Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
Szász Cs. Emese 2019. szeptember 11., szerda

Kétszáz erdélyi család beiskolázását támogatja az Ökumenikus Segélyszervezet

Tolltartó, füzetek, írószerek, festékek, ragasztó, gyurma, de még körző és szögmérő is került azokba a tanszercsomagokba, amelyeket az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai osztottak szét szerda délután Marosvásárhelyen.

Szász Cs. Emese 2019. szeptember 11., szerda

Olvasójátékkal készülnek a Nemzetközi Könyvvásárra

Bár a Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár november 14–17. között lesz, a szervezők idén is gyerekeknek szóló olvasójátékkal hirdetik meg a nagyszabású könyves szemlét.

Szász Cs. Emese 2019. szeptember 11., szerda

Győztes prímások erdélyi turnéja

A Hagyományok Háza szervezésében négyállomásos erdélyi turnéra érkeznek a balatonfüredi Anna-bál prímásversenyének győztesei. A legjobbak közt találunk magyarországi, felvidéki, de még sepsiszentgyörgyi származású hegedűst is.

Hallgassa online rádióinkat
Szász Cs. Emese 2019. szeptember 09., hétfő

Nem jött be az optimista forgatókönyv: tanévkezdéskor még tart a felújítás a Bolyaiban

Nem fejeződött be a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Gimnázium régi bentlakásépületének felújítása, így idén is nehézséget okozott a tanévkezdés a gimnáziumban és a Református Kollégiumban. Két váltásos tanítás azonban nem lesz idén.

Szász Cs. Emese 2019. szeptember 09., hétfő

Változások és kihívások: elkezdődött a 2019–2020-as iskolai tanév

Több mint 2,8 millió óvodásnak és iskolásnak kezdődik el hétfőn a tanítás. Az új tanév változásokat és kihívásokat egyaránt rejteget: például a megszokottnál hamarabb zárul az első félév, de a vizsgázó nyolcadikosokat is érhetik meglepetések. 

HIRDETÉS
Szász Cs. Emese 2019. szeptember 05., csütörtök

Főiskolai néptáncképzés kezdődött Marosvásárhelyen

Történelmet írtak csütörtökön Marosvásárhelyen, ahol harminchat fővel elkezdődött a néptáncos főiskolai képzés a Magyar Táncművészeti Egyetem kihelyezett tagozatán. A megvalósult álom egyedi alkalom, a hivatásos néptáncosoknak nyújt oklevélszerzési lehetőséget.

Szász Cs. Emese 2019. augusztus 31., szombat

„Sáskajárás” a lakásban – a kánikula miatt megszaporodtak a rovarok a környezetünkben

Kánikulában, eső nélküli nyári periódusokban megszaporodnak a rovarok a környezetünkben, amit a lakásba esténként betévedő repdeső, időnként ugró szárnyasok sokasága is jelez. Van, aki „sáskajárást” fedezett fel néhány napja otthonában, mások hatalmas imádkozó sáska jelenlétére lettek figyelmesek.

Szász Cs. Emese 2019. augusztus 25., vasárnap

Így segíthetünk a fuldoklónak anélkül, hogy mi is a vízbe vesznénk

Egy héten belül két fulladásos eset is volt Maros megyében, a kánikula alatt megnőtt ezeknek a baleseteknek a száma is. Sokat tehetünk azonban azért, hogy megelőzzük a szerencsétlenséget – mondják a szakemberek –, miközben az sem mindegy, hogyan próbálunk segíteni egy fuldoklónak.

HIRDETÉS
Szász Cs. Emese 2019. augusztus 21., szerda

Szférával rajtol a Forgatag

A kortárs művészeti térnek nevezett Szférával indul idén a hetedik Vásárhelyi Forgatag, ami azt jelenti, hogy már a hétvégén élettel telik meg a Horea utcai volt zsidó iskola udvara.

Szász Cs. Emese 2019. augusztus 16., péntek

Négyből egy ember tovább nyújtózkodik, mint ameddig a takarója ér

Négyből egy embernek nem elég a fizetése egyik hónapról a másikra, így nem hogy megtakarítani nem tud, de kölcsönt kérni kénytelen a családtól vagy barátoktól a következő fizetésig – ez derült ki a Bestjobs online állásközvetítő portál friss felméréséből.

Szász Cs. Emese 2019. augusztus 13., kedd

Veszélyes a kánikula, de az is, ami utána jön

Jócskán harminc fok felé kúszott a hőmérő higanyszála hétfőn Székelyföldön, a magas páratartalom miatt pedig a hőérzet még rosszabb volt. Ez a hőhullám még az életerős fiatal szervezetet is megviseli – hívja fel a figyelmet a háziorvos – nem is beszélve a gyerekekről, idősekről vagy a krónikus betegekről.

HIRDETÉS
Szász Cs. Emese 2019. augusztus 13., kedd

Száz kilónyi friss, szentelt kenyérrel készülnek augusztus 20-ára

Hetedik alkalommal ünnepli idén Marosvásárhely magyarsága az államalapítás ünnepét augusztus 20-án. Míg az első évben egy templom udvarára szorultak az ünneplők, 2014-től a Színház téren zajlik a Szent István-napi ünnepség, amelyet minden évben az Új kenyér ünnepével kapcsolnak össze.

Szász Cs. Emese 2019. augusztus 08., csütörtök

Gitármuzsika két székelyföldi városban

Két napja gitárszólamoktól hangos Marosvásárhely, a középkori várban kezdődött el a Harmonia Cordis Nemzetközi Gitárfesztivál, de esténként a Kultúrpalotában is szól a zene, sőt olyan alternatív helyszíneken is, mint egy kórház vagy egy öregotthon.

Szász Cs. Emese 2019. augusztus 07., szerda

Kárt okozott a kivitelező, beázott a Kultúrpalota

Beázott a marosvásárhelyi Kultúrpalota nagytermének egyik fala. A legfelső emeleti részen jól látható malőr a műemléképület felújítása miatt történhetett meg, de nem ez az egyetlen gond a munkálatokkal, így a kivitelezést elnyerő céggel akár fel is bonthatják a szerződést. 

Szász Cs. Emese 2019. augusztus 05., hétfő

Rajtol a klasszikus gitárfesztivál: Marosvásárhely mellett Székelyudvarhelyen is belecsapnak a húrokba

Kelet-Európa legnagyobb gitárfesztiváljának ad otthont Marosvásárhely augusztus 6. és 11. között. Az immáron 14. alkalommal megszervezett Harmonia Cordis Nemzetiközi Klasszikus Gitárfesztivál kedden a marosvásárhelyi várban rajtol el.

HIRDETÉS
Szász Cs. Emese 2019. augusztus 05., hétfő

Hasznos tanácsok medvetípusú találkozásokra

A kirándulók egyik legnagyobb félelme mostanság, hogy medvével találkoznak a hegyekben, az erdőszélen. Nem csoda, hiszen ez egyre gyakrabban előfordul, ezért már a hegyimentők is figyelmeztetnek. De mit tehetünk a megelőzésért, illetve mit csináljunk, ha mégis találkozunk? A futás és a fára mászás nem a legjobb megoldás.