Pénteken érkezik Budapestre Ferenc pápa

Pénteken érkezik Budapestre Ferenc pápa

Fotó: MTI

Péntek délelőtt érkezik Ferenc pápa Magyarországra. A katolikus egyházfő háromnapos apostoli látogatásának legnagyobb eseménye a budapesti Kossuth téri szentmise lesz vasárnap délelőtt.

Székelyhon

2023. április 27., 20:272023. április 27., 20:27

Ferenc pápa tíz magán-, illetve nyilvános találkozón vesz részt, és összesen hat alkalommal mond majd beszédet. A katolikus egyházfő repülőgépe helyi idő szerint péntek délelőtt tíz órakor száll le a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

Ferenc pápa a repülőtérről a budai Várba megy, ahol a Sándor-palota előtti téren Novák Katalin köztársasági elnök fogadja. Az államfőnél tett udvariassági látogatását követően az egyházfő találkozik Orbán Viktor miniszterelnökkel, majd a Karmelita kolostorban az állami hatóságok, a társadalmi élet és a diplomáciai testület képviselőivel.

Péntek délután Ferenc pápa a Szent István-bazilikában püspökökkel, papokkal, diakónusokkal, szerzetesekkel, papnövendékekkel és lelkipásztori munkatársakkal találkozik.

Szombati program

Ferenc pápa szombat reggel magánlátogatást tesz a vak gyerekeket gondozó Boldog Batthyány-Strattmann László Otthonban. Ezt követően a budapesti Rózsák terén található Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban szegényekkel és menekültekkel találkozik, majd átmegy a szintén a téren lévő Istenszülő oltalma-templomba a görögkatolikus közösséghez.

Galéria

Fotó: MTI

Szombat délután a Papp László Budapest Sportarénában fiatalokkal találkozik, este pedig magántalálkozón fogadja a magyarországi jezsuita közösséget szálláshelyén, az Apostoli Nunciatúrán.

Vasárnapi események

A vasárnap délelőtti Kossuth téri pápai szentmise után, magyarországi látogatása utolsó programjaként, az egyházfő a Pázmány Péter Katolikus Egyetem információs technológiai és bionikai karán találkozik az egyetemi és kulturális élet képviselőivel. Az egyházfő és a vatikáni delegáció repülőgépe a hivatalos búcsúztatást követően, vasárnap késő délután indul vissza Budapestről Rómába.

A Kossuth téri szentmisére előzetes regisztráció nélkül, mindenkit várnak a szervezők, a többi programon csak a meghívottak vehetnek részt.

Élőben lesz követhető Ferenc pápa budapesti látogatása közmédia műsorán

A közmédia a pápa magyarországi látogatásának valamennyi nyilvános programján jelen lesz. Élőben jelentkezik a Sándor Palotából, a Szent György térről, a Karmelita kolostorból, a Szent István Bazilikából, a Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthonából, a Rózsák terén álló Árpád-házi Szent Erzsébet templomból és az Istenszülő oltalma görögkatolikus templomból valamint a Papp László Budapest Sportarénából, a Kossuth Lajos térről és a Pázmány Péter Katolikus Egyetemről is. A pápa érkezése és búcsúztatása a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről szintén követhető lesz a képernyőn keresztül.

A Duna műsorfolyama – magyarországi időzóna szerint – pénteken 9:40-kor kezdődik, 10 órától már élő adásban követhető Ferenc pápa érkezése a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre. 11 órától a Sándor-palota előtti téren történő ünnepélyes fogadását, majd a köztársasági elnöki látogatást, valamint a miniszterelnökkel való találkozást kísérhetik figyelemmel majd a nézők. 12:20-tól az egyházfő állami vezetőkkel, a társadalmi élet és a diplomáciai testület képviselőivel folytatja programját a Karmelita kolostorban, amelyet szintén élőben láthat a közmédia közönsége.

