HIRDETÉS

Újra megnyitják a Tilos kávéházat

Barabás Hajnal 2013. május 09., 17:35 utolsó módosítás: 2013. május 09., 18:59

Négy év után újra megnyitják a csíkszeredai Tilost. A kulturális kávéház régi-új cégére a jövő héttől kezdődően, a jelenlegi Cuba Café bár helyén hirdeti majd a könyvbemutatóknak, koncerteknek, borkóstolóknak, táncháznak, valamint a baráti hangulatú vitázásoknak és beszélgetéseknek helyet adó szórakozóhelyet.

Fotó: Veres Nándor


A Gál Sándor utcai szórakozóhelyen a jövő héten cserélik ki a cégtáblát, valamint a kisebb arculati elemeket, a falra pedig dekorációként a régi Tilosban készült fotók kerülnek. „Elsősorban egy decens, polgári kávéházi jelleget szeretnék kialakítani a régi Tilos mintájára, főként kulturális rendezvényekre, könyvbemutatókra, kiállításokra, igényesebb jazzkoncertekre, borkóstolókra szeretnénk helyezni a hangsúlyt” – sorolta György Attila, a Tilos működtetője.

A kávéház első rendezvénye Lukács Csaba és Marossy Géza észak-koreai útjának fényképes beszámolója lesz Észak-Korea magyar szemmel címmel, amelyet május 14-én, kedden 18 órától tartanak. A hivatalos megnyitót valamivel később, két-három hét múlva szervezik meg, úgy tervezik, hogy egy kisebb koncerttel és borkóstolóval ünneplik meg a Tilos szellemiségének újjáéledését.

„A cél az, hogy legyen egy olyan otthonos hely, ahol a helyi polgárság, a helyi alkotó emberek nyugodtan leülhetnek, alkothatnak, beszélhetnek egymással, olyan irodalmi kávéházi jelleget szeretnénk visszaadni, mint a hajdani pesti kávéházak” – mondta György. Nagyobb átalakítást majd ősszel eszközölnek a jelenlegi szórakozóhelyen, akkor a bútorzatot is kicserélik a régi Tilosra emlékeztető berendezésekkel.

Csíkszeredában 16 éven át formálta az értelmiségiek közösségét a Petőfi utcai Tilos, 2009-ben viszont bezárták, jelenleg gyógyszertár és bank működik a helyén. „Az akkori Tilos egyedi volt, és egyediségét, különlegességét az oda járó értelmiség adta meg” – mesélte a valamikori kulturális kocsma törzsvendége, Balla Tibor képzőművész, majd hozzátette, örvend annak, hogy újra lesz Tilos, hiszen van igény valódi irodalmi, kulturális kávézóra, ahová hasonló érdeklődésű egyének járnak.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
39 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS