HIRDETÉS
Széchely István 2018. szeptember 24., hétfő

„Felfújt lufi az egész ügy”

Semmiféle politikai-szeparatista töltete nem volt a nemzeti összetartozás napján, június 4-én az iskola udvarán készült művészi alkotásnak, az ilyen jellegű feltételezések csak belemagyarázások – nyilatkozta lapunknak a székelyudvarhelyi Palló Imre Zene- és Képzőművészeti Szakközépiskola igazgatója.

Széchely István 2018. szeptember 21., péntek

Mindössze néhány százan döntöttek a korai disznóvágás mellett Hargita megyében

Nincs pánikhangulat és sertéspestis sem Hargita megyében, de a sertésállomány csökkenése ellenére a disznóvágások száma valamelyest nőtt az előző év adataihoz képest. A sertéstartók egy kis része a kór terjedésétől tartva dönt a korai disznóvágás mellett.

HIRDETÉS
Széchely István 2018. szeptember 20., csütörtök

Vércukorszintmérőkkel javítanak a diabéteszes betegek életminőségén

Újraszervezi az országos diabéteszprogramot az egészségügyi minisztérium: az egyes típusú cukorbetegségben szenvedők korszerű, a vércukorszintet folyamatosan mérő készülékeket kapnak majd, ezek költségeit pedig az egészségbiztosítási pénztár költségvetéséből fedezik.

Széchely István 2018. szeptember 18., kedd

Videó van a folyószennyezésről, de egyelőre nem alapozhatnak „külsős” felvételre

Bűnvádi feljelentést tett az ügyészségen a Hargita Megyei Környezetőrség a Nagy-Küküllő desági szakaszán szeptember 10-én történt halpusztulás miatt.

Széchely István 2018. szeptember 18., kedd

Száraz, barna, kicsi és ehetetlen – idén sem okozott meglepetést a tordai kifli minősége

Olyannyira hozzátartoznak már a tanévkezdéshez az ehetetlen iskolakiflikkel kapcsolatos panaszok Hargita megyében, mint a petróleumszag az osztálytermekhez. Összefoglaltuk, mi vezetett az elmúlt években állandósult problémához.

HIRDETÉS
Széchely István 2018. szeptember 17., hétfő

Az „eltiltott” magyar tanítók továbbra is megtartják a románórákat

Nincs, aki megtartsa a román tanórákat a Hargita megyei elemi osztályokban, a minisztériumi intézkedés csak rontott a románoktatáson. A megyében több mint százötven szaktanárra volna még szükség ahhoz, hogy az előírásoknak megfelelően adhassák le a tananyagot.

Széchely István 2018. szeptember 15., szombat

Nőtt a szociális ösztöndíj, de kevesebb a diák is, aki itthon maradna érte

Közel harminc százalékkal nő az új tanévtől a nehéz anyagi helyzetben élő középiskolások által igényelhető szociális ösztöndíj értéke. De elég ez valamire? Van például olyan szakiskolai osztály, amelyben tavaly még tizenöten voltak, de iskolakezdésre négyen maradtak, a többiek ugyanis elmentek külföldre dolgozni.

Széchely István 2018. szeptember 14., péntek

Nincs kit felelősségre vonni a halpusztulás miatt, mivel a folyószennyezés egyelőre nem bizonyított

A csütörtökig elvégzett laboratóriumi vizsgálat eredménye nem igazolta, hogy folyószennyezés okozhatta a tömeges halpusztulást a Nagy-Küküllő Székelyudvarhely melletti szakaszán hétfőn és kedden. Ettől függetlenül bűnvádi eljárás megindítását kezdeményezi a megyei környezetőrség.

HIRDETÉS
Széchely István 2018. szeptember 13., csütörtök

Ezernél több egészséges vaddisznó kilövését rendelték el Hargita megyében

Lehetetlen küldetésnek, de indokolatlannak is tartják a vadászok annak az erdészeti minisztériumi rendeletnek a végrehajtását, amelynek értelmében több mint ezer vaddisznót kellene kilőniük Hargita megyében a sertéspestis terjedésének megelőzéséért.

Széchely István 2018. szeptember 12., szerda

Tömeges halpusztulás Deságnál – vizsgálják az okokat a hatóságok

Mintegy tíz kilométer hosszan tömegesen pusztultak ki a halak – köztük legalább hat fokozottan védett fajta – a Nagy-Küküllő Deság és Fenyéd közötti szakaszán. A környezetőrség és a vízügyi igazgatóság kivizsgálást indított.

Széchely István 2018. szeptember 09., vasárnap

Minden Hargita megyei tanintézetben befejezték a munkálatokat

Valamelyest csökkent a diáklétszám, felszámoltak néhány falusi oktatási egységet, és változik a román nyelv oktatása is az új tanévtől Hargita megyében.

HIRDETÉS
Széchely István 2018. szeptember 06., csütörtök

Késni fognak a tankönyvek, de legalább nem annyit, mint tavaly

Több hetet késik a negyedikes, ötödikes és hatodikos diákok magyarra fordított tankönyveinek többsége, ugyanis a kiadványokat csak tanévkezdés után tudja kinyomtatni az állami tankönyvkiadó. A helyzet azonban még így is sokkal jobb a tavalyinál.

Széchely István 2018. szeptember 05., szerda

Tavalyhoz képest felére csökkent az egészségügyi engedéllyel nem rendelkező tanegységek száma

Hargita megyében az oktatási intézmények többsége rendelkezik egészségügyi működési engedéllyel. Az iskolák és óvodák mindegyikében elkezdődhet a tanítás szeptember 11-én, az éves egészségügyi engedélyhez szükséges feltételeket főként a kisebb vidéki intézmények nem teljesítették.

Széchely István 2018. szeptember 04., kedd

Alapos ellentmondás: bővíteni kellene a „reformintézkedés” révén a tanügyben, ehelyett leépítések vannak

Mintegy százhetvennel kellene bővíteni a pedagógusi állások számát Hargita megyében ahhoz, hogy a napokban életbe lépett kormányrendeletnek megfelelően szaktanárok oktathassák a román nyelvet a megye magyar tannyelvű elemi osztályaiban. A bővítés azonban szinte elképzelhetetlen.

Széchely István 2018. augusztus 27., hétfő

A sertéspestis terjedésének megfékezésére összpontosítják erőiket a hatóságok

Az erdészeti felügyelőség segítségével is ellenőrzéseket végez az állat-egészségügyi igazgatóság, hogy megelőzzék az afrikai sertéspestis Hargita megyei megjelenését. Egyes állatorvosi vélemények szerint azonban már csak idő kérdése, hogy a kór a megyehatáron belül is felüsse fejét.

HIRDETÉS
Széchely István 2018. augusztus 25., szombat

Napelemekkel „villanyozzák fel” idén a Zöld Ház programot

Egy év kihagyás után idén újraindul a Zöld Ház program. Az előző évektől eltérően ezúttal áramot előállító, napenergiát hasznosító rendszerek állami finanszírozásáért pályázhat a lakosság. Hargita megyében lankadatlan az érdeklődés a projekt iránt.