Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Park and ride parkolók Székelyföldön: lesz-e rájuk igény?

Kovács Attila 2019. április 12., 15:54 utolsó módosítás: 2019. április 12., 16:01

Megérkezni egy városba, a bevezető út mellett kialakított parkolóban hagyni az autót, majd tömegközlekedéssel eljutni a központba vagy ahova szeretnénk – tőlünk nyugatabbra ez már valóság, nálunk még sokak által leszólt elképzelés. Tervek szintjén viszont Székelyföld is előrelépett, és a tömegközlekedés fejlesztése nyomán pár éven belül kipróbálhatók lesznek a P+R-nek is nevezett megoldások.

Nyugat-Európában már bevált recept: parkolókban lehet majd autókról buszokra váltani a városokban. Fotó: 123RF

A nagyvárosokban már alapszükségletté vált városszéli, bevezető útszakaszok mellé épített parkolók száma folyamatosan növekszik. Budapesten például 2019 végéig több mint 1550 új hellyel tervezik növelni a meglévő, összesen 5700 hellyel rendelkező P+R parkolókat.

Parkolni és utazni

A park and ride (rövidítve P+R, jelentése parkolni és utazni, vagy parkolj le és utazz) olyan parkolók megnevezése, amelyeket közvetlenül egy tömegközlekedési eszköz megállója vagy pályaudvara mellett, illetve annak közelében alakítottak ki, azzal a céllal, hogy a városba érkezők ott leparkolhassák gépjárműveiket és átszállhassanak a városközpontba tartó tömegközlekedési eszközökre.

Bukarestben több mint 3200 férőhelyet biztosíthatnak majd pár éven belül az e céllal tervezett parkolóházak. Brassóban idén nyitották meg a városszéli parkolókat négy tömegközlekedési végállomás helyszínén – kettőt a Bukarest, egyet a Sepsiszentgyörgy felőli bejáratok közelében, és északon a Rulmentul végállomás mellett – lehetőséget adva az autósoknak, hogy tömegközlekedésre váltsanak. A használathoz viszont közszállítási bérletet kell vásárolni. Hasonló rendszert terveznek Konstancán is.

Székelyföldön merőben újnak számít a városszéli parkolókban hagyott autók utasai, vezetői számára a tömegközlekedésre váltás lehetősége, elképzelése.

HIRDETÉS

Nemcsak azért, mert nagyon sokan csupán néhány éve engedhetik meg maguknak, hogy saját személygépkocsijukkal kedvük, szükségleteik és pénztárcájuk szerint utazhassanak, de azért is, mert ennek semmilyen hagyománya nincs nálunk. A legnagyobb akadály viszont azok előtt áll, akik ezt mégis kipróbálnák: sem ilyen parkoló, sem az igényeknek megfelelő járatsűrűséget biztosító közszállítás nem létezik. A tervezett fejlesztések viszont ebbe az irányba mutatnak, kérdés, hogy hányan fogják majd ezt a lehetőséget választani a városközpontok zsúfoltsága, parkolóhelyhiánya helyett.

Ki kell próbálni

Csíkszeredában a csak részben kihasznált, az egykori gyárak felszámolása miatt elnéptelenedett nyugati ipari övezetben hozhatják létre az első ilyen típusú parkolót. Ráduly Róbert Kálmán polgármester szerint

a város idei beruházási listáján szereplő, az övezet ,,újjáélesztését” célzó elképzelés egy olyan parkoló kialakításáról szól, amely autóbuszok, illetve nyerges vontatók mellett több száz személygépkocsi elhelyezésére is alkalmas lesz.

A városszéli létesítménynek ugyan nem lesz közvetlen kijárata a város nyugati be- és kijáratát jelentő Hargita utcára, de a fejlesztés előtt álló városi tömegközlekedés autóbuszai érinteni fogják, így az ebből az irányból érkezőknek meglesz a lehetőségük arra, hogy autóikat a város szélén hagyják. Az új parkoló egyúttal a városrésznek is változást jelenthet, mert többen fogják felkeresni, ugyanakkor a Gyergyószentmiklós vagy Brassó irányából érkezők számára is könnyen elérhető lesz.

