Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
Barabás Hajnal 2020. március 01., vasárnap

Változó szemételszállítási árak egyetlen közös ponttal: a drágulással

Hargita megye minden településén drágult vagy drágulni fog a szemételszállítási díj. A szolgáltatók áremelésre kényszerültek, mivel 80 lejre növekedett a vegyes hulladék lerakási illetéke tonnánként. Ugyanakkor meglehetősen változó, hogy hol mennyit kell fizetni.

Barabás Hajnal 2020. február 25., kedd

Tehetséggondozásra fektet hangsúlyt egy amerikai alapítvány Erdélyben

Idén lesz tíz éve annak, hogy az egyesült államokbeli Forerunner Federation Alapítvány Székely Előfutár ösztöndíjat biztosít erdélyi diákoknak kutatásaik elvégzéséhez és a művészeti alkotómunkához. Eddig közel száz fiatal tehetséget támogattak, és idén is várják a pályázatokat.

Barabás Hajnal 2020. február 23., vasárnap

Országos szinten ritka beavatkozásokat is elvégeznek a csíkszeredai kórház szülészeti és nőgyógyászati osztályán

Hatalmas átalakuláson ment át az utóbbi években a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház szülészeti és nőgyógyászati osztálya, a hozzá kapcsolódó újszülöttosztályon pedig ugyancsak jelentős korszerűsítéseket végeztek. A kórházban évente több mint ezer szülést vezetnek le.

Barabás Hajnal 2020. február 15., szombat

Több ezer szívbeteget kezelnek évente a csíkszeredai kórház kardiológiai osztályán

Megfelelő számú szakorvossal most már mindennap teljes lefedettséggel tudják biztosítani a kardiológiai ügyeletet a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban. Ugyanakkor az utóbbi időben számos új műszerrel is gazdagodott az osztály, így még egy lépéssel közelebb kerültek céljukhoz.

Barabás Hajnal 2020. február 13., csütörtök

Együttélési gondok miatt várnak intézkedéseket a lakók a hatóságoktól

Közbiztonsági problémák, szemetelés – többek között ezek kerültek terítékre a napokban Csíkszeredában tartott lakossági fórumokon. A lakóövezetek egyes képviselőit kedden meghívták a városházán tartott ülésre. A felek annyiban állapodtak meg, hogy kidolgoznak egy intézkedéscsomagot.

Barabás Hajnal 2020. február 12., szerda

Új napközi épül Csíkszeredában

Nemrég írta alá a kivitelezési szerződést a csíkszeredai önkormányzat egy napközi otthon építésére a Malom övezetben, így amint az időjárás lehetővé teszi, hozzá is fognának az építkezéshez. Az épületben nyolc óvodás csoport számára alakítanak ki helyiségeket.

Barabás Hajnal 2020. február 11., kedd

Csökkentenék a reptértranszferek árát, ha lenne törvényes módjuk rá

A három székelyföldi megyéből gyűjti össze utasait az egyik székelyudvarhelyi vállalkozás, amely transzferjáratokat biztosít a marosvásárhelyi, valamint a kolozsvári repülőtérre. A szolgáltatás azonban meglehetősen drága, ugyanakkor nehéz közpénzt fordítani ilyen célra.

Barabás Hajnal 2020. február 10., hétfő

Elsősorban fenntartásra költenek a csíkszeredai önkormányzat alintézményei

Nem készülnek nagyobb beruházásokra idén a csíkszeredai önkormányzat kulturális alintézményei, sem a Városi Sport Klub. A város által biztosított támogatás, valamint saját bevételeik többnyire csak a fenntartási, működési költségeket fedezik, kevés jut fejlesztésekre.

Barabás Hajnal 2020. február 05., szerda

Ipari parkot létesítenének Csíkcsicsó határában

Közös ipari park létrehozásáról állapodtak meg Madéfalva, Csíkcsicsó, Csíkszereda, valamint Hargita Megye Tanácsának elöljárói. A cél érdekében a madéfalvi közbirtokosság már megvásárolt egy tízhektáros területet Csíkcsicsó és Madéfalva határában.

Barabás Hajnal 2020. február 02., vasárnap

Ezért kell bekötni a biztonsági övet a hátsó ülésen utazóknak is

Életeket menthet és csökkentheti a közúti balesetek súlyosságát a biztonsági öv használata, a gyermekek számára pedig a gyerekülésben való jó rögzítés. Csakhogy a személygépkocsik hátsó ülésein utazók többsége általában nem köti be magát, holott erre törvény kötelez.

Barabás Hajnal 2020. február 01., szombat

Bemutatkozott Korodi Attila csapata, készülnek az előválasztásra

Tizenegyen sorakoztak fel Korodi Attila polgármesterjelölt mellé, akik tagjai lennének a csíkszeredai önkormányzati képviselő-testületnek. Mindannyian készülnek az RMDSZ által szervezett, március 7-ei előválasztásra.

Barabás Hajnal 2020. február 01., szombat

Mikor érdemes gyermekünkkel a lelki egészség központhoz fordulni?

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházhoz tartozó, gyermekek számára létrehozott lelki egészség központban dolgozik Hargita megye egyedüli gyermekpszichiátere, Laura Răcilă. Tavaly több mint 500 kiskorúval foglalkoztak a rendelőjükben nemcsak Hargita megyéből, hanem a szomszédos Kovászna és Bákó megyékből is.

Barabás Hajnal 2020. január 31., péntek

384 millió lejből gazdálkodhat idén Csíkszereda

Elfogadták Csíkszeredai idei költségvetését az önkormányzati képviselők pénteki ülésén. Az önkormányzat 384 millió lejjel számol, amely összeg a nagyobb erdélyi városok költségvetésével vetekszik. A pénz a legnagyobb hányadát az európai uniós források teszik ki.

Barabás Hajnal 2020. január 30., csütörtök

Fiatalokat juttatna a csíkszeredai önkormányzatba a CSTIT

Három önkormányzati képviselőjelöltet indít a CSTIT ifjúsági szervezet a csíkszeredai előválasztáson, azt szeretnék, ha az ifjúság érdekei is képviselve lennének az önkormányzati képviselő-testületben. Az RMDSZ mindkét csíkszeredai polgármesterjelöltjével megállapodtak abban, hogy azok támogatni fogják őket.

Barabás Hajnal 2020. január 28., kedd

Tizenkét lejre emelné februártól a hulladékszállítási díjat az Eco-Csík

Tizenkét lejre emelnék február elsejétől a havi szemételszállítási díjat a hulladékgazdálkodással foglalkozó Eco-Csík Kft. teljes szolgáltatási területén, így Csíkszeredában is. A drágítást egyebek mellett az indokolja, hogy januártól 80 lejre nőtt a lerakási illeték minden tonna szemét után.<

Barabás Hajnal 2020. január 27., hétfő

Tánczos Barna szerint Hargita megyének új vízióra van szüksége

Sejtelmes, ám a szavak mögött mégis érthető választ adott Sógor Csaba, az RMDSZ volt európai parlamenti képviselője kérdésünkre, miszerint vállalna-e közszerepet az elkövetkezőkben. Tánczos Barna szenátor viszont titkolózik.

Legnézettebb
Hallgassa online rádióinkat