HIRDETÉS
Széchely István 2017. szeptember 20., szerda

Csak ketten igényelték eddig a lakbértámogatást Hargita megyében

Nyár eleje óta mindössze ketten igényelték Hargita megyében azt a lakbértámogatást, amelyet a munkavállalás érdekében ötven kilométert meghaladó távolságra elköltöző regisztrált állástalanok kaphatnak meg az Első lakbér programban.

Széchely István 2017. szeptember 19., kedd

Hányással, hasmenéssel járó vírus fertőz Udvarhelyen

Megnőtt a hányással, hasmenéssel járó enterovírusos fertőzések száma Székelyudvarhelyen. Mivel a napközi- és iskolakezdéssel, illetve a nyári szabadságolások lejártával intenzívebbé vált a közösségi élet, várhatóan tovább emelkedik a megbetegedések száma.

HIRDETÉS
Széchely István 2017. szeptember 18., hétfő

Nem tudják már kezelni a medveproblémát a vidéki településeken

Meghaladta a vadkárok száma a tavalyit Hargita megyében. A vadak, elsősorban a medvék főleg a termőföldeken garázdálkodnak, de szinte minden napra jut kárfelmérés az elpusztított háziállatok miatt is. Van olyan gazda, aki nem mer bemenni saját kukoricásába.

Széchely István 2017. szeptember 14., csütörtök

Tej-kifli program Hargita megyében: ugyanazok a termékek, de legalább idejében

Hosszú évek óta az idei volt az első olyan tanévkezdés, amikor a Hargita megyei gyerekek már az első oktatási napon kaptak tízórait a tej-kifli programban. A jó hír mellett azonban van aggasztó is: a legtöbb helyre idén is az elmúlt években többször megbírságolt tordai cég szállít péktermékeket.

Széchely István 2017. szeptember 12., kedd

Mennyivel jobb fotón körbenézni a felújított járóbeteg-rendelőben, mint élőben, küldőpapírral

Teljesen megújult a székelyudvarhelyi kórház háromszintes járóbeteg-rendelő épülete. Kicserélték az elektromos hálózatot, lefestették a falakat, és hőszigetelt nyílászárók váltották fel a régi ajtókat, ablakokat. Ez az első átfogó felújítás ebben az épületben.

HIRDETÉS
Széchely István 2017. augusztus 28., hétfő

Van, amiből jó, és van, amiből rossz – így lesz átlagos az idei termés

Rég volt olyan jó krumplitermés Hargita megyében, mint idén, de a búzatermesztők is kedvező mezőgazdasági évnek örülhetnek. A cukorrépaföldek némelyikén viszont a harminc százalékot is eléri a terméskiesés mértéke, akárcsak a természetes kaszálókon. A probléma oka a szárazság.

Széchely István 2017. augusztus 28., hétfő

Ahol sok időbe telik, míg az ember kivizsgáltatja magát

Az egy hónapot is jócskán meghaladja a várakozási idő a kórházi járóbeteg-rendelők némelyikében. A helyzetet lazán kezelő betegek azzal viccelődnek, hogy meggyógyulnak, mire bejutnak a szakorvoshoz diagnózisra. De mi van akkor, ha sürgős lenne a kivizsgálás?

Széchely István 2017. augusztus 24., csütörtök

Támogatással is csak épphogy kijön a juhnyírás költsége

Egy nyírás juhonként 4–5 lejbe kerül, és ilyenkor átlagban 2–3 kilogrammnyi gyapjútól szabadítják meg az állatot. A gyapjút kilogrammonként átlagban egy lejért tudják értékesíteni, ehhez jöhet még a kilónkénti egylejes támogatás. Csak a széle üti a hosszát.

HIRDETÉS
Széchely István 2017. augusztus 20., vasárnap

Interjúra hívják az igazgatói állásokra jelentkezett pedagógusokat

Hétfőn és kedden tartják meg a betöltetlenül maradt iskolaigazgatói tisztségekre pályázók interjúit. Hargita megyében több mint félszáz tanintézetvezetői állásra nem került jelentkező két versenyvizsga után sem.

Széchely István 2017. augusztus 18., péntek

A kínai méz ellen csak a biominősítés megszerzésével vehetik fel a versenyt a székelyföldi méhészek

Ki kellene tiltani a külföldről származó, rossz minőségű mézeket, a helyi termelők pedig a biominősítés megszerzésére kellene törekedjenek, hogy a jó minőségű mézet megfelelő áron tudják értékesíteni – véli az udvarhelyszéki méhészeket tömörítő egyesület elnöke.

Széchely István 2017. augusztus 14., hétfő

Drasztikus mértékű pénzbírságokat ír elő az új oltástörvény-tervezet

Pénzbírságot kaphat a szülő, aki elutasítja a fertőző betegségek elleni védőoltások beadását gyerekének, az egészségügyi minisztérium időben be kell szerezze a vakcinákat – ezek a legfontosabb változások, amelyeket előír a kormány által elfogadott új oltástörvény-tervezet.

HIRDETÉS
Széchely István 2017. augusztus 11., péntek

Több véradóra lenne szükség Udvarhelyszéken

A véradók hiánya országosan problémát jelent a kórházaknak a nyári időszakban, nincs ez másként Székelyudvarhelyen sem. A vérhiányt az is súlyosbítja, hogy itt dolgozik a megye egyetlen hematológusa.

Széchely István 2017. augusztus 08., kedd

Kevés „elvarratlan szál” miatt kezdeményeztek kivizsgálást Hargita megyében

Évente mindössze néhány esetben indul orvosi műhiba-eljárás Hargita megyében, azoknak is kisebb részében bizonyosodik be, hogy az orvos hibázott. Rendszerint a hiányos kommunikáció vezet oda, hogy a betegek eljárást kezdeményeznek.

Széchely István 2017. augusztus 07., hétfő

A kánikula idején sem volt gond a vízellátással Udvarhelyszéken

A kánikula miatt megnőtt a vízfogyasztás, de komoly fennakadás nem volt a vízszolgáltatásban az udvarhelyszéki településeken. Amennyiben ez mégis előfordul, a tűzoltóságok tartálykocsikkal szállítanak vizet a lakosságnak.

Széchely István 2017. július 31., hétfő

Juhokat pusztított a medve Székelyudvarhely határában

Hat juhot pusztított el egy medve péntek óta Székelyudvarhely határában, két gazdaságban. A károsultak szerint a környéken évek óta fel-felbukkan a több-bocsos anyamedve, ám eddig nem tett kárt az állatállományban.

HIRDETÉS
Széchely István 2017. július 31., hétfő

Halálos munkabaleset Alsóboldogfalván

Meg nem erősített információk szerint egy ember meghalt, egy másik életéért pedig még küzdöttek délután egykor a mentősök Alsóboldogfalván, ahol a vezetékes vízhálózat beindítása közben lett rosszul két férfi, majd egy helybéli is, aki a segítségükre sietett.