Csíkszék
Udvarhelyszék
Marosszék
Gyergyószék
Háromszék
Széchely István 2019. május 21., kedd

A vérkészlet növelésére is szükség van Ferenc pápa látogatásának biztonságos lebonyolítása érdekében

Véradókat toboroz a Hargita Megyei Vérközpont, hogy a csíksomlyói pápalátogatás idején bekövetkező esetleges vészhelyzetekben megfelelő mennyiségű vér álljon a kórházak rendelkezésére.

Széchely István, Gergely Imre 2019. május 21., kedd

A víz és a tűz is károkat okozott Hargita megyében

Jelenleg is dolgoznak a hivatásos és önkéntes tűzoltók Hargita megyében a hétfő esti zivatarok által okozott károk elhárításán: számtalan pincét, házat, udvart és gazdasági épületet elöntött a víz, a legnagyobb veszteségeket azonban villámcsapások okozták.

Széchely István 2019. május 17., péntek

Korszerűsítik a városi hulladékgyűjtést és -elszállítást

Új szelektívhulladék-gyűjtési rendszert vezet be május végétől a székelyudvarhelyi hulladékgazdálkodási vállalat a kertes házak esetében. A lakók színes zsákokat kapnak a műanyag-, üveg- és papírhulladék gyűjtésére, és ezeket szelektíven is fogják elszállítani.

Hallgassa online rádióinkat
Széchely István 2019. május 15., szerda

Fáklyával igyekeznek elriasztani a medvét, amíg ki nem lőhetik

A minisztérium illetékeseinek szóbeli ígéretei ellenére nem kapott még kilövési engedélyt a Szentábrahámon garázdálkodó medvére a Hubertus Vadásztársaság.

Széchely István 2019. május 11., szombat

Egyre több diák megy külföldre tanulni a ballagást követően

Az európai trendeket követve lehetne növelni a továbbtanulás arányát, de ennek csak akkor  volna értelme, ha a növelés a munkaerőpiaci igényekkel összhangban történne – nyilatkozta lapunknak a fiatalok továbbtanulási arányáról készült tanulmány eredményéről Hargita megye főtanfelügyelője.

HIRDETÉS
Széchely István 2019. május 05., vasárnap

Küzdeni a szemetelők ellen

Környezetvédelmi szempontból az illegális szemétlerakás és a háztartási szennyvíz nem megfelelő kezelése jelenti a legnagyobb gondot. Ha az önkormányzatok nem vállalják fel a kötelezettségek rájuk vonatkozó részét, a problémát nem fogják tudni felszámolni, véli a környezetőrség Hargita megyei vezetője.

Széchely István 2019. május 02., csütörtök

Célkeresztbe kerülhet a Szentábrahámon juhokat elpusztító medve

A Szentábrahámon juhokat elpusztító medve is kilövésre kerülhet rövidesen, ugyanis az illetékes vadásztársaság szóban már ígéretet kapott a környezetvédelmi tárcától a garázdálkodó egyed ártalmatlanításának jóváhagyására.

Széchely István 2019. április 30., kedd

Zavarba ejtő jogosítványcsere: az egyik kategóriát meghosszabbították, a másikat nem

Ha nem cserélteti ki ismét a jogosítványát, rövidesen már a faluban is csak teherautóval vagy nehézpótkocsit vontató személyautóval járhat az a férfi, aki a jogosítványcsere előtt levizsgázott egy új járműkategóriára, hogy ne kétszer kelljen végigcsinálnia az ezzel járó ügyintézést.

HIRDETÉS
Széchely István 2019. április 29., hétfő

Amilyen jól kezdődött, olyan rosszul folytatódott a tavasz a gazdák számára

Az április második felére jellemző éjszakai fagyok a gyümölcsösökben, a fokozódó csapadékhiány pedig a vetésekben okozott károkat Hargita megyében. 

Széchely István 2019. április 27., szombat

Kockázatot jelentenek az iskolai kerti vécék a gyerekek biztonságára

Az iskolai vécék tekintetében számtalan tanintézetben még mindig múlt századi körülmények uralkodnak. Országszerte ezernél több iskolában még mindig kerti vécé működik, ami nemcsak higiéniai veszélyeket rejt, hanem a gyermekek biztonságára nézve is nagy kockázatot jelent.

Széchely István 2019. április 22., hétfő

Napelem oda, ahová nem érnek el a villanykábelek

Először indította el az Országos Környezetvédelmi Alap az áramszolgáltatási hálózatra hiányosan csatlakoztatott települések számára kiírt pályázati programját, amelyben napelemrendszerekre pályázhatnak olyan települések, ahol a háztartások csak egy része van csatlakoztatva a villanyhálózatra.

HIRDETÉS
Széchely István 2019. április 18., csütörtök

Íme, a megnyugtató válasz az oktatásban dolgozóknak a tartozások kifizetéséről

Kisebb riadalmat keltett egyes Hargita megyei iskolákban, hogy a pedagógusok számára jogerős bírósági ítéletek alapján megítélt állami tartozások teljes összegének a kiszámítása után egy újabb, ezúttal csak az összegek 64 százalékáról szóló kimutatást kért a tanfelügyelőség.

Széchely István 2019. április 18., csütörtök

Az élelmiszerek tárolási körülményeire érdemes most fokozottabban figyelni

Zajlanak a húsvét előtti tematikus és fokozott fogyasztóvédelmi ellenőrzések Hargita megyében, a hatóság képviselői ebben az időszakban főként az ünnephez kötődő, élelmiszer jellegű termékekre fordítanak figyelmet a kereskedelmi egységekben.

Széchely István 2019. április 16., kedd

Teljes rendszerleállás az egészségügyben

A panaszok szerint ellehetetlenítette a munkát az egészségügyi alaphálózatban az elektronikus egészségügyi kártyák rendszerének keddi üzemzavara. Ezúttal ugyanis offline sem olvasták le a betegek kártyaadatait az erre szolgáló elektronikus egységek.

Széchely István 2019. április 16., kedd

Késve, de törleszt az állam a tanügyi dolgozóknak

Összesen több mint három és fél millió lejt utal át a Hargita Megyei Tanfelügyelőség a megyében működő tanintézetek mintegy 2500 alkalmazottjának, akik az oktatásban dolgozók szakszervezete által évekkel korábban bírósági pereket nyertek a visszamenőleges béremelésekre.

HIRDETÉS
Széchely István 2019. április 15., hétfő

Csíkban egy év, Udvarhelyen egy hónap az orvosi vizsga érvényessége – egyik sem jó, de akkor mi a helyes?

Noha országosan egységes előírás szabályozza a jogosítványcseréhez szükséges orvosi vizsgálatok eredményének érvényességét, ez Hargita megyében szinte településenként változik, ráadásul egyik sem egyezik a hivatalos érvényességi idővel. Íme, a helyes válasz.