HIRDETÉS

Édesanyák hete Csíkszeredában

Szőcs Lóránt 2013. május 06., 11:08 utolsó módosítás: 2013. május 07., 08:07

Közel egyhetes rendezvénysorozattal ünnepli az anyaságot a Csíki Anyák Egyesülete, az Édesanyák hete kedden kezdődik és szombatig tart. Arcfestés, játéksarok, mondókázás, bábelőadás és a zárónapon a szokásos hangulatemelő tombolahúzás zajlik a kisgyerekes családoknak, ugyanakkor a szülőknek az anyasághoz kötődő kérdéskörben tartanak előadásokat különböző szakemberek: pszichológusok, gyermekorvosok, gyógytornászok és mások.

 

Hagyománnyá vált, hogy Csíkszeredában az Édesanyák Hete a Vár téren elültetett Születésfa meglátogatásával induljon, az érdeklődők kedden 16 órától öntözhetik meg a jelképnek számító fát Antal Attila alpolgármesterrel. A hivatalos megnyitót 17 órától a rendezvénysorozat fő helyszínén, a Hargita Megyei Tanács székhelyén, a márványteremben tartják, meghívottak: Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke, Ráduly Róbert Kálmán csíkszeredai polgármester és Zsigmond Barna Pál főkonzul.

Ezt követően ugyanitt fotókiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők. Az édesanyák által beküldött fényképekből a kiállítás anyagát Tarczali Éva válogatta.

Szintén a megyeházán Csecsemőgondozás, gyermekek ápolása, betegségei címmel Törzsök Anikó gyermekorvos előadását hallgathatják meg. Az előadó arról értekezik, hogy a várandósság, szülés csodálatos időszaka után eljön a kisbaba gondozásának ideje. Tanácsot nyújt, hogy hányszor fürdessünk, hogyan pelenkázzunk, illetve más, babahigiéniára vonatkozó kérdéseket is taglal, mint a fül- és köldökcsonkpucolás, óvatos körömvágás, piperecuccok használati módja, a jó baba- és gyermekruhák kiválasztása. Részletezi, hogy melyek a leggyakoribb betegségek csecsemőkorban, végül a szakember válaszol a kérdezőknek anyai és szakmai tapasztalatból.

Az első nap programsorozatát 19 órától egy, az anyák jogairól szóló film vetítése zárja. Az Anyák forradalma (Freedom for Birth) című 58 perces dokumentumfilmben a szülés körüli ellátás szakértői, emberi jogi képviselők és maguk az anyák szólalnak meg, mindannyian a rendkívül időszerű és szükséges radikális változtatásért kiáltva. Toni Harman, az egyik rendező ezt mondja: „A Ternovszky kontra Magyarország ügyben született döntés értelmében Európában minden nőnek törvényes joga, hogy maga válassza meg, hol és hogyan szüljön. Amennyiben egy nő úgy érzi, hogy az ő emberi jogait sértik, mert nem teszik számára lehetővé a választást, kérheti a törvény védelmét a jogait illetően. Legyen szabadság a szülésben, születésben! Reméljük, hogy dokumentumfilmünk bemutatásával a nők sokasága ébred rá az őt megillető jogaira, így a filmünkben rejlő forradalmi erő gyökeres változást hoz majd a szülés körüli ellátásban, ami egyenlő lesz az anyák forradalmával.”

Idén első alkalommal két kiemelt támogatója is van az Édesanyák hetének: Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa, valamint a budapesti székhelyű Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége, ezenkívül a városi és a megyei önkormányzatok támogatják a rendezvényt.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS