Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
Széchely István 2020. július 06., hétfő

Csak Székelyudvarhelyen félezernél is többen válnak munkanélkülivé

Több mint 800-an váltak, válnak munkanélkülivé Hargita megyében júliustól, illetve augusztustól. Az elbocsátások hátterében legfőképpen a koronavírus okozta gazdasági válság áll. A leépítési hullám legnagyobb mértékben a székelyudvarhelyi munkaerőpiacot sújtja.

Széchely István 2020. július 04., szombat

A járvány a szakoktatás gyakorlati képzéseit is átrendezheti

Az ősztől kezdődő szakiskolai képzések szakmai gyakorlatának a lebonyolításában is gondokat okozhat a koronavírus-járvány: a pandémia okozta gazdasági problémák, korlátozások miatt várhatóan lesznek olyan cégek, amelyek a szerződésben vállaltak ellenére mégsem tudják majd fogadni szakmai gyakorlatra a diákokat.

Széchely István 2020. július 03., péntek

Egészségügyi ellátás: az érintkezések mellőzése a cél

Noha júliustól bizonyos egészségügyi szolgáltatások esetében visszavezették a megszokott ügyintézést, általános érvényű szabály maradt, hogy ami nem kívánja meg a páciens és az egészségügyi szolgáltatók személyes találkozását, azt a távolból kell megoldani.

Széchely István 2020. július 01., szerda

Van az az időszak és van az a mutató, amikor Hargita egy szinten van Suceava megyével

Az elmúlt két hét adatai alapján a százezer lakosra számított új koronavírus-fertőzések tekintetében Hargita megye azonos besorolás alatt szerepel Suceava megyével: százezer lakosonként 30–49 új esetszámot jegyeztek. E kategóriában összesen négy megye szerepel.

Széchely István 2020. június 29., hétfő

Olcsóbb volt hosszabbítani, mint újat nyomtatni

Hét évvel meghosszabbította a kormány a 2014. december 31-ig kinyomtatott elektronikus egészségügyi kártyák érvényességét. Az intézkedésnek elsősorban költségtakarékossági oka van.

Széchely István 2020. június 28., vasárnap

Gyergyószentmiklósra és Maroshévízre is kerülhetnek kezelésre koronavírusos betegek

Covid-háttérkórházzá nyilvánította az egészségügyi minisztérium a gyergyószentmiklósi kórház fertőző betegségek kezelésére kialakított részlegét, illetve a maroshévízi kórházat.

Széchely István 2020. június 28., vasárnap

Ha súlyos lefolyású a koronavírus-fertőzés

A koronavírus-fertőzésből való kigyógyulás még közel sem jelent teljes felépülést a betegek egy része esetében: a fertőzés következményeként kialakuló kétoldali tüdőgyulladás a tüdőszövetek hegesedésével jár, emiatt egyesek légzést segítő készülékkel térnek haza.

Széchely István 2020. június 28., vasárnap

Kedvező hatása is volt Hargita megye mezőgazdaságára a hetekig tartó szüntelen esőzésnek

Még nem tudni, pontosan mekkora károk keletkeztek a Hargita megyei mezőgazdaságban az elmúlt hetek áradásai következtében – a felmérések jelenleg is zajlanak –, de az már ismert, hogy tizenkét Hargita megyei településről jelentettek károkat.

Széchely István 2020. június 25., csütörtök

Újra kötelezővé válik az egészségügyi kártyák használata bizonyos esetekben

Július elsejétől visszatér az egészségügyi rendszer egy része a járvány előtti időkben megszokott gyakorlathoz az egészségbiztosítási rendszerbe tartozó szolgáltatások elszámolását illetően.

Széchely István 2020. június 24., szerda

Már egy egyszerű kirándulás is veszélyessé vált a medveproblémák miatt

Bűnügyi keresetet nyújtott be a környezetvédelmi tárca vezetője és egyik államtitkára ellen a Zetelaki Területtulajdonosi Társulás. Az indok: nem hagyta jóvá a szakminisztérium a prevenciós célú kilövési kvótát, amellyel orvosolható lenne a medvevadászat betiltása óta fokozódó probléma.

Széchely István 2020. június 22., hétfő

Több millió köbméternyi vizet fogott fel a zetelaki víztározó

A múlt heti nagy esőzések idején 2,5 millió köbméternyi vizet fogott fogott fel a zetelaki víztározó, amelyben a vízállás a normális telítettségi szinthez képest most több mint 110 százalékos. A víztározó nincs veszélyben a rendkívül sok csapadék miatt.

Széchely István 2020. június 20., szombat

Rangsorolták, hogy milyen betegekre veszélyesebb a koronavírus

Majdnem 12 ezer koronavírusos beteg esetét tanulmányozva vizsgálták meg az elhalálozás kockázatát leginkább megnövelő tényezőket. A tájékoztató jellegű esettanulmány a férfiak és a nők esetében más-más rizikófaktorokat határoz meg nagy kockázati tényezőként.

Széchely István 2020. június 17., szerda

Elkezdték az árvízkárok felmérését és összesítését

Szakértői kárfelmérő bizottságot hozott létre a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal, hogy megállapítsák az elmúlt napokban kialakult áradások pusztításának a mértékét. A kárfelmérési listán már 26 település szerepel, de a lajstrom még nem teljes. Marosszéken is minden napra jutott áradás.

Széchely István 2020. június 16., kedd

Növényvédelmi szempontból a nyár legkritikusabb időszaka a mostani

Visszafogta a gyümölcsfák és melegkedvelő zöldségfélék fejlődését az elmúlt hetek időjárása, de az áprilisi fagykárok hatását leszámítva nem várható terméskiesés a gyümölcsösökben, zöldségeskertekben. A kártevők elleni védelem szempontjából azonban most van a legkritikusabb időszak.

Széchely István 2020. június 16., kedd

A parajdi sóbánya megnyitásától remélik a turizmus újraindulását

Kinyitott a parajdi turizmus fő vonzerejének számító sóbánya turisztikai részlege, a vendéglátóhelyek működtetői az idegenforgalom gyors újraindulásában reménykednek. A bizonytalanság azonban még általános, a potenciális látogatók az utolsó pillanatokban foglalnak, ezért egyelőre még nagyon kiszámíthatatlan az&

Széchely István 2020. június 15., hétfő

Nagykoalícióval száműznék a politikai belharcokat Székelyudvarhely közéletéből

Legalább egy választási ciklus idejére lejáratásoktól és pártpolitikai torzsalkodásoktól mentessé tennék a székelyudvarhelyi közéletet egy civil kezdeményezés résztvevői. Újrakezdést szorgalmaznak, amelyben egy asztalhoz ültetnék a pártok képviselőit, hogy rábírják őket a nagykoalícióba való t&a

Hallgassa online rádióinkat