HIRDETÉS
Barabás Hajnal 2019. március 19., kedd

Méltó helyre került Márton Áron püspök mellszobra

Leplezték és megáldották Márton Áron püspök mellszobrát kedden a Szent József tiszteletére felszentelt püspöki kápolnánál Csíkszeredában. A szoboravatásra a búcsús szentmise végén került sor, a hívek koszorújában.

Barabás Hajnal 2019. március 16., szombat

Kiskorúak határátlépése – ezekre érdemes figyelni

Gyakran előfordul, hogy gyermekekkel külföldre utazók kénytelenek visszafordulni a határtól a kiskorúak határátlépéséhez szükséges dokumentumok hiánya miatt. Annak jártunk utána, milyen iratokat szükséges felmutatni.

Barabás Hajnal 2019. március 15., péntek

Március 15. üzenete: „büszkén vállaljuk nyelvünket, kultúránkat és nemzeti jelképeinket!”

„Ha hagynák Székelyföldet, hogy saját maga építse saját magát, mindenféle gáncsoskodás nélkül, akkor bizonyára sokkal jobban állnánk, mint Románia” – hangzott el Ráduly Róbert Kálmán március 15-i beszédében.

Hallgassa online rádióinkat
Barabás Hajnal 2019. március 14., csütörtök

Közel 50 éves kőhíd helyébe építenek újat

Jövő héttől hozzáfognak a kászonjakabfalvi híd lebontásának és újjáépítésének, ezért másfél-két hónapon át az érintett falurészre némi kerülővel lehet majd eljutni. A munkálatokat 700 ezer lejből valósítják meg.

Barabás Hajnal 2019. március 10., vasárnap

Áramszünet és nehezített vasúti közlekedés Hargita megyében

Kilenc Hargita megyei településen szünetel az áramszolgáltatás, mert a szél fákat döntött a vezetékekre. Ágak dőltek ugyanakkor a Sepsibükszád és Tusnád község közötti vasúti sínek fölötti magasfeszültségű vezetékekre is.

HIRDETÉS
Barabás Hajnal 2019. március 09., szombat

Taxisok eredtek a balesetet okozó ittas sofőr után

Taxival ütközött, majd elhagyta a helyszínt egy Ford vezetője Csíkszeredában, a Hunyadi János utcában péntek este – hívta fel a figyelmünket a nem mindennapi balesetre egy olvasónk. Közben kiderült, alkohollal „fűszerezett” a történet, amiből egy jogsi is hiányzik.

Barabás Hajnal 2019. március 09., szombat

Népesebb a „pápalátogatásnál” is

Noha két „pápa” is kilátogatott a hargitafürdői Kerge Olimpiára, igazi tömeget a csíkmadarasiak Székely Titanic hajója szállított. Legnagyobb, legnépesebb és legkergébb járgányukkal el is vitték a fődíjat.

Barabás Hajnal 2019. március 07., csütörtök

Tartják magukat a megbeszéltekhez: nem mondják le az esküvőket a pápalátogatáskor

Bankettet, kicsengetési ebédeket ütemeztek át Ferenc pápa látogatásának idejéről más időpontokra Csíkszeredában, azonban az esküvők nagy részét az előre megbeszéltek szerint megtartják június 1-én a csíki rendezvénytermekben.

HIRDETÉS
Barabás Hajnal 2019. március 06., szerda

Regisztrálás a pápalátogatásra: íme, az eligazító a felmerült kérdések után

A csoportos regisztrációt javasolják leginkább Ferenc pápa csíksomlyói látogatására. Előnye ennek többek között az, hogy a csoportokat egy szektorba osztják. A csíkszeredaiaknak is ajánlottabb, hogy a saját plébániájukon iratkozzanak fel, mintsem egyénileg regisztráljanak.

Barabás Hajnal 2019. március 05., kedd

Nagyszámú résztvevőre számítanak a Székely Szabadság Napján

Mozgósítani szeretnék azokat az embereket, akik magyarnak, székelynek érzik magukat, hogy vegyenek részt a március 10-i Székely Szabadság Napján – hangzott el az EMNT és az EMNP csíkszeredai sajtótájékoztatóján kedden. Mint kiemelték, fontos jelen lenni, hogy megmutassuk autonómiát szeretnénk.

Barabás Hajnal 2019. március 05., kedd

A pápalátogatás miatt ütemezték át a ballagások időpontját

A pápalátogatás idejére tervezett forgalomkorlátozások miatt néhány csíkszeredai szakközépiskola kénytelen volt módosítani ballagási ünnepségének időpontját. A csíkszeredai kicsengetések többségét május utolsó hetében tartják meg.

HIRDETÉS
Barabás Hajnal 2019. március 04., hétfő

Megjelent a Márton Áron Főgimnázium „házi krónikája”

Tartalmas évkönyvet adott ki a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium, a 2017–2018-as tanév „tükrét”, amelyben helyet kapott a tanulmányi eredmények bemutatása mellett az iskolához kapcsolódó számos beszámoló és tudósítás is.

Barabás Hajnal 2019. március 04., hétfő

Építési hulladékot és lejárt gyógyszereket dobtak ki Csíkszereda határába

Építkezési törmelékeket dobtak ki törvénytelen módon zsákszámra Csíkszereda határában, a Sutában. A szeméthalmazt a hétvégén vette észre és tette közzé a Civil Csíkszereda Facebook-csoportban egy helybéli. A Hargita Megyei Környezetőrség a rendőrség segítségét kéri.

Barabás Hajnal 2019. március 02., szombat

Farsangvégi mulatozás – eltemették a telet Csíkszentdomokoson

Hangos muzsikaszóval, énekkel, csörömpöléssel és ostorcsattogtatással temették a telet, búcsúztatták a farsangot Csíkszentdomokoson szombaton. A 27. Hargita megyei farsangbúcsúztatón több mint tíz hagyományőrző néptánccsoport vonult fel a község utcáin.

Barabás Hajnal 2019. március 02., szombat

Kit „gazdagítunk” a közúti szabálysértésekért kirótt pénzbüntetések befizetésével?

Számos tévhit kering arról, hogy kik „gazdagodnak” a szabálysértő járművezetők által befizetett közúti bírságokból, ezért annak jártunk utána, hogy hová is kerül ez a pénz, és mire fordíthatják.

HIRDETÉS
Barabás Hajnal 2019. március 01., péntek

Megindokolta a drágítást a Harvíz

Számadatokkal alátámasztva indokolta meg a regionális vízszolgáltató Harvíz Rt., hogy miért kellett megemelniük a víz-és csatornadíjakat. A 6,7 lejes köbméterenkénti díjat március elsejétől drágították meg, 7,18 lejre.