Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
Pinti Attila 2020. április 03., péntek

A Google megmutatja, hogy mennyire veszik komolyan Romániában a kijárási korlátozásokat

A koronavírus-járvány elleni harcban az egészségügyi szakembereknek jelentős segítséget nyújtó adatsort tett közzé a Google arról, hogy a lakosság az elmúlt időszakban mennyire tartotta be az úgynevezett társadalmi távolságtartást. A cég romániai adatai megyei bontásban is tanulmányozhatók.

Pinti Attila 2020. március 24., kedd

Ha napközben is annyian lennének az utcákon, mint este...

Miközben Románia rohamléptekkel halad a negyedik szintű járványügyi besorolás felé, úgy tűnik, hogy a #maradjotthon mozgalom hívei továbbra is kisebbségben vannak – és ennek később még súlyos következményei lehetnek. Fotóink hétfő este 20 és 21 óra között készültek Csíkszeredában.

HIRDETÉS
Pinti Attila 2020. március 18., szerda

Szerda este csukott ablak mellett: lángolt a Suta-domb

Csíkszereda két városrészét is elárasztotta a település határában lévő Suta-dombon pusztító tarlótűz miatti füst. Az elmúlt napokban több városszéli részen is égett a száraz növényzet.

Pinti Attila 2020. február 15., szombat

A szélvihar pusztító ereje

Összesen több mint egymillió köbméternyi fát döntött ki Hargita és Maros megyében az elmúlt héten végigsöprő vihar, a Domokos és Balánbánya közötti területeken ebből a becslések szerint 50 ezer köbméterre tehető a földre került famennyiség. Mutatjuk, mivel kell megküzdeniük a majdani kitermelést végzőknek.

Hegyi Zsuzsánna, Pinti Attila 2020. február 05., szerda

Több Hargita megyei utat is lezártak a kidőlt fák miatt – frissítve

Az úttestre dőlt fák miatt lezárták a 12C jelzésű országút Gyergyószentmiklós és Gyilkostó közötti, valamint a 13B jelzésű országút Gyergyóalfalu és Parajd közötti szakaszát, de a 125-ös, Csíkszentdomokosról Balánbányára vezető megyei úton is fennakadásokat okoznak a szél miatt kidőlt fák.

HIRDETÉS
Pinti Attila 2019. október 04., péntek

A világ legnépszerűbb autói várnak az Őszi Vásáron (x)

Számos újdonsággal rukkolt elő idén a Toyota, az Euro-Car Trading márkaképviselet jóvoltából ezek nagy része megtekinthető a székelyudvarhelyi Őszi Vásáron is. Érdemes elidőzni a kiállított autók között.

Iszlai Katalin, Péter Beáta, Pinti Attila 2019. július 27., szombat

Orbán: egyszerűen nem igaz, hogy a kereszténydemokráciának liberálisnak kell lennie

Székelyföld ostroma, az „egészséges erdélyi magyar politikai pluralizmus” hiánya, illetve Magyarország, mint „valódi, sajátos illiberális kereszténydemokrata állam” témája képezte a jubileumi tusványosi szabadegyetem és diáktábor szombati, főelődadás gerincét.

Pinti Attila 2019. július 26., péntek

„Soha nem volt még olyan fontos, mint napjainkban, hogy magyar a magyarral szót tudjon érteni”

A nemzetpolitikában elért sikerekről, a kárpátaljai magyarok reménytelen helyzetéről és az erdélyi magyar politikai alakulatok együttműködésének szükségszerűségéről beszélgettek a 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor hagyományosnak számító pénteki nemzetpolitikai kerekasztal-beszélgetésé

Pinti Attila 2019. július 25., csütörtök

A székelyek vállalkozói kedve segítheti a versenyképesség növelését

Magyarország és Románia gazdasági versenyképességének különbözősége került terítékre csütörtök délelőtt Tusványoson, a főbb panelbeszélgetéseknek helyszínt biztosító Lőrincz Csaba sátorban. Mint elhangzott, Székelyföld kitörési lehetősége az itt élők munkamoráljában rejlik.

Pinti Attila 2019. július 24., szerda

„A magyarok szolgáljanak mintaként egész Európának”

Az EP-választások, a liberalizmus és a vele szemben álló kereszténydemokrata politika, a magyarság brüsszeli képviselete, illetve annak felvidéki hiánya került középpontba szerdán Tusványoson, a Lőrincz Csaba sátorban.

Pinti Attila 2019. május 29., szerda

Ideiglenesen „lakat alatt” az úzvölgyi katonatemető

Lánccal és három lakattal zárták le az úzvölgyi katonai temető székely kapus bejáratát szerdán, a csíkszentmártoni önkormányzati testület határozata alapján. A látogatási tilalom harminc napig lenne érvényes, azonban a határozatot Hargita megye prefektusa megtámadta a közigazgatási bíróságon.

HIRDETÉS
Pinti Attila 2019. március 19., kedd

Extraligás bírók a nemzetközi amatőr hokitornán

Három magyarországi és három székelyföldi csapat részvételével szerveznek amatőr hokikupát a csíkszeredai Molnár Lajos műjégpályán szombaton. A tornán rendhagyó módon extraligás bírók fújják a sípot.

Pinti Attila 2019. január 26., szombat

Aki belemegy, megemlegeti

Legalább egy-másfél méter mély kráter tátong a csíkszeredai vasúti felüljáró híd városközpont irányába vezető forgalmi sávján. A balesetveszélyes lyukra szombat reggel ugyan próbálták egy karácsonyfával figyelmeztetni az autósokat, de a fenyő is belezuhant az üregbe. Nem sokkal jobb a helyzet a másik sávon sem.

Pinti Attila 2019. január 07., hétfő

Tiszta szívvel adni és kapni

Egy közel két évtizeddel ezelőtti, meghatározó fiatalkori élmény hívta életre az állami gondozásban nevelkedő Hargita megyei gyerekeknek Csíksomlyón múlt héten szervezett Tiszta szív lelkitábort. A szeretetre, megértésre és megbocsájtásra nevelő találkozó minden bizonnyal hagyományt teremtett.

Pinti Attila 2018. december 16., vasárnap

Havon, jégen parádéztak az autósok a rászorulókért

Három megyéből huszonkilenc nevező állt rajthoz a Richy Racing Team szervezte, karácsonyi ünnepeket megelőző jótékonysági autós ügyességi versenyen vasárnap a csíkszeredai Erőss Zsolt Aréna parkolójában.

HIRDETÉS
Pinti Attila 2018. december 16., vasárnap

Rajzaikkal varázsolják szebbé a nélkülözők karácsonyát

Jótékony céllal szervezett rajzversenyt a csíkszeredai Škoda márkaképviselet. A beérkezett alkotások közül tizenhármat választottak ki, ezek egyrészt a kereskedés új naptárát illusztrálják, másrészt az alkotások megvásárlásából befolyt összegből nehéz sorsú családokon segítenek.