HIRDETÉS
Simon Virág 2018. július 20., péntek

Gyakorlatilag vége a sürgősségi útlevelek igénylésének

Változik a jogszabály péntektől, és a román elektronikus útlevelek az eddigi öt év helyett tíz évig lesznek érvényesek, felnőttek esetében. Újdonság az is, hogy ezután csak nagyon kivételes esetben lehet ideiglenes útlevelet készíttetni, amit eddig két óra alatt kiállítottak.

Simon Virág 2018. július 19., csütörtök

Rovarhotelt építenek a marosvásárhelyi állatkertben

A vakációzó gyermekek a marosvásárhelyi állatkert alkalmazottaival közösen pénteken délelőtt rovarhotel építésébe kezdenek a trópusi pavilon mögött. Az építmény belsejét olyan anyagokkal bélelik, amelyek vonzzák a rovarokat: szalma, tégla, fa, ágak, nád.

HIRDETÉS
Simon Virág 2018. július 18., szerda

A felüljáró, ahol már az is nagy eredmény, ha át lehet haladni alatta

Újra használhatják az autósok a Jedd határában lévő utat, amelyet hosszú ideig lezártak a terelőúthoz szükséges felüljáró építése miatt. A felüljárón végzett munkálatokat befejezték, így át lehet haladni alatta. S hogy mikor lehet ráhajtani? No, ne siessünk úgy!

Simon Virág 2018. július 18., szerda

Egy kis pénzforrás a frissen végzett fiataloknak, ha nem találnak munkát

A frissen végzettek fél évig havi 250 lejes munkanélküli segélyben részesülnek, ha nem tanulnak tovább, és nem sikerül munkát találniuk. De ha munkát vállalnak, 1500 lejes támogatást kapnak, két részletben.

Simon Virág 2018. július 17., kedd

Két megoldás jött szóba: fizetéscsökkentés, vagy fizetés nélküli szabadság

Cáfolta Dicsőszentmárton polgármestere, hogy fizetés nélküli szabadságra küldené a városháza alkalmazottait, mivel nincs elég pénz a bérükre, de azt elismerte, hogy augusztustól nem tudják biztosítani az év elején is megemelt fizetéseket. A Maros megyei önkormányzatnak öt község vezetősége jelezte, hogy nincs pénze kifizetn

HIRDETÉS
Simon Virág 2018. július 16., hétfő

Esti díszkivilágítást kapnak a templomok Marosvásárhelyen

Négy templomot és a marosvásárhelyi városházát is megvilágítják éjszaka, hogy látványosabbak legyenek. Már elkészült a megvalósíthatósági tanulmány, csak a helyi önkormányzatnak kell rábólintania a projektre.

Simon Virág 2018. július 16., hétfő

Rengeteg pénze lett a városnak az újraindított parkolódíjas rendszerből

Másfél hónap alatt 900 ezer lejes bevétele volt a marosvásárhelyi városházának a fizetéses parkolás újraindításából. Az összeg nagy része a havi és éves bérletek megváltásából származik. Korábban a parkolási szolgáltatással megbízott cég évente átlagosan 400 ezer lejt fize

Simon Virág 2018. július 13., péntek

Strandon innen és túl: mindenki várja a jobb időt

A hűvös éjszakák, esős nappalok miatt jelentős bevételektől esnek el a strandok, fürdők működtetői. A marosvásárhelyi Víkendtelep aligazgatója azt mondta, húsz éve „víkendezik”, de nem emlékszik, hogy július közepén valaha ilyen rossz idényük lett volna. A szovátai Medve-tónál sem jobb a helyzet.

HIRDETÉS
Simon Virág 2018. július 12., csütörtök

Nagy a választék és jó áron kínálják a zöldségeket, gyümölcsöket a marosvásárhelyi piacon

Szín- és illatkavalkád fogadja a napi piacokra betérőket, s ha máskor nem, hétvégén mindenképp érdemes legalább egyszer felkeresni a marosvásárhelyi napi piacokat.

Simon Virág 2018. július 07., szombat

Mennyi uniós pályázati pénz áll(t) rendelkezésre Marosvásárhelyen?

A 2007–2013 időszakban Románia 1,64 milliárd eurót hagyott az EU pénztárában. A 28 tagország összesen 4,4 milliárdot nem tudott felhasználni.  Megnéztük, hogy Marosvásárhelyen milyen pénzalapokat hívtak le, és mire készülnek.

Simon Virág 2018. július 05., csütörtök

Most akkor védett lett a Vársétány, vagy sem?

Az utolsó percben kicserélt határozattervezet miatt úgy tűnik, mégsem lett védett övezet a marosvásárhelyi Vársétány területe. A városháza szakigazgatósága az utolsó pillanatban egy második variánst helyezett a képviselő-testületi tagok elé, és azt szavazták meg.

HIRDETÉS
Simon Virág 2018. június 30., szombat

Még egy kis türelem, és jön a napsütés

A meteorológusok előrejelzései szerint enyhe felmelegedés következik, és hétfőtől száraz, napos időre számíthatunk.

Simon Virág 2018. június 29., péntek

Megsaccolni is nehéz, hogy mikor rendeződik a buszhelyzet

Július 25-éig jelentkezhetnek azok a cégek, amelyek autóbuszokat akarnak gyártani, leszállítani Marosvásárhelynek, de azt még nem tudni, hogy ebből konkrétan mikor lesznek használható járművek. Az eljárással párhuzamosan elindították a közszállítási szolgáltatás odaítélését is.

Simon Virág 2018. június 28., csütörtök

A városközpont áttervezésétől függ a sétálóutca megvalósítása

Egyre többen hiányolják, hogy más romániai városokkal ellentétben Marosvásárhelynek nincs sétálóutcája. Jelenleg leginkább a Bolyai utca tűnik alkalmasnak arra, hogy mentesítsék az autóktól.

Simon Virág 2018. június 26., kedd

Ellenőrzik a strandokat

A strandokat, kialakított fürdőhelyeket ellenőrzik a napokban Maros megyében a közegészségügyi igazgatóság szakemberei. Elsősorban a víz minőségét és a higiéniai körülményeket veszik górcső alá.

HIRDETÉS
Simon Virág 2018. június 25., hétfő

Ezt a gépet már nagyon várták Vásárhelyen

A Törökországból érkező charterjárat már a levegőben volt, amikor a marosvásárhelyi Transilvania repülőtér megkapta az írásos működési engedélyt, és fogadhatta a turistákat szállító járatot. Jelenleg Antalya mellett Dortmundba és Memmingenbe lehet repülni Marosvásárhelyről.