Csíkszék
Udvarhelyszék
Marosszék
Gyergyószék
Háromszék
Iszlai Katalin 2019. május 19., vasárnap

Így fog kinézni az új bölcsőde-napközi Csíkszeredában

Több újratervezés után elkészült a csíkszeredai dendrológiai park területére tervezett napközi és bölcsőde látványterve. Az egyemeletes épület kivitelezéséhez várhatóan még idén hozzálátnak, hiszen a cél az, hogy a 2020-21-es tanévben már az új épületbe járhassanak a gyerekek.

Iszlai Katalin 2019. május 19., vasárnap

Továbbra is milliók élnek mélyszegénységben Romániában és Bulgáriában

A lakosság számarányainak viszonylatában Bulgária után Romániában élnek a legtöbben súlyos anyagi nélkülözésben, ez a lakosság 16,8 százalékát, azaz mintegy 3,2 millió embert érint – derül ki az Eurostat friss adataiból.

Iszlai Katalin 2019. május 17., péntek

A román avatóünnepség helyett magyar nemzeti jelképeket helyeztek ki pénteken az úzvölgyi sírkertben

A dormánfalvi polgármester ígéretének megfelelően nem avatták fel péntek délelőtt az úzvölgyi temetőben a román katonák törvénytelenül létrehozott emlékművét és parcelláját. Annak biztosítása érdekében, hogy az ünnepség valóban elmaradjon, magyarok virrasztottak az úzvölgyi katonatemető előtt.

Hallgassa online rádióinkat
Iszlai Katalin 2019. május 14., kedd

Kányádi Sándorról mesél a Csíki Játékszín új darabja

A 2018–19-es színházi évad utolsó nagyszínpadi előadását, Kányádi Sándor Ünnepek háza című színművét ismertette sajtótájékoztatóján a Csíki Játékszín. Az 1989 előtti időszaknak, illetve Sándor bácsinak emléket állító darab bemutatóját pénteken tartják.

Iszlai Katalin 2019. május 14., kedd

Székelyudvarhelyi zászlóper: a polgármester szerint nem zászlók a szalagok

Nem történt érdemi előrelépés a Székelyudvarhelyen tavaly március 15. alkalmából kitűzött magyar nemzeti jelképek miatt kirótt prefektusi bírság érvénytelenítése érdekében indult per legújabb, keddi tárgyalásán a Hargita Megyei Törvényszéken. A következő tárgyalást május 28-án tartják.

HIRDETÉS
Iszlai Katalin, Makkay József 2019. május 12., vasárnap

Ezrek rótták le kegyeletüket a háborús hősök előtt Úzvölgyében

Több ezren vettek részt vasárnap az úzvölgyi katonai temetőben tartott ökumenikus istentiszteleten, mintegy tiltakozásképpen az oda – minden szakmai jóváhagyás nélkül – megépített román parcella ellen. Az eseményen azt a tiltakozó nyilatkozatot is bemutatták, amelyet rövidesen az államelnöki hivatalnak is elküldenek.

Iszlai Katalin 2019. május 11., szombat

Elhalasztja a dormánfalvi önkormányzat az úzvölgyi avatóünnepséget

Elhalasztja a dormánfalvi önkormányzat által május 17-ére tervezett avatóünnepséget az úzvölgyi katonatemetőben. Ezt maga Constantin Toma dormánfalvi polgármester jelentette be szombat kora délután egy kampányrendezvény végén.

Iszlai Katalin 2019. május 09., csütörtök

Gyerekprogramokkal kezdődött el a Csíkszeredai Könyvvásár

Jókedvvel és örömteli gyerekricsajjal nyitották meg a Csíkszeredai Könyvvásárt csütörtök délben. A Veronaki zenekar Mosó Masa mosodája című koncertjére több száz gyerek volt kíváncsi az Erőss Zsolt Arénában, eközben a felnőttek a standoknál nézelődtek.

HIRDETÉS
Iszlai Katalin 2019. május 09., csütörtök

Videofelvétel bizonyítja, hogy már tavaly eltervezték a román emlékmű állítását az úzvölgyi temetőbe

Újabb fordulat az úzvölgyi katonatemető ügyében: egy birtokunkba jutott videofelvétel azt bizonyítja, hogy a román fél már a tavalyi centenáriumi évben eltervezte, hogy emlékművet állít a sírkertbe a hősi halált halt román katonák emlékére.

Iszlai Katalin 2019. május 08., szerda

Hatékony konfliktuskezelés: Székelyföld számos problémájára megoldást jelenthet a resztoratív szemléletmód

A romániai iskolákban a megfélemlítés még ma is alapeszköz, társulva a megbélyegzéssel és egyéb tekintélyelvű eszközökkel. A tendencia megváltoztatására a resztoratív (jóvátételi) gyakorlatok megoldást jelenthetnek Varró Éva pszichológus szerint.

Iszlai Katalin 2019. május 08., szerda

Önmérsékletre intenek az alcsíki polgármesterek az úzvölgyi temető kapcsán

Szolidaritásukat fejezték ki az alcsíki polgármesterek Csíkszentmárton polgármestere, illetve a helybéliek mellett az úzvölgyi katonatemető körül kialakult helyzet miatt. A községvezetők szerdán Csíkszentmártonban tartott sajtótájékoztatóján arra intették a lakosságot, hogy tartózkodjanak az önbíráskodástól.

HIRDETÉS
Iszlai Katalin 2019. május 04., szombat

Zagytározó tetején ugrattak a lovakkal

Kibővített programmal és új helyszínen tartották idén az immár hagyományosnak számító Csíkszentdomokosi Lovasnapot. A szombati eseménynek a Gálkútnak nevezett helyszín adott otthont, ahol közel harminc versenyző mérte össze tudását. A lovas megmérettetésekre ezúttal is több ezren voltak kíváncsiak.

Iszlai Katalin 2019. május 04., szombat

Még mindig emelkednek az egyébként sem alacsony lakásárak Romániában

Habár országos szinten mérséklődött az ingatlanpiaci árak növekedése 2019 első negyedévében, az árak azonban így is az egekben járnak, a székelyföldi városok többségében pedig a kereslet és a kínálat egyensúlyának eltolódása is súlyosbítja a helyzetet.

Iszlai Katalin 2019. május 02., csütörtök

Hamarosan kész lesz a délutáni foglalkoztatóközpont Madéfalván

A végéhez közelít a madéfalvi délutáni foglalkoztatóközpont kivitelezése, már csak az utolsó simítások és a berendezések megvásárlása van hátra. Így várhatóan a 2019–2020-as tanévet már az új épületben kezdhetik az elemi iskolások.

Iszlai Katalin 2019. május 02., csütörtök

Elismerte tettét a helyi rendőr bántalmazásával vádolt székelyudvarhelyi férfi

Számos fordulatot tartogatott az ütlegeléssel és rongálással vádolt udvarhelyi P. A. ügyében tartott csütörtöki tárgyalás. Noha érdemi előrelépés nem történt, hiszen halasztást rendelt el a bíróság, néhány érdekességre mégis fény derült: P. A. írásban beismerte tettét.

HIRDETÉS
Iszlai Katalin, Szüszer-Nagy Róbert 2019. április 29., hétfő

Román emlékművet avatnak az Úz-völgyében

Nagyszabású ünnepségen avatnak román katonai emlékművet az úzvölgyi sírkertben. A második világháborúban elesett magyar és német katonák, illetve civilek emlékére állított fakeresztek mellé már számos betonkeresztet állítottak, illetve egy nagyobb emlékművet is emeltek.