A 16:40-kor kezdődő stúdióbeszélgetés után 17 órától a Szent István Bazilikából látható a katolikus egyházfő találkozója a püspökökkel, papokkal, diakónusokkal, szerzetesekkel, papnövendékekkel és lelkipásztori munkatársakkal.

Szombaton 8:30-tól kezdődik a Duna élő műsora, élő kapcsolással a Vakok Batthyány László Gyermekotthonába majd a budapesti Rózsák terén álló Árpád-házi Szent Erzsébet-templomba, ahol Ferenc pápa szegényekkel, menekültekkel, valamint a görögkatolikus közösség képviselőivel találkozik. Ugyancsak élő adásban, 15:55-től láthatják a nézők a katolikus egyházfő találkozóját a Papp László Sportarénában őt váró mintegy 11 ezer fiatallal. Az eseményen szimfonikus zenei kísérettel csendül fel a pápalátogatás hivatalos dala, a Camino Dolhai Attila, Szőcs Renáta, Szandi, Nagy Bogi, Dánielfy Gergő és Vizy Márton előadásában.

korábban írtuk

A csíkszeredai származású Szőcs Renáta is énekel a budapesti pápalátogatás hivatalos dalában – videó
A csíkszeredai származású Szőcs Renáta is énekel a budapesti pápalátogatás hivatalos dalában – videó

Camino – Krisztus, a jövőnk címmel elkészült Ferenc pápa magyarországi apostoli látogatásának hivatalos dala – közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) sajtószolgálata kedden az MTI-vel.

A látogatás zárónapján, vasárnap 9:30-tól közvetíti a Duna a katolikus egyházfő által celebrált szentmisét a Kossuth Lajos térről, majd 15:50-től Ferenc pápa találkozóját az egyetemi és kulturális élet képviselőivel a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karán.

A háromnapos műsorfolyam utolsó felvonásaként 17:30-kor Ferenc pápa búcsúztatását követhetik a Duna nézői a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről.

A Duna mellett az M1 és a Kossuth Rádió is részletesen hírt ad az eseményekről, valamint

valamennyi nyilvános program elérhető lesz a Bizony, Isten! YouTube-csatornán.

A televíziós közvetítés élő jelét a közmédia ingyenesen biztosítja az Európai Műsorsugárzók Uniója (EBU) valamennyi tagjának. A szabad hozzáférésnek köszönhetően a legnagyobb nemzetközi orgánumok is részt vesznek a katolikus egyházfő magyarországi látogatásának közvetítésében.

Az Apostoli Szentszéknek jelenleg a világ 183 államával van diplomáciai kapcsolata, az utolsó ország, amely felvette a kapcsolatokat Vatikánnal, Mianmar volt 2017-ben. Jelenleg Jeruzsálemben és Palesztinában, valamint öt országban (Bruneiben, Laoszban, Mauritániában, Szomáliában és Vietnámban), valamint egyes régiókban, amelyekkel nincs diplomáciai kapcsolata Vatikánnak (Arab-félsziget, Karib-tenger és a Csendes-óceán térsége) úgynevezett utazó küldött látja el a képviseletet. Mivel az Apostoli Szentszék diplomáciai képviselője nem nagykövet, hanem apostoli nuncius (az általa vezetett intézmény pedig nem nagykövetség, hanem apostoli nunciatúra), azokban az országokban, amelyekkel nincs diplomáciai kapcsolata Vatikánnak, apostoli küldöttek tartják a kapcsolatot a Szentszék és a helyi katolikus egyház között. (Forrás: Wikipédia)

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 26., péntek

Kezdődik a tavaszi vakáció

A tanév rendje szerint a pénteki tanórák után kezdődik és május 8-ig tart a tavaszi szünidő az iskolákban. A diákok június 21-étől lesznek nyári vakáción.

Kezdődik a tavaszi vakáció
Kezdődik a tavaszi vakáció
2024. április 26., péntek

Kezdődik a tavaszi vakáció

2024. április 25., csütörtök

Május első napjaiban érkezik az előrehozott nyugdíj

Május 2-án és 3-án kapják meg a nyugdíjukat azok, akiknek bankszámlára érkezik a pénz, a postások pedig május 3-áig kézbesítik – nyilatkozta a munkaügyi miniszter csütörtökön Temesváron.

