Az átlagbérhez kötnék a pályakezdő pedagógusok fizetését

Az átlagbérhez kötnék a pályakezdő pedagógusok fizetését

A tanári pályának vonzónak kell lennie a felsőoktatás legjobb oklevelesei számára, ehhez azonban motiváló fizetésre is szükség van

Fotó: Jakab Mónika

A mindenkori áltagbérhez kötné a kezdő tanárok fizetését a készülő tanügyi törvény, ami azt jelentené, hogy nem 2400 lej körül keresne egy pályakezdő pedagógus, hanem 4000 lejnél kezdődne a juttatása. Ettől a jelentős fizetésemeléstől várnák, hogy többen válasszák a tanári szakmát, és ne az menjen pedagógusnak, akinek nincs más lehetősége.

Szász Cs. Emese

2022. szeptember 26., 12:012022. szeptember 26., 12:01

A tanári pályának vonzónak kell lennie a felsőoktatás legjobb oklevelesei számára, de motiváló fizetésre is szükség van.

A most készülő új tanügyi törvény egyik előírása szerint egy kezdő tanár fizetése nem lehet majd kisebb az országos átlagbérnél.

„Egyetlen csúcsdiplomás sem fog 2500 lejes fizetést választani, ha 5-6-7-8 vagy 9 ezer lejes lehetőségei vannak” – érvelt a pályakezdők átlagbérhez rögzített fizetése mellett Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter, aki hangsúlyozta:

ez az első alkalom, amikor egy ágazati törvény előírja a fizetések emelését is.

Meglátása szerint ez azért fontos, mert bármilyen „merészek, logikusak és zseniálisak” lehetnek az új közoktatási és felsőoktatási törvény tervezetébe foglalt változtatások, ezeket nem lehet megvalósítani megfelelő finanszírozás nélkül.

Nem csak a pályakezdők fizetésével van gond

A Székelyhon kérdésére Szabó Ödön RMDSZ-es parlamenti képviselő megerősítette, hogy a majdani tanügyi törvény szabályaiban szerepel, hogy a mindenkori átlagfizetés lenne a kezdő tanárok induló fizetése, de ez nyilván a többi pedagógust is kell érintse. „A bértáblában van egyfajta különbség a pedagógusi fizetések között annak függvényében, hogy milyen »régiséggel«, fokozatokkal és szakmai tapasztalattal rendelkezik, esetlegesen van-e tudományos titulusa, van-e érdemfizetése stb.

Idézet
Mi azt kértük, és remélhetőleg a minisztérium figyelembe veszi, hogy az új tanügyi törvény ne egy kategóriáról, a pályakezdőkről szóljon, mert nem az a cél, hogy összetömörítsük a bértábla alján a szakmai tapasztalattal rendelkező tanárokat és a kezdőket, hanem kell legyen a különbség: a szakmai kompetenciákat is figyelembe kell venni a bértáblában, ugyanúgy, ahogy megfelelően kompenzálni kellene az intézményvezetőket is

– mondta Szabó Ödön, az alsóház oktatási bizottságának alelnöke. Rámutatott arra is, hogy jelen pillanatban számos iskolában vannak pedagógusok, akik

hogyha megfelelő szakmai fokozattal rendelkeznek, van elegendő ledolgozott munkaévük (úgynevezett régiségük), osztályfőnöki pótlékot kapnak és érdemfizetésük is van, akkor messze az iskolaigazgatók bére fölött keresnek.

A politikus szerint ez nincs rendjén, hogy az intézményvezetői bérezés nincs a bértábla csúcsán, mert akkor lehet, hogy nem minden esetben a legrátermettebbekből lesznek az iskolaigazgatók. Ennek kapcsán többször is cikkeztünk arról az elmúlt hetekben; anyagainkból az derült ki, hogy lassan „lasszóval" sem találni iskolaigazgatókat.

Béralap is kellene az iskoláknak

„Tehát a tanügyben nem csak a pályakezdők fizetésével van gond, hanem magát a hierarchiát is újra kell gondolni. A mi javaslatunkban meg kéne jelenjen például valamiféle béralap – ami valamikor jelen volt a tanügyi rendszerben –, ezzel az intézményben plusz tevékenységet végző pedagógusokat az iskola is tudná javadalmazni.

Idézet
Valamilyen formában különbséget kellene tudni tenni a bérezésben is azon pedagógusok között, akik csak egyszerűen bemennek, megtartják az óráikat és hazamennek, illetve azok között, akik extrakurrikuláris (tanulmányon, iskolán kívüli) tevékenységet végeznek, besegítenek az adminisztrációs feladatokba, vizsgákba, közösségi tevékenységekbe.

Utóbbiakat az iskoláknak meg kellene tudnia becsülni úgy, hogy béralappal is rendelkezik erre a célra” – magyarázta a képviselő.

A pályakezdők fizetését azért kell megemelni – érvelt –, hogy az egyetemet végző, pedagógiai modullal rendelkező diákok, egyetemisták bátrabban vállalják a pedagógusi szakmát, növeljék ezáltal a jól képzett pedagógusok sorát, és ne az utolsó opciók között szerepeljen a jól tanuló egyetemistáknak a pedagógusi szakma, hanem akár az elsők között ott legyen. Erre jó módszer lehet Szabó Ödön szerint az átlagbérhez kötött pályakezdői fizetés.

Az eddig beígért fizetésemeléseket sem kapták meg

Molnár Zoltán, a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetségének (FSLI) Maros megyei elnöke elmondta, ő nem venné készpénznek azt, amit a sajtóban meglebegtetnek,

a törvénytervezetnek „még át kell mennie" a parlamenten, nagyon sok hozzászólás lesz, és egyáltalán nem biztos, hogy bármi megvalósul belőle.

Hangsúlyozta azonban, hogy a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetségének a legfontosabb célkitűzése, hogy a tanügyi alkalmazottak megkapják azokat a béremeléseket, amelyeket a 2017-ből származó 153-as bértörvény írt elő.

„A bértörvény meghatározta, hogy mennyire kell emelkedjen az állami alkalmazottak bére, de ezt az emelést csak bizonyos kategóriák kapták meg száz százalékban.

Idézet
A tanügyi alkalmazottak esetén utoljára augusztusban volt egy négy százalékos emelés, ahogy januárban is volt négy százalékos.

A törvény amúgy előírta, hogy 2018 és 2022 között hogyan kell emelkednie a tanügyi alkalmazottak bérének, de a beígért emelés háromnegyedét adták meg eddig. A mi szakszervezetünk szövetségének az elsődleges célpontja, hogy ebben a a 153-as bértörvénybe megígért emelést megkapja mindenki, hogy az új bérrácsban majd onnan induljunk” – magyarázta a Székelyhonnak a szakszervezeti vezető. Hozzátette: amúgy jelenleg az egyetemi végzettséget igénylők szakmák közt az országos bérrács alsó felében vannak a pedagógusok, ami azt jelenti, hogy

egy egyetemet végzett fiatal hamarabb választ más szakmát magának, mert ott jobban megfizetik.

„Látható már évek óta, hogy a csúcsteljesítmény nem a pedagógusi szakma felé hajlik, a legjobbak más pályára mennek” – jelentette ki. Egyúttal megjegyezte, ezen a tendencián nyilván javítana, ha kedvezőbb lenne egy kezdő tanár bérezése; de nem csak az a megoldás:

az alapképzésen is sokat kéne javítani.

Molnár Zoltán szerint amúgy egy kezdő tanár 2400 és 2600 lej körül keres most,

azok a tanárok, akik harminc éve vannak pályán és megvan minden fokozati vizsgájuk, elérhetik az 5000 lejes fizetést.

És van Romániában egy úgynevezett érdemfokozat – ezt a tanárok 16 százaléka kapja, ők még 25 százalékkal többet keresnek, tehát a pedagógusok egy szűk rétege megkeresi a 6000 lejt. Szerinte bérváltozásokra azonban azért is szükség van, mert ha ilyen infláció van, úgy elszállnak az árak, ahogy az elmúlt hónapokban tapasztaltuk, akkor nem csak a pályakezdőknek nem elég a juttatás, azok sincsenek megelégedve már, akik tavaly még elégedettek voltak.

 

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 24., szerda

Kormányhatározatba foglalják a nyugdíjak korábbi folyósítását

Határozatot készül elfogadni csütörtöki ülésén a kormány arról, hogy korábban folyósítják a májusi nyugdíjakat – tudta meg szerdán az Agerpres munkaügyi minisztériumi forrásokból.

Kormányhatározatba foglalják a nyugdíjak korábbi folyósítását
2024. április 24., szerda

Ebből a felmérésből jól jött ki az RMDSZ

Több mint egy százalékponttal emelkedett az RMDSZ önkormányzati jelöltjeinek támogatottsága áprilisban az egy hónappal korábbi adatokhoz képest – derült ki az INSCOP közvélemény-kutató helyhatósági választásokkal kapcsolatos friss felméréséből.

Ebből a felmérésből jól jött ki az RMDSZ
2024. április 24., szerda

Sepsiszentgyörgytől 82 kilométerre volt a földrengés epicentruma

A Richter-skálán 3,3-as erősségű földrengés volt szerda hajnalban Vrancea megyében.

Sepsiszentgyörgytől 82 kilométerre volt a földrengés epicentruma
2024. április 23., kedd

Hamarabb érkezhet a nyugdíj az ortodox húsvétnak köszönhetően

Marcel Ciolacu kormányfő kedden felkérte Simona Bucura-Oprescu munkaügyi minisztert, hogy intézkedjen annak érdekében, hogy a nyugdíjasok még az ortodox húsvét előtt kézhez kapják nyugdíjukat. Az ortodox húsvét idén május a május 4-5-i hétvégére esik.

Hamarabb érkezhet a nyugdíj az ortodox húsvétnak köszönhetően
2024. április 23., kedd

Kormánypénzből finanszírozott beruházások kezdődhetnek, köztük Sepsziszentgyörgy tervezett körgyűrűjének az előkészítése

Marcel Ciolacu bejelentette, hogy a kormány keddi ülésén összesen 260 millió lej értékben hagynak jóvá infrastrukturális beruházásokat a szállítás és a környezetvédelem ágazatában.

Kormánypénzből finanszírozott beruházások kezdődhetnek, köztük Sepsziszentgyörgy tervezett körgyűrűjének az előkészítése
2024. április 22., hétfő

Felmérés: sokan aggódnak amiatt, hogy háborúba sodródhat az ország

Romániában nem a megélhetéssel kapcsolatos gondok, hanem az ország háborúba sodródásának lehetősége miatt aggódnak a legtöbben – mutatta ki az INSCOP közvélemény-kutató hétfőn közzétett felmérésében.

Felmérés: sokan aggódnak amiatt, hogy háborúba sodródhat az ország
2024. április 22., hétfő

Módosul a Román Posta nyitásrendje a közelgő ünnepek okán

Változik a Román Posta alegységeinek nyitásrendje május elseje, illetve az azt követő ortodox húsvét okán – derül ki a szerkesztőségünknek is eljuttatott közleményből.

Módosul a Román Posta nyitásrendje a közelgő ünnepek okán
2024. április 22., hétfő

Kiadták a riasztást havazásra

Havazásra vonatkozó elsőfokú (sárga jelzésű) riasztás lép érvénybe hétfő délután 6 órától a Déli-Kárpátokban és a Kárpát-kanyarban.

Kiadták a riasztást havazásra
Kiadták a riasztást havazásra
2024. április 22., hétfő

Kiadták a riasztást havazásra

2024. április 21., vasárnap

Már azt is tudjuk, hogy a romániaiak többsége milyen hőmérsékletben érzi magát a legjobban az otthonában

A romániai lakosság közel fele a 22 és 24 Celsius-fok közötti vagy e feletti hőmérsékleten érzi jól magát otthonában; több mint 40 százalék már telepített intelligens termosztátokat a hőmérséklet szabályozására.

Már azt is tudjuk, hogy a romániaiak többsége milyen hőmérsékletben érzi magát a legjobban az otthonában
2024. április 20., szombat

Továbbra is rendkívül magas a családon belüli erőszakos esetek száma

Idén januártól március végéig 28 838 családon belüli erőszakos esetben járt el a rendőrség és 2945 távoltartási parancsot adott ki, amelyek közül 1178-ból lett bírósági távoltartási végzés.

Továbbra is rendkívül magas a családon belüli erőszakos esetek száma
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!