HIRDETÉS
Péter Beáta 2018. június 16., szombat

Megismertetik a néptánc hatalmas összetartó erejét

Az egyik legfontosabb tevékenység kellene legyen az óvodákban és iskolákban a táncaink és népdalaink megtanítása, megszerettetése – hívta fel a figyelmet Sándor Katalin néptáncoktató, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes táncosa.

Péter Beáta 2018. május 14., hétfő

Csíkszeredai Könyvvásár: rangos szerzők, jól szervezett rendezvény, elégedett résztvevők

Fogytak a könyvek, az olvasók neves szerzőkkel találkozhattak, esti koncerten lazíthattak, a gyerekek pedig különböző foglalkozásokon kerülhettek közelebb a könyv csodálatos birodalmához. Vasárnap ért véget a 3. Csíkszeredai Könyvvásár.

HIRDETÉS
Péter Beáta 2018. május 10., csütörtök

Csíkszeredai Könyvvásár: a magyar művelődés és kultúra erősítése

Megnyílt csütörtök délután a 3. Csíkszeredai Könyvvásár, amelyen mintegy harminc könyvkiadó kínálja kiadványait, és amely négy napon keresztül közel ötven programmal várja a látogatókat. A gyerekeknek külön megnyitót is tartottak.

Péter Beáta 2018. május 10., csütörtök

Ez lesz a Csíkszeredai Könyvvásár programja

Csütörtökön nyitja meg kapuit a Csíkszeredai Könyvvásár, délelőtt a megyeszékhely általános és középiskoláiban tartanak rendhagyó irodalomórákat a rendezvény neves meghívottjai. A rendezvényre több mint harminc könyvbemutatóval készültek a szervezők és a kiadók.

Péter Beáta 2018. május 09., szerda

Csíkszeredai Könyvvásár: a könyvek, beszélgetések, foglalkozások, koncertek tere lesz az Erőss Zsolt Aréna

Új arculattal és elgondolásokkal jelentkezik a Csíkszereda Polgármesteri Hivatala által szervezett, harmadik könyvvásár, ez a vásár terének berendezésében is megmutatkozik majd. A Csíkszeredai Könyvvásár helyszínén Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere „kalauzolt” végig.

HIRDETÉS
Péter Beáta 2018. május 08., kedd

Különös történetek, különös figurákkal: beszélgetés a kuflik megteremtőjével

Népszerű mesefigurái, a kuflik társaságában érkezik a Csíkszeredai Könyvvásárra Dániel András magyarországi író és illusztrátor. A kuflikról nem csak képeskönyvek, hanem rajzfilmsorozat is készült, amelyet kedden és szerdán a Csíki Moziban lehet megtekinteni.

Péter Beáta 2018. május 08., kedd

Könyvújdonságokkal, programokkal készülnek a vásárra

Nyolc csíkszeredai könyvkiadó és könyvesbolt vesz részt kiadványaival, újdonságaival a Csíkszereda Polgármesteri Hivatala által szervezett Csíkszeredai Könyvvásáron május 10-13. között az Erőss Zsolt Arénában.

Péter Beáta 2018. május 01., kedd

Csobotfalván a tánc a közösségépítő kiindulópont

Nem azért hoztak létre tánccsoportot a közigazgatásilag Csíkszeredához tartozó Csobotfalván, hogy fellépéseket tartsanak, hanem hogy a város közelségében is megmaradhasson a település falunak, a közösség szempontjából.

HIRDETÉS
Péter Beáta 2018. március 31., szombat

„A gyermekeknek anyanyelvük kellene legyen a néptánc”

Minden magyar gyermek kellene tanuljon néptáncolni, ez egyfajta anyanyelvképzés. A román gyermek is, a görög is kell a saját táncait tanulja, de az az ő bajuk, ez meg az enyém – vallja Sándor Csaba Lajos, az Ördögborda Néptánccsoport vezetője.

Péter Beáta 2018. március 11., vasárnap

Bemutatkoznak a Bojzás és Bojzácska néptánccsoportok

Csíkkozmási, csíklázárfalvi és csíkszentmártoni gyerekekből, fiatalokból álló aktív tánccsoportok működnek Csíkkozmáson, a község életének szerves részeként. Ha nincs fellépés, akkor sem áll le a munka.

Péter Beáta 2018. február 17., szombat

A község, ahol kisebb-nagyobb megszakításokkal mindig volt táncoktatás

Fontosnak tartják a helyi táncok, népdalok megtanítását, a hagyományok megélését a felcsíki falvakban, így Csíkkarcfalván és Csíkjenőfalván is. A karcfalvi és jenőfalvi gyerekek alkotta Örvendőt és Örvendőcskét mutatjuk be.

HIRDETÉS
Péter Beáta 2018. február 02., péntek

Erdélyben is megünneplik a magyar széppróza napját

Csaknem hetven településen tartanak rendezvényeket a magyar széppróza napjához kapcsolódóan Magyarországon és a Kárpát-medencében február 12. és 23. között. A magyar széppróza napját február 18.-án, Jókai Mór születésnapján ünneplik.

Péter Beáta 2018. január 21., vasárnap

Serketánc: igazi közösségi élmény, ami sokmindenre nevel

Több száz gyerek jár népi gyermekjátékokat, néptáncot és népdalokat tanulni a csíkszeredai Gyermekek Házába, ahol Ádám Katalin hétről hétre a Serketáncházba is várja őket. A kis serketáncosok ugyan számos rendezvényen is fellépnek évente.

Péter Beáta 2017. december 25., hétfő

Akiknek nem örömteli ünnep a karácsony

Amíg a karácsony előtt egyesek azért aggodalmaskodnak, hogy elég finomra sikeredett-e a bejgli, hogy hányféle ételt készítsenek, hogy tündököljön az egész lakás, addig vannak, akiknek mindez nem merül fel problémaként. Ott jártunk, ahová nem biztos, hogy eljut az angyal.

Péter Beáta 2017. december 24., vasárnap

Böjte Csaba: készülődjünk úgy, mint Mária

Tudjunk örvendeni, legyünk hálásak mindazért, amit Isten nevében kaptunk – hangsúlyozta Böjte Csaba ferences szerzetes, amikor a csíksomlyói Szent István Otthonban arról beszélgettünk, hogyan éljük meg az adventi várakozást, hogyan készüljünk karácsonyra.

HIRDETÉS
Péter Beáta 2017. december 16., szombat

Összekapcsolja a Fürgölő a csíkmindszenti fiatalokat

Három különböző korosztály is táncol, tervben van ugyanakkor egy felnőttekből álló csoport létrehozása is. A néptáncnak köszönhetően barátságok köttetnek. Sorozatunkban ezúttal a csíkmindszenti Fürgölő néptánccsoportot mutatjuk be.