Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
Iszlai Katalin 2019. november 17., vasárnap

Folytatódik az X-Faktor a csíkszeredai Marschal Edina számára

Továbbjutott a csíkszeredai Marschal Edina a magyarországi X-Faktor zenei tehetségkutatóban, a Take 3 nevű lányegyüttessel sikerült meggyőzniük a közönséget. A versenyzőknek nem volt könnyű dolguk szombat este, hiszen már az első élő adásban négyen is elbúcsúztak a műsortól.

Iszlai Katalin 2019. november 16., szombat

Meglepően jó nekünk

Az életükkel, az anyagi helyzetükkel és a társas kapcsolataikkal is feltűnően elégedettek a romániaiak az Eurostat friss felmérése szerint. Az önbevalláson alapuló kutatás jó eredményei a posztkommunista beütésekkel magyarázhatók az általunk megkérdezett szakember szerint.

Iszlai Katalin 2019. november 14., csütörtök

Kiegyenlítődnek az erőviszonyok? Külföldi szakértők jönnek Csíkszeredába

Csíkszeredában ülésezik jövő héten a nagyvadak és az ember együttélésével foglalkozó európai uniós platform, a rangos szakmai eseményre tíz-tizenöt európai ország képviselőit várják. A találkozó központi témája a medvekérdés lesz.

Iszlai Katalin 2019. november 13., szerda

Elkezdődött a csíkcsicsói községi utak korszerűsítése

Három csíkcsicsói utcában végezték el a napokban az első aszfaltréteg leterítését, a munkálatok további részét jövő tavasszal végzik el. A község utcáinak korszerűsítését két pályázat tette lehetővé, egyikből 5,5 kilométernyi községi útra terítenek aszfaltszőnyeget.

Iszlai Katalin 2019. november 13., szerda

Súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba egy csíkszentkirályi esküvőn leszúrt férfit

Vitába, majd súlyos testi sértésbe torkollt egy esküvő a hétvégén Csíkszentkirályon. Egy férfit leszúrtak, felesége megsérült, illetve egy másik férfit is megsebesítettek. Noha a szúrt sebbel kórházba szállított férfi műtéti beavatkozásra szorult, túlélte a támadást.

HIRDETÉS
Iszlai Katalin 2019. november 13., szerda

Nem tudni, hogy medve, vagy farkas ölt juhokat Csíksomlyó környékén

Csíksomlyó környékén pusztítottak el a napokban egy pásztorkutyát és több juhot a vadállatok, az azonban nem egyértelmű, farkas vagy medve támadt az állatokra. A gazdák medvétől tartanak, az illetékes vadásztársaság azonban a nyomok alapján inkább farkasra gyanakszik.

Iszlai Katalin 2019. november 11., hétfő

Kiemelkedően teljesített Csíkszereda az államfőválasztás első fordulójában

A szavazásra jogosultak 44,2 százaléka voksolt Csíkszéken az államfőválasztás vasárnapi első fordulójában, Kelemen Hunor pedig 34 024 szavazatot kapott, ami az érvényes voksok 80,80 százalékát jelenti. A térség legaktívabb települése a magyar jelölt szülőfaluja, Csíkkarcfalva volt.

Iszlai Katalin 2019. november 11., hétfő

Csíki lány az X-Faktor élő műsorában

A Take 3 nevű frissen alakult lányegyüttes tagjaként bejutott a magyarországi X-Faktor zenei tehetségkutató műsor elő show-jába a csíkszeredai Marschal Edina. Noha a 16 éves lány egyéniben jelentkezett a megmérettetésre, a mentorok úgy gondolták, két másik lánnyal párban sokkal eredményesebbek lehetnek.

HIRDETÉS
Iszlai Katalin 2019. november 10., vasárnap

Székelyföldön egyelőre nem rónak ki a bukarestihez hasonló környezetvédelmi illetéket

Lavinát indíthat el a következő években a bukaresti önkormányzat minap hozott döntése, amelynek értelmében két hónap múlva környezetvédelmi illetéket rónak ki a járművekre környezetvédelmi besorolásuk alapján, később pedig ki is tiltják ezeket a fővárosból. Székelyföldön azonban erre még várni kell.

Iszlai Katalin 2019. november 08., péntek

Lezsák Sándor Csíkszeredában: ma ahhoz kell bátorság, hogy kormánypártiak legyünk

Nem mindennapi történeteknek lehettek fültanúi, akik ellátogattak Lezsák Sándor péntek esti előadására Csíkszeredában. A Magyar Országgyűlés alelnöke többek több, meghatározó eseményt is felidézett a rendszerváltás idejéről.

Iszlai Katalin 2019. november 08., péntek

Előbb chips-, majd malátagyár létesül Csíkszentsimonban

Egy év múlva elkezdődhet a helyi pityókából és egyéb zöldségekből előállított nassolnivalók gyártása a csíkszentsimoni chipsgyárban. Emellett egy malátaüzem létrehozásán is dolgozik a Tiltott Csíki Sört gyártó Lixid Projekt Kft. A két gyár több mint száz embernek biztosítana munkahelyet.

HIRDETÉS
Iszlai Katalin 2019. november 06., szerda

Feltárást szorgalmaz az úzvölgyi katonatemető román parcelláján a magyar fél

A magyar és a román hadisírgondozásért felelős szervezetek első alkalommal tárgyaltak az úzvölgyi katonatemető ügyében szerdán a helyszínen. Az egyeztetésen Oroszország és Németország képviselői is ismertették álláspontjukat. A román parcella helyén feltárást szorgalmaz a magyar fél.

Iszlai Katalin 2019. november 04., hétfő

Bevált: elkerülik a medvék a villanypásztorral körbevett szemeteseket

Úgy tűnik, a villanypásztoroknak köszönhetően valóban medvebiztosakká váltak a szeméttárolók Tusnádfürdőn. Már több mint egy hónap telt el az újítás bevezetése óta, a nagyvadak továbbra is elkerülik az elektromos kerítéssel körülvett szemeteseket.

Iszlai Katalin 2019. november 04., hétfő

Venczel Józsefre emlékeztek a nevét viselő szakközépiskola diákjai

Venczel József születésének 106. évfordulója alkalmából november 4-én több helyszínen is megemlékeztek a társadalomkutatóról a nevét viselő csíkszeredai szakközépiskola diákjai.

Iszlai Katalin 2019. november 03., vasárnap

Mindenhol jó, de a legjobb otthon, a tévé előtt?

Negyedik alkalommal hozta nyilvánosságra a kulturális és szabadidős tevékenységeket vizsgáló éves jelentését az EU statisztikai hivatala, az Eurostat. Ebből többek között az is kiderül, hogy a tagállamok lakossága milyen mértékben szán időt és anyagiakat az említett tételekre, Románia pedig ismét sereghajtó.

HIRDETÉS
Iszlai Katalin 2019. október 31., csütörtök

Feloldották az ifjúsági szervezeten belüli konfliktusokat

Rendeződött a korábbi konfliktusos helyzet a Csík Terület Ifjúsági Tanácsánál, amelyet két különböző csapat is magáénak tekintett. A szervezet csütörtökön ismét küldöttgyűlést tartott, amelyen mindkét fél által elfogadott új elnökségnek szavaztak bizalmat.