HIRDETÉS
Széchely István 2019. március 19., kedd

Az eddiginél ezer, illetve ötszáz lejjel nagyobb értékű állami segély jár a temetés költségeire

Ezer, illetve ötszáz lejjel nőtt a temetkezési segély értéke. A társadalombiztosítással rendelkező személyek elhalálozása után a temetési költségek biztosítására folyósított állami támogatás értéke meghaladja az ötezer lejt.

Széchely István 2019. március 18., hétfő

Nyugdíjazáskor az állam „elfelejti” elszámolni az orvosi ügyeleteket

Többévnyi szolgálati időt elveszítenek az orvosok azért, mert az általuk elvégzett, átlagban havi három-négy 12 órás ügyeletet nem számolják el nyugdíjazásukkor. Az orvosi kamara a vonatkozó szabályozás módosítását szeretné elérni.

Széchely István 2019. március 15., péntek

Az eperszedés áldozatai – több ezerre tehető az iskolaelhagyók száma Székelyföldön

Százezres nagyságrendű azon diákok száma, akik bár szerepelnek a romániai tanintézetek nyilvántartásában, valójában már az országot is elhagyták, mert szüleik a könnyebb megélhetés érdekében külföldre mentek dolgozni.

Hallgassa online rádióinkat
Széchely István 2019. március 14., csütörtök

Ennyivel nő szeptembertől a szakiskolai osztályok száma Hargita megyében

Az óvodai csoportok, valamint az elemi és középiskolai osztályok száma is csökken a következő tanévtől Hargita megyében, a szakiskolai osztályoké viszont nő – a 2019–2020-as, minisztériumi jóváhagyás előtt álló beiskolázási terv szerint.

Széchely István 2019. március 12., kedd

Elégedetlen a bérpótlékokkal az egészségügyben dolgozók szakszervezete

A szociális és gyermekvédelmi igazgatóságnál, illetve az alárendeltségébe tartozó intézményekben vannak a legnagyobb gondok a bérpótlékok kiadásával Hargita megyében. Az alkalmazottak jogait védő Sanitas szakszervezet szerdán Bukarestben tiltakozik a béreket érintő problémák miatt.

HIRDETÉS
Széchely István 2019. március 11., hétfő

Véget ért a beteglátogatási tilalom a székelyudvarhelyi kórházban is

Három osztály kivételével hétfőtől már a székelyudvarhelyi kórházban is látogathatók a betegek. Az egészségügyi intézményben feloldották az influenza és más fertőző légúti megbetegedések terjedése elleni óvintézkedésként másfél hónapja elrendelt beteglátogatási tilalmat.

Széchely István 2019. március 07., csütörtök

Csökkent a légúti megbetegedések száma, de azért „ne dőljünk hátra”

Jelentősen csökkent a légúti megbetegedések száma, ezért sorra oldják fel a január második felében elrendelt látogatási tilalmat, illetve korlátozást a Hargita megyei kórházakban. Van, ahol ez nem érvényes a teljes intézményre, máshol jövő héten hoznak döntést a beteglátogatásról.

Széchely István 2019. március 06., szerda

Vészesen közeleg az elektronikus adóbevallás határideje

Már most le van terhelve az egységes adóbevallások online benyújtására szolgáló elektronikus rendszer, ezért nem ajánlott a március 15-ei határidő előtti napokig várni a nyilatkozat leadásával. A korábbi évekhez képest idén ezt két hónappal korábban kell megtenni.

HIRDETÉS
Széchely István 2019. március 06., szerda

Átereszproblémák: bekötőúton folyik a patakba a hólé és az esővíz

A Tarcsafalván áthaladó, felújítás alatt lévő út egyik új átereszére panaszkodnak a lakók a vízátfolyó mindkét oldalán. Az áteresz rávezeti a hólét és az esővizet egy bekötőútra, amelyet emiatt autóval már nem lehet használni.

Széchely István 2019. március 04., hétfő

Üzemterv nélkül nincs támogatás

Négy Hargita megyei településen nem kezdhetik meg a gazdák márciustól az egységes agrártámogatások igénylését, ugyanis ezekben a községekben még nem készült el a gyepterületek üzemterve. A megyei mezőgazdasági igazgatóság képviselői szerint pánikra nincs ok.

Széchely István 2019. március 04., hétfő

Költséges gyógymód: egyetlen adag orvosság közel négyszázezer lejbe kerül

Évről évre egyre több ritka betegségben szenvedő páciens részesül létfontosságú kezelésben az e célból létrehozott országos program révén, melynek költségvetése Hargita megyében is folyamatosan növekszik.

HIRDETÉS
Széchely István 2019. március 02., szombat

Évekbe telik az új szint kiépítése a parajdi sóbányában

Három-négy év múlva nyithatják meg a parajdi sóbánya új szintjét a jelenlegi látogatói részleg alatt. Az új szint kialakításán már dolgoznak, de egyelőre a munka kevésbé látványos fázisában tartanak.

Széchely István 2019. február 28., csütörtök

Észak-Amerikában és Dél-Koreában is van kereslet a Hargita megyei ásványvízre

Nőtt az EU-n kívüli országokba irányuló Hargita megyei export az elmúlt évben, akárcsak a vámköteles árubehozatal mértéke, a vámügyi elbírálás alá tartozó csomagok száma viszont csökkent. Továbbra is az ásványvíz a megye legkelendőbb terméke külföldön.

Széchely István 2019. február 26., kedd

Onkológiai részleggel bővülő kórház

Elkészült a székelyudvarhelyi kórház onkológiai részlege, így a környékbeli daganatos betegeknek bizonyos kezelésekért már nem kell más kórházakba menniük. Az önálló, több kórtermes egységben egynapos és hosszabb bennfekvést igénylő onkológiai ellátás is lesz.

Széchely István 2019. február 26., kedd

Tapintható feszültség – nincs gyógyír a háziorvosi finanszírozással kapcsolatos elégedetlenségekre

Jogi útra terelné a háziorvosok szövetsége az egészségügyi alaphálózat alulfinanszírozásának problémáját. A szervezet képviselői szerint ismételten süket fülekre találtak panaszaik.

HIRDETÉS
Széchely István 2019. február 22., péntek

Nem tudni, meddig marad érvényben a beteglátogatási tilalom a kórházakban

Kissé csökkent a légúti megbetegedések száma az elmúlt időszakban, de a látogatási tilalmat továbbra is fenntartják a kórházakban. A tanintézetekben azonban péntektől már nem kell járványügyi szűrővizsgálatokat végezzenek a tanórák előtt.