Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
Szász Cs. Emese 2019. november 14., csütörtök

Táncos előadással nyílt meg a jubiláló marosvásárhelyi könyvvásár

Olvasó, könyvvel és könyvön pózoló, táncoló gyereksereggel nyílt meg a 25. Nemzetközi Könyvvásár Marosvásárhelyen. A jubiláló rendezvény évek óta jóval többet jelent, mint egy egyszerű könyves seregszemle.

Szász Cs. Emese 2019. november 14., csütörtök

Minden tizedik embert érint a cukorbetegség

A 21. század egyik legnagyobb népegészségügyi problémája a cukorbetegség. Így van ez világszinten, de nem vagyunk kivételek ez alól mi, székelyföldiek sem: tíz emberből egy biztosan érintett a diabéteszben, pedig a szakemberek szerint kis odafigyeléssel meg lehetne előzni a betegség kialakulását.

Szász Cs. Emese 2019. november 13., szerda

Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár: könyvek negyvenöt standon

Színházi előadásokkal, irodalmi estekkel, koncertekkel, gyerekprogramokkal és persze a magyar könyvkiadás legújabb termésével várja az érdeklődőket a 25. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár. A csütörtökön rajtoló könyves szemle 45 önálló standon mintegy 15 ezer címet kínál a látogatóknak.

Szász Cs. Emese 2019. november 11., hétfő

Meddig tolható az anyaság?

Amióta 1989-ben szabaddá tették a terhességmegszakítást, Románia népessége folyamatosan fogy. Két kategóriában nő a születések száma: a nagyon fiatalok, 14–15 évesek, valamint a 35 év fölöttiek körében – éppen csak ott nem növekszik a szám, akiknek esetében ez ideális volna.

Szász Cs. Emese 2019. november 10., vasárnap

A technika adott, csak kreativitás és mondanivaló kell

Ha van jó film, van közönség is  – vonta le sokévnyi tapasztalat után a következtetést Gáspárik Attila, az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál művészeti vezetője. A 27. fesztiválon is díjazták a legjobb rövidfilmeket, a nagydíjat pedig egy finn alkotás vitte el.

Szász Cs. Emese 2019. november 09., szombat

Holtan találtak rá a juhpásztorra, valószínűleg egy medve ölte meg

Egy 63 éves pásztort találtak holtan a Maros megyei Oláhkocsárdhoz tartozó erdő szélén szombat délelőtt. Az egy nappal korábban eltűnt áldozatot az első vizsgálatok szerint egy medve ölhette meg.

Szász Cs. Emese 2019. november 09., szombat

Továbbénekelte magát a Fölszállott a páva középdöntőjébe a körtvélyfáji kisfiú

Élő adással folytatódott a Fölszállott a páva idei gyerekévada, péntek este tizenkét produkciót láthattak a nézők. Az első elődöntőből hat produkció jutott tovább, köztük a kilenc éves körvélyfáji Szász Csanád László is.

Szász Cs. Emese 2019. november 08., péntek

Elvarázsolt kastéllyá, négyszáz varázsló otthonává válik a Sapientia

A koronkai Sapientia elvarázsolt kastéllyá válik, szombat estére pedig négyszáz okleveles varázsló lesz Marosvásárhelyen – röviden így foglalhatnánk össze a lényegét a 4. Creactivity országos gyerekfesztiválnak. Idén is kétnapos kalandot kínálnak, ezúttal azonban az elvarázsolt kastély adja a fesztivál tematiká

Szász Cs. Emese 2019. november 07., csütörtök

Sertéspestis gyanúja merült fel Szovátán

Elhullott vaddisznót találtak Szováta körzetében, az állat teteméből mintát vettek, az első adatok szerint fenn is áll az afrikai sertéspestis gyanúja, így a fertőzés továbbterjedésének megelőzése érdekében szigorú intézkedések bevezetését tervezi a Maros Megyei Prefektusi Hivatal.

Szász Cs. Emese 2019. november 06., szerda

Kamionsofőrök is fellépnek a hétvégi marosvásárhelyi blues fesztiválon

A blues egyszerre egy zenei forma és egy zenei műfaj, amely a 19. századi, Egyesült Államokbeli mélydéli afroamerikai közösségektől származik, most azonban Marosvásárhelyen lesz három napig egy fesztivál főszereplője. A blues nagyágyúi és a kezdő művelői is jelen lesznek az 5. Freedom Blues Fesztiválon.

Szász Cs. Emese 2019. november 06., szerda

A betakarításnak jót tett az idei száraz és meleg ősz, a növényeknek már nem annyira

Múlt héten még itt-ott havazott, most meg napközben akár rövid ujjú trikóban is lehet sétálni. A hirtelen hőmérséklet-változás egyetlen élő szervezetnek, így a növényeknek sem tesz jót, a hosszúra nyúlt indián nyárról pedig vegyesen nyilatkoznak a szakértők.

Szász Cs. Emese 2019. november 04., hétfő

Alter-Native: Magyarország és Románia Oscar-díjra javasolt filmjeit is vetítik Marosvásárhelyen

Elsősorban a moziélményre hívja a közönséget a 27. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál, amely idén hamarabb kezdődik és tovább tart, ugyanakkor több koncertet kínál a filmrajongó közönségnek. Természetesen a versenyfilmek és az Oscar-díjra jelölt alkotások sem hiányoznak az idei programból.

Szász Cs. Emese 2019. október 31., csütörtök

Csoda az elvándorlás? Csak ezután juthatunk el oda, hogy ugyanannyi rezidenshely legyen, mint ahány végzős

Csaknem 5700 orvos, fogorvos és gyógyszerész végzett idén, rezidenshelyet azonban csupán 4700-at hirdettek meg. Így megy ez minden évben, mindig több a végzett hallgató, mint a meghirdetett hely – többek közt ezen változtatna egy új törvénymódosítási javaslatcsomag, amelyet döntőházként fogadott el a képviselőház.

Szász Cs. Emese 2019. október 31., csütörtök

Rákóczi-hagyományt ápoltak Rodostóban a katolikus gimnázium diákjai

Török-Magyar Kultúrházat avattak, Rákóczi-múzeumot látogattak és székely himnuszt énekeltek Rodostóban a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium diákjai és tanárai, akiket még áprilisban, hívott meg Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

Szász Cs. Emese 2019. október 29., kedd

Japán sztrájkkal tiltakoznak a szociális szolgáltatásokat nyújtó szervezetek Marosvásárhelyen

Japán sztrájkba lépnek keddtől Marosvásárhelyen a szociális szolgáltatásokat nyújtó civil szervezetek, amelyek négy-öt hónapja nem kapták meg a polgármesteri hivataltól a leszerződött szolgáltatásaik ellenértékét. Mint mondták, számos egyesület, alapítvány a napi túléléssel küszködik.

Szász Cs. Emese 2019. október 29., kedd

Már nem sokáig lesz tényező az óraátállítás

Vasárnap hajnal óta visszatértünk a téli időszámításra, vagyis sokan úgy érezzük még egy darabig, hogy reggel egy órával többet alhatunk, a délutánjaink viszont egyre sötétebbek lesznek. Bár sokáig úgy tűnt, hogy ez lesz az utolsó óraátállítás, várhatóan 2021-ben szüntetik meg.

Hallgassa online rádióinkat