Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
Széchely István 2020. április 08., szerda

Hivatalos: családostól járt Székelyudvarhelyen a negyedik fertőzött

Hivatalos megerősítést nyert, hogy a negyedik – szintén etédi – igazolt koronavírusos beteg Székelyudvarhelyen járt, mielőtt beutalták volna a városi kórház fertőző betegségek osztályára. A nő, aki akkor már rosszul volt, nem állt lakhelyi elkülönítés alatt. Mindenki viselje a maszkot, ez a tanács.

Széchely István 2020. április 08., szerda

A több ezer kényszerszabadságra küldött alkalmazott mellett több százan elvesztették a munkahelyüket

Megközelíti a négyezret Hargita megyében azoknak a száma, akiknek már márciusban érintették a munkaviszonyát a koronavírus-járvány miatt elrendelt intézkedések. Többségüket kényszerszabadságra küldte munkaadójuk, de majdnem félezren vannak azok is, akiknek már márciusban felbontották a munkaszerződését.

HIRDETÉS
Széchely István 2020. április 06., hétfő

Csend van Etéden

A megnövelt pénzbírság, a karanténköltségek átruházása, illetve a büntetőjogi következmények visszatartják a szabályszegéstől a lakhelyi elkülönítés alatt állókat, és ez így van Etéd községben is – számolt be a tapasztalatokról a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal szóvivője.

Széchely István 2020. április 06., hétfő

Két mentő is járt a karanténközpontban, de nem új fertőzött miatt

Két alkalommal is járt a mentő a székelyudvarhelyi karanténközpontban vasárnap, majd Borboly Csaba megyei tanácselnök tett közzé egy tájékoztatót arról, hogy a korábbiakhoz képest eggyel nőtt a koronavírusos fertőzöttek száma a megyében. Állítása szerint nem tévesek az általa közzétett információk.

Széchely István 2020. április 02., csütörtök

Székelyudvarhelyen is végezhetnek koronavírus-tesztelést

Székelyudvarhely is rendelkezik már koronavírustesztek elvégzéséhez szükséges laborműszerrel, jövő héttől kezdődhetnek el a helyi tesztelések. A városi kórház több lélegeztetőgépet is kapott magánvállalkozók adományaiból, illetve védőfelszerelések is érkeztek az egészségügyi intézménybe.

HIRDETÉS
Széchely István 2020. április 01., szerda

Kiderült, milyen szerepet szánnak a székelyudvarhelyi kórháznak a járvány ideje alatt

Többféleképpen is értelmezhető a kórházak besorolására és a koronavírusos betegek ellátására vonatkozó egészségügyi minisztériumi rendelet, ezért Székelyudvarhelyen Hargita megye prefektusától kértek tájékoztatást szerdán. 

Széchely István 2020. április 01., szerda

Elszámoltatható a „karanténszabadság”

A betegszabadság jóváhagyásához csak az intézményes karanténból kikerülők kell a megyei népegészségügyi igazgatóság által kiállított igazolást küldjenek háziorvosukhoz, a lakhelyi elkülönítésből kikerülők esetében viszont elegendő egy saját felelősségre kitöltött nyilatkozat.

Széchely István 2020. március 31., kedd

Meghatározták a kórházak szerepét a járvány idejére

Tervet készített az egészségügyi minisztérium arról, hogy a koronavírusos betegek, illetve bizonyos krónikus alapbetegségekkel rendelkező fertőzöttek állapotuk súlyosságától függően megyék szerint melyik kórházba kerülnek beutalásra.

Széchely István 2020. március 31., kedd

A készpénzt és a kenyeret nem foghatja meg ugyanaz a kéz

A Hargita megyei vészhelyzeti bizottság kedden több, az áruházakra, az üzletekre és a pékségekre vonatkozó szigorító intézkedést is hozott tekintettel az országos járványügyi helyzetre, illetve a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében.

Széchely István 2020. március 31., kedd

Egyre többen kerülnek ki a lakhelyi elkülönítésből Hargita megyében

Összesen mintegy 168 ezer lejre bírságolta meg a rendőrség és csendőrség a kijárási korlátozásokra vonatkozó előírások megszegőit hétfőn Hargita megyében. Az intézményes karanténban lévők száma 142-re nőtt megyeszerte, de információink szerint kedden kora délutánig igazolt koronavírus-fertőzés nem volt a megyében.

Széchely István 2020. március 30., hétfő

Megugrott a karanténba helyezettek száma Székelyudvarhelyen

A szombati adatokhoz képest jelentősen megnőtt vasárnap a hatósági kísérettel a megyén áthaladó, illetve a megyébe érkező autók, illetve autókonvojok száma. Nőtt a karanténba került személyek száma is – főként Székelyudvarhelyen –, ugyanakkor több volt a szabálysértés is, mint egy nappal korábban.

HIRDETÉS
Széchely István 2020. március 30., hétfő

Több mint ötven teszteredmény érkezett meg Hargita megyébe

A vasárnap estig beérkezett adatok szerint továbbra sincs igazolt koronavírusos megbetegedés Hargita megyében, ezt a megyei népegészségügyi igazgatóság is megerősítette.

Széchely István 2020. március 30., hétfő

Sok a kérdés a kijárási korlátozással és a nyilatkozattal kapcsolatban? Íme, a válaszok

Nem feltétlenül kell saját felelősségre tett nyilatkozatot írni minden alkalommal, amikor például levisszük a szemetet, feltéve, ha nem a település másik végében akarunk megszabadulni attól. A 65 évnél idősebbek sem kell kitöltsék a nyomtatványt, ha a számukra meghatározott időszakban hagyják el otthonukat.

Széchely István 2020. március 29., vasárnap

Kijárási tilalom: továbbra is magas a szabályszegések száma Hargita megyében

Megközelítette a százat Hargita megyében a kijárási korlátozásokra vonatkozó intézkedések megszegése miatt kirótt pénzbírságok száma a kijárási tilalom bevezetése óta.

Széchely István 2020. március 28., szombat

Kamionsofőrnek hazudta magát, hogy megússza a karantént

Bűnügyi eljárás indult egy vörös zónának minősített országból hazatért Hargita megyei férfi ellen, aki a határátlépéskor kamionsofőrnek hazudta magát, hogy ne kelljen karanténba vonulnia. 

HIRDETÉS
Széchely István 2020. március 27., péntek

Kijárási tilalom: egyre több a szabálysértő Hargita megyében

Megháromszorozódott péntekre az egy nap alatt kirótt szabálysértési bírságok száma Hargita megyében: közel száz esetben büntettek a hatóságok a szükségállapotra vonatkozó előírások megszegése miatt.