Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
Széchely István 2019. július 21., vasárnap

Álbetegek a kórházakban: nincs egyöntetű támogatottsága a korrupcióellenes intézkedésnek

A megkérdezett kórházigazgatók nem ellenzik azt az egészségügyi minisztériumi intézkedést, amelynek értelmében a szaktárca betegeknek álcázott ellenőrökkel leplezi le a csúszópénzt követelő kórházi alkalmazottakat. A korrupcióellenes intézkedés üzenetével kapcsolatban azonban vannak fenntartások.

Széchely István 2019. július 19., péntek

Megsérült egy rendőr a zetelaki községházán történt összetűzésben

A székelyudvarhelyi, illetve fenyédi rendőrségről is erősítést kellett küldeni pénteken a zetelaki polgármesteri hivatalba, ahol egy, vélhetően pszichés problémákkal küzdő férfi került összetűzésbe a helybéli rendőrökkel és hivatali alkalmazottakkal. Az agresszort és az egyik rendőrt is mentő vitte kórházba a helyszínről.

Széchely István 2019. július 18., csütörtök

Július eleje óta nem működik megfelelően az elektronikus egészségügyi kártyák rendszere

Tizennyolcadik napja nem működik megfelelően az elektronikus egészségügyi kártyák rendszere, és a legutóbbi bejelentések szerint csak hétfőn tudják újra működőképessé tenni az országos hálózatot. A patikákban és az orvosi rendelőkben nem tudják leellenőrizni a páciensek biztosítotti státuszát.

Hallgassa online rádióinkat
Széchely István 2019. július 17., szerda

Időt nyertek azok, akik napelemes villamosításra kívánnak pályázni

Közel száz, hálózati áramellátással nem rendelkező háztartás esetében pályáztak Hargita megyei önkormányzatok állami finanszírozásra napkollektorrendszerek megvásárlásához. Az első alkalommal elindított állami pályázati kiírás júliusi határidejét három hónappal meghosszabbított&

Széchely István 2019. július 16., kedd

Ezekkel az újdonságokkal számolhatunk júliustól az egészségügyi ellátásban

Nő a háziorvosi rendszer állami finanszírozása, és többek között a laborvizsgálatok esetében a negyedévi helyett havonta újraosztják a fel nem használt pénzeket, így enyhítve a hónap első felére jellemző tumultust. Változások és további halogatások júliustól.

HIRDETÉS
Széchely István 2019. július 14., vasárnap

Mennyivel jobb lenne megelőzni a betegséget, de köszönjük, nem kérünk belőle

Riasztóan alacsony a száma azoknak, akik betegségmegelőzési céllal is eljárnak háziorvosukhoz ingyenes prevenciós konzultációra. Hargita megyében az egy százalékot sem éri el azoknak az aránya, akik élnek az egészségbiztosítási pénztár által finanszírozott lehetőséggel.

Széchely István 2019. július 09., kedd

Munkába állt az új Hargita megyei főtanfelügyelő

Hétfőn munkába állt Demeter Levente, Hargita megye új, megbízott főtanfelügyelője, azt követően, hogy elődje, Görbe Péter elérte a nyugdíjkorhatárt és kérte nyugdíjazását.

Széchely István 2019. július 08., hétfő

Az elmúlt évek legrosszabb eredményei születtek az érettségin

Rosszabbak a tavalyiaknál az érettségi eredmények mindhárom székelyföldi megyében. Az elmúlt öt év legalacsonyabb átmenési arányát mérték országosan a vizsgasorozaton, az óvások előtti eredmények alapján.

HIRDETÉS
Széchely István, Antal Erika 2019. július 03., szerda

Nem volt túl nehéz, de azért könnyű sem a matematika és történelem érettségi

A szaknak megfelelő kötelező tantárgyból írásbeliztek szerdán az érettségizők, a humán szakon végzettek történelemből, a reál szakosok matematikából. A beszámolók szerint történelemből különösebb szakismeret nélkül is össze lehetett gyűjteni az átmenéshez szükséges pontszámot.

Széchely István, Antal Erika 2019. július 02., kedd

„A magyar érettségin nem szabad megbukni”

Vizsgázó diákok és az általunk megkérdezett magyar szakos középiskolai tanár szerint sem volt nehéz feladat az érettségi magyar nyelv és irodalom írásbeli vizsga tételsorának a megoldása kedden. A három székelyföldi megyében fele annyian – összesen 3109-en – vizsgáztak magyarból, mint előző nap románból.

Széchely István 2019. július 01., hétfő

Aki tanult, az biztosan átmegy: közepes nehézségű tételsort kaptak a vizsgázók az érettségi román írásbelijén

Nem volt könnyű, de túlságosan nehéz sem az érettségi román nyelv és irodalom írásbelije a vizsgázók számára. Az általunk megkérdezett román szakos középiskolai tanár szerint a magyar ajkú érettségizőknek a tételsor első feladatával gyűlhetett meg leginkább a baja.

HIRDETÉS
Széchely István 2019. július 01., hétfő

Nem könnyíti meg a növénybetegségek ellen küzdők munkáját az időjárás

A Hargita megyei gazdák csak többletmunkával és drága növényvédő szerek használatával tudják megvédeni pityókaföldjeiket a burgonyavésztől. Eddig már majdnem háromszáz hektárnyi mezőgazdasági területen keletkezett kár a túl sok csapadék miatt.

Széchely István, Simon Virág 2019. június 29., szombat

Íme, a vitatéma: megszámolták a medvéket

Évről évre jelentést tesznek ugyan a védett vadak számáról, de a becslésekből származó hivatalos adatokat még maguk az érintettek is vitatják. A medvepopuláció méretéről annyira eltérően vélekednek, hogy volt, ahonnan két adatot továbbítottak erről a szaktárcának.

Széchely István 2019. június 28., péntek

Sok Hargita megyei háztartásban még mindig nincs áram a viharkárok miatt

Tizenkilenc Hargita megyei község számos háztartásában még pénteken délben sem volt áram a csütörtök éjszakai ítéletidő okozta meghibásodások miatt. A viharos szél több szakaszon is fákat döntött az útra Székelyudvarhely térségében, Csíkszéken pedig vonatok vesztegeltek a síneken.

Széchely István 2019. június 27., csütörtök

Viharos zivatarok söpörhetik ki a hőséget

A hatóságok egyelőre nem rendeltek el kötelezettségeket a meleg miatt Hargita megyében, viszont az afrikai hőség megérkezése mellett megnőtt az esélye a viharos zivatarok kialakulásának is.

HIRDETÉS
Széchely István 2019. június 25., kedd

Csak a teljes gépesítéssel tudják orvosolni a fokozódó munkaerőhiányt a székelyföldi gazdák

A teljes gépesítés jelentheti az egyetlen lehetőséget a székelyföldi gazdáknak az utóbbi években egyre súlyosabbá váló napszámos- és általános munkaerőhiány jelentette probléma megoldására. Legjobban akkor járnak a gazdák, ha családi gazdasággá alakítják agrárvállalkozásukat.