HIRDETÉS
Barabás Hajnal 2018. szeptember 24., hétfő

Tető került a mozgássérültek egyesületének új központjára

További 300 ezer euróra volna szüksége a Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezetének, hogy teljesen befejezhessék a csíkszeredai Hunyadi János utcában épülő, három szintes Összefogás Házának elnevezett központjuk felépítését.

Barabás Hajnal 2018. szeptember 22., szombat

Beperelik a prefektusokat, ha nem lesz erőlelépés anyanyelvhasználat-ügyben?

Utolsó megoldásként akár bírósághoz is fordul a Szekler Monitor, amennyiben a székelyföldi megyék prefektusai nem oldják meg a petíciójukban szereplő elvárásokat. Szeretnék elérni ugyanis, hogy minden érintett közintézményben tartsák be a kisebbségi anyanyelvhasználati jogokra vonatkozó előírásokat.

HIRDETÉS
Barabás Hajnal 2018. szeptember 21., péntek

Kapott pénzt a gyermekvédelem, de még mindig nem eleget

Közel hatmillió lejes költségvetés-kiegészítést kapott a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság, amely csak részben fedezi a közel 18 millió lejes hiányukat.

Barabás Hajnal 2018. szeptember 20., csütörtök

Így vetnének véget az erdei gyümölcsök törvénytelen begyűjtésének

Az erdei gyümölcsök és gombák értékesítésével kapcsolatos jogszabályozás módosítására szeretne javaslatot tenni az RMDSZ, amellyel az erdei termések törvénytelen begyűjtését és értékesítését szorítanák vissza. Javaslatuk szerint csak az erdős területek tulajdonosaitól vásárolhatn&am

Barabás Hajnal 2018. szeptember 20., csütörtök

„Horribilis összegeket” is kifizetnek a bérlők a lakástulajdonosoknak Csíkszeredában

Magasak az albérletárak Csíkszeredában, legfőképpen azért, mert kevés a kiadó lakás, viszont nagy rájuk a kereslet. Egy garzonlakásért akár havi 150 eurót, a 2–3 szobásokért pedig havi 200–250 eurót is elkérhetnek lakbérként. A rajtoló egyetemi tanévvel megnövekedhetett a kereslet.

HIRDETÉS
Barabás Hajnal 2018. szeptember 19., szerda

Közeleg a tél: igényelhető a fűtéstámogatás Csíkszeredában

A 2018. november 1. és 2019. március 31. közötti idényre vonatkozó fűtéstámogatási kérelmek már benyújthatók a csíkszeredai városháza szociális osztályán.

Barabás Hajnal 2018. szeptember 18., kedd

Rangos magyar állami kitüntetéseket adták át Csíkszeredában

Hat erdélyit részesített rangos állami kitüntetésben Áder János, Magyarország köztársasági elnöke augusztus 20-a alkalmából a magyarságért vállalt hivatásuk és a közösségért kifejtett tevékenységük elismeréseként. A díjakat a kitüntetettek kedden este vehették át.

Barabás Hajnal 2018. szeptember 18., kedd

Egyedülálló védett otthont építtetett időseknek a Caritas Csíksomlyón

Már csak engedélyeztetésre vár a Gyulafehérvári Caritas, hogy hivatalosan megnyithassa a Csíksomlyón felépített védett otthont, ahol elsősorban demenciában szenvedő, illetve Alzheimer-kórral küszködő időseket láthatnak el.

HIRDETÉS
Barabás Hajnal 2018. szeptember 17., hétfő

Járvány van, nem tudnak több kutyát befogadni a csíki menhelyen

Parvovírusjárvány miatt nem tudnak több kölyökkutyát befogadni a csíktaplocai menhelyen – hívták fel a figyelmet Pro Animalia Alapítvány Facebook oldalán. A menhely amúgy is telt házzal működik, az elmúlt másfél hétben például 28 kutyakölyköt kellett elhelyezniük.

Barabás Hajnal 2018. szeptember 17., hétfő

Konkrétan meghatározott hulladékaink, amikért fizetnek is

Műanyagból leadhatók például a PET-palackok, de a magnókazetták már nem, alumíniumból a sörösdobozok igen, a konzervdobozok viszont nem, és ugyanígy megvan papírból, illetve üvegből is, hogy mit tudnak hasznosítani a csíkiak szemetéből. Érdemes figyelni, mert most vásárlási utalványt adnak a hulladékért cserébe.

Barabás Hajnal 2018. szeptember 17., hétfő

Két év után újra lesz érvényes általános rendezési terve Csíkszeredának

Legkésőbb a decemberi tanácsülésen szeretnék a csíkszeredai önkormányzati képviselők elé terjeszteni a város általános rendezési tervét (PUG), amelyet immár a belügyminisztérium is jóváhagyott. Úgy módosították a tervet, ahogyan ők kérték.

HIRDETÉS
Barabás Hajnal 2018. szeptember 14., péntek

Medvefesztivál rókagombás ételekkel

Többek között családi programokkal, illetve medvekérdéssel foglalkozó szakmai előadással is készülnek a medvefesztiválra, amelyet Tusnádfürdőn tartanak a hétvégén. Újdonságként rókagombából készült ételek bemutatójára is sor kerül vasárnap.

Barabás Hajnal 2018. szeptember 12., szerda

Rengeteg az elmaradás, több csíkszeredai tömbházban is elzárhatják a vizet

Felfüggesztheti a vízszolgáltatást a regionális szolgáltató Harvíz Rt. több csíkszeredai lépcsőházban, amennyiben nem törlesztik elmaradásukat a lakók. A vállalat ezt a drasztikus intézkedést helyezte kilátásba az érintett tömbházakhoz kifüggesztett felszólításaiban.

Barabás Hajnal 2018. szeptember 11., kedd

Megnéztük, mennyibe kerülnek a zakuszkának való zöldségek Csíkszeredában

Sokan hozzáfogtak a zöldségek téli eltevéséhez, ilyenkor készítik többek között a zakuszkát, főzik be a paradicsomlevet, sütik ki a padlizsánt. Megnéztük mennyibe kerülnek az idényzöldségek a csíkszeredai zöldségpiacon.

Barabás Hajnal 2018. szeptember 11., kedd

Sikerült triplázni: több mint százhúsz tanszercsomagot állítottunk össze az adományokból

Lezárult a tanszergyűjtési akció, amelyet a Székelyhon a csíkszeredai Juventutti Alapítvánnyal közösen szervezett, hogy megkönnyítse az iskolakezdést a csíkszéki rászoruló gyermekeknek. Az adományozóknak köszönhetően végül több mint 120 tanszercsomagot állítottunk össze.

HIRDETÉS
Barabás Hajnal 2018. szeptember 10., hétfő

Hargita megyében egyedülálló képzéseket kínál a népiskola

Ruhatervezés, alkalmazott grafika és mozgóképi animáció szakokkal bővült a Hargita Megyei Művészeti Népiskola oktatási palettája idén. Ezek mellett zenei és képzőművészeti szakterületeken is zajlik majd tanítás.