Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
Barabás Hajnal 2019. július 21., vasárnap

Sok hívet vonz a pápai ajándék

Látványosan megnőtt az elmúlt időszakban a csíksomlyói Mária-kegyhely iránti érdeklődés Ferenc pápa látogatásának köszönhetően: a vatikáni egyházfő június elsejei szentmiséje óta egyre több zarándok rója le tiszteletét a Szűzanya lábánál, és csodálja meg a pápa ajándékát.

Barabás Hajnal 2019. július 20., szombat

Fakanalat ragadtak a székely, az örmény, a magyar és a román konyha mesterszakácsai

A székely, az örmény, a magyar és a román konyha mesterszakácsai ragadtak fakanalat a csíkszentmiklósi Nemzetek Konyhája rendezvényen szombaton, hogy bemutassák ízvilágukat. A kétnapos esemény nemcsak a gasztronómiai „csatározásról” szól, hanem a barátkozásról, a jókedvről is.

Barabás Hajnal 2019. július 19., péntek

Megvennék a régi Postabank épületét, és városházi ügyfélszolgálatként üzemeltetnék

A csíkszeredai önkormányzati képviselők rendkívüli ülésén többek között arról döntöttek, hogy megvásárolnák a Mihai Sadoveanu utcai régi Postabank épületét, amelyet ügyfélfogadási célokra használnának ki.

Hallgassa online rádióinkat
Barabás Hajnal 2019. július 19., péntek

Fejlődési rendellenességek jeleit mutatja a gyerek? Minél előbb szakemberhez kell fordulni

Sok szülő ódzkodik attól, hogy szakemberhez forduljon gyermekével, ha az valamilyen fejlődési rendellenesség jeleit mutatja. Sokan ma is úgy gondolják, hogy majd „kinövi” a gyermek, holott ha időben szaksegítséget kérnének, jelentős javulást lehetne elérni a beszédhibás vagy egyéb problémával küzdő gyermekek állapotában.

Barabás Hajnal 2019. július 19., péntek

Vigyázat, medve! – telefonon riasztották a csíkpálfalviakat a településre visszajáró nagyvad miatt

Kétszer is riasztotta a csendőröket egy csíkpálfalvi férfi péntekre virradóan, miután a háza közelében újra felbukkant az utóbbi napokban a településen garázdálkodó medve. Mire a hatóságiak a helyszínre érkeztek, a nagyvad továbbállt. Közben a Ro-Alert rendszeren is figyelmeztették a falu lakóit.

HIRDETÉS
Barabás Hajnal 2019. július 15., hétfő

Felépülőben a kómából – most már otthon ápolják a csíkszentdomokosi anyukát

Otthon, a család körében ápolják a csíkszentdomokosi Karda Renátát, aki márciusban szülés közbeni komplikációk miatt kómába esett. A háromgyermekes anyukát egy bécsi klinikán öt hétig kezelték, amelynek eredményeképpen lassan ébredezni kezdett.

Barabás Hajnal 2019. július 12., péntek

Óriási hiány van beteghordozókból a székelyföldi kórházakban

A legtöbb kórházban pénzszűke miatt nem alkalmaznak megfelelő számú beteghordozót, akiknek a dolga a betegek szállítása, mozgatása lenne. Hiányuk miatt feladatukat gyakran az ápolók kénytelenek elvégezni. 

Barabás Hajnal 2019. július 12., péntek

Néha nehéz igazolni a „kollektívben” ledolgozott éveket

Nem mindig egyszerű bizonyítani az öregségi nyugdíjazáshoz szükséges ledolgozott szolgálati időt azoknak, akik annak idején a mezőgazdasági termelő szövetkezetekben dolgoztak. Sok esetben ugyanis a nyugdíjpénztár a polgármesteri hivatalok által kibocsátott igazolás mellett további aktákat kér az önkormányzatoktól.

HIRDETÉS
Barabás Hajnal 2019. július 11., csütörtök

Jelentősen megkönnyítik a mindennapi kórházi munkát az adományba kapott orvosi eszközök

Használatba vette a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház azokat az orvosi eszközöket, amelyeket a MOL Románia adományozott az egészségügyi intézmény számára a Polgár-Társ Alapítvány közreműködésével.

Barabás Hajnal 2019. július 10., szerda

Sok a beszédhibás gyermek, kevés a szakember

Több mint 1200 óvodás fejlődési állapotát mérték fel egy szűrőprogram révén a csíki medencében. Kiderült, hogy sok a beszédhibás gyermek.

Barabás Hajnal 2019. július 09., kedd

Eredménytelen „béketárgyalás”: peres úton folytatják a határvita rendezését

Eredménytelenül zárult a Hargita és Bákó megyék prefektusai által összehívott vegyes bizottság keddi egyeztetése a megyéket elválasztó határviták rendezéséről. A megbeszélés Gyimesbükkön zajlott, ám mivel nem jutottak dűlőre, ezért peres úton folytatják a határvita rendezését.

HIRDETÉS
Barabás Hajnal 2019. július 03., szerda

Ezer Székely Leány és a székely népviselet ünnepe

Csíkszereda egyik leghagyományosabb ünnepét, az Ezer Székely Leány Napját tartják meg szombaton a Szabadság téren, valamint a csíksomlyói nyeregben. Mintegy ráhangolódásként erre a rendezvényre, egy nappal korábban, pénteken megrendezik a székely népviselet napját, amelyen szintén a néptáncé lesz a főszerep.

Barabás Hajnal 2019. július 02., kedd

Reggel akadályozzák a forgalmat, este zajt csapnak a kukásautók – megoldást kellett találni

Változtattak a szemételszállítás időpontjain Csíkszeredában, hogy a lehető legkevésbé akadályozzák a közúti forgalmat a város központjában. A városszéli övezetekben reggelente, a legforgalmasabb városrészeken pedig a déli órákban szállítják el a hulladékot.

Barabás Hajnal 2019. július 01., hétfő

„Kinőtt a földből” a gyimesközéploki egyházi óvoda

Tavasz óta dolgoznak folyamatosan a gyimesközéploki egyházi óvoda felépítésén, azóta „kinőtt a földből” a kétszintes épület, jelenleg a második szint kialakításán dolgoznak. A beruházást a magyar kormány támogatta 250 millió forinttal.

Barabás Hajnal 2019. június 30., vasárnap

Szent László-napi ünnepségek Csíkszéken

Szépvíz védőszentjének, Szent László királynak a szobrát koszorúzták meg a község központjában vasárnap a Szent László-napi ünnepség részeként. Az egyik legnagyobb magyar király neve napja alkalmából Csíkszentsimonban is ünnepeltek.

HIRDETÉS
Barabás Hajnal 2019. június 28., péntek

Új kutyatartási szabályzót fogadott el a csíkszeredai önkormányzat

Új szabályzót fogadott el a csíkszeredai önkormányzati képviselő-testület pénteken a kutyák és macskák tartására, szaporodásának ellenőrzésére vonatkozóan. Az előírások értelmében tilos lesz a központi parkban és a hősök temetőjében sétáltatni az ebeket.