Székelyudvarhelyi tanácsülés egy jó kis számháborúval

Székelyudvarhelyi tanácsülés egy jó kis számháborúval

Fotó: László Ildikó

Nem fogadta el a székelyudvarhelyi önkormányzati képviselő-testületet a 2023-as évi zárszámadásról szóló határozattervezetet, ugyanakkor a fűtésszolgáltatás módosításról szóló tervezet mellett a város fenntartható fejlesztési stratégiájának a kiegészítéséről szóló napirendi pont megtárgyalását is viták jellemezték a csütörtöki ülésen.

Széchely István

2024. május 30., 19:412024. május 30., 19:41

Megvalósítások és számonkérések, hatékonyságról és sikertelenségről szóló viták – érződött már a csütörtöki tanácsülésen is, hogy a kampányhajrá időszakában vagyunk. Eredetileg 24 határozattervezet szerepelt a testület napirendjén, ezt az ülés elején 31-re bővítették, majd két, jogi szolgáltatások igénybevételéről szóló tervezetet visszavontak, ugyanis hiányzott a szakbizottságok véleményezése.

Gálfi Árpád polgármester, miután bejelentette, hogy sikerült megtalálni a fűtésszolgáltatási problémára a megoldást, a hat pályázati projekt folytatásához szükséges határozattervezetek, valamint a 2023-as zárszámadásról szóló tervezet kapcsán hosszan sorolta a beruházásokat, valamint elmondta, hogy

tavaly soha nem látott mértékű beruházást sikerült megvalósítani 87 millió lej értékben, aminek a jó része pályázati forrásokból származik.

„Én azt javaslom önöknek, nagyon tisztelettel, hogy jó szívvel szavazzák meg ezt a határozattervezetet, már csak azért is, mert az összes vitánk és vesződésünk ellenére ezek a megvalósítások maradnak meg. Ezek a projektek az önök önkormányzati képviselői ideje alatt valósultak meg, ezekről tudnak majd mesélni a gyerekeiknek, unokáiknak” – fogalmazott.

A képviselő-testület nem fogadta el a 2023-as zárszámadásról szóló határozatot. A tervezet bemutatásában elhangzott, hogy

a jövedelmi oldalon a 2023-as évben 170,4 millió lejt valósított meg a város – 79,9 millió lej saját jövedelem –, ami 80 százalékot jelent.

A jövedelmi oldal szerkezetét tekintve 47 százalékot tesz ki a város saját jövedelme. A költségvetési támogatások teszik ki az összjövedelem 53 százalékát. A költségvetési támogatásokat nézve

áfavisszaosztásból 20 millió lejt kapott a város tavaly, működésre 4,1 millió lejt, beruházásra pedig 66,24 millió lejt összesen.

A pályázatok támogatására 66 millió lejt biztosítottak, ez a betervezetthez képest 71 százalékos megvalósítást jelenti. A kiadási oldalon a megvalósítás 180,89 millió lej, ami 77 százalékos hatékonyságot jelent. A beruházási oldalon 85,58 millió lejt költöttek el, ez 69 százalékot eredményez.

A város kiadásait nézve a beruházásokra fordították a források 44 százalékát, 53 százalékot pedig működésre.

Az EU-s beruházásokat tekintve Székelyudvarhely a tervezethez képest 79 százalékot valósított meg, ez összesen 82 millió lejt jelent.

Galéria

Fotó: Beliczay László

Elmarad a hatékonyság az elvárttól?

Messze elmarad a hatékonyság az elvárttól, jelentette ki hozzászólásában Berde Zoltán, az RMDSZ-frakció vezetője

„Ha figyelembe vesszük azt, hogy az elmúlt évben a költségvetést az önkormányzat elfogadta úgy, ahogy azt a polgármester előterjesztette, akkor

Idézet
nem elfogadható az, hogy a saját beruházásoknál 20 százalékos megvalósítást értünk el.

Nem elfogadható az, hogy az európai uniós pályázatok esetében ilyen körülmények között 70 százalékos a megvalósítás. Nem elfogadható az, hogy az utak esetében valamivel több, mint 61 százalékot tudtunk megvalósítani úgy, hogy a költségvetésben ezeket a tételeket az önkormányzat elfogadta.

Idézet
Hol vannak a fennmaradt összegek és ki vállalja azért a felelősséget, hogy ezek a megvalósítások elmaradnak?”

– tette fel a kérdést a képviselő.

A vita folytatódott a polgármester és a frakciók képviselői között,

a határozattervezetet pedig – amit egyébként a gazdasági szakbizottság negatívan véleményezett – mindössze négy képviselő szavazta meg, 12-en tartózkodtak, így a testület nem fogadta el a tervezetet.

Cirkuszoltak majd szépen szavaztak

A Bányai János Műszaki Szakközépiskola modernizálását, a csereháti zöldövezet rehabilitációját, a csillagvizsgáló újjáépítését, a II. Rákóczi Ferenc utcát érintő kismobilitási projektet, a Tompa László Általános Iskola bővítését és felújítását célzó projektet ez év végéig szeretnék lezárni.

A nagymobilitási – 18 utca felújítását és elektromos buszok beszerzéséről szóló – projektet 2026 végéig, a Székely Támadt-vár restaurálási munkálatait 2027 végéig fejeznék be.

A továbbfinanszírozáshoz szükséges a sarokszámok elfogadása és a hosszútávú városfejlesztési stratégiák aktualizálása, hangzott el a másik vitás napirendi pont felvezetésében. Itt Godra Zsolt, a POL-frakcióvezetője kért szót és elmondta – a polgármester által az ülés elején javasoltakra apropózva –,

ez az a határozat, ami miatt nem mesél majd unokájának az említett beruházásokról, ugyanis ezeknek a projekteknek az extra költségeit kamat formájában még a jelenleg kétéves unokája is törleszteni fogja a jövőben.

„Ez a határozat megmutatja azt, hogy melyek azok a projektet, amiket be kellett volna fejezni 2023. december 31-ig. Több, mint a fele, ha értékben nézzük, akkor a közel kétharmada nem valósult meg ezeknek” – fogalmazott a frakcióvezető. Ennél a napirendi pontnál újabb vita robbant ki arról, hogy

a város korábbi alpolgármestere és városmenedzsere elmenekült a feladatok elől 2022-ben, vagy a polgármester miatt voltak kénytelen otthagyni a városházát.

A véleménykülönbségek ellenére végül minden képviselő megszavazta a határozattervezet elfogadását.

A zárszámadáson kívül a testület elfogadta a többi határozattervezetet is, ami az ülés napirendjén szerepelt – döntöttek egyebek mellett köztisztségek átalakításáról, kórházi ügyeleti vonalról, háziorvosi rendelők bérbeadásáról, egyházi támogatásokról, ingatlanbesorolások átminősítéséről és faanyag-értékesítésről is.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 01., hétfő

Keződik az érettségi írásbeli szakasza, íme a szabályok

A román nyelv és irodalom vizsgával kezdődik hétfőn az idei nyári érettségi írásbeli szakasza az ország 477 vizsgaközpontjában.

Keződik az érettségi írásbeli szakasza, íme a szabályok
2024. július 01., hétfő

Amikor kőeső pusztította a csíki tájakat

A feljegyzések szerint 1579. július 25-én a Csíkban hullott kőeső „házakot, istállókat törött le, lovat, disznót, barmot ölt meg…, és az tavaszi vetést mind elveré”.

Amikor kőeső pusztította a csíki tájakat
2024. június 30., vasárnap

Lelkes városnapozókkal, sztárfellépőkkel búcsúzik a Sokadalom

Eseménydús hetet zárhat Kézdivásárhely, amelynek terei ezreket láttak vendégül a hétvégén. A szombat esti pörgés vasárnap is folyatódik: helyi zenészek ismerős dalokkal, magyarországi előadók slágerekkel búcsúztatják a hat napja tartó mulatságot.

Lelkes városnapozókkal, sztárfellépőkkel búcsúzik a Sokadalom
2024. június 30., vasárnap

Már nem jelentett gondot megtölteni a színpad előtti teret

Az élet fontosságát hangsúlyozták a gyergyószentmiklósi FeltöltŐ keresztény zenefesztivál idei résztvevői. Az esti koncerteken több ezren vettek részt, ugyanakkor a tematikus előadásokon is rendre megteltek a helyek.

Már nem jelentett gondot megtölteni a színpad előtti teret
2024. június 30., vasárnap

Szekérbaleset áldozata lett egy idős újtusnádi férfi

Végzetes szekérbalesetet szenvedett szombaton reggel egy újtusnádi idős férfi egy erdős területen. A helyszínre érkező hegyimentők már nem tudtak segíteni rajta.

Szekérbaleset áldozata lett egy idős újtusnádi férfi
2024. június 30., vasárnap

Koncertre hív a marosvásárhelyi városháza!

A Marosvásárhelyi Napok 27. kiadása keretében minden este népszerű magyar és román énekesek és együttesek lépnek közönség elé.

Koncertre hív a marosvásárhelyi városháza!
2024. június 29., szombat

Áradás az ítéletidő után Bélborban

Lakóházakba tört be a víz szombaton este a környéken tombolt felhőszakadás után. Egy személy a mentők ellátására szorult.

Áradás az ítéletidő után Bélborban
Áradás az ítéletidő után Bélborban
2024. június 29., szombat

Áradás az ítéletidő után Bélborban

2024. június 29., szombat

Finom ízek, egyedi hangok és rock and roll a Sokadalmon

Mozgalmasan zajlott a szombat a kézdivásárhelyi városnapokon: a délelőtti gasztronómiai rendezvényen ízletes ételek, a vásártéren utcazenészek vonzották a látogatókat. Este fokozódik a hangulat, a Kalapács fogja „felrobbantani” a színpadot.

Finom ízek, egyedi hangok és rock and roll a Sokadalmon
2024. június 29., szombat

Valóban megmozdította a várost az idei Udvarhely Napok

Nem hiába kapta a Megmozdít mottót az idei Udvarhely Napok: a rendezvény alkalmával valóban megmozdult a város apraja-nagyja. Fotókon mutatjuk az első két nap néhány eseményét.

Valóban megmozdította a várost az idei Udvarhely Napok
2024. június 29., szombat

Már nem is annyira elhanyagolt a Csíki-negyed: új sportkomplexumot adtak át

Új sportkomplexummal gazdagodott Sepsiszentgyörgy egyik „leszakadtnak” tartott városrésze, a Csíki-negyed ezáltal is nagyot lépett előre a felzárkózásban. A szombati megnyitó könnyed hangulatban zajlott.

Már nem is annyira elhanyagolt a Csíki-negyed: új sportkomplexumot adtak át
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!