HIRDETÉS
Széchely István 2017. november 16., csütörtök

Egy károkozó medvével kevesebb van már Udvarhelyszéken

Egy károkozó medvét már kilőttek abból a három udvarhelyszéki egyedből, amelyek ártalmatlanítására november elején engedélyt adott a környezetvédelmi minisztérium. A vadásztársaság értékesítette a több ezer eurót érő kilövési engedélyt és a trófeát.

Széchely István 2017. november 07., kedd

A túlélésért kötnek kizárólagos szerződéseket a független gyógyszertárak a forgalmazókkal

Etikátlan lehet és a gyógyszerárakra is kedvezőtlenül hathat az, hogy a nagy gyógyszerforgalmazók kizárólagos szerződésekkel megpróbálják lekötni a kis magánpatikák forgalmának ötven százalékát. A kialakult helyzetet az árverseny és a piac telítettsége eredményezte.

HIRDETÉS
Széchely István 2017. november 02., csütörtök

Őket vonják felelősségre, ha a gyermek nem kapja meg a szükséges védőoltást

Megkezdte az egészségügyi minisztérium az új oltástörvény alkalmazási módszertanának kidolgozását. A jogszabálytervezet a jelenleg érvényben lévő előírásoknál szigorúbb, és az egyik legszembetűnőbb változás, hogy egyértelműen meghatározza az immunizálásban érintettek felelősségét.

Széchely István 2017. október 30., hétfő

Ideiglenes főnök az áramszolgáltató karbantartóinál: időjárás

Udvarhelyszéken szinte minden faluban áramkieséseket okozott a viharos erősségű szél az elmúlt hét végén és hétfőn. Az áramszolgáltató vállalat hétfőn több csoporttal dolgozott a meghibásodások elhárításán. A Hargita megyében vasárnap elrendelt útlezárásokat hétfőn feloldották.

Széchely István 2017. október 30., hétfő

Megjött az idei első adag influenza elleni védőoltás Hargita megyébe

Megérkezett Hargita megyébe az idei influenza elleni oltáskampány első vakcinaszállítmánya, egyelőre azonban a fertőzésveszélynek leginkább kitett egészségügyi személyzetnek is csak egy részét immunizálhatják, ugyanis mindössze 235 adag oltóanyagot kaptak.

HIRDETÉS
Széchely István 2017. október 27., péntek

Képtelenség így működtetni a rendszert, de nem állhatnak le

Az októberi béreket már nem tudják kiutalni a Hargita megyei szociális és gyermekvédelmi rendszer nyolcszáz alkalmazottjának, és egyre csak gyűlnek az intézmény kifizetetlen számlái. A rendszer viszont nem állhat le, nem rakhatják az utcára a gyerekeket.

Széchely István, Bíró Blanka 2017. október 25., szerda

Kilövési engedélyek: jóváhagyást nem, visszautasítást viszont már kaptak Hargita megyében

Nem kaptak még kilövési engedélyt a Hargita megyei vadászegyesületek arra a több mint hatvan medvére, amelyeket az általuk jelentett veszély miatt ártalmatlanítanának. A székelyudvarhelyi vadászegyesület igazgatója perelne a kedvezőtlen szakvéleményezések miatt. 

Széchely István 2017. október 24., kedd

Tömbházból az iskolába: költöznie kellett a kápolnási óvodának

Költöznie kellett a kápolnási óvodának, melynek működési engedélyét szeptemberben felfüggesztette a Hargita Megyei Népegészségügyi Igazgatóság. Az óvoda igazgatónője nem tartja jó megoldásnak azt, hogy a település általános iskolájában kell folytatniuk a tevékenységet.

HIRDETÉS
Széchely István 2017. október 23., hétfő

Életében először hallhat hangokat

Születése óta siketnéma az a tizenegy éves, székelyudvarhelyi kislány, akinek egy drága elektronikai implantátum beültetésével helyreállították a hallását szombaton a helyi kórház fül-orr-gégészeti osztályán. Az ötórás sebészeti beavatkozás premierműtét volt a városi kórházban.

Széchely István 2017. október 18., szerda

Törvénysértő terepmotorozások: a káosz csökkent, de a jelenség messze nem szűnt meg

A tiltott helyeken történő terepmotorozás okozta panaszok miatt határozattervezet-javaslatot készül letenni a székelyudvarhelyi önkormányzat asztalára a helyi rendőrség. A helyzet évek óta fokozódik, egyre több a hétvégi terepmotoros.

Széchely István 2017. október 16., hétfő

Hargita megyében a legelő állatok tartását részesítik előnyben

A kecske- és juhállomány bővült leginkább Hargita megyében az elmúlt tíz évben, de a szarvasmarha-állomány is majdnem 30 ezerrel nőtt a 2000-es években bekövetkezett mélypont óta.

HIRDETÉS
Széchely István 2017. október 12., csütörtök

Tartós élelmiszerekkel segítik a keresztúri otthon lakóit a székelyudvarhelyi diákok

Vallásoktatójuk segítségével gyűjtést szerveznek a székelykeresztúri, súlyosan fogyatékos gyerekek elhelyezőközpontja számára a székelyudvarhelyi Benedek Elek Elméleti Líceum diákjai.

Széchely István 2017. október 12., csütörtök

Étel, fűtés, pelenka – ezt még fedezik, de a többi kiadás törlesztése elmarad

Ha nem kapnának élelmiszer-adományokat, már az sem lenne, amiből enni adjanak a székelykeresztúri súlyosan fogyatékos gyermekek elhelyezőközpontjában élő fiataloknak. A kritikus helyzet általános a Hargita megyei szociális és gyermekvédelmi rendszerben.

Széchely István 2017. október 09., hétfő

Ez történik, amikor a román cég lengyel alvállalkozóval gyártatja a magyar helységnévtáblákat

Helytelenül feliratozták Nagygalambfalva helységnévtábláit, és fel is szerelték múlt hét végén a „Nagygalambflava” feliratokat, ugyanis nem tűnt fel senkinek, hogy a település nevében felcseréltek két betűt. Nem ez volt az egyetlen zavarba ejtő táblamalőr az elmúlt napokban.

Széchely István 2017. október 09., hétfő

Rögös úton a postások

Nehezen tudják tartani a kézbesítési határidőket, gyakran késnek a küldemények, állandósult a személyzethiány, az alkalmazottak túlterheltek és ingyen túlóráznak – ezek a Román Posta legfőbb gondjai Udvarhelyszéken.

HIRDETÉS
Széchely István 2017. október 07., szombat

Tanintézeteket ellenőriztek, és olyan hiányosságokat találtak, ami legtöbbünknek otthon alap

Számuk évről évre csökken ugyan, de még mindig vannak Hargita megyében olyan iskolák és napközik, amelyekben egyáltalán nincs vezetékes víz, vagy ami van, az nem iható, továbbá némelyekben csak kerti vécé van, az épületben nincs mellékhelyiség.