HIRDETÉS
Péter Beáta 2017. december 16., szombat

Összekapcsolja a Fürgölő a csíkmindszenti fiatalokat

Három különböző korosztály is táncol, tervben van ugyanakkor egy felnőttekből álló csoport létrehozása is. A néptáncnak köszönhetően barátságok köttetnek. Sorozatunkban ezúttal a csíkmindszenti Fürgölő néptánccsoportot mutatjuk be.

Péter Beáta 2017. november 25., szombat

Virágzó néptáncmozgalom Bánkfalván

Nem a fellépések, hanem a közösen töltött idő, a néptánc szeretete miatt járnak a fiatalok a néptáncpróbákra Csíkbánkfalván. A gyerekeik tevékenységét látva, a felnőttek is kedvet kaptak a néptáncoláshoz. A Csalóka amatőr néptánccsoportot mutatjuk be.

HIRDETÉS
Péter Beáta 2017. november 11., szombat

A tökéletes esküvőért

Nagy volt az érdeklődés a csíkszeredai Hunguest Hotel Fenyő által hatodik alkalommal megszervezett Esküvői Kiállítás és Vásáron, ahol olyan szolgáltatók kínálatait lehetett megtekinteni, akik a nagy nap szebbé és tökéletesebbé tételében segítenek.

Péter Beáta 2017. október 28., szombat

Nem a padon kuksolnak a vacsárcsi ifjak a bálban

Nagy volt a lelkesedés, amikor 2011 decemberében megalakult Csíkvacsárcsiban három néptánccsoport, az első időszakban olyan év is volt, hogy közel harminc fellépés jött össze. Azóta a legnagyobbak már „kirepültek”, de szerencsére, utánpótlás van bőven.

Péter Beáta 2017. október 14., szombat

A csárdást biza járni kell

Legfőbb célkitűzéseik közé tartoznak a különböző székely táncok megtanulása, valamint a néptánchagyományok továbbéltetése a községben: Csíkrákoson 1998-ban alakult a helyi Cserei Mihály Általános Iskola diákjaiból a Csalogány Néptáncegyüttes.

HIRDETÉS
Péter Beáta 2017. szeptember 25., hétfő

Élő táncházmozgalom van Kászonaltízen

Büszkeség a szülőknek, a gyerekeknek, az oktatóknak, az egész közösségnek, hogy sok-sok éve nagy az érdeklődés a néptánc iránt – derült ki, amikor Kászonaltízbe látogattunk, hogy az ott működő csoportokról beszélgessünk Tima Mária Magdolna tanítónővel.

Péter Beáta 2017. szeptember 23., szombat

Ahol a művészi készségeket fejlesztik

Negyven éve, hogy a Hargita Megyei Művészeti Népiskola művészeti képzések lehetőségét kínálja az érdeklődőknek, a 2017/2018-as tanévben harminc szak közül lehet választani. A képzésekre szeptember 27-éig lehet iratkozni.

Péter Beáta 2017. szeptember 20., szerda

Az Őrző hajnala – egy világutazó fiatal lány első regényét mutatták be Csíkszeredában

Merjünk kipróbálni új dolgokat, ne féljünk kilépni az ismeretlenbe – biztat mindenkit az Ausztráliában született, csíkszeredai gyökerekkel rendelkező, világutazó Kaponay Réka. A tizenhat éves lány kedden délelőtt mutatta be első regényét.

HIRDETÉS
Péter Beáta 2017. szeptember 02., szombat

Csíktaplocai néptánccsoport: ha van ahová tartozzanak, itthon maradnak

Alig járt le a Szent László, légy velünk! című produkcióban való szereplésük, már javában készülnek a csíktaplocai néptánccsoport tagjai a szüreti bálra. Fennállásuk alatt nem csak a tagok, hanem a taplocai közösség életében is fontossá vált a néptáncos mozgalom.

Péter Beáta 2017. augusztus 29., kedd

Könyvek százai között lehet „turkálni”

Az olvasást szeretnék népszerűsíteni a fiatalok körében, ezért különböző rendezvényekkel igyekszik felhívni a figyelmet a könyvek, az olvasás fontosságára az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Ifjúsági Szervezete. Csíkszeredában szombaton tartanak könyvturit.

Péter Beáta 2017. augusztus 29., kedd

Medvekérdésről a Medvefesztiválon

Második kiadásával jelentkezik a tusnádfürdői Medvefesztivál, ahol a gyerekprogramok és koncertek mellett előadások keretében foglalkoznak a medvekérdéssel.

HIRDETÉS
Péter Beáta 2017. augusztus 27., vasárnap

Ahol a hagymáról szólt minden

Egyhetesre bővült a Madéfalvi Nemzetközi Hagymafesztivál. Vasárnap a főzőversenyen a hagymás ételeké volt a főszerep. Fotókon mutatjuk.

Péter Beáta 2017. augusztus 27., vasárnap

Nem csak maguknak főztek

Nagy üstökben főttek az ínycsiklandó ételek szombat délelőtt a csíkszeredai Ólommadár Kultúrkocsma udvarán. Az augusztus 25-én és 26-án negyedik alkalommal megtartott Ólomfesten ugyanis az esti koncertek mellett ismét jótékonysági közösségi főzés is szerepelt a programban.

Péter Beáta 2017. augusztus 27., vasárnap

Hetvenöt éve, a kicsi magyar világban építették az Uz Bence Menedékházat

„Megépítették Magyarország egyik legmagasabban fekvő útját. A hét kilométeres út melletti fenyvesekben elkészült a korszerűen épült Uz Bence Menedékház. A menedékház szomszédságában újabb üdülőket létesítenek” – hangzott el a magyar Filmhíradóban 1942 augusztusában.

Péter Beáta 2017. augusztus 26., szombat

Dokumentumfilm a menekülthelyzet árnyalatairól – a rendezővel beszélgettünk

A Nagy Viktor Oszkár és Petrik András rendezte Felsőbb parancs című dokumentumfilmet vetítették csütörtökön a Csíki Székely Múzeumban, a Kinedokon.

HIRDETÉS
Péter Beáta 2017. augusztus 25., péntek

Kezdődik a színházi idény Csíkszeredában

Hétfőtől lehet bérletet váltani a Csíki Játékszín 2017–2018-as évadának előadásaira. A felnőtt és ifjúsági bérlet négy előadásra érvényes.