Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Vastapsot kaptak a tűzoltóság napján a Hargita megyei tűzszerészek

Iszlai Katalin 2018. szeptember 13., 21:10
HIRDETÉS

Katonai bemutatóval, díjazással, díszfelvonulással és gyerekbarát programokkal ünnepelte a romániai tűzoltók napját a Hargita megyei tűzoltóság csütörtökön a csíkszeredai Szabadság téren.

Fotó: Gecse Noémi

Kettős ünnepet tartott a Hargita megyei tűzoltóság Csíkszeredában a megalakulásuk 50., illetve a Dealul Spirii-i csata 170. évfordulója alkalmából. A romániai tűzoltók napját utóbbi esemény miatt tartják minden évben szeptember 13-án, a csatában ugyanis egy kisszámú tűzoltó-alakulat hősiesen harcolt a számottevően nagyobb török sereg ellen.

HIRDETÉS

A Szabadság téren megtartott ünnepség elején a hivatásos alakulat tájékoztató és egészségügyi sátrába térhettek be az érdeklődők, akik emellett tájékozódhattak az elsősegély-nyújtással kapcsolatosan, illetve megtekinthették a tűzoltók bevetésekkor használt gépjármű- és eszközparkját is.

Fotó: Gecse Noémi

A délben kezdődő katonai és egyházi ünnepségen aztán Stelian Cimpoeșu tűzoltósági főfelügyelő, Borboly Csaba, a megyei önkormányzat elnöke és Jean Adrian Andrei Hargita megyei prefektus köszöntötte a hivatásos és önkéntes tűzoltókat, megköszönve önfeláldozó munkájukat. A megyei önkéntes alakulatok közül Csíkszentmárton, Lövéte, Csíkdánfalva, Csíkszentdomokos, Csíkszentimre, Szentegyháza és Gyergyószárhegy küldöttségei voltak jelen az ünnepségen.

A köszöntőbeszédek után díjazták, illetve előléptették a bevetések során kivételes teljesítményt nyújtott, valamint a sportrendezvényeken kimagasló eredményt elért tűzoltókat.

A díjazottak közül

a legnagyobb tapsot a tűzoltóság tűzszerészéi kapták, akik az elmúlt 30 év legösszetettebb pirotechnikai bevetését végezték el júliusban,

amikor négy napon át dolgoztak a Maroshévizen felfedezett gyújtógránát-raktár kiürítésén.

A díjazásokat díszfelvonulás követte, a tűzoltók pedig a szolgálatteljesítés közben életüket vesztett társaikra is emlékeznek: megkoszorúzzák a 1965-ben Bukarestben egy tömbháztűz oltásakor elhunyt székelyszentkirályi Berze Sándor és az 1967-ben egy galaci üzemanyagraktárban pusztító lángok megfékezése alatt elhalálozott csobotfalvi Gecző József sírját.

Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS