Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
Kovács Attila 2019. szeptember 13., péntek

Munkaterületté vált a csíkszeredai Hunyadi János utca egy része

A közlekedést is jelentősen megnehezíti Csíkszeredában az egykori traktorgyár helyén készülő kiskereskedelmi park, a Nest Csíkszereda építése. Az üzletközpont előtt elvezető forgalmas útszakasz teljes felújítása javában tart.

Kovács Attila 2019. szeptember 12., csütörtök

Borboly megúszta a bírságot: elutasította a bíróság Dan Tanasă keresetét

Elutasította a bíróság az ADEC arra vonatkozó keresetét, hogy pénzbírság kifizetésére kötelezzék Borboly Csabát, mert szerintük nem hajtotta végre a székely zászló megyeházáról történő eltávolítására vonatkozó bírósági végzést.

Kovács Attila 2019. szeptember 11., szerda

Csíki államférfi a boldog időkben

Száz éve hunyt el Csíkzsögödi Mikó Bálint főispán, főrendiházi tag, Csík megye egykori főispánja, akinek csíkszeredai mellszobránál szerda délután elhelyezték a megemlékezés koszorúit.

Hallgassa online rádióinkat
Kovács Attila 2019. szeptember 10., kedd

Csíkszeredai utcanévtáblák úgy, ahogyan azt Dan Tanasă szeretné

A Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) elérte, hogy a csíkszeredai utcanévtáblák nyelvi sorrendjét bírósági ítélettel megváltoztassák. A Bukaresti Törvényszék az általuk indított perben elfogadta a szervezet érveit, és a javukra döntött.

Kovács Attila 2019. szeptember 08., vasárnap

Működőképes, de mégis várni kell az integrált hulladékgazdálkodási rendszerre Hargita megyében

Noha működőképes, egyelőre még nem lehet tudni, mikor üzemelik be a Hargita megyei integrált hulladékgazdálkodási rendszert. Nemzetközi közbeszerzési eljáráson választják ki a szolgáltatókat, és ez még idén megkezdődhet.

HIRDETÉS
Kovács Attila 2019. szeptember 03., kedd

Beavatkoznak a hargitafürdői zagytározónál, hogy elkerüljék a katasztrófát

Több hónapig tartó megerősítő munkálatokat kell végezni az egykori hargitafürdői kaolinbánya zagytározóinál, a javításokat nemsokára el is kezdik. A cél a felhalmozódott savas üledék völgybe csúszásának megakadályozása.

Kovács Attila 2019. szeptember 03., kedd

Tovább keresik a helyi rendőrség vezetőjét Csíkszeredában

Ismét kiírják a csíkszeredai helyi rendőrség igazgatói tisztségének betöltéséért szükséges versenyvizsgát. Az intézmény megalakítása a korábbi eredménytelen vizsgázás miatt késik.

Kovács Attila 2019. szeptember 02., hétfő

Újabb és újabb kihívásokat jelent a tömbház-hőszigetelés, most a szakemberhiány a probléma

A volt szocialista rendszerben épült tömbházak külső felújítására a különböző forrásokból támogatásokat nyújtó hőszigetelési programok jelentik a legkézenfekvőbb megoldást. A folyamat Székelyföldön is halad tovább, de sok az előre nem látott akadály.

HIRDETÉS
Kovács Attila 2019. augusztus 31., szombat

Körkép: a zár alatt tartott kukáktól a guberálók foglalkoztatásáig

Embert és rendszert próbáló feladat a városi hulladékgyűjtő helyeken megakadályozni azt, hogy a guberálók rongáljanak, kiborítsák a kukákat, kidobálják, szétszórják ezek tartalmát, amelyet szabad prédának tekintenek. Különböző módszerek léteznek a jelenség visszaszorítására.

Kovács Attila 2019. augusztus 30., péntek

Új útra még legalább három évig biztosan nem számíthatnak Szécsenyben

Még évekig várniuk kell a Csíkszereda szécsenyi övezetében lakóknak a korszerű útra. A jelenlegi gödrös, poros útszakaszt évente kétszer is javítani kell, a rongálódás viszont folyamatos.

Kovács Attila 2019. augusztus 28., szerda

Pénz van, építő nincs – még várni kell a tornateremre

Eredménytelen közbeszerzések miatt kell továbbra is várakozni a csíkszeredai Petőfi Sándor Általános Iskola tornatermének építésére.

HIRDETÉS
Kovács Attila 2019. augusztus 24., szombat

Igényesebb gazdák, minőségi juhállomány

Kászonaltízen lehetett megszemlélni szombaton a vörös pofájú berke juhállomány legjavát, amelyet szakmai zsűri értékelt. A második Vörös Pofájú Berke Kiállítás szervezői és résztvevői szerint látszik a fejlődés, viszont a juhtenyésztés változások előtt áll.

Kovács Attila 2019. augusztus 24., szombat

Nem maradnak fogyasztók nélkül az új ivóvíz- és szennyvízhálózatok

Jelentős összeget, több mint 1,2 millió lejt gyűjtött össze a Hargita Víz Közösségi Fejlesztési Egyesület a lakóktól azokon településeken, ahol a következő két-három évben ivóvíz- és szennyvízhálózatok bővítését, felújítását végzik el.

Kovács Attila 2019. augusztus 23., péntek

Most nehéz, de aztán könnyű lesz – községszintű útfelújítás kezdődött Csicsóban

Fontos beruházás kezdődött el nemrég Csíkcsicsóban, a községi utak túlnyomó részét korszerűsítik, leaszfaltozzák. Két pályázat nyomán jutott támogatáshoz a község, a munkálatok első részét jövőben be is fejezik.

Kovács Attila 2019. augusztus 22., csütörtök

Elszaladtak az árak, futni kell az építők után is

Mintegy ötvenmillió lej értékű épületfelújítási munkálat elkezdését és határidős befejezését késleltetik Csíkszeredában az építőiparban észlelt folyamatos áremelkedések. A közbeszerzési eljárások eredménytelenek, a költségeket újra kell tervezni, a határidők szorítanak.

HIRDETÉS
Kovács Attila 2019. augusztus 21., szerda

Nyár végére maradt a szúnyogirtás Csíkszeredában, ám így is eredményes lehet

Több székelyföldi városhoz viszonyítva, ahol ez már megtörtént, nagy késésben van a szúnyogirtás Csíkszeredában. Idén még nem volt ilyen beavatkozás, de várhatóan a nyár vége előtt mégiscsak megtörténik – a szakember szerint ennek is van haszna.