HIRDETÉS
Kovács Attila 2019. január 15., kedd

Késik a Vigadó felújítása, amely így többe is fog kerülni

Pályázati úton szeretné megszerezni a csíkszeredai Vigadó felújításához szükséges – az építőipari árak emelkedése miatt egyre nagyobb – összeg legalább egy részét a helyi önkormányzat. Ehhez az épület műemlékké nyilvánítását várják.

Kovács Attila 2019. január 07., hétfő

Nem hagyják el a csíkszeredai városházát a katonák

Nincs megfelelő ingatlan számukra, ezért továbbra is a csíkszeredai városháza egyik szárnyát elfoglalva tevékenykedik a sorozási feladatokat is ellátó Hargita Megyei Katonai Központ. A Hargita megyei önkormányzat feladata a helyzet megoldása, de erre még várni kell.

Kovács Attila 2019. január 06., vasárnap

Támogatott telekkönyvezés: nyilvántartásba veszik a földterületeket

Több, az Európai Unió, a Világbank, illetve a kormány által támogatott, a földterületek, ingatlanok ingyenes telekkönyvezését, illetve kataszteri bejegyzését célzó program van folyamatban Hargita megyében, ezekre pedig egyre nagyobb az igény.

Hallgassa online rádióinkat
Kovács Attila 2019. január 05., szombat

Három évre ítélték a volt Hargita megyei közpénzügyi vezérigazgatót

Első fokon három év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a bíróság a Hargita Megyei Közpénzügyi Adminisztráció volt vezérigazgatóját, Kedves Imrét, aki ellen korábban hivatali visszaélés és befolyás vásárlása miatt emeltek vádat. Az ítélet nem jogerős.

Kovács Attila 2018. december 28., péntek

Csíkszeredai képviselet Rádulyék bírósági tárgyalásain

 A bíróság jogerősen érvénytelenítette a csíkszeredai önkormányzati képviselő-testület két évvel ezelőtti határozatát, amely szerint a város nem lép be magánfélként a Ráduly Róbert Kálmán polgármester és Szőke Domokos alpolgármester elleni büntetőperbe.

HIRDETÉS
Kovács Attila 2018. december 26., szerda

Könnyebb a földtulajdon rendezése

A földterületek adásvételét, a kataszteri, tulajdonjogi bejegyzéseket segítik a kataszteri törvény idén elfogadott módosításai. Ugyanakkor a birtoklás bejegyzése is lehetővé vált költséges bírósági eljárás nélkül. A változásokról Sorin Truțăval beszélgettünk.

Kovács Attila 2018. december 22., szombat

Kitiltott jelképek: a csíkszeredai városházán lévő molinók sem maradhatnak

A törvényszék első fokon helyt adott a Dan Tanasă vezette egyesület kérésének, amely a csíkszeredai városháza tanácstermében elhelyezett, székely és magyar jelképeket tartalmazó kihúzható (roll-up) bannerek eltávolítását kérte.

Kovács Attila 2018. december 20., csütörtök

Furcsa ítélet született a székelykeresztúri feliratperben

Jogerős ítélet kötelezi Székelykeresztúr polgármesterét pénzbírság fizetésére amiatt, hogy nem hajtotta végre a Városháza felirat eltávolítására vonatkozó jogerős bírósági döntést. A történet attól abszurd, hogy feliratot már tavaly levették.

HIRDETÉS
Kovács Attila 2018. december 19., szerda

Csak az emléke marad a csíkszeredai parkolóautomatáknak

Vitatott tartozás, haszonbér-hátralék miatt fel is bonthatják a csíkszeredai fizetős parkolási rendszert korábban működtető cég és a helyi önkormányzat közötti szerződést. A vállalkozás ebben az esetben kártérítési perre készül.

Kovács Attila 2018. december 18., kedd

Jó esély van arra, hogy megfelelő lesz a térerő Csíkpálfalván

Elégtelen az Orange mobilszolgáltató által biztosított térerő Csíkpálfalva községben. Emiatt nemcsak a telefonhívások hangminősége, hanem a mobil adatszolgáltatás is sok kívánnivalót hagy maga után. Aláírásgyűjtést szerveztek, így szeretnék rábírni a céget a fejlesztésre.

Kovács Attila 2018. december 17., hétfő

Se ki, se be: a szabálytalanul parkolók „foglyai’’

Sok bosszúságot okoznak Csíkszeredában azok a tilos helyen parkoló autósok, akik elállják a tömbházak belső udvaraiba vezető bejáratokat több tucatnyi lakó közlekedését akadályozva.

HIRDETÉS
Kovács Attila 2018. december 15., szombat

A jó udvarhelyi példát követnék Csíkszeredában a helyi rendőrség létrehozására

A közbiztonság javítása, a rend, a szabályok betartásának ellenőrzése, a határozott, hatékony fellépés a közhangulatot is kedvezően befolyásolja – az általunk megkérdezett illetékesek szerint ezért is szükség van a helyi rendőrségekre Székelyföldön.

Kovács Attila 2018. december 14., péntek

Nem jött be a korondi csavar a Községháza védelmében

Koronddal szemben a Községháza felirat eltávolítására vonatkozó jogerős bírósági ítélet végrehajtásának elmulasztása, Felsőboldogfalván pedig a községháza homlokzatáról hiányzó román címer és zászló miatt indított pereket első fokon megnyerte az ADEC.

Kovács Attila 2018. december 13., csütörtök

Asztalos Csaba: forgalmi táblákon is helye van a magyar nyelvnek

Noha a szabványokra hivatkoztak, úgy tűnik, hogy valójában a kétnyelvűség miatt nem adott jóváhagyást a forgalmi táblákra, majd bírságolt a közlekedésrendészet Csíkszeredában. Az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke szerint ez visszaélés, a kétnyelvűségnek a táblákon is helye van.

Kovács Attila 2018. december 12., szerda

Tanasă újabb részsikere: a csíkszentdomokosi községházáról is eltűnhet a magyar felirat

Helyt adott az elsőfokú bíróság a Méltóságért Európában Polgári Egyesület keresetének, és úgy döntött, hogy el kell távolítani a csíkszentdomokosi községháza homlokzatáról az épületet megnevező magyar feliratot. Az ítélet nem jogerős, a község fellebbezni fog.

HIRDETÉS
Kovács Attila 2018. december 11., kedd

Tanasă következő célpontjai: a tusnádfürdői zászlók

A tusnádfürdői Városháza felirat után a polgármesteri hivatalnak is otthont adó épület előtt felhúzott székely- és városzászlók eltávolítását is szeretné elérni a Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC).