Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
Péter Beáta 2020. május 10., vasárnap

Az ember a kampány mögött: Pesty László

„Harminc éve vártak erre az emberek. Ha egy pici szerepem is van a nemzeti egység megvalósulásában, akkor én boldog vagyok” – vallotta Pesty László, az írdalá.hu kampány vezetője. Kalandos szakmai pályafutása mellett arról is beszélgettünk, hogy miért tartotta fontosnak a székely kezdeményezést.

Barabás Hajnal, Péter Beáta 2019. november 19., kedd

Elit Alakulat 2.0 – kalandra szólító kiállítás nyílt a Csíki Székely Múzeumban

„Ne féljenek kinyitni a fiókokat, fedezzék fel a kiállítás titkait” – ezzel a felhívással szól Pusztai Tamás, az Elit Alakulat 2.0 kiállítás kurátora a Csíki Székely Múzeumba látogatóknak, hogy tekintsék meg a honfoglaláskori leleteket bemutató tárlatot.

Péter Beáta, Iszlai Katalin 2019. július 28., vasárnap

82 ezren látogattak el a jubileumi Tusványosra

Minden idők legsikeresebb és leglátogatottabb Tusványosa ért véget szombaton, megdőlt a tavalyi rekord is, ami a részvevők számát illeti: 82 ezren fordultak meg a jubileumi, 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban. Az esemény számottevő incidensek nélkül zajlott.

Péter Beáta 2019. július 28., vasárnap

Ilyenek voltunk Tusványos zárónapján

Megtiszteltetés, hogy Tusványoson léphetnek fel – köszöntötte Ákos a közönséget szombat este, a fesztivál utolsó napján. A nagyszínpadi fellépések sorát a magyarországi énekes és zenekara zárta, megörvendeztetve a közönséget régi, bonanzás számokkal is.

Iszlai Katalin, Péter Beáta, Pinti Attila 2019. július 27., szombat

Orbán: egyszerűen nem igaz, hogy a kereszténydemokráciának liberálisnak kell lennie

Székelyföld ostroma, az „egészséges erdélyi magyar politikai pluralizmus” hiánya, illetve Magyarország, mint „valódi, sajátos illiberális kereszténydemokrata állam” témája képezte a jubileumi tusványosi szabadegyetem és diáktábor szombati, főelődadás gerincét.

Péter Beáta 2019. július 26., péntek

„A nacionalizmus belső szükségszerűség”

A szabadság összefügg a hazaszeretettel, az egyik nincs a másik nélkül. De a magyarok esetében nemzetszeretetről kell beszélni – hangzott el Tusványos harmadik napján a Harminc éve szabadon sátorban tartott beszélgetésen, amelynek Hazaszeretet: szabad-e nacionalistának lenni? címet adta a szervező Századvég Alapítvány.

Péter Beáta 2019. július 26., péntek

Szili Katalin Tusványoson: a magyar közösségek legitim igénye az autonómia

El kell érni, hogy a többségi társadalom politikai osztálya szóba álljon az autonómia kérdését illetően a magyar közösséggel – hangsúlyozta Szili Katalin a 90. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban pénteken, a Kós Károly Sátorban tartott autonómia-kerekasztal beszélgetésen.

Péter Beáta 2019. július 26., péntek

Kockacukor kiscsillagba rejtve

Kevesen mondhatják el, hogy többezres tömeg tombolt az esküvőjén, de azt is, hogy két neves zenekar is fellépett a bulin. Tusványoson viszont sok minden lehetséges, a második nap is történtek rendhagyó események.

Péter Beáta 2019. július 25., csütörtök

Az ötvenéves Magyar Adás múltját elevenítették fel Tusványoson

A Magyar Adás az erdélyi magyaroknak, róluk és értük szól – fejtette ki Boros Zoltán csütörtökön az 50 után délután? 50 éves a Magyar Adás című beszélgetésen Tusványoson, a Janus Pannonius irodalmi sátorban.

Péter Beáta 2019. július 25., csütörtök

Tusványos: a MOGYE ügye politikai kérdés

Az erdélyi magyar orvosképzés került terítékre Tusványos második napján. Az, hogy évről évre, és idén is külön panelbeszélgetésen vitatják meg a témát, azt jelenti, hogy még mindig nincs megoldva a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetem (MOGYE) ügye.

Péter Beáta 2019. július 24., szerda

Tusványos: a nemzetpolitika alapját a magyar családok jelentik

A nemzetpolitikában az elmúlt időszakban a családok és a gyerekek támogatása került a középpontba, hiszen a magyar nemzet gyarapodásához nagyon fontos megerősíteni a családokat – hangzott el szerdán Tusványoson, a Bethlen Gábor sátorban, ahol az eddigi eredményekről beszéltek.

Péter Beáta 2019. július 24., szerda

Elűzte az esőt a Quimby

Sár, csillagszórók, nulladik nap – megnyitotta kapuit a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor Tusnádfürdőn. Noha az időjárás nem kedvezett a táborkezdésnek, ez nem szegte kedvét a tusványosozóknak.

Péter Beáta 2019. július 13., szombat

Szakrális térteremtés Csíkszeredában

Művészete forrása a fák ősi mesélő képességének, erezeteinek, görcseinek, mély színeinek a felfedezése. Több száz éves falemezekre, deszkákra festve az idők rejtett üzeneteit közvetíti – hangzott el pénteken a csíkszeredai Megyeháza Galériában, ahol A búza meséje címmel nyílt kiállítás.

Péter Beáta 2019. július 06., szombat

Megalapozni a gyermekek képi ízlését

A jó illusztráció kedvet csinálhat az olvasáshoz, fejlesztheti az olvasók esztétikai érzékét, éppen ezért az illusztráció minősége a gyermek- és ifjúsági irodalomban rendkívül fontos – hangsúlyozta Zakariás Ágota művészettörténész Kürti Andrea kiállításának megnyitóján.&

Péter Beáta 2019. június 26., szerda

Határokon átívelő zene: a jövőt teszik bizonyossá

Fiatal erdélyi komolyzenei tehetségeknek nyújt fellépési és szakmai fejlődési lehetőséget a Művészeti Alap Értetek Egyesület és a Class Értékeink Egyesület: június 30-án 19 órától immár negyedik alkalommal várják a klasszikus zene kedvelőit a Hazulról Hazaiaknak elnevezésű gálakoncertre.

Péter Beáta 2019. június 26., szerda

Katasztrófáról és szerelemről szól C.S. Lazzar legújabb regénye

A Z: Az utolsó őrző című ifjúsági kalandregény után ezúttal romantikus thrillerrel rukkolt elő Lázár Csaba, avagy írói álnevén C.S. Lazzar. A Víz alatt című regényben több rejtett üzenetet is felfejthetünk – derült ki a kedd esti könyvbemutatón.

Legnézettebb
Hallgassa online rádióinkat