Belföld
Külföld

Közel kétszáz új koronavírus-fertőzéses esetet jegyeztek egy nap alatt

2020. március 24., 11:31 utolsó módosítás: 2020. március 24., 22:34
HIRDETÉS

Aktualizálták a koronavírus-gyanús eset, az igazolt COVID-19 beteg, illetve a szoros kontakt meghatározását. A keddi hivatalos adatok szerint már 762 személynél igazolták a fertőzést. Kora délután Klaus Johannis újabb szigorító intézkedéseket jelentette be.

Közel kétszáz új koronavírus-fertőzéses esetet jegyeztek egy nap alatt
galéria
Fotó: Haáz Vince
Koronavírus Romániában
Igazolt eset 762
Elhunytak 11
Gyógyultnak nyilvánítottak 79
Intézményes karantén 5515
Otthoni elkülönítés 83 970
Elvégzett tesztek 12 624


FRISSÍTÉS
– Nyilvánosság elé állt az Ausztriában járt, koronavírussal fertőzött sepsiszentgyörgyi orvos is. Kese Réka sepsiszentgyörgyi szülész-nőgyógyász is Facebookon ismertette, hogy kimutatták nála a koronavírust. Leírta azt is, hogy „online és médiaháború” indult ellene.

FRISSÍTÉS – Átiratban kérik Kovászna megye prefektusától, hogy azonnali hatállyal tegye lehetővé a koronavírussal fertőzött orvosokkal kapcsolatba került, terhesgondozásban lévő kismamák tesztelését.

FRISSÍTÉS – A Facebookon hozta nyilvánosságra András Pál sepsiszentgyörgyi nőgyógyász, hogy pozitív a koronavírustesztje.

FRISSÍTÉS – Fontos, hogy vállalják a nevüket a nyilvánosság előtt a koronavírussal fertőzött orvosok – fogalmazta meg Facebook-bejegyzésében Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester, azok után, hogy a sepsiszentgyörgyi kórházban öt orvost diagnosztizáltak koronavírus-fertőzéssel, a kórház szülészet-nőgyógyászati és újszülöttosztályát pedig lezárták.

13:30 – A koronavírus-járvány fékezését célzó újabb korlátozó intézkedéseket jelentett be kedden Klaus Iohannis államfő, hangsúlyozva, hogy ami eddig ajánlott volt, ezután kötelezővé válik.

13:00 – Románia területén 762 személynél igazolták keddig a laboratóriumi vizsgálatok a koronavírus jelenlétét. Nyolc fertőzött meghalt, a fertőzöttek közül 79-et gyógyultnak nyilvánítottak és kiengedtek a kórházból.

10:00 – Az Országos Közegészségügyi Intézet frissítette a koronavírus-gyanús eset, az igazolt COVID-19 beteg, illetve a szoros kontakt Meghatározását. Eszerint fertőzésgyanúsnak tekintendő:

  • az az akut légúti megbetegedésben szenvedő páciens, akinél hirtelen fellép legalább egy a következő tünetek közül: köhögés, láz, légszomj (légzési frekvencia növekedése), és az elmúlt 14 napban olyan országban járt, ahol széles körben terjed a koronavírus;
  • az az akut légúti megbetegedésben szenvedő páciens, aki a tünetek megjelenése előtti 14 napban szoros kapcsolatban állt egy igazoltan fertőzött személlyel;
  • az a súlyos akut légúti megbetegedésben (SARI) szenvedő, lázzal, köhögéssel vagy légszomjjal küzdő páciens, akinek az állapota egyik napról a másikra kórházi kezelést igényel, és nincs más ok, ami a tüneteket teljes körűen megmagyarázná.

Szoros kontaktnak minősül

  • a koronavírusos beteggel egy háztartásban élő személy;
  • az a személy, aki közvetlen fizikai kapcsolatban állt egy koronavírusos személlyel (például kezet fogott vele, és nem mosott kezet közvetlenül ezután);
  • az a személy, aki közvetlenül érintkezett egy fertőzött szekrécióival (például köhögés révén vagy kesztyű nélkül megérintette a zsebkendőjét);
  • az a személy, aki 15 percnél hosszabb ideig két méternél kisebb távolságra tartózkodott egy fertőzöttől;
  • az a személy, aki 15 percnél hosszabb ideig két méternél kisebb távolságra tartózkodott ugyanabban a helyiségben - például tanteremben, ülésteremben, kórházi váróteremben - egy fertőzött betegtől;
  • az egészségügyi személyzet tagja vagy más személy, aki közvetlen ellátást nyújt egy fertőzött betegnek, vagy a laboratóriumi személyzet olyan tagja, aki a fertőzött betegtől vett mintákat védőfelszerelés megfelelő viselése nélkül kezeli;
  • az a személy, aki a koronavírussal fertőzött beteggel egy repülőgépen utazott, és az előtte, mellette vagy mögötte lévő két sor valamelyikében ült; a repülőgép kiszolgáló személyzete, akik ott szolgáltak fel. Ha a tünetek súlyossága nagyobb kitettséget feltételez, akár a repülőgép összes utasa és személyzete is szoros kontaktnak tekintendő.

Igazoltan fertőzöttnek minősül az a személy, akinél a laboratóriumi vizsgálatok kimutatják a SARS-CoV-2 vírussal való fertőzést, a klinikai tünetektől függetlenül - hangsúlyozzák a szakemberek.

09:00 – Kedd reggel újabb koronavírussal diagnosztizált személy vesztette életét Romániában, ő a betegség nyolcadik halálos áldozata.

Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS