HIRDETÉS
Széchely István 2018. április 20., péntek

Környezetszépítő munkálatok a kórház udvarán

Felújítják, térkővel fedik be a székelyudvarhelyi kórház udvarának a hátsó részében kialakított sétányokat, rendbe teszik a zöldövezeteket, újrafestik a fül-orr-gégészeti részleg épületét, és emléktáblát is avatnak.

Széchely István 2018. április 19., csütörtök

Udvarhelyen is csökkent néhány kórházi alkalmazott bére, a többségé viszont nőtt

Béremelés helyett csökkent a fizetése néhány kórházi alkalmazottnak Székelyudvarhelyen, az új egységes bértörvény alkalmazása után. A személyzet jelentős része azonban több pénzt vihet haza, mint korábban, és a csökkenéseket is korrigálja jövő hónapban a kórház vezetősége.

HIRDETÉS
Széchely István 2018. április 17., kedd

Egyelőre kijavítják Udvarhely szégyenfoltjait

Elkezdődtek a kátyúzási, javítási munkálatok Székelyudvarhelyen, a Függetlenség úton, ahol emiatt mintegy másfél hétig kisebb forgalomkorlátozásokra számíthatnak az autósok. A télen megrongálódott városi utak helyreállítása júniusig befejeződhet.

Széchely István 2018. április 15., vasárnap

Már a bérekre sem elegendő a pénz a Hargita megyei oktatási rendszerben

A tervezettnél jóval hamarabb, már ebben a hónapban el kell rendelni a bértakarékosságra vonatkozó intézkedéseket a Hargita megyei tanintézetekben, ugyanis a megye nem kap költségvetés-kiegészítést az oktatási egységek bérkeretének bővítésére.

Széchely István 2018. április 12., csütörtök

Nem tudják, hogyan számolják ki a béreket az egészségügyben

A napokban kapják meg az egészségügyi dolgozók az új bérrendszer alapján jóváhagyott megemelt fizetéseket, ám az ágazatban komoly bonyodalmat okoz a bérpótlékok kiszámítása, mert nem tisztázott, hogy pontosan milyen értékekkel kell számolniuk.

HIRDETÉS
Széchely István 2018. április 05., csütörtök

Viszonylag pénztárcakímélő volt a tél Székelyudvarhelyen

Enyhébb volt a tél, kevesebbe került a fűtés – a végéhez közeledő szezonban a távhőt használó székelyudvarhelyiek több mint tíz százalékkal olcsóbban fűtötték ki lakásaikat, mint az előző, 2016-2017-es idényben.

Molnár Rajmond, Széchely István 2018. március 29., csütörtök

Nem drágult a bárányhús, de így sem olcsó

Nem olcsó, de nagyjából a tavalyi áron vásárolható meg a székelyudvarhelyi boltokban a kedvelt húsvéti ünnepi menü alapanyaga, a bárányhús. Üzletenként változik a kereslet a bárányhús iránt, de általánosan elmondható, hogy egyelőre mérsékelt az érdeklődés a húsvéti menü alapanyaga irán

Széchely István 2018. március 27., kedd

Nyugdíjazások, állásösszevonások, elbocsátások – spórolnak, ahogy tudnak a tanügyben

Posztcsökkentésekkel, nyugdíjazásokkal, elbocsátásokkal és a következő tanévben induló osztályok számának természetes csökkenésével sem tudnak annyi pénzt megspórolni a Hargita megyei tanintézetekben, hogy ne lépjék túl a megyei oktatási rendszer idei bérköltségeire jóváhagyott keretösszeget.

HIRDETÉS
Széchely István 2018. március 22., csütörtök

Áprilistól átveszi a székelyudvarhelyi vízműhálózatot a Harvíz

Április elsejétől már az új vízszolgáltató számláz a székelyudvarhelyi fogyasztóknak, kissé drágul a víz köbméterenkénti ára, de cserébe átfogó fejlesztéseket ígérnek. Székelyudvarhely csatlakozott a Harvíz Rt.-t működtető közösségi fejlesztési társuláshoz.

Széchely István 2018. március 21., szerda

Kárfelmérés: főként kaszálókat öntött el a víz Udvarhelyszéken

Az összesített jelentés szerint több mint 1300 hektárnyi mezőgazdasági terület került víz alá a múlt heti áradások idején Hargita megyében, a megyei mezőgazdasági igazgatóság adatai szerint azonban nem keletkezett komoly kár a földeken.

Széchely István 2018. március 21., szerda

Beteget szállító mentő borult árokba a Bucsinon

Árokba sodródott egy Bákó megyei mentőautó Parajdtól mintegy 11 kilométerre, a Bucsinon átvezető úton szerdán reggel.

HIRDETÉS
Széchely István 2018. március 18., vasárnap

Egyelőre felmérni sem lehet a mezőgazdasági károk mértékét

Több százezer lejre rúg az áradások okozta kár az udvarhelyszéki községekben, noha ezeket a legtöbb helyen még nem tudták teljesen felmérni, ugyanis a mezőgazdasági területekről még nem vonult le a víz. Főként utakban és pallókban tettek kárt a kedd esti és szerdai áradások.

Széchely István 2018. március 17., szombat

A fa helyét átvette az ásványvíz

Csökkent az Európai Unión kívüli országokba irányuló Hargita megyei export az elmúlt évben, az importműveletek számban és értékben is meghaladják az árukivitel összértékét. Folyamatosan nő ugyanakkor az interneten rendelt áruk forgalma is a megyében.

Széchely István 2018. március 15., csütörtök

Tiltakoznak a „látszatbérek” ellen

Amit a beígért béremelésekkel adna, azt a bérpótlékok értékének maximalizálásával nagyrészt vissza is venné a kormány az egészségügyben, állítja az ágazatban dolgozók érdekvédelmi szervezetének Hargita megyei vezetője.

Széchely István 2018. március 13., kedd

Egymásra torlódhat a próbaérettségi és a képességfelmerő próbavizsga

Még márciusban be kell pótolni az elmaradt képességfelmérő próbavizsgákat azokban a tanintézetekben, amelyekben bojkottálták ezeket a tiltakozó pedagógusok. A Hargita Megyei Tanfelügyelőség számára a jövő héten kezdődő próbaérettségik nehezítik az elmaradt vizsgák megszervezését.

HIRDETÉS
Széchely István 2018. március 12., hétfő

Diszkriminatív béremelés?

Nem lesz utánpótlás, a vonzóbb bérek miatt az asszisztensek kórházi állást keresnek, és rendelők zárhatnak be, ha bevezetik az egészségügyben a márciustól tervezett béremelést, és azt valahogyan nem terjesztik ki a háziorvosi rendelőkre – véli a Háziorvosok Hargita Megyei Szövetségének vezetője.