Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Népszerű Hargita megye új prefektusa

Kovács Attila 2019. december 21., 13:31
HIRDETÉS

Sokan gratuláltak Ion Procának, aki szombaton tette le a hivatali esküt Hargita megye prefektusaként. Több hozzászóló – köztük magyarok is – elismerő szavakkal illették, régi ismerősként, barátként üdvözölték.

Népszerű Hargita megye új prefektusa
galéria
Fotó: Gábos Albin

Hargita megye prefektusát szerdai ülésén nevezte ki a kormány, tisztségbe való beiktatása pedig szombaton délelőtt történt meg Csíkszeredában, a megyeházán.

A kinevezésről szóló kormányhatározatot a kormány képviseletében Andrei Baciu, az egészségügyi minisztérium államtitkára ismertette, majd az eskütétel után az új prefektus köszöntötte a meghívott intézményvezetőket, polgármestereket, elöljárókat.

HIRDETÉS

A 40 éve fiatal olasz-francia szakos tanárként Csíkszeredába érkezett, és a magyar közösség körében is népszerű Ion ,,Gianni” Proca, akit korábban zenészként, énekesként is megismerhettek, úgy fogalmazott, hogy egy rendszer alapja a polgárokért dolgozni.

Fotó: Gábos Albin

Mint mondta, az általa vezetett intézmény és a polgárok közötti kapcsolat és együttműködés feltételei adottak, a nemzetiségek közötti együttélés pedig néha nehézségekkel, de örömökkel is jár, és gazdagítja az életet.

Tanuljunk egymástól, örüljünk egymás sikereinek, legyünk büszkék arra, hogy Hargita megyeiek vagyunk

– buzdított Ion Proca, aki beszéde végén magyarul is áldott karácsonyt kívánt.

Elismerő szavak, szép emlékek

Kinevezéséhez először Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke gratulált, megemlítve, hogy a megyei önkormányzati képviselő-testületben is jól tudtak együtt dolgozni, és további jó együttműködésre számít. Petres Sándor alprefektus szintén eredményes közös munkára számít, egyúttal megköszönte a korábbi prefektus, a hét évig tisztségben levő Jean Andrei Adrian tevékenységét.

Fotó: Gábos Albin

A volt prefektus, aki szintén jelen volt, úgy értékelte, az intézményben jó közösség dolgozik, utódjának pedig bölcsességet, nyitottságot és megértést kívánt, átadva neki egy román zászlót is.

Ráduly Róbert Kálmán csíkszeredai polgármester szerint Proca az első liberális prefektus Hargita megyében, és kevesen vannak, akik a kezdetektől liberálisok, mint ő.

Régóta ismerem ezt az embert, még 1989 előttről, és azóta sem változott meg. Azt kívánom, hogy ne változzon meg, maradjon ugyanolyan, mint akit eddig is ismertünk és szerettünk

– mondta a városvezető.

Fotó: Gábos Albin

Potozky László, a Polgár-Társ Alapítvány igazgatója egykori általános iskolai diákként mesélt Procáról, fiatal tanáráról, akit született liberálisnak nevezett, és aki a kommunizmusban gitárral jött órát tartani, és olasz dalokat énekelt.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS