Az átlagbérhez kötnék a pályakezdő pedagógusok fizetését

Az átlagbérhez kötnék a pályakezdő pedagógusok fizetését

A tanári pályának vonzónak kell lennie a felsőoktatás legjobb oklevelesei számára, ehhez azonban motiváló fizetésre is szükség van

Fotó: Jakab Mónika

A mindenkori áltagbérhez kötné a kezdő tanárok fizetését a készülő tanügyi törvény, ami azt jelentené, hogy nem 2400 lej körül keresne egy pályakezdő pedagógus, hanem 4000 lejnél kezdődne a juttatása. Ettől a jelentős fizetésemeléstől várnák, hogy többen válasszák a tanári szakmát, és ne az menjen pedagógusnak, akinek nincs más lehetősége.

Szász Cs. Emese

2022. szeptember 26., 12:012022. szeptember 26., 12:01

A tanári pályának vonzónak kell lennie a felsőoktatás legjobb oklevelesei számára, de motiváló fizetésre is szükség van.

A most készülő új tanügyi törvény egyik előírása szerint egy kezdő tanár fizetése nem lehet majd kisebb az országos átlagbérnél.

„Egyetlen csúcsdiplomás sem fog 2500 lejes fizetést választani, ha 5-6-7-8 vagy 9 ezer lejes lehetőségei vannak” – érvelt a pályakezdők átlagbérhez rögzített fizetése mellett Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter, aki hangsúlyozta:

ez az első alkalom, amikor egy ágazati törvény előírja a fizetések emelését is.

Meglátása szerint ez azért fontos, mert bármilyen „merészek, logikusak és zseniálisak” lehetnek az új közoktatási és felsőoktatási törvény tervezetébe foglalt változtatások, ezeket nem lehet megvalósítani megfelelő finanszírozás nélkül.

Nem csak a pályakezdők fizetésével van gond

A Székelyhon kérdésére Szabó Ödön RMDSZ-es parlamenti képviselő megerősítette, hogy a majdani tanügyi törvény szabályaiban szerepel, hogy a mindenkori átlagfizetés lenne a kezdő tanárok induló fizetése, de ez nyilván a többi pedagógust is kell érintse. „A bértáblában van egyfajta különbség a pedagógusi fizetések között annak függvényében, hogy milyen »régiséggel«, fokozatokkal és szakmai tapasztalattal rendelkezik, esetlegesen van-e tudományos titulusa, van-e érdemfizetése stb.

Idézet
Mi azt kértük, és remélhetőleg a minisztérium figyelembe veszi, hogy az új tanügyi törvény ne egy kategóriáról, a pályakezdőkről szóljon, mert nem az a cél, hogy összetömörítsük a bértábla alján a szakmai tapasztalattal rendelkező tanárokat és a kezdőket, hanem kell legyen a különbség: a szakmai kompetenciákat is figyelembe kell venni a bértáblában, ugyanúgy, ahogy megfelelően kompenzálni kellene az intézményvezetőket is

– mondta Szabó Ödön, az alsóház oktatási bizottságának alelnöke. Rámutatott arra is, hogy jelen pillanatban számos iskolában vannak pedagógusok, akik

hogyha megfelelő szakmai fokozattal rendelkeznek, van elegendő ledolgozott munkaévük (úgynevezett régiségük), osztályfőnöki pótlékot kapnak és érdemfizetésük is van, akkor messze az iskolaigazgatók bére fölött keresnek.

A politikus szerint ez nincs rendjén, hogy az intézményvezetői bérezés nincs a bértábla csúcsán, mert akkor lehet, hogy nem minden esetben a legrátermettebbekből lesznek az iskolaigazgatók. Ennek kapcsán többször is cikkeztünk arról az elmúlt hetekben; anyagainkból az derült ki, hogy lassan „lasszóval" sem találni iskolaigazgatókat.

Béralap is kellene az iskoláknak

„Tehát a tanügyben nem csak a pályakezdők fizetésével van gond, hanem magát a hierarchiát is újra kell gondolni. A mi javaslatunkban meg kéne jelenjen például valamiféle béralap – ami valamikor jelen volt a tanügyi rendszerben –, ezzel az intézményben plusz tevékenységet végző pedagógusokat az iskola is tudná javadalmazni.

