Csíkszék
Udvarhelyszék
Marosszék
Gyergyószék
Háromszék
Szász Cs. Emese 2019. május 21., kedd

Egyre több vidéki, normál programú óvoda vált napközis programra

Míg városon sok óvodában zsúfoltság van, és akár harminc gyerek is lehet egy csoportban, addig falvakon sokszor csak nehezen tudják megtartani az óvodásokat. Éppen ezért egyre több faluban hoznak létre napközis csoportokat, amelyekre van igény, hogy a szülők ne írassák be máshová gyerekeiket.

Szász Cs. Emese 2019. május 19., vasárnap

Ahol már drón segíti a hegyimentők munkáját

Defibrillátorral felszerelt drónt röptettek a minap a Maros megyei hegyimentők, akik most kutatják, hogyan lehet hatékonyan életmentésre használni a távolról irányított légi járművet. Eltűnt személyek keresése, túraútvonalak ellenőrzése mellett életmentő eszköz szállítására is alkalmas a repülő szerkezet.

Szász Cs. Emese 2019. május 19., vasárnap

Édesapját legyőzve lett a vár legjobb íjásza a 12 éves Móréh Tamás

A 12 éves marosvásárhelyi Móréh Tamás lett idén a vár legjobb íjásza, aki a végső küzdelemben éppen édesapjával párbajozva szerezte meg az íjászverseny kupáját. 

Hallgassa online rádióinkat
Szász Cs. Emese 2019. május 18., szombat

Két napig áll a bál a marosvásárhelyi várban

Hagyományos mesterségek bemutatói, kiállítások, előadások, na meg persze a néptánc és a népzene az elmaradhatatlan kelléke az először megszervezett Folklorum Fesztiválnak. 

Szász Cs. Emese 2019. május 14., kedd

Háromnaposra bővül a Marosvásárhelyiek Világtalálkozója

Háromnaposra és a Forgatagra hangolóra tervezik a 7. Marosvásárhelyiek Világtalálkozóját, amely idén június 28–30. között hívja haza a nagyvilágba szakadt helyieket. A háromnapos programból már ízelítőt is adtak a szervezők.

HIRDETÉS
Szász Cs. Emese 2019. május 13., hétfő

Környékbeli és messzi földről érkező íjászok mérik össze képességeiket

A Marosvásárhelyi Íjászok Egyesületének egyik legnépszerűbb versenye A vár legjobb íjásza elnevezésű megmérettetés. Vásárhely középkori várának adottságait kihasználva mérik össze a környékbeli és messzi földről érkező íjászok a képességeiket.

Szász Cs. Emese 2019. április 24., szerda

Hamlet tele van titkokkal, újra kellett mesélni

William Shakespeare Hamletje a világirodalom egyik legismertebb drámája, Kiss Csaba Jászai Mari-díjas és József Attila-díjas magyar rendező, drámaíró pedig arra vállalkozott, hogy újramesélje a történetet.

Szász Cs. Emese 2019. április 24., szerda

Kárpát-medencei ifjú matematikusok mérik össze tudásukat Marosvásárhelyen

A napokban Marosvásárhelyen mérik össze tudásukat a Kárpát-medence legjobb ifjú magyar ajkú matematikusai, ugyanis április 24–28. között a Bolyai Farkas Gimnáziumban rendezik meg a 28. Nemzetközi Magyar Matematikaversenyt. A vetélkedőn több mint 230 diák vesz részt, köztük 59 romániai.

HIRDETÉS
Szász Cs. Emese 2019. április 23., kedd

Kinézet és öltözet: amit eltűrnek, és amit már nem tolerálnak az iskolában

Országos botránnyá dagadt annak az alig tizenegy éves nagykárolyi diáklánynak az esete, akinek szőkére festett tincseit az osztályban, a gyerekek szeme előtt vágatta le osztályfőnöke. Az eset kapcsán székelyföldi iskolai rendszabályok után néztünk.

Szász Cs. Emese 2019. április 18., csütörtök

Egy tóban találták meg az eltűnt szovátai férfi holttestét

Egy Szováta melletti tóban megtalálták a szerdán este kvaddal a Bekecs környékén eltűnt férfi holttestét.

Szász Cs. Emese 2019. április 18., csütörtök

Eltűnt szovátai férfit keresnek a Bekecs környékén

Kutyával elindult keresőcsapatok, rendőrök, tűzoltók és hegyimentők kutatnak egy szovátai férfi után, aki szerdán este állítólag kvaddal indult haza a Bekecsen át, ám azóta semmi hír nem érkezett felőle. Csütörtök reggeltől nagy erőkkel keresik, már helikopteres segítséget is kértek.

HIRDETÉS
Szász Cs. Emese 2019. április 17., szerda

Hangos daltérképen szülőföldünk dallamai

A hétköznapi embernek kuriózum, a szakma szerint világszerte egyedülálló az a hangtérkép és adatbázis, amelyet nemrég tett mindenki számára elérhetővé a Magyar Tudományos Akadémia: kétszázezer dal került fel a Zenetudományi Intézet hangos térképére szerte a Kárpát-medencéből.

Szász Cs. Emese 2019. április 12., péntek

Amikor már eszmei értéke van egy kaktusznak: a Sapientia dísznövény-vásárán jártunk

Nyolcvanéves kaktuszt is lehet csodálni, s akár megvásárolni is azon a dísznövény- és kertészeti kiállításon és vásáron, amelyet immár harmadik alkalommal tartanak meg a marosvásárhelyi Sapientián.

Szász Cs. Emese 2019. április 11., csütörtök

A dzsessz nagyágyúi egy helyen

Szerdán még nulladik nappal hangolódtak a dzsesszre, csütörtökön már teljes erőbedobással megkezdődött a marosvásárhelyi ifjúsági dzsesszverseny és fesztivál. Tizenhárom fiatal zenészcsapat mérkőzik meg, miközben esténként a dzsessz nagyágyúi koncerteznek.

Szász Cs. Emese 2019. április 11., csütörtök

Melyik megyében kerestek legjobban és melyikben a legrosszabbul tavaly?

Mivel magyarázható, hogy a megyékben miként alakulnak az átlagkeresetek? Egyebek közt erre kerestük a választ, annak apropóján, hogy az Országos Statisztikai Intézet közzétette az erre vonatkozó legfrissebb adatokat.

HIRDETÉS
Szász Cs. Emese 2019. április 09., kedd

Rongálás az Istenszékén: nem csak a magyar feliratok zavarják a vandálokat

Tucatnyi turistáknak szóló irányjelző táblát és információs pannót rongáltak meg a napokban az Istenszékén, a hegyimentők szerint mintegy 3500 lejre tehető a kár. A hasonló pusztítás sajnos nem ritkaság, a táblák, irányjelzők mintegy húsz százalékát kell évente kicserélni.