HIRDETÉS
Széchely István 2018. november 13., kedd

Ütvefúróval lehetne fellazítani a betonkeményre szikkadt szántóföldeket

A kitartó csapadékhiány miatt olyan keményre szikkadt a talaj Hargita megyében, hogy a gazdák nem tudják felszántani a földek egy részét. A minden ősszel megmunkált szántóterületeknek idén csak a negyedét tudták megművelni a gazdák, azokat is csak jelentős idő- és üzemanyagtöbblet ráfordításával.

Széchely István 2018. november 13., kedd

Másodlagos munkapontokat nyithatnak a háziorvosok – de akarnak-e?

Másodlagos rendelőt nyithatnak a háziorvosok – erről fogadott el törvénytervezetet a szenátus. A szabályozásnak köszönhetően számos vidéki településen javulhatna az egészségügyi alapellátáshoz való hozzáférés, de kérdés, hogy ez a lehetőség vonzó lesz-e az orvosoknak az alulfinanszírozás mellett.

HIRDETÉS
Széchely István 2018. november 11., vasárnap

Csúcsidénnyé alakították a holtszezont az üdülési jegyek

Fellendítette a belföldi turizmust az államilag finanszírozott üdülőjegyes rendszer. A forgalom negyvenszázalékos emelkedésére számítanak év végére a népszerűbb üdülőtelepüléseken, a legkorábban kapott csekkek érvényességi ideje ugyanis lassan lejár.

Hallgassa online rádióinkat
Széchely István 2018. november 08., csütörtök

Iskolák összevonásával oldanák meg a költségtúllépéseket

Több Hargita megyei településen is fennáll a lehetősége annak, hogy tanintézeteket vonnak össze a költségek csökkentése érdekében. Az érintett önkormányzatok más költségcsökkentési módokat is javasolhatnak a megyei tanfelügyelőségnek.

Széchely István 2018. november 06., kedd

Oltóanyag van, influenzás megbetegedés nincs

Nő az érdeklődés az influenza elleni védőoltás iránt a Hargita megyei ingyenes immunizálásra jogosultak körében – eddig 1567-en kérték és kapták meg. Ez amiatt is jó hír, mert a védőoltás az egyetlen módja annak, hogy a járványok kialakulását meg lehessen előzni. 

HIRDETÉS
Széchely István 2018. november 05., hétfő

Kifizeti a büntetéseket a tordai kifligyártó, és folytatja tevékenységét

Kicsi, rossz minőségű, későn szállítják, és nem tudni, hogy meddig fogyasztható – ezek a leggyakoribb panaszok az állami tízóraiprogramban a Hargita megyei tanintézetek jó részébe kiflit szállító tordai vállalkozás által biztosított kiflikre. A cég már közel 50 ezer lejnyi pénzbírságot gyűjtött be.

Széchely István 2018. november 03., szombat

Séra Zoltán állítja, nem fogadott el pénzt a pertől való elállásért

Sosem fogadott el pénzt a házáért cserébe, illetve azért, hogy elálljon a hulladékátrakó telep felépítése ellen indított bírósági pertől – állítja Séra Zoltán, aki a korondi hulladékátrakóval kapcsolatos előző cikkünk megjelenése után kereste meg szerkesztőségünket.

Széchely István 2018. november 03., szombat

Rüh és tetű – nem egészségügyi, hanem szociális probléma

A tanév eleji szűrővizsgálatok során 332 gyermeknél tetvességet, 64 gyerek esetében a rühfertőzés tüneteit, 715-nél a torokgyulladás jeleit észlelték az iskolaorvosok Hargita megyében – derült ki egyebek mellett a megyei egészségügyi igazgatóság jelentéséből. 

HIRDETÉS
Széchely István 2018. november 01., csütörtök

Érkeznek a hiányzó tankönyvek a Hargita megyei iskolákba

Megérkezett Hargita megyébe az iskolakezdés óta hiányzó tankönyvek jó része. A hatodikos évfolyamokat leszámítva nagyjából megoldódott a hiány az általános iskolákban.

Széchely István 2018. október 31., szerda

November elsejétől utalják a támogatásokat a juh- és kecsketartó gazdáknak

Örülhetnek a juh- és kecsketartó gazdák, ugyanis az előző évekhez képest jóval korábban utalják számukra az állattartási támogatásokat. Hargita megyében több mint ezer gazda részesülhet a rövidesen folyósított juttatási formákból. 

Széchely István 2018. október 27., szombat

Hanyatlik Hargita megye üzleti szférája

Hargita megye gazdasága hanyatlik, a térség infrastruktúrája fejletlen, lassan a turizmus marad az egyetlen tevékenységi terület, amely hasznot hozhat, az is főként azért, mert konzerváltuk a szegénységet.

HIRDETÉS
Széchely István 2018. október 27., szombat

Így áll most a korondi hulladéktömörítő ügye

Újrakezdték az építkezést a korondi hulladéktömörítő telep eredeti helyszínén, a közelben lakó Séra Zoltán feladta a kivitelezés megakadályozásáért folytatott reménytelen harcát. A korondi hulladékátrakó építésének jelenlegi helyzetét ismertetjük.

Széchely István 2018. október 26., péntek

Problémás a vaddisznók kilövése

Nem tudják végrehajtani a Hargita megyei vadásztársaságok jó részénél az afrikai sertéspestis terjedésének megfékezése érdekében az országosan elrendelt vaddisznó-populáció drasztikus csökkentésére vonatkozó intézkedést: vagy túl sokat kellene kilőni, vagy nincs mit kilőni, vagy nem akarják kilőni.

Széchely István 2018. október 25., csütörtök

Károkat okozott a viharos szél Hargita megyében

A viharos szél több helyen is fákat döntött az utakra szerdán Hargita megyében, valamint két település áram nélkül maradt, mert a széllökések megrongálták a villamos hálózatot. Szerda óta egyébként csúszásgátlóval szórják a fagyveszély által érintett megyei országútszakaszokat.

Széchely István 2018. október 22., hétfő

Szűkített kör: nem étkezhetnek civilek az udvarhelyi kórház ebédlőjében

Zárt rendszerűvé vált a székelyudvarhelyi kórház ebédlője, a felújítás és átalakítás után hétfőn megnyitott étkezde már nem profitorientált, az egészségügyi intézmény visszavette működtetését. Az igazgató szerint kulturáltabbá és csendesebbé vált az ebédlő.

HIRDETÉS
Széchely István 2018. október 19., péntek

Nyolcvanöt pedagógus úszta meg a leépítést Hargita megyében

Habár 87 pedagógusi állást kellett volna felszámolni Hargita megyében a Valentin Popa extanügyminiszter által szeptemberben kiadott rendelet értelmében, a tanügyminisztérium módosította a szabályozás kiegészítését, így az állások döntő többségét nem kell megszüntetni.