HIRDETÉS
Szász Cs. Emese 2018. május 21., hétfő

Több mint százan lőttek célba a vár legjobb íjásza címért

Rekordmennyiségű résztvevő volt idén a Marosszéki íjászok hagyományőrző íjászversenyén, ahol még sarokba szorított törököt, bokorba bújtatott őzgidát is kellett lőni. A 104 résztvevővőből végül a kecskeméti Kalmár József nyerte el a vár legjobb íjásza címet.

Szász Cs. Emese 2018. május 15., kedd

Marosvásárhelyre érkezik az Arany-busz

Erdélyi turnéra indult a Petőfi Irodalmi Múzeum különleges Arany-emlékkiállítása, amely egy buszban mutatja be a kétszáz éve született költő életművét. A 200-as Arany-busz a Teleki Téka vendégeként állomásozik három napig Marosvásárhelyen.

HIRDETÉS
Szász Cs. Emese 2018. május 14., hétfő

UNITER-különdíjat kapott a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem

Szombaton ballagnak, ám azt megelőzően egész héten búcsúznak a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem végzős hallgatói, akik egy miniévad keretében mutatják be, mit is tanultak a Köteles utcában töltött évek alatt. A tanév különlegessége az is, hogy UNITER-díjat kapott az egyetem.

Szász Cs. Emese 2018. május 14., hétfő

Kevésbé vonzó Marosvásárhely a fiatalok körében Kolozsvárhoz képest

Kolozsvár a legvonzóbb város azoknak a romániai fiataloknak a körében, akik hajlandók más településre költözni egy munkahely kedvéért – derül ki a Karriervásár idén tavasszal készült felméréséből. Marosvásárhely azonban sereghajtó ebben a tekintetben.

Szász Cs. Emese 2018. május 10., csütörtök

Nehéz próbák teljesítése után dől el, ki lesz a vár legjobb íjásza

A marosvásárhelyi vár adottságai ihlették azt az íjászversenyt, amelyet immár harmadik éve szervez meg a Marosszéki Íjászok Egyesülete. A verseny tétje az, ki lesz a vár legjobb íjásza.

HIRDETÉS
Szász Cs. Emese 2018. május 09., szerda

Mit adtak a magyar tudósok a nagyvilágnak?

Azt, hogy a Rubik-kockát magyar tudós fedezte fel, minden magyar tudja, de hogy az első színes televízió vagy a bogárhátú Volkswagen is magyar feltaláló nevéhez fűződik, kevésbé köztudott. Ilyen és ehhez hasonló érdekességeket tudhat meg az, aki ellátogat a Deus Providebit Tanulmányi Házba.

Szász Cs. Emese 2018. május 07., hétfő

Gyermeknevelési kérdések mellett tabutémákat is feszegetnek

Egészségügyi, gyermekszülési és -nevelési kérdések mellett az anyai lélek is fókuszba kerül a Marosvásárhelyen hétfőtől péntekig zajló Édesanyák hete programsorozaton.

Szász Cs. Emese 2018. április 13., péntek

Újra megszervezik Marosvásárhelyen a TedX-et, új helyszínen, több előadóval

Új helyszínen, több előadóval, új kurátorral szervezik meg idén a TedX konferenciát, amely a kreatív ötletek, példaértékű életvitelek bemutatását szorgalmazó, világhírű TED konferencia helyi változata.

HIRDETÉS
Szász Cs. Emese 2018. április 12., csütörtök

Erdélyi előadó körúton a Kismamablog szerzője

A mai kismamák útvesztőiben gyakori eligazító Vida Ágnes, aki babapszichológusként lett ismert, de újabban anyapszichológiával is foglalkozik. Ezzel a témával is érkezik erdélyi körútra jövő héten.

Szász Cs. Emese 2018. április 06., péntek

Egy öreg Ford a Marosvásárhelyi Néprajzi Múzeum udvarán – de miért van ott?

Egy 65 éves klasszikus vonalvezetésű Ford Prefect modell áll a Marosvásárhelyi Néprajzi Múzeum udvarán, a gépkocsi nem csak azért érdekes, mert 1953-ban gyártották, hanem azért is, mert ez az első darabja az egyelőre csak tervekben létező technikatörténeti múzeumnak.

Szász Cs. Emese 2018. április 04., szerda

Maros megyében a 12. osztályosok 64 százaléka írta meg az átmenőt a próbaérettségin

A próbaérettségin részt vett 110 752 tizenkettedikes tanuló közül 43 800 ért el legalább 6-os átlagot, ami 39,55 százalékos átmenési arányt jelent. Maros megyében az átlagnál jobbak az eredmények.

HIRDETÉS
Szász Cs. Emese 2018. március 28., szerda

Augusztus helyett idén júniusban lesz a marosvásárhelyiek világtalálkozója

Immár öt éve, hogy mindig az augusztus végi Vásárhelyi Forgatag részeként szervezték meg a marosvásárhelyiek világtalálkozóját, idén azonban újdonságként két hónappal korábbra „költözik” a rendezvény.

Barabás Hajnal, Dósa Ildikó, Szász Cs. Emese 2018. március 22., csütörtök

Rangos magyar állami kitüntetéssel ismerték el tizenegy erdélyi személyiség munkásságát

A magyar nemzeti ünnep alkalmából tizenegy erdélyi közéleti személyiség magyarság érdekében kifejtett munkáját ismerték el és jutalmazták. Az érintettek a csíkszeredai Lázár-házban csütörtökön vehették át az Áder János köztársasági elnök által adományozott kitüntetése

Szász Cs. Emese 2018. március 21., szerda

Bábjáték és kiállítás a bábszínház világnapján

Március 21. nem csupán a meteorológiai tavasz kezdete, hanem a Bábszínház Világnapja is, amelyet Marosvásárhelyen sem hagynak figyelmen kívül. Az Ariel Színház művészei rövid vásári bábjátékkal, a színitanoda pedig a témához kapcsolódó kiállítással készül.

Szász Cs. Emese 2018. március 20., kedd

A nagy út után nagy feladat vár a gólyákra

Noha az időjárás nem kedvező számukra, kezdenek hazaszállingózni a gólyák. Főként a tapasztalt, idősebb példányok, mert tudják, idő kell a fiókák költésére és felnevelésére. A szakemberek szerint április közepéig megérkezik az összes.

HIRDETÉS
Szász Cs. Emese 2018. március 09., péntek

A New Funky Royals a gernyeszegi Awake fesztivál idei témája

Az Awake fesztivál idei témája a New Funky Royals lesz. Románia első kis fesztiválját, avagy butikfesztiválját augusztus 17-19.között tartják Gernyeszegen.