HIRDETÉS
Széchely István 2019. január 19., szombat

Csökkenti az egészségbiztosító az elszámolási késést

A betegeknek kiadott ingyenes és ártámogatott gyógyszerek ellenértékének megtérítési késése miatt a Hargita megyei gyógyszertárak egy része már nem kap gyógyszert a lerakatoktól. A probléma a héten megoldódhat: az egészségbiztosítási pénztár kifizeti a határidőn túli elmaradásokat.

Széchely István 2019. január 18., péntek

Enyhíteni kellett volna, nem ismét szigorítani az amúgy is rosszul megalkotott napszámostörvényt

A napszámostörvény jelenleg nem a munkavállalásra ösztönzi az idénymunkásokat, hanem a tétlenségre – véli egy gazda, aki a földművelés mellett több száz állatot tartott, de kénytelen felhagyni a mezőgazdálkodással, mert nem talál munkaerőt a jószágok mellé.

Széchely István 2019. január 18., péntek

Meghibásodott az új óvoda fűtésrendszere, felfüggesztették az oktatást

Elmaradt az oktatás a nagygalambfalvi óvodában csütörtökön, ugyanis meghibásodott a novemberben átadott épület fűtésrendszere.

Hallgassa online rádióinkat
Széchely István 2019. január 15., kedd

Sehol sem kellett felfüggeszteni a tanítást Hargita megyében

Egyes vidéki tanintézetek iskolabusz-vezetői számára gondot okoztak a havas utak hétfőn, de az oktatási program felfüggesztését vagy megszakítását eredményező fennakadást nem okozott a havazás. Problémamentesen zajlott le a téli vakáció utáni első tanítási nap a Hargita megyei iskolákban.

Széchely István 2019. január 14., hétfő

Így keresik a kórházi fertőzéseket Hargita megyében

Nincsenek olyan kórházak, amelyekben ne fordulnának elő belső fertőzések, ezért állandóan kenetmintát vesznek a személyzet kezéről, köpenyéről, a falakról, a műtőasztalokról, azokból tenyésztéseket végeznek, és próbálják kimutatni a fertőzéseket. Időnként bizony sikerül is.

HIRDETÉS
Széchely István 2019. január 13., vasárnap

Gyakran eldugulnak, mégis ragaszkodik a lakók többsége a tízemeletes tömbházak szemétledobó csatornáihoz

Időnként szinte mindennaposak a dugulások a tízemeletes székelyudvarhelyi tömbházak némelyikének szemétcsúszdáiban, ebből lett elege a lakástulajdonosi társulás elnökének, aki gyakran párnákat, kartondobozokat kotor ki a szemétledobó csatornákból. Panaszt tett.

Széchely István 2019. január 12., szombat

Szerződésmegújítás körüli bonyodalmak miatt nem tudják kinyomtatni az európai egészségügyi kártyákat

Nem kaphatnak európai egészségbiztosítási kártyát a külföldre készülő romániai állampolgárok: a biztosítotti minőséget igazoló műanyag lapokat nem tudják kinyomtatni, ugyanis lejárt az Országos Egészségbiztosítási Pénztár szerződése a gyártóval.

Széchely István 2019. január 11., péntek

Hatósági figyelem a kiszolgáltatott helyzetben élőkön

Az erős fagyok miatt a Hargita megyei prefektus felszólította a települések polgármestereit, illetve a hatóságokat, hogy fokozottan figyeljenek a hideg által veszélyeztetett emberekre, elsősorban a hajléktalanokra és a fűtetlen hajlékok lakóira. 

HIRDETÉS
Széchely István 2019. január 10., csütörtök

Már nem csak a Kalondán dőlnek ki a fák a megfagyott hó súlya alatt

A Kalondán, illetve a Hargitafürdő felé vezető úton fakidőléseket okoztak a havazások és a csikorgó fagyok az elmúlt napokban. Az ezek miatt kialakult forgalmi fennakadásokon túl nem volt komolyabb időjárás okozta probléma Hargita megyében.

Széchely István 2019. január 09., szerda

A jogot visszakapták, a fizetséget nem

Törvényessé vált, így magyar tanítók is oktathatják a román nyelvet az elemi osztályokban, miután hétfőn kihirdették a románoktatásra vonatkozó új törvényt. A tanév elején megtartott románórákért viszont nem kapnak pénzt a magyar pedagógusok.

Széchely István 2019. január 08., kedd

Két napot csúszik a nyugdíjak kézbesítése januárban

Január első napjaiban, a hivatalos munkaszüneti napokon nem végzett pénzátutalásokat az államkincstár, ezért késve jutnak hozzá havi járandóságukhoz azok a nyugdíjasok, akik készpénzben kapják az összeget.

HIRDETÉS
Széchely István 2018. december 29., szombat

A pontértékemelés ellenére csak kevés újraszámolt nyugdíj értéke nő

Technikai okok miatt késik a korábban 1-es és 2-es munkacsoportba tartozó nyugdíjasok egy kis része esetében a járandóság újraszámítása Hargita megyében. Olvasói érdeklődésre kértünk tájékoztatást a folyamatról a megyei nyugdíjpénztártól.

Széchely István 2018. december 28., péntek

Fákat döntött az utakra a vizes hó – sürgősségi beavatkozásokra volt szükség

Fák dőltek az utakra, vastag ágak szakadtak le vagy hajlottak az út fölé a vizes hó súlyától a Kalondán átvezető út mentén csütörtökön és pénteken, de Máréfalva és Homoródfürdő között is történt hasonló. A Kalondán közel félszáz fa kivágására volt szükség.

Széchely István, Simon Virág 2018. december 28., péntek

Év végi és év eleji nyitvatartás

Az év utolsó napja és az új esztendő első két napja is munkaszüneti nap a közszférában, így ebben az időszakban zárva lesznek a közintézmények. Változik a gyógyszertárak programja is, de az év végi roham és a rövidített nyitvatartás miatt a bevásárlást sem érdemes hétfőre halasztani.

Széchely István 2018. december 25., kedd

Védett ház a családon belüli erőszak áldozatainak

A családon belüli erőszak elszenvedőinek elhelyezésére hozna létre védett házat a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság, az első lépéseket már megtették az EU-s pályázati finanszírozás elnyerése érdekében. Jelenleg egyetlen államilag fenntartott védett ház sincs Hargita megyében.

HIRDETÉS
Széchely István 2018. december 24., hétfő

Szükségesek a felzárkóztató pótórák, de kivitelezésük kérdéses

Kiegészítő tanórákat vezetne be Ecaterina Andronescu oktatási miniszter a tanulásban lemaradt diákok felzárkóztatására már jövőtől. A javaslattal kapcsolatban vannak fenntartások, de a felzárkóztatás szükségességével egyetértenek az oktatási szakemberek.