Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Nem élte túl a kőrispataki medvetámadást az áldozat

Széchely István 2019. március 22., 14:43 utolsó módosítás: 2019. március 22., 19:53
HIRDETÉS

Rárontott és súlyosan megsebesített egy medve egy kőrispataki férfit a település határában pénteken délben. A támadás során – amelyben a medve felhasította a férfi oldalát, illetve a mellkasán is sérüléseket okozott – az áldozat elvesztette az eszméletét, szekérrel vitték be a faluba, majd személyautón indultak el vele a Székelyudvarhelyről riasztott mentő irányába. A férfi mentőbe került, de a kórházba szállítás közben életét vesztette.

Az áldozat – hivatalosan meg nem erősített információink szerint – elhunyt a mentőben. Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

Egy negyvenes éveiben járó, két lányát egyedül nevelő kőrispataki férfit támadott meg egy agresszív medve pénteken délben a település határában. A területen illetékes Hubertus Vadásztársaság elnöke, Fazakas Attila a helyszínre érve arról tájékoztatott, hogy a férfi három társával virágföldért ment a határba szekérrel, amelytől kissé eltávolodott a helyszínen.

Társai látták, amint felbukkan egy medve a távolban és rohanni kezd a férfi felé, kiáltozni kezdtek, ám az áldozat ezt nem hallotta meg. A medve rárontott és több helyen súlyosan megsebesítette. A férfi testét oldaltájékon mintegy 15 centiméter hosszan felhasította, ugyanakkor mellkasán a vadállat karmai által okozott lyukak látszanak – mondta el a fővadász.

A férfira egy árokban, eszméletlen állapotban találtak rá a társai, akik azonnal hívták a mentőt, és szekérrel a faluba vitték.

Egyes hírek szerint a férfi olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy mentőhelikoptert hívtak az elszállítására, ezt azonban a székelyudvarhelyi mentőszolgálatnál nem erősítették meg. A szolgálatos diszpécser kevéssel 13 óra után arról tájékoztatott, hogy a súlyos sérülésekkel járó medvetámadásról kapott riasztás után mentőt küldtek a helyszínre, amely még nem érkezett vissza a kórházba a medvetámadás áldozatával. Úgy tudta, a férfival személyautó indult el Kőrispatakról, hogy a sérült mielőbb mentőbe kerüljön.

Ez megtörtént, és a mentő elindult a férfival a székelyudvarhelyi kórház irányába, de amint arról nem sokkal később Fazakas Attila tájékoztatott, az áldozat útközben belehalt sérüléseibe.

A medvetámadás áldozata egy negyvenes éveiben járó, Kőrispatakon élő, két kiskorú lányát egyedül nevelő férfi volt – tájékoztatott Szilveszter Attila, Etéd község megbízott polgármestere, aki akkor még csak hallomásból szerzett információkkal rendelkezett a nem sokkal korábban történt esetről, hivatalos tájékoztatást még nem kapott róla. Nem sokkal később ő is azt közölte, hogy

értesülései szerint a férfi a kórházba szállítás közben belehalt sérüléseibe.

Ezt hivatalos forrásból még nem erősítették meg, a székelyudvarhelyi mentőszolgálatnál kevéssel fél három előtt azt közölték, hogy még nem érkezett vissza a mentő, nem tudják, hogy valós-e az értesülés.

Nem tudják figyelmeztetni egymást

Kőrispatakon már tavaly is problémákat okoztak a medvék. Szeptember végén három helybéli portán is háziállatokat pusztított el egy medve. „Az a meglátásunk sajnos, hogy ha ez elkezdődött, akkor folytatódni fog” – fogalmazta meg a településen élők aggodalmát akkor a korábbi megbízott polgármester. Nagy Endre akkor azt is elmondta, hogy hatalmas a riadalom Kőrispatakon, amihez az is hozzájárul, hogy a falubeliek telefonon nem tudják értesíteni egymást a bajban, ugyanis a térerő hiánya miatt egymástól elszigetelten élnek a lakók.

Péter Szilárd, a Hargita Megyei Mentőszolgálat vezetője az MTI-nek elmondta: meghalt az a 35 éves férfi, akire pénteken rátámadt egy medve Kőrispatak határában.

Péter Szilárd információi szerint előbb a székelykeresztúri mentősök vették át az eszméletlen áldozatot, aztán a székelyudvarhelyi rohammentősök próbálták feléleszteni, de a férfinak a mellkasi és felső végtagi sérülései mellett feltételezhetően belső sérülései is voltak, ezért az újraélesztés eredménytelennek bizonyult. Az áldozathoz mentőhelikopter is indult, de visszafordult, miután a székelyudvarhelyi rohammentősök megállapították a halál beálltát.
Sok a medve

A megbízott polgármester érdeklődésünkre elmondta, megszámlálhatatlanul sok medve él a község falvai környékén, egymást keresztezik a medvenyomok a települések határában. Annyira sok a medve, hogy egy-két kilövésnek nagyjából akkora hatása lenne, mintha egy hangyabolyból eltávolítanának egy-két hangyát – fogalmazott Szilveszter Attila. Érdeklődésünkre elmondta, januárban számtalan alkalommal bejártak a medvék a község falvaiba, azóta e tekintetben csend van, de a tavasz beköszöntével ismét tartanak a megjelenésüktől, hiszen a medvék előbújnak barlangjaikból, mert élelmet kell szerezzenek bocsaiknak.

Azt, hogy sok a medve a környéken, Fazakas Attila is megerősítette. Éppen hétfőn kértek kilövési engedélyt egy másik nagyvadra, amely Újszékelyen okozott károkat, de a kőrispataki férfire rátámadó medvére is kilövési engedélyt kérnek, miután dokumentálták az esetet. A vadásztársaság az elmúlt három évben összesen öt medve esetében kért hasonló jóváhagyást, de csak kettőre kapott, azokra is még 2017-ben.

HIRDETÉS

Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS