Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
Széchely István 2020. január 23., csütörtök

Nő a fertőtlenítő szakcégekkel szembeni szigor, miután több tömeges rosszullét is történt az utóbbi időben

Riasztóan megnőtt az utóbbi időben a fertőtlenítéseket, rovarirtásokat követő iskolai rosszullétek száma, részben ezért is hívta közös videokonferenciára a megyei tanfelügyelőket az oktatási miniszter és az egészségügyi szaktárca vezetője szerdán. Hargita megyében nem történt hasonló eset.

Széchely István 2020. január 22., szerda

Hargita megye: volt egy influenzás eset, több ezer oltóanyagot várnak még

Elfogytak Hargita megyében az influenza elleni országos oltáskampány elején megrendelt ingyenes oltóanyagok, az utólag kért több ezer adagot tartalmazó szállítmány még nem érkezett meg. Időközben az influenza is megjelent a megyében, de mindössze egy esetben igazolták a fertőzést a laborvizsgálatok.

Széchely István 2020. január 20., hétfő

Kevés szülő kérte gyermeke számára az ingyenes védőoltást

Elkezdődött a méhnyakrák elleni ingyenes védőoltások beadása a tinédzserkorú lányok esetében. Az igény – akárcsak országszerte, Hargita és Maros megyében is – meglehetősen alacsony a HPV-elleni vakcinákra, miközben Románia egész Európában élen jár a méhnyakrákos megbetegedések gyakoriságát illetően.

Széchely István 2020. január 18., szombat

Korszerűsítés és épületbővítés várható a székelyudvarhelyi kórházban

Tízmillió lejes állami finanszírozásból fejleszthetik idén a székelyudvarhelyi kórházat. A vezetőség az épületbővítést és az orvosi műszerezettség fejlesztését egyaránt tervezi, a székelykeresztúri egységében kialakítandó sugárterápiás központra viszont már nem futja.

Széchely István 2020. január 17., péntek

A dohányzó diákok pontos száma ugyan nem ismert, de néhányat fülön csíptek az ellenőrök

Több dohányzó diákot is tetten értek azon az ellenőrzésen, amelyet a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal irányításával végzett egy vegyes – a tanfelügyelőség, a tanintézetek, a rendőrség és a csendőrség képviselőiből álló – ellenőrző bizottság a megye iskoláiban.

Széchely István 2020. január 16., csütörtök

Lemondott a vadásztársaság az emberre támadó hidegkúti medve kilövéséről

Megúszta a kilövést a Hidegkúton emberre támadó medve, az illetékes vadásztársaságnál lemondtak arról, hogy a vad ártalmatlanítására rendkívüli jóváhagyást igényeljenek a környezetvédelmi minisztériumtól.

Széchely István 2020. január 15., szerda

Az erdők népe egykoron és ma

A székelység a magyar nemzet elválaszthatatlan része címmel tartott előadást Bali János, a Nemzetstratégai Kutatóintézet igazgatója, valamint bemutatásra került az intézet két kiadványa – Homoród-mente viseletben, Testvéred minden magyar II. – az Orbán Balázs Akadémia évnyitó rendezvényén kedden, Székelyudvarhelyen.

Széchely István 2020. január 15., szerda

Nem könnyítik meg a vaddisznóállomány megritkítását az új előírások

Nem könnyíti meg a vadásztársaságok dolgát a frissen módosított vadászati törvény a sertéspestis miatt elrendelt vaddisznókilövéseket illetően. Az új előírás ugyan lehetőséget ad a reflektorhasználatra az éjszakai vadászatokon, de a vadászok szerint ez nem nagy segítség.

Széchely István 2020. január 14., kedd

Ellenőrök a Hargita megyei kórházakban

Régi épületekben működik a Hargita megyei kórházak többsége – a működési engedélyre vonatkozó követelmények betartása szempontjából ez okozza leggyakrabban a nehézségeket az egészségügyi intézményekben. A hónap végéig minden kórházban ellenőrzést végeznek.

Széchely István 2020. január 11., szombat

Ahol a legtöbb a munkabaleset

Összesen 43 munkabaleset történt Hargita megyében a múlt év elejétől karácsonyig, a munkavégzéssel vagy a munkahellyel egyértelműen összefüggésbe hozható megbetegedések száma pedig 9 volt. A munkabalesetek és foglalkozási betegségek száma ingadozó tendenciát mutat az utóbbi években.

Széchely István 2020. január 10., péntek

Fény gyúlhat a tanyavilágban

Nyolc Hargita megyei községben összesen közel kétszáz, hálózati áramellátással nem rendelkező háztartást szerelnének fel az érintett önkormányzatok pályázati forrásból megvásárolt napelemrendszerekkel, olyan településrészeken, amelyeken saját forrásból nem tudnának villamosítást végezni.

HIRDETÉS
Széchely István 2020. január 08., szerda

Jelentősen nő a megpályázható támogatás

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. 2020-as évi külhoni támogatásaira vonatkozó pályázati kiírásokról, illetve a legfontosabb változásokról tartottak részletes tájékoztatót az alapkezelő erdélyi kirendeltségének képviselői kedden Székelyudvarhelyen.

Széchely István 2020. január 05., vasárnap

Fekete festékszóróval fújták le a magyar feliratot több helységnévtáblán – frissítve

Több helységnévtáblán is fekete festékszóróval fújták le a magyar feliratot Udvarhelyszéken vasárnapra virradóra. Az egyik érintett település vezetője szerint egyértelműen etnikai indíttatású rongálás történt.

Széchely István 2020. január 02., csütörtök

Már paradicsomtermesztésben is vannak sikersztorik Hargita megyében

Van még kihasználatlan potenciál a zöldségtermesztésben Hargita megyében, noha a térség nem a legideálisabb a melegkedvelő növényfajták termesztésére. Ámbár – a támogatásnak köszönhetően – a paradicsomtermesztésben már vannak sikertörténetek.

Széchely István 2019. december 30., hétfő

A magán egészségügyi szolgáltatók is szerződést köthetnek az egészségbiztosítási pénztárral

Kihirdette Klaus Johannis államfő azt a törvényt, amely lehetővé teszi a magán egészségügyi szolgáltatóknak, hogy szerződést kössenek az egészségbiztosítási pénztárral, így az egészségbiztosítással rendelkező páciensek ezekben az egységekben a jelenleginél lényegesen olcsóbban kaphatnak ellátást.

HIRDETÉS
Széchely István 2019. december 29., vasárnap

Jócskán van még tennivaló a szelektív hulladékgyűjtés terén

A hivatalos adatok szerint Hargita megye háztartásaiból évente több mint 50 ezer tonna szemét kerül ki – városon lényegesen több, mint vidéken –, de a Hargita megyei hulladéknak csak egy kis része kerül újrahasznosításra.