Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Nyilvános a ditrói petíció, újabb Srí Lanka-i vendégmunkást alkalmazott a pékség

Gergely Imre 2020. február 11., 16:24 utolsó módosítás: 2020. február 11., 17:13

Több mint kétezer gyergyóditrói lakos írta alá a helyi tanácsnak és a polgármesternek címzett, de igazából a Ditrói Pékség vezetőinek szóló beadványt, amelyben panaszaikat és elvárásaikat foglalták össze. A petíció írásáról a február 1-jei falugyűlésen határoztak. Eközben új Srí Lanka-i vendégmunkás érkezett a pékséghez.

Nyilvános a ditrói petíció, újabb Srí Lanka-i vendégmunkást alkalmazott a pékség
galéria
Bíró Károly segédlelkész. Visszalép az ügyben felvállalt szerepétől. Archív Fotó: Beliczay László

A dokumentum első részében megfogalmazott helyzetismertetésben hangsúlyozzák, az aláíróknak nem a vendégmunkásként foglalkoztatott Srí Lanka-i pékek ditrói tartózkodásával van problémájuk. Amint írják:

a gyergyóditrói lakosság körében félelem és feszültség alakult ki a péküzem vezetői magatartása miatt.

Nyolc pontban sorolják azokat a panaszaikat és azokat a szabálytalanságokat, amelyeket szerintük a vállalt elkövetett a gyergyóditrói és környező falvakból származó dolgozók kárára. A pihenőszabadság kiadásának elmulasztását, túlórákra kötelezést, illetve annak kifizetésének megtagadását, embertelen bánásmódot, verbális, érzelmi bántalmazást emlegetnek. A helyzetkép zárásaként panaszként ezt írják:

a közösség izgatása azáltal, hogy kizsákmányoló magatartást tanúsít a helyi lakosokkal szemben és harmadik országbeli munkavállalókat foglalkoztat.
Követelések a céggel szemben

A petíció megfogalmazói és aláírói kilenc pontban fogalmazzák meg követeléseiket. Azt kérik, hogy:

  • a cég vezetője vegye figyelembe és tartsa tiszteletben Gyergyóditró lakosságának nyugalmát, önbecsülését, illetve vallási és tradicionális szokásait;
  • nyilvánosan kérjen bocsánatot Gyergyóditró község lakosságától a falu jó hírnevének megsértése miatt, amiért a helyben megoldható probléma helyett a tömegtájékoztatási eszközöket választotta a helyzet rendezésére;
  • kérjen bocsánatot a gyergyóditrói segédlelkésztől, aki csak a hívei kérését figyelembe véve, a békés megoldás reményében vállalta fel közvetítői szerepét, ám az elferdített híradások miatt megbélyegződött;
  • kérjen bocsánatot a megsértett volt munkavállalóitól, a törvénysértő magatartása miatt.

A cégtől ugyanakkor követelik, hogy tartsa be jelenlegi alkalmazottaival szemben a munkáltatói kötelezettségeit, és kártalanítsa a megkárosult vagy sérelmet szenvedett, arra jogosult munkavállalókat visszamenőlegesen öt évre.

Kérések a vendégmunkásokkal kapcsolatban

A petíció két pontja érinti az ázsiai vendégmunkásokkal kapcsolatos követeléseket: elvárják, hogy a két pék szakmai végzettségét igazoló dokumentumait, személyes okmányait és törvényben szabályozott egészségügyi vizsgálati lapjaikat mutassák be a helyi tanácsnak. Végül pedig

a cég ne foglalkoztasson idegen munkaerőt mindaddig, ameddig Gyergyóditró község lakosságának több mint két százaléka munkanélküli.

A segédlelkész visszalép

Biró Károly segédlelkész a céggel szembeni felháborodás szószólója volt, de ezt mostantól nem folytatja tovább. Amint elmondta, ígéretet tett Jakubinyi György érseknek arra, hogy nem vállal tovább szerepet az ügyben, ehhez tartja magát.

Utolsó tevékenysége lett volna az aláírásgyűjtést követően, hogy átadja a pékség vezetőinek a petíciót. Ennek érdekében kedden délelőttre megbeszélést szerveztek, ahol jelen voltak a petíció kezdeményezői és a község elöljárói. A pékség vezetői azonban nem jelentek meg. A petíció célba juttatására Puskás Elemér polgármestert kérték fel.

Újabb Srí Lanka-i vendégmunkás érkezett a Ditrói Pékséghez

Köllő Katalin, a vállalkozás egyik tulajdonosa időközben a Mediafax hírügynökségnek elmondta, az új külföldi alkalmazott hétfőn este érkezett a Ditrói Pékséghez, és két társával együtt fog lakni Gyergyószentmiklóson. Köllő elmondása szerint az új alkalmazott két hetet Srí Lanka-i kollégái mellett dolgozik majd, ám utána átkerül a péksütemények részlegére, mert abban van tapasztalata. A cégtulajdonos hozzátette,

az új pék – akinek Srí Lanka-i barátnője van – azért jött Romániába dolgozni, hogy pénzt gyűjtsön házvásárlásra.

Ha megkapják a levelet, válaszolnak

Hivatalosan senki nem hívta őket arra a megbeszélésre, ahol a petíciót át kellett volna venniük – mondta megkeresésünkre Köllő Csaba, a pékség vezetője. A levelet kedden várták a vállalatnál, azonban senki nem jelentkezett.

Ha kézhez kapja, és ha olyan kérések szerepelnek benne, amelyek indokoltak, akkor keresnek rá megoldást

– ígérte a pékségtulajdonos. Azt azonban gyorsan leszögezte, lehetetlen, hogy egy falu beleszólhasson egy magáncég belügyeibe. „Ha a levélírók szerint sok baj van azzal, ahogy az alkalmazottakkal foglalkozunk, miért nem jött ide senki, hogy beszéljen azzal a kilencven emberrel, akik most náluk dolgoznak” – vetette fel. Ismét megjegyezte, továbbra is

nyitott a kapu, várják a helyi szakemberek jelentkezését az üzembe, azonban senki nem jelentkezett az elmúlt hetek alatt.

A cégvezető egyúttal arra is kitért, hallotta, hogy egyesek a harmadik Srí Lanka-i pék érkezését „tromfolásként, a faluval szembeni visszavágásként értelmezik, ám szó sincs erről”. A munkás alkalmazásáról már jóval korábban szerződést kötöttek, amit a törvénynek megfelelően be kell tartsanak – szögezte le Köllő Csaba.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
22 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat