Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
Szász Cs. Emese 2019. július 20., szombat

Egyeseknek „duplán jó” – a közalkalmazottaknak évi két nyaralásra is futhatja

Átalakították az üdülési csekkek az utazási szokásokat, nagyot lendült a belföldi turizmus, tömegesen térnek be utazási irodákba, hogy belföldi kiruccanásokat foglaljanak. A szakértők szerint azonban mindez nem a külföldi kiutazások rovására történik.

Szász Cs. Emese 2019. július 18., csütörtök

Először elvágták, majd négy jeggyel emelték meg a diák dolgozatát

Egy marosvásárhelyi édesanya, Ábrám Noémi panaszt tett lánya érettségi vizsgája miatt, miután kiderült, hogy a javítótanárok csaknem négy jeggyel értékelték alul lánya romándolgozatát. A megdöbbent család magyarázatot vár.

Szász Cs. Emese 2019. július 17., szerda

Ha a természet nem, hát adott az ember ellenséget a gólyának

Most a repülési leckék zajlanak, július végén pedig már kezdenek kirepülni az első gólyafiókák. Ez azonban azt is jelenti, hogy egyre több gólya fog megsérülni, de akár elpusztulni is. Noha természetes ellensége nincs a fehér gólyának, Európa-szerte az áramütés veszélye fenyegeti és öli meg a legtöbb madarat.

Hallgassa online rádióinkat
Szász Cs. Emese 2019. július 16., kedd

Érettségi-válságstáb: pontosan látjuk, hol vannak a gyenge pontok, a megoldáson dolgozunk

Első körben felkészítőket szerveznek az érettségire készülő diákoknak, de támogatják a differenciált érettségi bevezetését, az iskolák átminősítését és a gyerekek pályaorientációja szerinti nevelését is – többek között ez hangzott el a keddi válságtanácskozáson.

Szász Cs. Emese 2019. július 15., hétfő

Kilencedikbe jelentkezők elosztása: székelyudvarhelyi gimnáziumba volt a legnehezebb bejutni Hargita megyében

Közzétették pénteken a kilencedik osztályba jelentkezettek első számítógépes elosztásának eredményeit. Hargita megyében a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium természettudományi szakára volt legnehezebb bejutni, Maros megyében a magyarul tanulóknak a Bolyai Farkas Gimnázium természettudományi szakára.

HIRDETÉS
Szász Cs. Emese 2019. július 12., péntek

Ételre és italra költjük a jövedelmünk közel felét

Minden 100 lejből negyvenkettőt ételre és italra, 20 lejt pedig számlákra költünk, míg oktatásra mindössze 50 bani megy – ez derül ki az országos statisztikai hivatal szerdán közzétett adataiból. De mire költünk még, és mit mutatnak a számok a gazdasági szakértő szerint?

Szász Cs. Emese 2019. július 10., szerda

Megmutatják, hogy léteznek a segesvári magyarok

Három éve még kevesen hitték, hogy Segesváron a várban vagy a köztereken mutathatják meg a magyarok egy róluk szóló kulturális fesztivál keretében, hogy ők is részesei a színes segesvári közösségnek. Idén azonban immár harmadik éve szervezik meg a Segesvári Magyar Napokat.

Szász Cs. Emese 2019. július 08., hétfő

Minden várakozást felülmúlt a VIBE Fesztivál látogatottsága

Felülmúlta a szervezők várakozását a VIBE Fesztivál látogatottsága, hiszen 15 ezerrel többen buliztak idén, mint tavaly. Rés Konrád Gergely fesztiváligazgató csaknem 50 ezres látogatottságról számolt be, így szerinte jelen struktúrájában „megtelt a fesztivál”.

HIRDETÉS
Szász Cs. Emese 2019. július 07., vasárnap

Rajongók a VIBE-on: nem csak a sztárfellépőket szedték szét

Nemcsak a sztárfellépőkért, kedvenc énekesékért, lemezlovasokért rajong a közönség a marosvásárhelyi VIBE Fesztiválon, hanem a tudásfórum olyan előadói is lázba hozták a fesztiválozókat, mint Dezső Bence videóblogger vagy a Tibi atya megálmodója, Tóth Máthé.

Szász Cs. Emese 2019. július 04., csütörtök

Elismerték: a világ legnagyobb heliotermikus tava a Medve-tó

Hivatalosan is immár a világ legnagyobb heliotermikus tava a szovátai Medve-tó, amelyet a világrekordokat tömörítő és csoportosító legnagyobb szervezet, a World Academy Record is elismert.

Szász Cs. Emese 2019. július 04., csütörtök

Hivatalosan is elrajtolt a VIBE

Több ezer fesztiválozóval már szerdán este elrajtolt a 3. VIBE Fesztivál a Maros-parton, csütörtökön délben pedig hivatalosan is megnyitották Marosvásárhely legújabb fesztiválját. Minden idők legnagyobb fesztiváljára számítanak, amit a remények szerint idén először az eső is kímélni fog.

HIRDETÉS
Szász Cs. Emese 2019. július 04., csütörtök

Egyetemi dömping: diákok ezreit várják a felsőoktatási intézmények

Miközben javában tart az érettségi írásbeli szakasza, az egyetemek már a következő szakaszra készülnek: július közepétől kezdőnek az iratkozások az egyetemekre. A Hargita és Kovászna megyei diákoknak helyben is van lehetőségük továbbtanulni, de sokan Marosvásárhelyre és Kolozsvárra mennek.

Szász Cs. Emese 2019. július 01., hétfő

Épül már a VIBE Fesztivál

A visszaszámlálás elkezdődött, július 4-én rajtol a Maros-parton a VIBE Fesztivál. A környék legújabb fesztiválját harmadik alkalommal szervezik meg. A marosvásárhelyi rendezvényen idén számítanak a legtöbb fesztiválozóra.

Szász Cs. Emese 2019. július 01., hétfő

Keserédes évadzáró Marosvásárhelyen

Noha bevételek és nézőszámok tekintetében is jó évet zárt a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, az egész évben tapasztalható költségvetési problémák beárnyékolták a művészi munkát, a teátrumban jelen pillanatban is úgy néz ki, év végéig nem lesz több bemutató.

Szász Cs. Emese 2019. június 29., szombat

Chicagóból is hazajöttek „világtalálkozni”

Szülővárosukkal, annak különleges arcaival és épületeivel ismerkedtek a Marosvásárhelyiek 7. Világtalálkozója első napján a résztvevők, akik szerte a nagyvilágból érkeztek: még Chicagóból is volt valaki, aki úgy gondolta, éppen most érdemes hazalátogatni, amikor „világtalálkoznak” a szülővárosában.

HIRDETÉS
Szász Cs. Emese 2019. június 27., csütörtök

Bár sújtotta az árvíz, mégis elkezdődik a nyári évad a mikházi csűrszínházban

Nemrég még az árvíz pusztított a Mikházi Széllyes Sándor Csűrszínházban, s az egész nyári színházi évad veszélyben forgott, de a gyors beavatkozásnak, javításoknak köszönhetően ismét használható a nyári színház, így pénteken meg is kezdődnek a Csűrszínházi Napok.