Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
Széchely István 2019. szeptember 15., vasárnap

Megszenvedtek a jó krumplitermésért a Hargita megyei gazdák

A krumplitermés 80 százalékát sikerült megmenteni a burgonyavésztől Hargita megyében, így a szezont jellemző nehézségek ellenére viszonylag jó termésátlagnak örülhetnek a gazdák. Idén jó áron kezdhetik meg a pityóka értékesítését, de a termésnek több mint fele még a földben van.

Széchely István 2019. szeptember 14., szombat

Székelyföldön minden harmadik diák szakiskolába kerülhet

A tanév végén ötösnél kisebb felvételi átlagot elérő nyolcadikos diákok kizárólag szakiskolában tanulhatnak tovább – erről hozott döntést múlt héten az oktatási minisztérium. Az intézkedés pozitív hatása az lehet, hogy javul az érettségin az átmenési arány.

Széchely István 2019. szeptember 11., szerda

Videóra vették, ahogy elhurcolja a megölt tehenet a medve

Három nap leforgása alatt három tehenet öltek meg a medvék Pálpataka határában. A szétszórt tanyai település lakóinak többsége állattartásból él, de a történtek miatt legtöbbjük már nem meri kihajtani a legelőre állatait, félnek az újabb medvetámadásoktól.

Hallgassa online rádióinkat
Széchely István 2019. szeptember 10., kedd

Heteken belül elkészül az udvarhelyi kórház új parkja

Két héten belül teljesen felújítják a székelyudvarhelyi kórház főépülete mögötti zöldövezetet. A parkosítás során térkövezett sétányokat építenek, padokat állítanak, a földmunkák után gyepesítik a területet, és dísznövényeket, fákat is ültetnek.

Széchely István 2019. szeptember 09., hétfő

A nyugdíjemelés után is jogosultak ártámogatott gyógyszerekre a kisnyugdíjasok

Nem esnek ki az ártámogatott gyógyszerekre jogosultak köréből azok a nyugdíjasok, akiknek a szeptemberi nyugdíjemeléssel az eddigi küszöbérték fölé nő a havi járandóságuk. Az egészségbiztosítási pénztár 1139 lejre növelte azt a határösszeget, melynek esetén az idős betegek még jogosultak a gyógyszerekre.

HIRDETÉS
Széchely István 2019. szeptember 08., vasárnap

Részletes tájékoztatást kérhetnek a biztosítottak a nekik elszámolt egészségügyi szolgáltatásokról

Korrupcióellenes intézkedésként határozzák meg a törvény kidolgozói a képviselőház által újonnan elfogadott jogszabályt, amely lehetővé teszi az egészségbiztosítással rendelkezőknek, hogy részletes jelentést kérjenek a nekik elszámolt egészségügyi szolgáltatásokról egy teljes évre.

Széchely István 2019. szeptember 04., szerda

Felújítottak, tataroztak, kezdődhet a tanév

Van olyan iskola, ahol a még zajló felújítások miatt tanévkezdésre nem tudják használható állapotba hozni a termek egy részét, de a tanítás mindenhol elkezdődik hétfőn Hargita megyében.

Széchely István 2019. szeptember 01., vasárnap

Rejtélyes gyümölcshullás tizedeli a szegényes termést

Idő előtt lehull a szilva a fákról, de a szilvahimlőre utaló jelenség a betegségre ellenálló fajták, sőt az alma esetében is észlelhető – még a gyümölcstermesztésben nagy tapasztalattal rendelkező szakember sem érti, hogy mi történik a gyümölcsfákkal.

HIRDETÉS
Széchely István 2019. augusztus 31., szombat

Medveproblémák: beperelte a környezetvédelmi minisztériumot a Zetelaki Területtulajdonosi Társulás

Új csapásra terelte a medveproblémák megoldásának ügyét a 44 udvarhelyszéki közbirtokosságot tömörítő Zetelaki Területtulajdonosi Társulás: beperelték a környezetvédelmi minisztériumot a vadgazdálkodási szabályozások alkalmazásának elmulasztása miatt.

Széchely István 2019. augusztus 27., kedd

Egész évben használható lesz, de nem mindig korcsolyázásra

Az év öt-hat hónapjában műjégpályaként fog működni, az esztendő többi részében pedig különféle labdajátékoknak, de akár rendezvényeknek is helyszínt adhat a székelyudvarhelyi strand mellett épülő városi műjégpálya. A multifunkcionális csarnok tetőszerkezete már megépült.

Széchely István 2019. augusztus 26., hétfő

Aki a pótérettségi hétfői írásbelijén is jól teljesített, az már úgy is örülhet, hogy még nem ért véget a vizsgaszesszió

A szaknak megfelelő választott tantárgyakból írásbeliztek a pótérettségizők hétfőn, ezzel befejeződött a vizsgasorozat nehezebb része, már csak a tét nélküli készségfelmérő vizsgák vannak hátra az idei pótérettségiből.

HIRDETÉS
Széchely István 2019. augusztus 26., hétfő

Szülőföldön magyarul: idén késve érkezhetnek a támogatások

Az elmúlt évek gyakorlatától eltérően idén kétlépcsős kifizetési rendszerben utalják a Szülőföldön magyarul program támogatásait, hogy a pályázat kései kiírása miatt keletkezett csúszást kiküszöböljék.

Széchely István 2019. augusztus 25., vasárnap

Kétszeresen veszít, aki nem kap üdülőjegyet? Drágulást hoztak a turizmusban a voucherek

Bevételi szempontból hozott és vitt is az üdülőjegyes turizmus Székelyföld népszerű üdülőtelepülésein. Kétségtelen, hogy az üdülőjegyek miatt jelentős mértékben nőtt a belföldi idegenforgalom, emiatt viszont az árak is: néhol annyiba kerül a nyaralás, mint egy külföldi vakáció.

Széchely István 2019. augusztus 24., szombat

Frontális ütközés szabálytalan előzés miatt

Frontális autóbaleset történt Zetelaka közelében szombaton délután. A szabálytalan előzés miatt bekövetkező ütközésben mindkét gépkocsi sofőrje megsérült.

Széchely István 2019. augusztus 23., péntek

Pótérettségi: már csak egy írásbeli van hátra

Történelemből, illetve a középiskolai képzési profiljuktól függően a négy matematikai tételsor valamelyikéből írásbeliztek a pótérettségizők pénteken. A hétvégi szünnapok után a szaknak megfelelő választott tantárgyból adnak számot tudásukról a pótérettségizők.

HIRDETÉS
Széchely István 2019. augusztus 22., csütörtök

Nem bukták el a nyár elején ezt a vizsgát, most mégis jöttek a pótérettségire

A román írásbelivel ellentétben a résztvevők többsége nem azért kényszerült pótérettségizni magyar nyelv és irodalomból, mert a nyár eleji érettségin megbukott ebből a tantárgyból.