Május első napjaiban érkezik az előrehozott nyugdíj
2024. április 25., csütörtök

Egy újabb medvével kevesebb lett Romániában, ez a székelyföldiek számára viszont nem jelent megkönnyebbülést

Sérülései miatt örökre elaltatták csütörtökön a Gyulafehérvár közelében, a Szászsebest Tordával összekötő autópálya mentén feltűnt medvét.

Egy újabb medvével kevesebb lett Romániában, ez a székelyföldiek számára viszont nem jelent megkönnyebbülést
2024. április 25., csütörtök

Isten hozott! – magyarul köszöntötte Ferenc pápa a Magyar Nemzeti Zarándoklat tagjait

A magyarok az imádságban találják meg az erőt, elszántságot, hogy még a jelenlegi történelmi körülmények között is követhessétek a népetekből sarjadt szentek és boldogok példáját – mondta Ferenc pápa az ezerötszáz fős Magyar Nemzeti Zarándoklat tagjainak.

Isten hozott! – magyarul köszöntötte Ferenc pápa a Magyar Nemzeti Zarándoklat tagjait
2024. április 24., szerda

Kormányhatározatba foglalják a nyugdíjak korábbi folyósítását

Határozatot készül elfogadni csütörtöki ülésén a kormány arról, hogy korábban folyósítják a májusi nyugdíjakat – tudta meg szerdán az Agerpres munkaügyi minisztériumi forrásokból.

Kormányhatározatba foglalják a nyugdíjak korábbi folyósítását
2024. április 24., szerda

Ebből a felmérésből jól jött ki az RMDSZ

Több mint egy százalékponttal emelkedett az RMDSZ önkormányzati jelöltjeinek támogatottsága áprilisban az egy hónappal korábbi adatokhoz képest – derült ki az INSCOP közvélemény-kutató helyhatósági választásokkal kapcsolatos friss felméréséből.

Ebből a felmérésből jól jött ki az RMDSZ
2024. április 24., szerda

Sepsiszentgyörgytől 82 kilométerre volt a földrengés epicentruma

A Richter-skálán 3,3-as erősségű földrengés volt szerda hajnalban Vrancea megyében.

Sepsiszentgyörgytől 82 kilométerre volt a földrengés epicentruma
2024. április 23., kedd

Hamarabb érkezhet a nyugdíj az ortodox húsvétnak köszönhetően

Marcel Ciolacu kormányfő kedden felkérte Simona Bucura-Oprescu munkaügyi minisztert, hogy intézkedjen annak érdekében, hogy a nyugdíjasok még az ortodox húsvét előtt kézhez kapják nyugdíjukat. Az ortodox húsvét idén május a május 4-5-i hétvégére esik.

Hamarabb érkezhet a nyugdíj az ortodox húsvétnak köszönhetően
2024. április 23., kedd

Kormánypénzből finanszírozott beruházások kezdődhetnek, köztük Sepsziszentgyörgy tervezett körgyűrűjének az előkészítése

Marcel Ciolacu bejelentette, hogy a kormány keddi ülésén összesen 260 millió lej értékben hagynak jóvá infrastrukturális beruházásokat a szállítás és a környezetvédelem ágazatában.

Kormánypénzből finanszírozott beruházások kezdődhetnek, köztük Sepsziszentgyörgy tervezett körgyűrűjének az előkészítése
2024. április 22., hétfő

Felmérés: sokan aggódnak amiatt, hogy háborúba sodródhat az ország

Romániában nem a megélhetéssel kapcsolatos gondok, hanem az ország háborúba sodródásának lehetősége miatt aggódnak a legtöbben – mutatta ki az INSCOP közvélemény-kutató hétfőn közzétett felmérésében.

Felmérés: sokan aggódnak amiatt, hogy háborúba sodródhat az ország
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!