HIRDETÉS

Sorozatos tömegbalesetek az európai úton

Pinti Attila 2013. január 17., 10:31 utolsó módosítás: 2013. január 19., 13:52

Összesen tizenkilenc autó ütközött össze csütörtök reggel a Csíkszentkirály és Csíkszentmárton közötti, E578 jelzésű európai úton. A balesetsorozatnak két halálos áldozata van. Öt személyt kórházba szállítottak, közülük négyen súlyos sérüléseket szenvedtek.

Fotó: Kristó Róbert

Láncreakciót váltott ki a sűrű köd miatt alig néhány tíz méterre csökkent látótávolság és a tükörsima, jeges útfelület: fél nyolc körül egy Csíkszereda irányából közlekedő papucs Dacia és egy szemből érkező, a helyszínelők megállapítása szerint szabálytalanul, a záróvonalon előző Ford Fiesta személyautó ütközött frontálisan Csíkszentkirály kijárata közelében.

A nagy erejű ütközés az út melletti mezőre repítette a kisautót, amelynek 53 éves csíkszentmártoni női utasa a helyszínen életét vesztette. Az összeroncsolódott Daciából három utasnak sikerült kiszállnia, a negyedik viszont a roncsok közé szorult. Kevéssel a történtek után egy megyeszékhely felől közlekedő Dacia Logan a köd miatt a helyszínt későn meglátva erőteljesen fékezett, aminek következtében a mögötte haladó Renault Clio személygépjármű, valamint a Clio mögött lévő, huszonegy személyt szállító autóbusz nekicsúszott. A három jármű utasai könnyebb sérüléseket szenvedtek.

Javul a sérültek állapota
Túl vannak az életveszélyen és javul a csütörtök reggeli tömeges alcsíki autóbalesetek súlyos sérültjeinek az állapota – közölte érdeklődésünkre pénteken Demeter Ferenc, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere.

A második baleset után – még a rendőrség kiérkezése előtt – néhány perccel Csíkszentmárton irányából egy Opel Corsa kisautó csapódott az út közepén lévő papucs Daciának. A jelenlévők és a Corsa vezetője ellentmondásosan nyilatkoztak a második áldozatról: a szemtanúk elmondása alapján a Dacia roncsai közé szorult, súlyosan sérült 48 éves csíkmadarasi férfi röviddel azután vesztette életét, hogy eltalálta a járművet a kisautó, míg a sofőr azt állította, hogy a karambol pillanatában az áldozat már az autó mellett feküdt, többen próbálván őt újraéleszteni.

A rohammentők, a Hargita Megyei Mentőszolgálat emberei és a rendőrség nyolc órakor nagy erőkkel vonult ki a színhelyre. A Fiesta és a papucs Dacia sofőrjét, valamint utóbbi két utasát a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházba szállították.

A közlekedésrendészek időközben leállították a forgalmat, azonban a Csíkszentkirály utáni első megállított járműbe, közvetlenül a forgalomirányító rendőr mellett hátulról belerohant egy kisteherautó, abba egy taxi és egy negyedik autó is. A ráfutásos balesetek miatt egy újabb személy szorult orvosi ellátásra.

A Csíkszentmárton felőli oldalon szintén hosszú kocsisor alakult ki, ott az egyik sávon felszabadított közlekedés elindításakor ütközött egy nagy sebességgel érkező teherautó az előtte lévő áruszállítóba, amely nekicsapódott egy harmadik haszongépjárműnek. Az úton keresztbe fordult autókat egy negyedik, ugyancsak Csíkszentmárton irányából érkező, az útviszonyoknak nem megfelelő sebességgel haladó áruszállító ütötte el.

A kaotikus állapotok közepette az Akó-kapu közelében további öt autó rohant egymásba.

A baleset szenvedett sofőrök és utasok közül sokan hangosan kiabáltak, veszekedtek a forgalmat irányító rendőrökkel, akik szerintük rosszul végezték a munkájukat. „A rendőrök közvetlenül az ütközések mellől próbálták megállítani a közeledő autókat, sokan nehezen, csúszva, épp az utolsó pillanatokban tudták elkerülni az újabb karambolokat” – méltatlankodott az egyik hivatásos gépjárművezető.

FRISSÍTÉS 1

Stabil a sérültek állapota

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban a reggeli alcsíki baleset nyomán öt sérültet ápolnak. Demeter Ferenc, a kórház menedzsere közölte, egy személy kevésbé súlyos, négyen pedig súlyos sérüléseket szenvedtek. A kevésbé súlyos sérültet a szemészeti osztályon ápolják. A négy súlyos sérült közül egyet az ortopédiai osztályon, hármat pedig a mellkassebészeten kezelnek, egy személynek ugyanis a gerince sérült meg, hárman pedig mellkasi sérüléseket szenvedtek. A mellkasi sérültek közül egy személyen műtétet hajtottak végre, egy másik pedig kisebb beavatkozáson esett át a mellüreg felszabadítása érdekében. A harmadik mellkasi sérültnek krónikus betegsége van, ezért tartják megfigyelés alatt – tudtuk meg a kórház vezetőjétől. Demeter Ferenc kora délután elmondta, bár a komplikációk nem kizártak, a sérültek átestek a szükséges beavatkozásokon és jelenleg stabil az állapotuk.

FRISSÍTÉS 2

Útügy: nem a mi hibánk

Cătălin Romanescu, az országos útügy Hargita megyei kirendeltségének igazgatója megkeresésünkre úgy nyilatkozott, ők nem hibáztak. „Szabálytalan előzés okozta a tragédiát, az útügy a hatályos szabályozások szerint járt el aznap. A szóban forgó szakaszt reggel fél hatkor szórták le csúszásgátlóval” – közölte. Az útüggyel szerződésben álló, csúszásmentesítéssel megbízott brassói Grup Arcons autóját ennek ellenére délelőtt fél tízkor látták először az európai úton.

A Hargita Megyei Közlekedésrendészet állásfoglalása szerint viszont egyértelműen az útügy a felelős a tragédiákért és az azt követő balesetekért, ennek megfelelően a maximális, hétezer lejes büntetést rótták ki rá.

Indokolatlanul drága hóeltakarítás

A 2012–2013-as téli szezonra kötött hóeltakarítási szerződések összegeit tekintve országos viszonylatban Hargita megye – Bukarest mögött – a második helyen áll: az országos útügy Hargita megyei kirendeltsége 2,7 millió euró összértékű szerződést kötött a Grup Arcons és a Romprest Service vállalatokkal. A két cég a szerződés szerint összesen ötvennyolc munkagéppel megyeszerte mintegy 429 kilométernyi európai és országútért felel.

A hóeltakarítási díj országos átlaga egyébként több mint 5300 euró kilométerenként. Hargita megyében ez az összeg – az átlagot messze meghaladva – egészen 6300 euróig rúg. Finnországban ugyanezen szolgáltatás kilométerenkénti díja ezer, Svédországban ezernégyszáz, míg Norvégiában négyezer euró.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
132 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS