Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
Korpos Attila 2020. április 03., péntek

Takaréklángon, de üzemelnek a csíkszeredai autószervizek

Koronavírus-járvány ideje alatt is romlanak az autók. De kihez lehet fordulni ezekben a hetekben? Csíkszeredai szervizeknél, alkatrészüzleteknél és autós műhelyeknél érdeklődtünk.

Korpos Attila 2020. április 01., szerda

Tavaszi nagytakarítás Csíkszeredában: pótolják a kimaradt helyszíneket

A viszontagságos időjárás következtében múlt héten leállt a tavaszi nagytakarítás Csíkszeredában. A körülmények javulásával az Eco-Csík munkatársai tartják a beütemezett programot, a kimaradt övezeteket pedig a jövő hét folyamán pótolják.

Korpos Attila 2020. április 01., szerda

A járvány adakozásra sarkallta a csíkiakat

A csíkszeredai Juventutti Alapítvány rendszeresen szervez adománygyűjtéseket a rászorulóknak. Eddig főként a nagyobb ünnepek (karácsony, húsvét) környékére időzítették a szegények felkarolását, a jelenlegi koronavírus-helyzetet szintén egyedülálló pillanatként kezelik.

Korpos Attila 2020. március 31., kedd

Kényszerszabadság: sürgősségi kormányrendeletben lazítottak a követelményeken

A koronavírus-járvány következtében rengeteg vállalkozás és alkalmazott kutyaszorítóba került. A múlt héten sürgősségi kormányrendeletbe foglalták az engedményeket a kényszerszabadságra (șomaj tehnic) kerülők esetében.

Korpos Attila 2020. március 31., kedd

Nem virtuálisan ült össze a csíkszeredai önkormányzat, megszavazták a pénzt a lélegeztetőgépek vásárlására

A koronavírus-járvány okozta intézkedések hatására több elvi kérdésben is döntés született, így elindulhat a közbeszerzés a hét lélegeztetőgép esetében is – soros havi tanácsülését tartotta kedden a csíkszeredai önkormányzati képviselő-testület.

HIRDETÉS
Korpos Attila 2020. március 30., hétfő

Megtörtént az első lépés: hét lélegeztetőgépet vásárol a csíkszeredai önkormányzat a kórháznak

További intézkedéseket foganatosít a csíkszeredai önkormányzat a koronavírus-járvány terjedésének lassítása érdekében. A Fészek (Nest) kiskereskedelmi központban új egységek kaptak engedélyt a megnyitásra és nőtt az Időseinkért! szolgáltatásban részt vevők száma is.

Korpos Attila 2020. március 29., vasárnap

A nyári utószezon lehet az első alkalom a turizmus újbóli fellendülésére

Óriási bajba kerülhet a székelyföldi turizmus a koronavírus-járvány okozta leállások miatt. Már jelenleg is érezhető az igények megcsappanása, a következő időszakban pedig ez csak fokozódni látszik. Szakembereket kérdeztünk.

Korpos Attila 2020. március 28., szombat

Milyen pozitív hozadéka van a koronavírus-járványnak? A természet tudna mesélni...

Lehangoló hírek egyre-másra a koronavírus-fertőzés okozta felfüggesztésekről, elhalasztásokról, bezárásokról – erről szól manapság minden. Viszont ha eltekintünk a humán jelenlétet érő mellékhatásoktól és a természet irányából közelítjük meg a problémát, már sokkal derűsebb a kép

Korpos Attila 2020. március 28., szombat

Drasztikusan csökkent a fuvarok száma

A csíkszeredai közszállítást ellátó egységek teljes felfüggesztése érzékenyen érintette a városi mobilitást. Ennek hiányában maradt a taxizás. A taxitársaságoknál és sofőröknél érdeklődtünk a betartandó óvintézkedésekről és a tevékenység folytatásáról.

Korpos Attila 2020. március 26., csütörtök

Az otthonülés nem lehet kifogás a testmozgás hanyagolására – mutatunk pár lehetőséget

A nagyobb mozgásigényű emberek (és nemcsak) kivételesen nehéz időszakot élnek át. A kijárási tilalom minimális sporttevékenységet ugyan engedélyez, de sokak igényeit mindez nem elégíti ki. Bent végezhető mozgásgyakorlatok után érdeklődtünk a csíki közegben.

Korpos Attila 2020. március 26., csütörtök

Nagyívű felajánlást tett Csíkszereda a kórháznak

Csíkszereda önkormányzata kifizeti minden olyan egészségügyi felszerelés és eszköz értékének a felét, legyen szó akár milliós nagyságrendű eszközvásárlásról, amit a megyei kórház a koronavírus-járvány megfékezése miatt bonyolít le – jelezte Csíkszereda polgármestere.

HIRDETÉS
Korpos Attila, Simon Virág 2020. március 26., csütörtök

A szükségállapot idején akkor sincs baj, ha valaki nem az igazolványában szereplő címen lakik

A nappali időszakra is kiterjesztett kijárási tilalom több lényeges kérdést is felvetett a lakosság körében. Az első nyomtatványok még nem tértek ki a más lakóhellyel rendelkező lakosokra, a kiegészített változatban viszont már szerepel megoldás a problémára.

Korpos Attila 2020. március 23., hétfő

Megszűnik a nyüzsgés a városközponti áruházban

További intézkedéseket foganatosított a csíkszeredai önkormányzat a koronavírus-járvány következtében kialakult helyzet miatt. Ezekről Ráduly Róbert Kálmán polgármester sajtótájékoztatón számolt be hétfőn. 

Korpos Attila 2020. március 23., hétfő

Hogyan biztosítják működésüket a székelyföldi éttermek a világjárvány ideje alatt?

Benne volt már a levegőben, hogy nemsokára bezárhatják a romániai éttermeket, kávézókat, szórakozóhelyeket a folyamatosan terjedő koronavírus feltartóztatása érdekében. További működésük mikéntjéről érdeklődtünk.

Korpos Attila 2020. március 19., csütörtök

Mi lesz az iskolai takarítókkal, büfésekkel, kapusszolgálattal?

A koronavírus-fertőzés terjedése miatt bezárt több közigazgatási és oktatási intézmény, ezek kötelékében pedig veszélybe kerültek bizonyos munkakörök. Az iskolákban a takarító személyzet és a büfések, a sportrendezvények elhalasztásával pedig a biztonsági szolgálat maradhat munka nélkül.

HIRDETÉS
Korpos Attila 2020. március 19., csütörtök

Nem marad el a havi vásár, készen állnak a mobilpékáru-egységek is Csíkszeredában

A katasztrófavédelmi bizottság újabb gyűlést tartott Csíkszeredában a városházán. Elkészült a mobilpékáru-kereskedés időbeosztása, bezárják a játszótereket, viszont a hagyományos és helyi termékek vására nem tűnik el egyelőre.