Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
Széchely István 2019. november 11., hétfő

A szóbeli ígéretek hatására újrakezdték a sókitermelést a bányászok

Péntek óta hiába várták hétfőig a követeléseik ügyében meghozott döntésről szóló tájékoztatást a Salromtól az október vége óta sztrájkoló bányászok. A parajdi sóbányát szombat óta újra lehet látogatni.

Széchely István 2019. november 09., szombat

Szombattól látogatható a parajdi sóbánya

Az egyelőre még nem ismert, hogy az országszerte sztrájkoló bányászok célt értek-e tiltakozásukkal, de a parajdi sóbánya szakszervezeti vezetője a Székelyhonnak azt mondta, hogy szombattól újraindul az idegenforgalmi tevékenység a sóbányában.

Széchely István 2019. november 07., csütörtök

Ennek higgyen, ne a kártyára nyomtatott lejárati dátumnak

Az elektronikus egészségügyi kártyák többségének a rájuk nyomtatott dátum szerint már lejárt az érvényessége, pánikra azonban semmi ok, a plasztiklapokon feltüntetett határidő ellenére azok 2021-ig érvényesek maradnak. Cseréjük is automatikusan történik majd.

Széchely István 2019. november 05., kedd

Eltökéltek a bányászok

Eltökéltek a tiltakozók, köztük a parajdi bányai dolgozói is, és addig folytatják a sztrájkot, amíg követelésik ügyében megegyezésre jutnak a vezetőséggel. A szakszervezeti képviselő szerint év elején számoltak az üdülési jegyek költségeivel, csak most átcsoportosították a pénzt.

Széchely István 2019. november 05., kedd

Sztrájk a parajdi sóbányában – a látogatást és a kitermelést is felfüggesztették

A sókitermelés leállása után kedden reggel a turisztikai tevékenységet is felfüggesztették a parajdi sóbányában a bányászok sztrájkja miatt. A vájárok üdülési jegyet követelnek.

HIRDETÉS
Széchely István 2019. november 05., kedd

A valóságban jóval több szülő dolgozhat külföldön, mint amennyit a hivatalos adatok mutatnak

A hivatalos adatok szerint mintegy másfél ezer Hargita megyei gyereknek dolgoznak külföldön a szülei, esetenként mindkettő, de a megyei gyermekvédelmi igazgatóság vezetőjének feltételezése szerint a valóságban lényegesen magasabb a külföldön dolgozó szülők száma.

Széchely István 2019. november 04., hétfő

A beletörődés miatt csökkent az iskolakiflivel kapcsolatos panaszok száma?

Az iskolákban már nem látják értelmét bejelenteni az illetékes intézményeknél, hogy rossz a kifli, ezért kevesebb idén a tej-kifli programmal kapcsolatos panaszok száma Hargita megyében – állítja az etédi iskola igazgatója. Ott lecserélték a kifli gyártóját, de olyan, mintha ugyanazt a terméket kapnák.

Széchely István 2019. november 03., vasárnap

Szabálytalan előzés miatt ütközött két autó

A frontális karambolt ugyan elkerülték, de összeütközött két autó egy szabálytalan előzés miatt a szentegyházi termálfürdő közelében.

HIRDETÉS
Széchely István 2019. október 31., csütörtök

Kifehéredtek a hegyi útszakaszok

Több Hargita megyei útszakaszon is csúszásmentesítésre volt szükség a szerda estétől kezdődő havazások miatt. Akkora hó ugyan sehol sem hullott, hogy a hóekék bevetésére is szükség legyen, csúszásgátló anyagból viszont több mint száz tonnányit szórtak az utakra.

Széchely István 2019. október 30., szerda

Tanévkezdés óta csak egy panaszt kapott az iskolakiflire a Hargita megyei fogyasztóvédelem

Javult a helyzet a tej-kifli program péktermékeire vonatkozó panaszokat illetően Hargita megyében az elmúlt év azonos időszakához képest. A szeptemberi tanévkezdés óta mindössze egy bejelentést kapott a megyei fogyasztóvédelmi felügyelőség a kifli minőségére vonatkozóan.

Széchely István 2019. október 29., kedd

Több problémát is felvet a tanóraszám-csökkentésről szóló törvénymódosítás

Iskola utáni, úgynevezett after school program bevezetését javasolja a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége (FSLI) az oktatási minisztériumnak, hogy ne szűnjön meg 25 ezer pedagógusi állás a tanóraszám-csökkentést előíró múlt heti szenátusi döntés miatt.

HIRDETÉS
Széchely István 2019. október 25., péntek

A vártnál kevesebb gondot okozott a forgalomban az új közlekedési rend

Az új forgalmi renddel kapcsolatos kezdeti felháborodás miatt rosszabb közlekedési morálra és gyakori szabálytalanságokra számítottak a Székelyudvarhelyi Helyi Rendőrség munkatársai, de az egység vezetője szerint a gyakorlat azt mutatja, hogy az új forgalmi sávok felfestésével kapcsolatos indulatokat nem tükrözi a közlekedés.

Széchely István 2019. október 25., péntek

A déli órákra teljesen helyreáll a vízszolgáltatás

Helyreállt a vízszolgáltatás Székelyudvarhely nagy részén, a déli órákig a magasabban fekvő városrészekben is újra lesz vezetékes víz. Az áramszolgáltatás szakadozása miatti feszültségsokkoktól omlott össze a víztisztító állomás automatizált rendszere.

Széchely István 2019. október 24., csütörtök

Iskolaállapotok: ahol komoly gond volt, ott büntetni is kellett

Már csak tizennégy Hargita megyei oktatási egység nem rendelkezik a működéshez szükséges egészségügyi engedéllyel valamilyen hiányosság miatt. A megyei népegészségügyi igazgatóság által elvégzett átfogó ellenőrzésen egy tanintézetben tapasztaltak halmozott problémákat.

Széchely István 2019. október 22., kedd

Ők kapták meg idén a Vasszékely-díjat

Gálfi Dezső, a Galffi's csokoládémárka megalapítója, Marosfői Levente állatorvos, Simon Szilárd, a székelyudvarhelyi biciklis kultúra építője és Várday Zsolt építész kapott idén Vasszékely-díjat. Példaértékű munkásságukat kedden este méltatták.

HIRDETÉS
Széchely István 2019. október 22., kedd

Új parkkal bővült az udvarhelyi kórház

Több ezer négyzetméteren terül el a székelyudvarhelyi kórház újonnan elkészült parkja, amelyet kedden délelőtt avattak fel. Idén ugyan nem sokat hallatott magáról az egészségügyi intézmény, de számtalan fejlesztést végeztek ebben az esztendőben is – mondta az átadási eseményen a kórház főigazgatója.