HIRDETÉS
Péter Beáta 2018. március 11., vasárnap

Bemutatkoznak a Bojzás és Bojzácska néptánccsoportok

Csíkkozmási, csíklázárfalvi és csíkszentmártoni gyerekekből, fiatalokból álló aktív tánccsoportok működnek Csíkkozmáson, a község életének szerves részeként. Ha nincs fellépés, akkor sem áll le a munka.

Péter Beáta 2018. február 17., szombat

A község, ahol kisebb-nagyobb megszakításokkal mindig volt táncoktatás

Fontosnak tartják a helyi táncok, népdalok megtanítását, a hagyományok megélését a felcsíki falvakban, így Csíkkarcfalván és Csíkjenőfalván is. A karcfalvi és jenőfalvi gyerekek alkotta Örvendőt és Örvendőcskét mutatjuk be.

HIRDETÉS
Péter Beáta 2018. február 02., péntek

Erdélyben is megünneplik a magyar széppróza napját

Csaknem hetven településen tartanak rendezvényeket a magyar széppróza napjához kapcsolódóan Magyarországon és a Kárpát-medencében február 12. és 23. között. A magyar széppróza napját február 18.-án, Jókai Mór születésnapján ünneplik.

Péter Beáta 2018. január 21., vasárnap

Serketánc: igazi közösségi élmény, ami sokmindenre nevel

Több száz gyerek jár népi gyermekjátékokat, néptáncot és népdalokat tanulni a csíkszeredai Gyermekek Házába, ahol Ádám Katalin hétről hétre a Serketáncházba is várja őket. A kis serketáncosok ugyan számos rendezvényen is fellépnek évente.

Péter Beáta 2017. december 25., hétfő

Akiknek nem örömteli ünnep a karácsony

Amíg a karácsony előtt egyesek azért aggodalmaskodnak, hogy elég finomra sikeredett-e a bejgli, hogy hányféle ételt készítsenek, hogy tündököljön az egész lakás, addig vannak, akiknek mindez nem merül fel problémaként. Ott jártunk, ahová nem biztos, hogy eljut az angyal.

HIRDETÉS
Péter Beáta 2017. december 24., vasárnap

Böjte Csaba: készülődjünk úgy, mint Mária

Tudjunk örvendeni, legyünk hálásak mindazért, amit Isten nevében kaptunk – hangsúlyozta Böjte Csaba ferences szerzetes, amikor a csíksomlyói Szent István Otthonban arról beszélgettünk, hogyan éljük meg az adventi várakozást, hogyan készüljünk karácsonyra.

Péter Beáta 2017. december 16., szombat

Összekapcsolja a Fürgölő a csíkmindszenti fiatalokat

Három különböző korosztály is táncol, tervben van ugyanakkor egy felnőttekből álló csoport létrehozása is. A néptáncnak köszönhetően barátságok köttetnek. Sorozatunkban ezúttal a csíkmindszenti Fürgölő néptánccsoportot mutatjuk be.

Péter Beáta 2017. november 25., szombat

Virágzó néptáncmozgalom Bánkfalván

Nem a fellépések, hanem a közösen töltött idő, a néptánc szeretete miatt járnak a fiatalok a néptáncpróbákra Csíkbánkfalván. A gyerekeik tevékenységét látva, a felnőttek is kedvet kaptak a néptáncoláshoz. A Csalóka amatőr néptánccsoportot mutatjuk be.

HIRDETÉS
Péter Beáta 2017. november 11., szombat

A tökéletes esküvőért

Nagy volt az érdeklődés a csíkszeredai Hunguest Hotel Fenyő által hatodik alkalommal megszervezett Esküvői Kiállítás és Vásáron, ahol olyan szolgáltatók kínálatait lehetett megtekinteni, akik a nagy nap szebbé és tökéletesebbé tételében segítenek.

Péter Beáta 2017. október 28., szombat

Nem a padon kuksolnak a vacsárcsi ifjak a bálban

Nagy volt a lelkesedés, amikor 2011 decemberében megalakult Csíkvacsárcsiban három néptánccsoport, az első időszakban olyan év is volt, hogy közel harminc fellépés jött össze. Azóta a legnagyobbak már „kirepültek”, de szerencsére, utánpótlás van bőven.

Péter Beáta 2017. október 14., szombat

A csárdást biza járni kell

Legfőbb célkitűzéseik közé tartoznak a különböző székely táncok megtanulása, valamint a néptánchagyományok továbbéltetése a községben: Csíkrákoson 1998-ban alakult a helyi Cserei Mihály Általános Iskola diákjaiból a Csalogány Néptáncegyüttes.

HIRDETÉS
Péter Beáta 2017. szeptember 25., hétfő

Élő táncházmozgalom van Kászonaltízen

Büszkeség a szülőknek, a gyerekeknek, az oktatóknak, az egész közösségnek, hogy sok-sok éve nagy az érdeklődés a néptánc iránt – derült ki, amikor Kászonaltízbe látogattunk, hogy az ott működő csoportokról beszélgessünk Tima Mária Magdolna tanítónővel.

Péter Beáta 2017. szeptember 23., szombat

Ahol a művészi készségeket fejlesztik

Negyven éve, hogy a Hargita Megyei Művészeti Népiskola művészeti képzések lehetőségét kínálja az érdeklődőknek, a 2017/2018-as tanévben harminc szak közül lehet választani. A képzésekre szeptember 27-éig lehet iratkozni.

Péter Beáta 2017. szeptember 20., szerda

Az Őrző hajnala – egy világutazó fiatal lány első regényét mutatták be Csíkszeredában

Merjünk kipróbálni új dolgokat, ne féljünk kilépni az ismeretlenbe – biztat mindenkit az Ausztráliában született, csíkszeredai gyökerekkel rendelkező, világutazó Kaponay Réka. A tizenhat éves lány kedden délelőtt mutatta be első regényét.

Péter Beáta 2017. szeptember 02., szombat

Csíktaplocai néptánccsoport: ha van ahová tartozzanak, itthon maradnak

Alig járt le a Szent László, légy velünk! című produkcióban való szereplésük, már javában készülnek a csíktaplocai néptánccsoport tagjai a szüreti bálra. Fennállásuk alatt nem csak a tagok, hanem a taplocai közösség életében is fontossá vált a néptáncos mozgalom.

HIRDETÉS
Péter Beáta 2017. augusztus 29., kedd

Könyvek százai között lehet „turkálni”

Az olvasást szeretnék népszerűsíteni a fiatalok körében, ezért különböző rendezvényekkel igyekszik felhívni a figyelmet a könyvek, az olvasás fontosságára az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Ifjúsági Szervezete. Csíkszeredában szombaton tartanak könyvturit.