Az 1989-es forradalom csíkszeredai eseményeit elevenítették fel

Az 1989-es forradalom csíkszeredai eseményeit elevenítették fel

Fotó: Veres Nándor

1989. december 22-én Csíkszeredában is megmozdulások kezdődtek a temesvári forradalmárok példáját követve. A Csíki Székely Múzeumban kedden délután tartott szűk körű beszélgetésen az akkori események szereplői emlékeztek vissza a harmincegy éve történt eseményekre. 

Korpos Attila

2020. december 22., 19:432020. december 22., 19:43

2020. december 23., 13:412020. december 23., 13:41

Az esemény moderálását Székedi Ferenc író, publicista vezette, aki úgy fogalmazott, kiváló alkalom ez arra, hogy a jelenünkben megemlékezzünk egy másik történelmi „vírusról”, amely éveken át fertőzött.

Belemartak az életünkbe azok az idők. Ma nemcsak a főszereplőkre gondolunk, hanem azokra az elesettekre, akik ott voltak az események forgatagában

– mondta el felvezetőként. Az 1989-es decemberi, csíkszeredai események kronológikus sorrendjének bemutatásához Forró Albert történelemtanár tanulmányát vette alapul a moderátor.

Fotó: Veres Nándor

A meghívottak közül Labancz István úgy emlékezett vissza, a Szabad Európa Rádióban hallott forradalmi események nyomán tettvágytól égett, és tudta, hogy ki kell fejezni a szolidaritásukat a temesváriakkal szemben. Az akkoriban a számítóközpontban dolgozó férfi december 23-ára többedmagával azt tervezte, röpcédulákat fognak az éppen elhaladó vasúti szerelvény közelében a levegőbe dobni, így a légáramlat szétszórja azokat és több emberhez is eljut a kétnyelvű üzenet, miszerint »Ne menjetek dolgozni szent karácsony ünnepén! Szolidaritás Temesvárral«.

Még ha nem is sikerült az akció – mert maguktól szerveződni kezdtek a fiatalok –, az, hogy próbálkoztunk, engem már megnyugtatott

– mondta.

Fotó: Veres Nándor

Benkő Sándor, a traktorgyár akkori igazgatója szintén az első forradalmi szereplők között találta magát.

A munkások december 22-án megtagadták a munkát azzal az indokkal, hogy amíg Ceaușescu képe a falon lóg, ők nem veszik fel a munkát. A megyei első titkár, Costea Aurel óvatosságra intett: hogy ha nem is fognak dolgozni, ne engedjem ki őket az utcára, hiszen a belügyeseknek utasítást adtak, hogy az alakuló tömegekbe kell lőni

– emlékezett vissza. Végül déli 12 órakor érkezett a hír, miszerint Nicolae Ceaușescu elmenekült, a felszabadult érzés hatására a termelői csarnokban örömgyújtogatás kezdődött, utána pedig kivonult az utcára a tömeg.

A tapstéren Ferenczes István költő gyertyákat kezdett gyújtani a temesvári áldozatok emlékére. „Lyukas román zászlóval és egy Trabanttal az élen nemsokára megérkezett a tömeg is. Egy évvel korábban írtam egy verset A diktatúra közhelyei címmel, amellyel nem voltam maradéktalanul elégedett, de a nyomtatott változatát itt-ott szétosztottam.

Egyszer csak az autó tetején találtam magam, kezembe nyomtak egy kézzel írott változatot és elszavaltam a verset

– elevenítette fel Ferenczes. Mint mondta: érezte, hogy előbb utóbb a dominó elve alapján a szocialista államok bukása után Románia is el fog bukni, ő viszont következő év februárjára jelezte ezt előre. „Szerencsés volt a forradalom, hiszen ha akkor nem sikerül elérni a célt, hazaárulásért én biztos börtönbe kerültem volna” – húzta alá. 

Fotó: Veres Nándor

Füleki Zoltán, Csíkszereda korábbi alpolgármestere is részese volt az eseményeknek. „Bíró Jóska Trabantjával vonultunk be a térre, ott már forrongott a tömeg. Aztán visszamentünk a rendőrségre, mert ott szintén elkezdődtek a rongálások.

Valaki azt tanácsolta, hogy menjünk be, és a Securitate aktáit mentsük ki, hiszen a tömeg el fog égetni mindent, ami a hatalomhoz köthető

– mesélte. Lehallgatási szalagokat és rengeteg dokumentumot mentettek ki, amelyeket a megyeházában levő Hazafias Gárda irodájába vitték, viszont a mai napig nem lehet tudni, mi történt azokkal. „Sehol nem volt rendőr az utcákon.

Egyedül az akkoriban Țepuc-ként ismert forgalmista rendőr végezte a dolgát: szabálykövetően állította az autókat, osztogatta a büntetéseket és a jogosítványokat próbálta elvenni. Persze senki nem adta oda neki

– jegyezte meg. Füleki hozzátette, társaival belátták, hogy valamit tenni kell, hiszen a közrend teljesen felborult a városban, így estére a Hazafias Gárdával próbáltak rendet teremteni.

Nagy Benedek nyugalmazott történelemtanár a temesvári események láttán inkább Csíkszentkirályra ment és egész nap dolgozott – vallotta be. „Kétségbeesés környékezett. Tudtam, ha az ország nem mozdul meg, borzasztó vérfürdő lesz. Sötétedéskor jöttem vissza, az Olt hídjánál felvettem egy hölgyet, aki akkor tudatta velem, hogy a megszökött a diktátor. Én addig nem tudtam mi folyik a városban” – részletezte emlékeit. Hazaérkezése után nem sokkal megérkeztek lakására a diákjai, akik azonnali cselekvésre ösztönözték. „Bementünk a megyeházára, és kitessékeltek a teraszra.

A több mint ötezres tömegnek okos dolgot kellett mondani akkor. Én azt mondtam, örüljünk, hogy a Jóisten megadta nekünk ezt a pillanatot, de azt ne felejtsük el, hogy a forradalom nem jár kötelezően rombolással. A másik, hogy tetszik vagy sem, együtt fogunk élni a román néppel. Addig senki nem merte kimondani azt, hogy román nép. Vastapsot kaptam a tömegtől

– emlékezett vissza.

Fotó: Veres Nándor

Csedő Csaba István korábbi polgármester az 1989-es események idején Tusnádon volt körorvos. „Számítottunk rá, hogy egyszer eljön a változás. Ellenben voltak olyanok, akik mindvégig azt hangoztatták, hogy lehetetlen a bukás” – mondta.

Hatalmi űr keletkezett, senki nem tudta mit kell csinálni. Este sor került az első megyei szintű tanács megválasztására, később pedig szükségét látták a városi tanácsnak is, így megalakították a Nemzet Megmentési Front Városi Tanácsát. „Ez egyfajta elválás volt a kommunista párt tagjaitól és a vezetéstől.

Nem állíthatja senki, hogy a fővárosból küldtek új vezetést, mind csak helyiek voltak ott

– hangzott el.

Daczó Katalin újságíró a Csíki Tv, majd Csíki Hírlap és a Hargita Népe munkatársaként foglalkozott behatóan a decemberi eseményekkel. Mint részletezte, mindannyiszor más megközelítésből, más-más szereplőket megszólaltatva tette ezt. Ezen kívül is a Duna televíziónak és más sajtótermékeknek dolgozva rengeteg résztvevővel készített interjút. „Én ugyan Gyergyószentmiklóson voltam ott a tömegben akkor, de többször foglalkoztam az itteni történésekkel. Személyesen találkoztam sok érintettel, rengeteg megkeseredett és csalódott embert láttam. Amit ígért az állam a forradalom halottjainak, abból szinte semmi nem teljesült.

A legsértőbb dolog számomra mégis az, hogy a mi forradalmi halottaink és kiskatonáink ugyanazokon a névsorokon szerepelnek, mint a meggyilkolt rendőrök

– fejezte ki az újságíró, aki dokumentumfilmet is készített a december 22-i eseményekről.

korábban írtuk

A ránk szakadt szabadság: 1989 decembere Csíkszeredában
A ránk szakadt szabadság: 1989 decembere Csíkszeredában

Már maga a film is kordokumentum, amit 1999-ben, a romániai rendszerváltozás tizedik évfordulóján Daczó Katalin és a Csíki TV stábja forgatott az 1989 decemberi csíkszeredai eseményekről.

Benkő Sándor azt is elmondta, hogy akkoriban nem lehetett előre látni, hogy az ipar romba fog dőlni: még két évig működött a traktorgyár, miután teljesen összeomlott a rendszer. Füleki szót emelt még a félretájékoztatásról is. „Jött a hír, hogy megindultak a Securitate csapatai a város fele, mi pedig kicsődítettük az embereket még azon az éjszakán az utcára.

Elindult a pletyka, hogy megmérgezték a szépvízi tározó vizét, ami szintén nem igazolódott be. Ellenben volt valós veszély is, hiszen valakik felgyújtották a megyeháza alagsorát. Sikerült valahogy eloltani még a lángok továbbterjedése előtt, de ha nem lépünk közbe, az az épület ma nem állna ott

– zárta a korábbi alpolgármester.

Fotó: Veres Nándor

4 hozzászólás

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. március 23., szerda

Nobel-békedíjra jelölték Böjte Csabát

Nobel-békedíjra terjesztette fel Böjte Csaba ferences szerzetest Kásler Miklós, a budapesti Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője.

Nobel-békedíjra jelölték Böjte Csabát
Nobel-békedíjra jelölték Böjte Csabát
2022. március 23., szerda

Nobel-békedíjra jelölték Böjte Csabát

2022. március 23., szerda

Lapozz élményt! – SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál

Seregszemlének és keresztmetszetnek szánják az első sepsiszentgyörgyi könyvvásárt és kortárs irodalmi fesztivált annak megálmodói, a Bod Péter Megyei Könyvtár munkatársai.

Lapozz élményt! – SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál
2022. március 23., szerda

Medvecsapdával fogtak be egy nőstény medvét Parajdon – már szabadon is engedték

A napi szintű bejelentések és Ro-Alert vészjelzések után a parajdi sóbánya bejáratától nem messze, egy panzió udvarán fogta be saját készítésű csapdájával az egyik problémákat okozó medvét a Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász Egyesület.

Medvecsapdával fogtak be egy nőstény medvét Parajdon – már szabadon is engedték
2022. március 23., szerda

Végleges ítéletek: jár az üdülési jegy ellenértéke a székelyudvarhelyi kórház munkatársainak

A Székelyudvarhelyi Városi Kórház alkalmazottainak a többsége esetében már kimondta a marosvásárhelyi táblabíróság, hogy a kórház ki kell utalja számukra a 2018-2020-as időszakra járó üdülési jegyek ellenértékét.

Végleges ítéletek: jár az üdülési jegy ellenértéke a székelyudvarhelyi kórház munkatársainak
2022. március 23., szerda

Segítenek a gyergyóiaknak eljuttatni a szavazataikat a csíkszeredai főkonzulátusra

Szavazásra való részvételre buzdít Barti Tihamér a Gyergyó Területi RMDSZ elnöke. A magyar országgyűlési választások napján, április harmadikán igény esetén buszjáratokat indít a Gyergyószentmiklósi RMDSZ Csíkszeredába.

Segítenek a gyergyóiaknak eljuttatni a szavazataikat a csíkszeredai főkonzulátusra
2022. március 23., szerda

Nem lesz feltétel a csíkszeredai munkahely az ANL-tömbházlakások bérleti szerződésének meghosszabbításakor

Eltörlik a csíkszeredai munkahelyre vonatkozó kötelezettséget az ifjúsági tömbházlakások bérleti szerződésének meghosszabbítására vonatkozó feltételek közül. A jövőben az is elegendő lesz szerződéshosszabbításkor, ha csíkszeredai lakóhellyel rendelkezik az igénylő.

Nem lesz feltétel a csíkszeredai munkahely az ANL-tömbházlakások bérleti szerződésének meghosszabbításakor
2022. március 23., szerda

Így értékeli a POL meglátásait Székelyudvarhely polgármestere

A Szabad Emberek Pártjának (POL), a székelyudvarhelyi városvezetést értékelő dokumentuma kapcsán érintettként megkerestük Gálfi Árpád polgármestert, aki írásban értékelte lapunknak a frakció észrevételeit.

Így értékeli a POL meglátásait Székelyudvarhely polgármestere
2022. március 23., szerda

„Feje tetejére állítják” Csíkszeredát a NyárON fesztiválon

„Négy napon át fejére állítjuk a várost jó értelemben” – hangzott el a Csíkszereda nyárindító fesztiváljának programjait ismertető sajtótájékoztatón szerdán. A június 9-12. között zajló eseménysorozat tíz helyszínen zajlik majd, közel 80 programponttal.

„Feje tetejére állítják” Csíkszeredát a NyárON fesztiválon
2022. március 23., szerda

A POL gyenge 6-osra értékeli a székelyudvarhelyi városvezetés féléves munkáját

Követik a városvezetés fejlesztési projektjeinek alakulását – közölte a székelyudvarhelyi Szabad Emberek Pártja (POL) frakciója szeptemberben. Akkor féléves határidőre szóló igénylistát is összeállítottak az általuk prioritásként kezelendő projektekről.

A POL gyenge 6-osra értékeli a székelyudvarhelyi városvezetés féléves munkáját
2022. március 23., szerda

Mekkora lesz a hatodik?

Nem kellett sokat várni az enyhítések után: megállt a koronavírusos betegek számának a csökkenése Romániában, az újonnan kiszűrt esetek száma ismét emelkedőben van. Elkezdődött a hatodik hullám Fejér Szilárd kémikus, kutató szerint is.

Mekkora lesz a hatodik?
Mekkora lesz a hatodik?
2022. március 23., szerda

Mekkora lesz a hatodik?

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM