekedéssel eljutni a központba vagy ahova szeretnénk.

Tervek szintjén viszont Székelyföld is előrelépett, és a tömegközlekedés fejlesztése nyomán pár éven belül kipróbálhatók lesznek a P+R-nek is nevezett megoldások.

Május

„Bomba robbant” az Úzvölgyében

Április legvégén és május elején robbant a bomba: Dormánfalva önkormányzata április elején önkényesen román parcellát alakított ki a Hargita és Bákó megye határán fekvő úzvölgyi katonatemetőben, melyet korábban Csíkszentmárton község gondozott és a magyar közösség magyar katonatemetőként tartott számon.

Ez az eset az egész évben borzolta a székelyek – és nemcsak – kedélyeit.

Bizonyítható a kegyeletsértés

A Székelyhon kiderítette: hiába szabályozza magyar–román államközi egyezmény a romániai magyar hadisírok és a magyarországi román hadisírok jogi helyzetét, a dormánfalvi önkormányzat erre fittyet hányt.

A birtokunkba jutott 1917-es katonai temetőtérkép minden kétséget kizáróan bizonyítja, hogy a dormánfalviak április elején a magyar királyi 10. (miskolci) honvéd gyalogezred I. számú temetőjének III. és IV. sorai fölé állították a betonkereszteket.

Fennakadtak a papírozáson

A romániai bürokrácia útvesztőjébe bonyolódott bele a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ), ezért le kellett mondaniuk a május 11–18. között Székelyföldre tervezett útjukat.

A zömmel anyaországi orvosok 1991 óta évente kétszer végeztek ingyenes szűrővizsgálatokat Hargita megyében. Ezúttal a felülhitelesítésen múlt a látogatás.

Sajnos, ősszel sem sikerült gyógyítaniuk Székelyföldön.

Ligát váltott az FK Csíkszereda

Egy fordulóval a bajnokság befejezése előtt megnyerte a labdarúgó 3. Liga 5. csoportját az FK Csíkszereda, és feljutott a 2. Ligába.

Ezzel a teljesítménnyel soha nem látott magasságokba emelkedett a csíki labdarúgás.

Június

Az Úr nem fog minket becsapni

Ti minden évben, pünkösd szombatján elzarándokoltok ide, hogy eleget tegyetek őseitek fogadalmának, megerősödjetek az Istenbe vetett hitben és a Szűzanya iránti tiszteletben, akit ez a fából készült csodálatos szobor jelenít meg. Ez az évi zarándoklat Erdély öröksége – mondta Ferenc pápa homíliájában a Csíksomlyón.

Az egyházfő több mint százezer hívő előtt mutatott be szentmisét június elsején.

Agresszió a katonai temetőben

Június 6-án több ezer román megemlékező erőszakkal nyomult be az úzvölgyi katonai temetőbe, hogy részt vegyen a román parcella és emlékmű román ortodox felszentelésén, miután székelyek élőlánccal próbálták megakadályozni ezt.

A román védelmi tárca már júniusban úgy próbálta orvosolni az úzvölgyi katonatemető körül kialakult helyzetet, hogy saját gondozásába veszi a sírkertet. A román és a magyar hadisírgondozó hivatal képviselőinek a júniusi bukaresti megbeszélésen Kovács Vilmos ezredes, a magyar hivatal vezetője jelezte, hogy Budapest ezzel nem ért egyet, hiszen a temetőt eddig a csíkszentmártoni önkormányzat gondozta, „nem is rosszul”.

Július

Érettségi utáni döbbenet

Az elmúlt évek legrosszabb eredményei születtek az érettségin mind országos szinten, mind pedig a három székelyföldi megyében. Országszerte a vizsgázók  63,7 százaléka érte el az átmenéshez szükséges hatos vagy annál nagyobb átlagot a vizsgasorozaton.

A székelyföldi megyék közül ezt az  értéket Maros megye közelítette meg a leginkább, ott a vizsgázók 60,8 százalékának sikerült az érettségije, Kovászna  megyében  58,4 százalékos ez az arány, Hargita megyében  pedig  mindössze 50,3  százalék.

Hiányzó elkerülő utak

A megnövekedett autós forgalom miatt igen nagy szükség lenne az áthaladó gépjárművek számára elkerülő utakra a székelyföldi városokban. Ezek megépítése jórészt még várat magára – van, ahol a terveknél tartanak, máshol az országos közútkezelő félkész munkálataira kell várni, de arra is van jó példa, hogy egy város saját kezébe vette a kérdés megoldását.

Utóbbiba tartozik Csíkszereda, ahol idén egy második elkerülőutat is átadtak az autós forgalomnak, jelentősen lazítva az áthaladó forgalmon.

Sokakat vonzó aranyrózsa

Látványosan megnőtt a csíksomlyói Mária-kegyhely iránti érdeklődés Ferenc pápa látogatásának köszönhetően. Ferenc pápa június elsejei látogatásakor az általa celebrált szentmise végén, a csíksomlyói Hármashalom-oltárnál adta át ajándékát, az aranyrózsát a Mária-kegyszobornak.

Ezt az ajándékot a kegytemplomban a Szűzanya szobra mellé helyezték, szemből nézve a jobb oldalára. A rózsa ezüstből készült, szára és a címer 24 karátos arannyal van bevonva.

Augusztus

Megbékélni végre

Több ezren vettek részt augusztus 26-án azon a megemlékezésen, amelyet a II. világháború úzvölgyi csatájának 75.évfordulóján szerveztek a Hargita és Bákó megye határában fekvőkatonai temetőben.

Csíkszentmárton önkormányzata, Hargita Megye Tanácsa, valamint a Hargita Megyei Kulturális Központ által meghirdetett rendezvényre az előző évekkel ellentétben ezúttal kiemelt figyelem hárult, hiszen a sírkertben tavasszal  elhelyezett román kereszteket és ortodox emlékművet szélsőséges románok két és fél hónappal a megemlékezés előtt erőszakkal felavatták.

Medvekrízis Udvarhelyszéken

Feszültség és félelem uralkodott a nyáron Etéd községben, ahol mindennapos látványnak számítottak az év folyamán a medvék. A vadállatok betörnek a portákra, háziállatokat pusztítva el, vagy éppen a gyümölcsfákat, kerítéseket téve tönkre.

Míg az előző években csak sötétedés  után  kellett  tartani a  nagyvadaktól,  augusztusban már nappal is előjöttek, és nemcsak a falvak határában, de a házak között is garázdálkodtak.

Szeptember

Lapozni főnyeremény!

A Székelyhon napilap Lapozni főnyeremény! címmel indított nagyszabású nyereményjátékot: decemberben közel százezer lej értékben sorsoltunk ki nyereményeket. A 78 ezer lej értékű főnyereményt, egy Toyota Corollát elsőként a  marosvásárhelyiek csodálhatták meg.

Nincs új a nap alatt

Több mint 2,8 millió óvodásnak és iskolásnak kezdődött el szeptember 9-én a tanítás. Az új tanév változásokat és kihívásokat egyaránt rejtegetett: például a megszokottnál hamarabb zárul az első félév (december 20-án), de a vizsgázó nyolcadikosokat is érhetik meglepetések.

Abban viszont mindenki egyetért, hogy idén is a bizonytalanság a legnagyobb kihívás a tanügyben. A gyerekeknek jó hír, hogy a téli vakáció 2020. január 12-ig még tart.

Derült égből villámcsapás

Előzetes konzultáció nélkül, váratlan hirtelenséggel vezette be az oktatási minisztérium szeptemberben azt a korlátozást, melynek értelmében már a következő tanévtől nem indíthatnak középiskolai és szakközépiskolai kilencedik osztályt azokban a középiskolákban, ahol egy vizsgázónak sem sikerült az érettségije a júniusi-júliusi vizsgasorozaton.

Az intézkedéssel kapcsolatban jócskán voltak kifogások.

Október

Székelyföldön a missziós kereszt

A világegyház és a civil világ egyaránt Budapestre figyel majd 2020 őszén: szeptember 13. és 20. között ott tartják meg az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust (NEK).