Idézet
Valamilyen formában különbséget kellene tudni tenni a bérezésben is azon pedagógusok között, akik csak egyszerűen bemennek, megtartják az óráikat és hazamennek, illetve azok között, akik extrakurrikuláris (tanulmányon, iskolán kívüli) tevékenységet végeznek, besegítenek az adminisztrációs feladatokba, vizsgákba, közösségi tevékenységekbe.

Utóbbiakat az iskoláknak meg kellene tudnia becsülni úgy, hogy béralappal is rendelkezik erre a célra” – magyarázta a képviselő.

A pályakezdők fizetését azért kell megemelni – érvelt –, hogy az egyetemet végző, pedagógiai modullal rendelkező diákok, egyetemisták bátrabban vállalják a pedagógusi szakmát, növeljék ezáltal a jól képzett pedagógusok sorát, és ne az utolsó opciók között szerepeljen a jól tanuló egyetemistáknak a pedagógusi szakma, hanem akár az elsők között ott legyen. Erre jó módszer lehet Szabó Ödön szerint az átlagbérhez kötött pályakezdői fizetés.

Az eddig beígért fizetésemeléseket sem kapták meg

Molnár Zoltán, a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetségének (FSLI) Maros megyei elnöke elmondta, ő nem venné készpénznek azt, amit a sajtóban meglebegtetnek,

a törvénytervezetnek „még át kell mennie" a parlamenten, nagyon sok hozzászólás lesz, és egyáltalán nem biztos, hogy bármi megvalósul belőle.

Hangsúlyozta azonban, hogy a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetségének a legfontosabb célkitűzése, hogy a tanügyi alkalmazottak megkapják azokat a béremeléseket, amelyeket a 2017-ből származó 153-as bértörvény írt elő.

„A bértörvény meghatározta, hogy mennyire kell emelkedjen az állami alkalmazottak bére, de ezt az emelést csak bizonyos kategóriák kapták meg száz százalékban.

Idézet
A tanügyi alkalmazottak esetén utoljára augusztusban volt egy négy százalékos emelés, ahogy januárban is volt négy százalékos.

A törvény amúgy előírta, hogy 2018 és 2022 között hogyan kell emelkednie a tanügyi alkalmazottak bérének, de a beígért emelés háromnegyedét adták meg eddig. A mi szakszervezetünk szövetségének az elsődleges célpontja, hogy ebben a a 153-as bértörvénybe megígért emelést megkapja mindenki, hogy az új bérrácsban majd onnan induljunk” – magyarázta a Székelyhonnak a szakszervezeti vezető. Hozzátette: amúgy jelenleg az egyetemi végzettséget igénylők szakmák közt az országos bérrács alsó felében vannak a pedagógusok, ami azt jelenti, hogy

egy egyetemet végzett fiatal hamarabb választ más szakmát magának, mert ott jobban megfizetik.

„Látható már évek óta, hogy a csúcsteljesítmény nem a pedagógusi szakma felé hajlik, a legjobbak más pályára mennek” – jelentette ki. Egyúttal megjegyezte, ezen a tendencián nyilván javítana, ha kedvezőbb lenne egy kezdő tanár bérezése; de nem csak az a megoldás:

az alapképzésen is sokat kéne javítani.

Molnár Zoltán szerint amúgy egy kezdő tanár 2400 és 2600 lej körül keres most,

azok a tanárok, akik harminc éve vannak pályán és megvan minden fokozati vizsgájuk, elérhetik az 5000 lejes fizetést.

És van Romániában egy úgynevezett érdemfokozat – ezt a tanárok 16 százaléka kapja, ők még 25 százalékkal többet keresnek, tehát a pedagógusok egy szűk rétege megkeresi a 6000 lejt. Szerinte bérváltozásokra azonban azért is szükség van, mert ha ilyen infláció van, úgy elszállnak az árak, ahogy az elmúlt hónapokban tapasztaltuk, akkor nem csak a pályakezdőknek nem elég a juttatás, azok sincsenek megelégedve már, akik tavaly még elégedettek voltak.

 

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 27., hétfő

Felmelegedik az idő június elejére, de zivatarokkal is kell számolni

A sokévi átlagnál melegebb lesz az időjárás következő két hétben, de az ország nagy részén zivatarokra is gyakran lehet számítani – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) május 27. és június 9. közötti időszakra vonatkozó előrejelzéséből.

Felmelegedik az idő június elejére, de zivatarokkal is kell számolni
2024. május 27., hétfő

Nevesítve: Farkas Bertalan után ő lehet a következő magyar kutatóűrhajós

A szakértői bizottság végleges döntése alapján Kapu Tibor lehet az az ember, akit Magyarország hosszú évtizedek után ismét a világűrbe küld, míg a tartalékűrhajós Cserényi Gyula lesz, ők fogják elvégezni a kiképzés utolsó fázisát.

Nevesítve: Farkas Bertalan után ő lehet a következő magyar kutatóűrhajós
2024. május 26., vasárnap

Nyolcvankét ittas vezető búcsúzott a jogosítványától

Az elmúlt 24 órában 738 gépjárművezetői jogosítványt vont be a rendőrség, 82-t alkohol, 9-et kábítószer befolyása alatt történő vezetés miatt.

Nyolcvankét ittas vezető búcsúzott a jogosítványától
2024. május 25., szombat

Felhőszakadás, elszórtan jégeső – ez vár ránk szombaton

Viharos időjárásra figyelmeztető előrejelzést adott ki szombaton az Országos Meteorológiai Szolgálat húsz megyére.

Felhőszakadás, elszórtan jégeső – ez vár ránk szombaton
2024. május 23., csütörtök

Itt a bizonyíték, hogy imádják Nagy-Britanniát a románok

A brit belügyminisztérium csütörtökön ismertetett friss adatai szerint az első negyedév végéig csaknem nyolcmillió letelepedési kérelmet nyújtottak be a Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok. A lista élén a románok állnak.

Itt a bizonyíték, hogy imádják Nagy-Britanniát a románok
2024. május 23., csütörtök

Rehabilitációs központot építenek a problémás medvék számára

Brassó közelében 61 hektáron rehabilitációs központ épül a lakott területekre bejáró és ott problémákat okozó barnamedvék számára – számolt be csütörtökön a Bizbrasov.ro hírportál.

Rehabilitációs központot építenek a problémás medvék számára
2024. május 23., csütörtök

Italozni hívott három személyt a lakására, majd megverte őket

Testi sértés, és erőszakos cselekmények elkövetése miatt őrizetbe vettek egy fiatal férfit Marosludason, szerdán pedig elrendelték előzetes letartóztatásba helyezését.

Italozni hívott három személyt a lakására, majd megverte őket
2024. május 23., csütörtök

Elégedetlenek a kormány által javasolt béremeléssel

A közigazgatási alkalmazottak és a kormányalkalmazottak szakszervezete egyaránt bírálta szerdán az egyes közalkalmazotti kategóriák számára 10 százalékos béremelést előíró sürgősségirendelet-tervezetet.

Elégedetlenek a kormány által javasolt béremeléssel
2024. május 23., csütörtök

Pénzeket hagytak jóvá a Zöldház és a Roncsautó programokban a pályázóknak

A természetes személyek számára összesen 96,68 millió lej, az egyházi intézmények számára pedig 13,94 millió lej támogatást hagytak jóvá a Zöldház program keretében – tájékoztatott szerdán a Környezetvédelmi Alapkezelő (AFM).

Pénzeket hagytak jóvá a Zöldház és a Roncsautó programokban a pályázóknak
2024. május 22., szerda

Két szakaszban, tíz százalékkal emelik a könyvtárosok és múzeumi közalkalmazottak bérét is

Két szakaszban összesen 10 százalékos béremelésben részesülnek az alacsony jövedelmű közalkalmazottak - jelentette be kedd este Marcel Ciolacu miniszterelnök.

Két szakaszban, tíz százalékkal emelik a könyvtárosok és múzeumi közalkalmazottak bérét is
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!