HIRDETÉS
Barabás Hajnal 2018. május 21., hétfő

Újrahasznosítható a pünkösdi búcsú alatt és után összegyűjtött hulladék többsége

Mintegy 45 tonnányi hulladék gyűlt össze a csíksomlyói pünkösdi búcsún, ennek többsége újrahasznosítható.

Barabás Hajnal 2018. május 20., vasárnap

És akkor hogyan lesz hétköznapi valóság a milliónyi aláírásból?

Főcímek között hozták az erdélyi – és nem csak – médiaorgánumok, hogy határidőre kigyűltek az aláírások a Minority SafePack polgári kezdeményezésre. De most jogosan tevődik fel a kérdés: hogyan lesz mindebből jogszerű valóság?

HIRDETÉS
Barabás Hajnal 2018. május 18., péntek

Ők viszik a csíksomlyói nyeregbe a pünkösdi jelvényeket

A hagyományokhoz híven idén is a csíkszeredai Segítő Mária Katolikus Gimnázium négy végzős diákja hordozza majd szombaton a pünkösdi ünnepi jelképeit: a labarumot és a kisbazilika-jelvényt a csíksomlyói nyeregbe a búcsús menet élén.

Barabás Hajnal 2018. május 17., csütörtök

Esős, akár viharos idő is lehet a búcsú idején

Főként a délutáni záporoknak van nagyobb valószínűsége Csíkszeredában a hétvégén, emellett akár viharra, jégesőre is lehet kilátás.

Barabás Hajnal 2018. május 17., csütörtök

Érzékeltették a diákokkal, hogy milyen fogyatékkal élni

Kilencedik alkalommal szervezték meg a Mindannyian mások vagyunk elnevezésű figyelemfelkeltő napot csütörtökön a csíkszeredai Vár téren. Mint minden évben, idén is különböző „szigeteken” lehetett megtapasztalni, hogy milyen fogyatékkal élni.

HIRDETÉS
Széchely István, Barabás Hajnal 2018. május 16., szerda

Befejeződött a területalapú támogatások igénylése, jöhet az ellenőrzés

Több mint 26 ezer Hargita megyei gazda igényelt területalapú támogatást a kedden véget ért kérelmezési időszakban. Néhány héten belül megkezdődnek a helyszíni ellenőrzések. Hektáronként közel száz eurónyi juttatásra várnak az igénylők.

Barabás Hajnal 2018. május 16., szerda

A panaszos szerint jéghideg, barna színű lé folyt meleg víz helyett

A csíkszeredai Kalász lakótelepről és a Decemberi Forradalom utcából jelezték többen, hogy egyáltalán nem volt, vagy akadozott a melegvíz-szolgáltatás az utóbbi napokban.

Barabás Hajnal 2018. május 16., szerda

Javában zajlanak az előkészületek a pünkösdi búcsúra Csíkszeredában és a csíksomlyói kegyhelyen

Készül a csíksomlyói pünkösdi búcsúra érkező zarándokok fogadására Csíkszereda városa és a csíksomlyói ferences szerzetesrend. Különböző városszépítő munkálatot végeznek, ugyanakkor a csíksomlyói kegytemplomot és környékét is előkészítik a búcsúra.

HIRDETÉS
Barabás Hajnal 2018. május 15., kedd

Ifjúsági lakásokat építenének az egykori disznópajták helyén

Tízezer négyzetméter fölötti területet vásárolna a csíkszeredai önkormányzat ifjúsági és szociális lakások felépítésére. Erre a célra többek között a Tudor lakótelepen ajánlottak fel egy területet a városnak, annak megvásárlására folyik az egyeztetés a tulajdonosokkal.

Barabás Hajnal 2018. május 13., vasárnap

Magánterület-vásárlás szükséges a csíkszeredai lakóövezet teljes felújításához

A csíkszeredai Sadoveanu udvarként ismert terület teljes egészében akkor tudja felújíttatni a helyi önkormányzat, ha az egyik tömbház előtti magánterületet is felvásárolja. A vásárlási szándékról a legutóbbi ülésükön döntöttek a csíkszeredai önkormányzati képviselők.

Barabás Hajnal 2018. május 12., szombat

Tovább fejlesztenék az egyre kevesebb fogyasztót kiszolgáló csíkszeredai távhőrendszert

Hiába a lakosság többségének elutasítása, az önkormányzat tovább fejlesztené a csíkszeredai távhőrendszert. A fejlesztési stratégiát áprilisi ülésén fogadta el a csíkszeredai önkormányzati képviselő-testület.

HIRDETÉS
Barabás Hajnal 2018. május 11., péntek

Rókacsalád vette birtokba az elhagyatott Szeredai-fürdőt

Idén is csak a zsögödi strand medencéiben mártózhatnak meg a csíkszeredaiak, a város másik két fürdőzőhelye, a Szeredai-fürdő és a Jégpálya lakótelepi strand továbbra is zárva marad. Amennyiben az időjárás kedvezően alakul, a zsögödi strandot vasárnap megnyitják.

Barabás Hajnal 2018. május 11., péntek

Csak egy határidő van, és az is hamarosan lejár

Még hozzávetőleg ezerötszáz Hargita megyei gazdát várnak a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) Hargita megyei irodáiba, hogy leadják a mezőgazdasági támogatási kérelmeiket. Az igénylések benyújtására kedden délután négy óráig van lehetőség.

Barabás Hajnal 2018. május 09., szerda

Hatan jelentek meg a „pereces bojkotton”

Mindössze hatan jelentek meg szerdán a csíkszeredai Petőfi utcában arra a felhívásra, hogy máshonnan vásárolt perecet egyenek a nemrég megnyitott, András bácsi finom falatai nevű sütöde előtt. 

Barabás Hajnal 2018. május 02., szerda

Biogázüzemet hoznának létre Csíkban

Pályázni kíván Csíkszereda közösen Madéfalva községgel egy két megawattos biogázüzem megépítésére, amelyet európai uniós finanszírozásból valósítanának meg.

HIRDETÉS
Barabás Hajnal 2018. április 30., hétfő

Idén a biciklisávok újrafestésére fektetik a hangsúlyt

A csíkszeredai kerékpárutak megfelelő jelzésére, felfestésére, illetve azok bővítésére és összekapcsolására van a legnagyobb igény a helyi kerékpárosok részéről.