HIRDETÉS
Széchely István 2018. január 20., szombat

Külföldön dolgozik már egy ideje? Ezt jó, ha tudja, hogy elkerülje a büntetést

Megbírságolhatja az adóhatóság (ANAF) azokat, akik előzetes bejelentés nélkül fél évnél hosszabb időre elhagyják az országot, vagy egy év alatt több mint fél évet tartózkodnak külföldön. A kötelezettség nem új keletű, a pénzbírság számít újdonságnak.

Kőrössy Andrea, Széchely István 2018. január 15., hétfő

Egészségügyi alapellátás kevesebb bürokráciával?

Úgy tűnik, kezdenek közös nevezőre jutni az egészségügyi minisztérium, a biztosítási pénztár és a háziorvosok az alapellátás javítását célzó elképzelések terén, de különvélemények is vannak a tervezett intézkedésekről.

HIRDETÉS
Széchely István 2018. január 10., szerda

Medvék, amelyek már nem fogják meglátni az árnyékukat

Méret, szín és súly – ez alapján azonosították be azokat a medvéket, amelyek korábban bajt okoztak, és amelyek ártalmatlanítására engedélyt adott a minisztérium. Első körben hét kilövést hagytak jóvá Hargita megyében, hatot pedig már ki is lőttek.

Szász Cs. Emese, Széchely István 2018. január 08., hétfő

Naptárral feleselő időjárás

Napok óta inkább kora tavaszra emlékeztet Székelyföld januári időjárása, az átlagosnak számító fagypont körüli hőmérsékletek helyett tíz Celsius-fok körül alakulnak a maximumok. De milyen hatással van a szokatlan időjárás a természetre meg az emberi egészségre?

Kömény Kamilla, Széchely István 2018. január 06., szombat

A haladékkal nem visszaélni, hanem hatékonyan kihasználni

Eddig huszonnégy Hargita megyei közigazgatási egység számára készítették el a gyepterületek üzemtervét. S noha ennek elmulasztásáért korábban a területalapú támogatások megvonását helyezték kilátásba, a mezőgazdasági miniszter szóbeli ígérete szerint idén erre mégsem kerül sor.

HIRDETÉS
Molnár Rajmond, Pethő Melánia, Széchely István 2018. január 03., szerda

Akik aláírtak, akiknek szándékában áll, és akik nem szerződnek

A háziorvosok közel fele aláírta már az egészségügyi keretszerződés meghosszabbításáról szóló okiratokat a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztárral. Öt háziorvos kivételével pedig a napokban a többiek is szerződnek.

Széchely István 2017. december 28., csütörtök

Nincs pardon, ha az élelmiszereket nem megfelelően tárolják a kereskedelmi egységek

Nem megfelelő tárolás és raktározás, szabálytalan feldolgozás, hiányos címkézés miatt bírságolt a december eleje óta zajló fokozott ellenőrzéseken a Hargita Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági igazgatóság.

Széchely István 2017. december 22., péntek

Csak kismértékben romlott a levegő minősége a fűtésszezon kezdete óta

Jó a levegő minősége Hargita megyében, a légszennyezési mérések adatai a fűtési idény kezdete óta sem lépték túl a megengedett határértékeket. Az viszont kitűnik a részletes kimutatásból, hogy októberhez képest romlott a levegő minősége novemberben.

HIRDETÉS
Széchely István 2017. december 20., szerda

Eszközfejlesztések nélkül nem lehet bevezetni a digitalizációt

Hiába készíttet az oktatási minisztérium digitális tankönyveket, mert ha a tárca nem biztosít megfelelő eszközparkot az elektronikus tananyagok használatához, számos vidéki iskolában a jövőben is kénytelenek lesznek a régi, szakadt könyveket használni.

Széchely István 2017. december 18., hétfő

Hargita megyében a születés körüli időszakban a legmagasabb a csecsemőhalandóság aránya

Az országos átlagnál alacsonyabb, de az európai uniós középértéknél magasabb a csecsemő-, illetve gyerekkori elhalálozás aránya Hargita megyében – derül ki a megyei népegészségügyi igazgatóság által készített legfrissebb elemzésből.

Széchely István 2017. december 14., csütörtök

Ha nem előcsomagolt a gyümölcs, nem tudni, tartalmaz-e növényvédő szert

Noha az imazalillal permetezett citrusfélék botránya már lecsengett, azóta is szinte csak ilyen, vegyszeres kezelésen átesett déli gyümölcsökkel vannak tele az áruházak polcai. Az ömlesztve kínált citrusfélék esetében semmilyen tájékoztatást nem kapnak a vásárlók.

HIRDETÉS
Széchely István 2017. december 11., hétfő

Egy hét múlva dönt a törvényszék a Matrița Rt. felszámolása ügyében

Noha augusztusban még a vállalat újraszervezését tervezték, úgy tűnik, elkerülhetetlenné vált a székelyudvarhelyi Matrița Rt. bezárása: a részvénytársaság általános csődeljárási kérésének jóváhagyásáról egy hét múlva dönt a Hargita Megyei Törvényszék.

Széchely István 2017. december 08., péntek

Az önkormányzatok rendelkezésére bocsátaná a használaton kívüli iskolaépületeket a tanügyminisztérium

Egy országos felmérést követően átminősíthetik az önkormányzatok a használaton kívüli iskolaépületek rendeltetését – jelentette be a minap Liviu Pop oktatási miniszter. Hargita megyében nem sok ilyen maradt.

Széchely István 2017. december 08., péntek

Jobban teszi, ha néhány napig nem iszik szejkei borvizet, még akkor is, ha erre nem figyelmezteti semmi

Az időszakos fertőtlenítés miatt egy-két napig még nem ajánlott a szejkei borvíz fogyasztása, ám erről nem értesülnek a forráshoz látogatók, ugyanis valaki eltávolította a figyelmeztető feliratot.

Széchely István 2017. december 04., hétfő

Nem éri meg kihagyni a trichinella-vizsgálatot a disznó levágása után

Mivel jellemzően hétvégén, háztáji körülmények között vágják le a sertések többségét Hargita megyében, a disznóölési szezonban hétvégén is bevizsgálják a húsmintákat az állatorvosok.

HIRDETÉS
Széchely István 2017. december 02., szombat

Rácsvilág

Személyi szabadság két négyzetméteren. Ennyi jut azoknak, akik átlagosan 3–13 évet töltenek el a csíkszeredai börtönben. Gyilkosság, nemi erőszak, rablás, korrupciós ügyek – súlyos bűncselekmények miatt ül itt az elítéltek többsége, a kinti világhoz képest valószerűtlenül vegyes társaságban.