HIRDETÉS
Széchely István 2018. július 02., hétfő

Elhunyt Joseph Seroussi

Nyolcvanöt éves korában elhunyt Joseph Seroussi szudáni származású üzletember, aki Romániában is tekintélyes birodalmat épített. A készruhaipar királyának is nevezett vállalkozó első romániai gyárát Székelyudvarhelyen vásárolta meg a '90-es évek elején.

Bíró Blanka, Széchely István 2018. június 30., szombat

Több véradóra lenne szükség

Udvarhelyszék népességéhez képest túl kevés a véradó a székelyudvarhelyi kórházban, ráadásul csökkent a számuk a múlt év hasonló időszakához képest. Országos szinten ugyanakkor a véradás utáni juttatások megszüntetése borzolja a kedélyeket.

HIRDETÉS
Széchely István 2018. június 28., csütörtök

Egyre több a kullancs a parkokban és zöldövezetekben

Már nemcsak a természetben, hanem a városi parkokban, a települések zöldövezeteiben is egyre gyakoribb a kullancsok előfordulása. Az ellenük való védekezésben azonban problémát jelent, hogy a rovarirtás nem kötelező, csupán ajánlott.

Széchely István 2018. június 26., kedd

Olyan is volt, hogy egy nap alatt szinte annyi esett, mint máskor egy hónapban

Nem okoztak jelentős mértékű károkat az elmúlt hét viharai és felhőszakadásai a Hargita megyei mezőgazdaságban, a rekordmennyiségű júniusi csapadék viszont kedvez a gombás megbetegedések kialakulásának, és ez meggyűjtötte a gazdák baját.

Széchely István 2018. június 22., péntek

Szándék van az áldozatok megvédésére, de pénz is lesz?

Szigorúbbá válik a családon belüli erőszakra vonatkozó törvény, miután a képviselőház elfogadta a jogszabály módosítására vonatkozó tervezetet. Hargita megyében leginkább elhelyezőközpontokra volna szükség, ahová az erőszak áldozatait elmenekíthetik.

HIRDETÉS
Széchely István 2018. június 21., csütörtök

Csökkent a bürokrácia az ingatlan-bérbeadás után

Csökkentek az ingatlan-bérbeadásokkal járó adminisztrációs teendők, illetve adóelőleget sem kell már fizetni az ilyen jellegű megállapodások után.

Széchely István 2018. június 18., hétfő

Eltűntek a folyami rákok a Küküllőből, és a hal is kevesebb – aggódnak a horgászok

Bűzös és koszos víz ömlik időnként a Nagy-Küküllőbe a fenyédi derítőállomásról – panaszolják a székelyudvarhelyi Nagy-Küküllő Vadász és Sporthorgász Egyesület képviselői, akik a folyó élővilágáért aggódnak. Szerintük azonban a baj ennél jóval kiterjedtebb és súlyosabb.

Széchely István 2018. június 17., vasárnap

Ez az udvarhelyszéki szakközépiskolák kínálata

Péntektől jelentkezhettek a szakiskolai osztályokba a nyolcadik osztályt elvégzett diákok. Udvarhelyszéken öt szakközépiskola összesen tíz szakon indít hároméves képzéseket, cikkünkből megismerhetik a kínálatot.

HIRDETÉS
Széchely István 2018. június 15., péntek

Szigorúbb lesz az új horgászati törvény

Heteken belül érvénybe lép a horgászatra vonatkozó új törvény, amely a horgászengedélyek érvényességére vonatkozó, korábban félreértésekre okot adó passzus esetében is pontosításokat és szigorúbb előírásokat tartalmaz.

Széchely István 2018. június 12., kedd

Aggódnak a gazdák: bár szinte minden nap esik, mégis szárazság van

Aggasztóan nagy kárt okoz a szárazság a kaszálók és legelők egy részén Hargita megyében. Az aszályos időjárás következményei az állattartásra is kihatnak, vannak települések, ahol a gazdák már most tudják, hogy a takarmány nem lesz elegendő jövő tavaszig.

Széchely István 2018. június 06., szerda

Két lámpatest, és a történetük

Visszahelyezték eredeti helyükre azokat a több mint százéves, kovácsoltvas lámpatesteket, amelyeket a székelyudvarhelyi kórház régi főbejáratának kapuoszlopairól szereltek le a kerítés felújítása során. A korábbi lámpatestcseréről panasz érkezett a városházára is.

HIRDETÉS
Széchely István 2018. június 04., hétfő

Udvarhelyszéken megszűnőfélben van a rajzás, Gyergyószéken még tart a szöcskejárás

Csökkent a szöcskék száma Kápolnásfalu környékén, a gazdák örülnek, hogy a segélykérés és az azonnali beavatkozás helyett a néhány napos kivárás mellett döntöttek. A veszteség mértéke elenyésző a rovarirtós permetezés következményéhez képest.

Balázs Katalin, Széchely István 2018. május 28., hétfő

Lehet helyesen dönteni szöcskeügyben?

Vészhelyzetet rendeltek el a szöcskeinvázió miatt, és rovarirtószeres permetezést végeztek Gyergyószéken. Kápolnásfaluban nehéz döntés előtt állnak a gazdák: ha kérik a permetezést, hetekig nem hajthatják ki a legelőre állataikat, de mi van, ha a szöcskék falnak fel mindent?

Széchely István 2018. május 27., vasárnap

Nehéz megfejteni, milyen költségek terhelik a vámköteles küldeményeket

Miért kérnek vámilletéket egy 15 euró értékű, Kínából érkezett küldeményre, ha csak 150 euró fölött kell vámot fizetni? Számos kérdés felmerült egy Kínából rendelt és Székelyudvarhelyen átvett küldemény költségeire vonatkozó olvasói panasz kapcsán.

Széchely István 2018. május 24., csütörtök

Fontos, ha beteg az ember: ezután megspórolhatja a hosszas várakozást

A páciensek által régóta hiányolt szolgáltatásbővítést vezet be az országos egészségbiztosítási pénztár, amelynek köszönhetően nagyobb lesz az átjárás az államilag finanszírozott és a magánrendelések között az egészségügyi rendszerben.

HIRDETÉS
Széchely István 2018. május 22., kedd

Egyelőre nem vehetik célba a település határában naponta felbukkanó medvét

Nem kapott még jóváhagyást a Homoródremetén gyerekre támadó medve kilövésére a Nagy-Küküllő Vadásztársaság, noha a több mint két hete történt eset után azonnali kilövési engedélyért folyamodtak a környezetvédelmi minisztériumhoz.