A hároméves előkészületi idő mérföldkövéhez érkezett október elején a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye: Csíksomlyóra, Hargitafürdőre és Marosvásárhelyre érkezett a missziós kereszt, a magyarországi kongresszus jelképe. Minden helyszínre elkísértük a jelképet.

Nyugdíjba vonulnának

Lapcsaládunk írta meg először október 8-án, hogy várhatóan még idén kinevezi Ferenc pápa a gyulafehérvári római katolikus érsekség új vezetőjét, miután Jakubinyi György érsek a nyugdíjazását kérte. Nyugdíjba vonult a Csíkszeredában szolgáló Tamás József püspök is.

Aztán néhány napja az is kiderült, hogy a Kultúra Pápai Tanácsának irodavezetőjét, Kovács Gergelyt nevezte ki Ferenc pápa a Gyulafehérvári Főegyházmegye érsekévé a leköszönő Jakubinyi György helyébe.

Felmentett elöljárók

A Maros Megyei Törvényszék első fokon minden vádpont alól felmentette Csíkszereda polgármesterét és alpolgármesterét, Ráduly Róbert Kálmánt és Szőke Domokost az ellenük évek óta zajló büntetőperben, októberben.

Az ítélet nem jogerős, és mint később kiderült, meg is történt a fellebbezés, a tárgyalás idénre marad. A két elöljáró elleni pert 2016 tavasza óta tárgyalta a Maros Megyei Törvényszék, az eljárás során számos tanút hallgattak meg, akik mind azt  állították, a polgármester és alpolgármester nem követett el törvénytelenségeket.

November

Messze még a megoldás

A tervezettnél jóval később ugyan, de november hatodikán ismét tárgyalóasztalhoz ültek az úzvölgyi katonatemetővel kapcsolatos kérdések tisztázása érdekében a magyar és a román hadisírgondozásért felelős szervezetek, ezúttal ráadásul német és orosz illetékesek is csatlakoztak hozzájuk.

Noha a sírkertnél tartott szerdai egyeztetés során jelentős előrelépés nem történt, az érintettek álláspontjaik ismertetése után a helyszínt is körbejárták, és abban mind egyetértettek, hogy békés megoldásra van szükség.

Kilőtt medve, kirúgott prefektus

Hosszas szenvedés után, november 17-én kora délután kábították el, majd lőtték ki azt a medvét, amelyet azelőtti napon este ütöttek el a 13A jelzésű országút Parajd és Szováta közötti szakaszán: a nagyvadnak három végtagja törött el, képtelen lett volna tovább élni a vadonban.

Totojázása miatt még aznap menesztette tisztségéből Jean-Adrian Andreit, Hargita megyeprefektusát Ion Marcel Vela belügyminiszter. Decemberben be is iktatták Ion Procát, a Nemzeti Liberális Párt megyei önkormányzati képviselőjét Hargita megye prefektusává.

December

Emészthetetlen PISA-eredmény

Háromévente, a PISA eredmények időszakos összegzésénél, minden kiderül! Rendszerszintű és mélyreható oktatási reform kidolgozása, szakemberekből állóparlamenti munkacsoport létrehozása – a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége egyaránt intézkedéseket sürget a december elején megjelent PISA-felmérés eredménye miatt.

A felmérés szerint átlag alatti a romániai diákok teljesítménye.

Kisorsoltuk nyereményeinket

Percekig szólni sem tudott, amikor világossá vált számára, hogy megnyerte Lapozni főnyeremény! nevű játékunk fődíját, mondta Xántus Árpád december 13-án. A csíkszeredai fiatalember kifejezetten csak a Toyota Corolláért vett részt a játékban, és szerencséjére épp azt nyerte meg.

A Lapozni főnyeremény! játékunk második díját, a fűnyíró traktort székelyudvarhelyi előfizetőnk nyerte: Lázár Albert régi, hűséges olvasónk. Harmadik díjunkat a gyergyószentmiklósi Czink Gábor nyerte: hűséges olvasónk utazhat el másodmagával Szovátára egy wellnesshétvégére.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Videó

Videó
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
newsvote_ szekelyhon.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport