Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
Barabás Hajnal 2019. november 20., szerda

Visszakapja eredeti színeit a Szent Kereszt-templom főoltára

Eredeti állapotába állítják vissza a csíkszeredai Szent Kereszt-templom főoltárát, amelyet Mihály Ferenc szovátai restaurátor műhelyében újítanak fel. A fából készült, korábban többször átfestett építmény visszakapja eredeti színes, ünnepélyes megjelenését.

Barabás Hajnal, Péter Beáta 2019. november 19., kedd

Elit Alakulat 2.0 – kalandra szólító kiállítás nyílt a Csíki Székely Múzeumban

„Ne féljenek kinyitni a fiókokat, fedezzék fel a kiállítás titkait” – ezzel a felhívással szól Pusztai Tamás, az Elit Alakulat 2.0 kiállítás kurátora a Csíki Székely Múzeumba látogatóknak, hogy tekintsék meg a honfoglaláskori leleteket bemutató tárlatot.

Barabás Hajnal 2019. november 18., hétfő

Új funkciókkal látták el a SzeredApp mobiltelefonos alkalmazást

Városházi és önkormányzati funkciókkal bővítették a csíkszeredai SzeredApp turisztikai és információs mobiltelefonos alkalmazást. Az applikáció hasznos információkat nyújt úgy a hargitai megyeszékhelyre látogató turistáknak, mint a helyi és környékbeli polgároknak egyaránt.

Barabás Hajnal 2019. november 18., hétfő

Díszcsomagolásban az előfizetés

Hasznos ajándék lehet a Székelyhon-előfizetés, ezért december elsejéig karácsonyfa alá illő díszcsomagolásban igényelhetik mindazok, akik féléves vagy éves újság-előfizetéssel szeretnék meglepni karácsonyra szüleiket, szeretteiket.

Barabás Hajnal 2019. november 11., hétfő

Szennyvízgondok Csíkszentléleken: több helyen is kénytelenek voltak ásni a Harvíz Rt. munkatársai

Több helyen is kénytelenek voltak ásni az utóbbi napokban a regionális vízszolgáltató Harvíz Rt. munkatársai Csíkszentléleken, a 123 B jelzésű megyei út mentén, a Véreskép emlékmű közelében, ugyanis a fitódi eltérőnél található szivattyúház aknájába rendszeresen visszafolyt a szennyvíz.

HIRDETÉS
Barabás Hajnal 2019. november 10., vasárnap

A moldvai csángókat kutatta, elismeréssel jutalmazták munkáját

Illyés Gyula közművelődési életműdíjjal tüntették ki Halász Péter néprajzkutatót a nemzeti kultúráért végzett szerteágazó tevékenységéért, amelybe beletartozott a moldvai magyarság hosszú évtizedeken át tartó kutatása is. A kitüntetést vasárnap a gyimesközéploki templomban vehette át.&

Barabás Hajnal 2019. november 09., szombat

Egyre gyakrabban tűnnek fel a rókák Csíkszeredában

Egyre gyakrabban látni rókákat a városokban, Csíkszeredában is többen felhívták a figyelmet jelenlétükre. Legutóbb a taplocai iskolaközpont közelében fogott be egy példányt a Szilos Vadásztársaság.

Barabás Hajnal 2019. november 07., csütörtök

Területet vásárolnának, parkot hoznának létre a csíkszeredai Tudor lakótelepen

A csíkszeredai önkormányzat a Tudor lakótelepen vásárolna legalább egy hektáros összefüggő belterületet szabadidőpark létesítése céljából. A kiszabott határidőre két területtulajdonos nyújtott be ajánlatot, ezek elbírálása most van folyamatban.

HIRDETÉS
Barabás Hajnal 2019. november 05., kedd

Mexikói esettanulmány-versenyen értek el második helyezést erdélyi diákok

Második helyezést értek el egy mexikói nemzetközi esettanulmány-versenyen a Gazdasági Tanácsadó Klub és a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karának magyar tagozatos hallgatói.

Barabás Hajnal 2019. november 04., hétfő

Alternatíva a csíkszeredai zöldségpiacon: műanyag zacskók helyett vászonszatyrok

Ingyenesen kölcsönözhetők vászonszatyrok a csíkszeredai központi piacnál egy civil kezdeményezés révén, melynek célja, hogy minél kevesebb műanyag zacskót vásároljunk. A szemétgyűjtéstől a tudatos vásárlásig egyre több hasonló akciót szerveznek civilek a hargitai megyeszékhelyen.

Barabás Hajnal 2019. november 01., péntek

Virágtenger november elsején

A Mindenszentek ünnepe és a halottak napja csendes, imádságos ünnepek, alkalmak a mulandóságra való emlékezésre. Ilyenkor sokan a sírkertek, temetők, emlékhelyek, templomok csendjébe vonulnak leróni kegyeletüket. Az elmúlás hónapjában a legszínesebbek a hantok, legnépesebbek a földi búcsúzás helyei.

HIRDETÉS
Barabás Hajnal 2019. október 30., szerda

Középiskolások gazdasági és pénzügyi ismereteit gazdagítják

Erdélyi középiskolás csapatok jelentkezését várják a nyolcadik Pénzidomár vetélkedőre, amelynek révén a gazdasági és pénzügyi ismeretek bővítése mellett értékes nyereményekkel gazdagodhatnak a nyertes csapatok. Idéntől a döntőbe jutott középiskolákat is jutalmazni fogják a szervezők.

Barabás Hajnal 2019. október 28., hétfő

Felgyógyult súlyos sérüléseiből, miután Márton Áron püspökhöz imádkoztak érte

Súlyos balesetet szenvedő, majd a csodával határos módon felépülő segédlelkész történetét dokumentálta Darvas-Kozma József címzetes esperes a Márton Áron a mi „szent” püspökünk – Napló egy csodáról című könyvében. A kiadvány hozzájárulhat a püspök boldoggá avatásához.

Barabás Hajnal 2019. október 23., szerda

A magyar nép bátorságát az egész világ megcsodálta

Ma is folytatódik a magyar, székely nép szabadságharca, ma is meg kell küzdeni a megmaradásért, a szebb jövőért – hangzott el a csíkszeredai Kalász lakótelepi kopjafánál megszervezett ünnepségen, ahol az 1956-os forradalmi események 63. évfordulóján emlékeztek meg a szabadságharcosokról.

Barabás Hajnal 2019. október 22., kedd

A székelyek őszi feladata: jelen lenni az őrtűznél, szignózni a nemzeti régiókért

Őrtűzgyújtásra és közös imádságra hívják a székelyeket október 27-én délután fél hatra, hogy részvételükkel kifejezhessék önrendelkezési akaratukat. Ugyanakkor arra buzdítanak, hogy minél többen írják alá azt az európai polgári kezdeményezést.

HIRDETÉS
Barabás Hajnal 2019. október 21., hétfő

Közösségi teret építenek Csíkszentléleken

Új játszótér, padok, sétányok, zöldövezet, és nem utolsósorban több parkolóhely is része annak a közösségi térnek, amelyet a csíkszentléleki községházával szembeni területen kezdtek el a napokban kiépíteni. A beruházást jövőre kell befejeznie a kivitelezőnek.