Csúcsforgalomban. Székelyföldön merőben újnak számít a park and ride módszer Fotó: Gábos Albin

Kérdésünkre, hogy terveznek-e további helyszíneken is hasonló lehetőséget biztosítani, a városvezető azt mondta, először ki kell próbálni, miként válik be az újítás, amelyről eddig az országban többnyire kedvezőtlenek a tapasztalatok. Ráduly megemlítette, hogy a Brassópojánán hasonló jelleggel épült többszintes parkolóházban ottjártakor mindössze néhány autó állomásozott, legtöbben nem vették igénybe a lehetőséget. A polgármester ugyanakkor emlékeztetett, hogy a brüsszeli döntéshozók nem támogatták azt, hogy hasonló, P+R típusú parkolók létrehozásához pályázati támogatást nyújtsanak, mivel úgy ítélték meg, hogy Romániában nincs megfelelő lakossági igény ezekre. Ezért azoknak a városoknak, amelyek ilyen létesítményeket terveznek, meg kell találniuk hozzá a finanszírozást.

Kinézett helyszínek

Székelyudvarhelyen a P+R parkolóknak csak a városközpont tehermentesítése miatt lenne létjogosultságuk – tájékoztatott kérdésünkre Zörgő Noémi, a polgármesteri hivatal szóvivője. ,,Volnának is erre alkalmas területek, azonban egyelőre egyik sem a város tulajdona. Az egyik ilyen parkolót a városi piac mellett lehetne kialakítani, Gálfi Árpád polgármester már beszélt is a város szándékairól a jelenlegi tulajdonossal. A másik ilyen terület, ahol hasonló parkoló létesülhetne, a vasútállomás mellett található, viszont egyelőre ez is magánterület” – ismertette az elképzeléseket a szóvivő. Hozzátette,

Székelyudvarhelynek jelenleg egy pályázata a városi közszállítás teljes megújítását célozza, hiszen a vidéket is be szeretnék kapcsolni a város tömegközlekedésébe.

Amennyiben ez megvalósul, mindenképpen szükség lesz a járatsűrűség növelésére, és így működőképes lenne a P+R rendszer is – magyarázta.

Szükségesnek tartják a P+R parkolók létesítését Sepsiszentgyörgyön is, a város elfogadott mobilitási terve Szépmezőn, a várostól keletre fekvő ipari park mellé irányoz elő ilyen létesítményt. Tóth-Birtan Csaba alpolgármester szerint megszervezhető úgy a városi tömegközlekedés, hogy alkalmazhatóvá váljon a Park and Ride típusú rendszer. A fenti célt tartják szem előtt azzal is, hogy a közeljövőben az ipari park mellett kap helyet a városi közszállítási vállalat új székhelye.

Marosvásárhely fenntartható mobilitási terve összesen öt P+R parkoló létesítését vetíti előre a következő tíz évre

– ezek a városba bevezető fontosabb útvonalak mentén kaphatnak majd helyet, ahol a tömegközlekedést kiszolgáló járművek könnyen elérhetők. Így a Dózsa György utcában, a Promenada Mall és a Metro üzlet között lenne az egyik létesítmény, a Nyárádszereda felől érkezőknek a Jeddi utcában, szemben a temetővel, a Brassó felől érkezőknek a Segesvári úton, a December 1. sugárúti kereszteződésnél, a Szászrégen irányából érkezőknek a Molter Károly utcában, a kórház közelében, az észak felől érkezőknek pedig a Maros-híd mellett, a Hídvég utcában készülhetnek parkolók. Ezekhez korszerű és gyors tömegközlekedés társul majd, környezetbarát járművekkel, elektronikus jegykezelő és információs rendszerrel. A P+R parkolók létrehozásának várható költségeit 10 millió lejben jelölte meg a dokumentum.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS