HIRDETÉS
Iszlai Katalin 2018. július 16., hétfő

Hagyományőrzés vonzotta a látogatókat a Gasztro-kulturális Napokra

Hagyományos és különleges kürtőskalácsokat, illetve más ínycsiklandó székely falatokat kóstolhattak a hétvégén azok, akik ellátogattak a csíkdánfalvi Dugás-fürdőnél megszervezett Gasztro-kulturális Napokra.

Iszlai Katalin 2018. július 15., vasárnap

Büntetni fogják a zaklatások enyhébb formáit is

Kétszer is érdemes meggondolni, mielőtt valaki után fütyülünk az utcán, ez ugyanis a közeljövőben akár tízezer lejünkbe is kerülhet. Bár a szexuális és lelki zaklatás enyhébb formáit is kihágásnak minősítő előírás megelőzési céllal született, visszaélésekre is okot adhat.

HIRDETÉS
Iszlai Katalin 2018. július 12., csütörtök

Demográfiai katasztrófához vezethet a történelmi mélységekbe zuhant termékenységi arány

Óránként öt személlyel csökken Románia lakossága egy törvénymódosítás indoklásához mellékelt adatsor szerint. A rohamos népességcsökkenés fő oka a történelmi minimumra csökkent termékenységi ráta, a negatív természetes szaporulat, továbbá az elvándorlás.

Iszlai Katalin 2018. július 11., szerda

Torlódást okoz a körforgalom helyreállítása miatti forgalomelterelés

Ismét helyreállítják a sokadik alkalommal balesetveszélyessé vált, a Villanytelep utca és a Brassói út kereszteződésénél lévő körforgalmat. Bár az esős időjárás miatt a munkálatokhoz még hozzá sem tudtak látni, a már életbe lépett részleges úrlezárás miatt torlódások alakultak ki.

Iszlai Katalin 2018. július 10., kedd

Internetes adóbevallás lépésenként – mutatjuk

Április elsején lépett érvénybe az új, egységes adóbevallásra vonatkozó 18-as számú sürgősségi kormányrendelet, amely által a természetes személyeket (ún. magánszemélyeket) korábban érintő hét nyilatkozatot egyetlen formanyomtatványba vonták össze.

HIRDETÉS
Iszlai Katalin 2018. július 10., kedd

Ahol helységnévtáblákat és okmányokat kell majd cserélni egy betűváltozás miatt

Minden î betűt tartalmazó településnév módosulni fog egy nemrég elfogadott törvénytervezet szerint, a magánhangzó helyét az â betű veszi át. A módosítás által változnak a személyes okmányok is. 

Iszlai Katalin 2018. július 08., vasárnap

Vidéken kevésbé, városon azonban nagy az igény a bankkártyás fizetési lehetőség iránt

Csak az 50 ezer euró fölötti éves üzleti forgalmat lebonyolító vállalkozásoknak teszik kötelezővé, hogy lehetőséget biztosítsanak a bankkártyás fizetésre. A módosítással a vidéki kisüzleteknek szerettek volna kedvezni, bár a községekben nincs igény a modern fizetési eszközökre.

Iszlai Katalin 2018. július 05., csütörtök

Az Olt medrében találták meg az eltűnt balánbányai kisfiú holttestét

Holtan találták meg a hétfőn eltűnt balánbányai kisfiút csütörtökön Csíkszentdomokos határában. A felkutatására szervezett átfogó akcióba több mint száz szakember mellett számos önkéntes is bekapcsolódott. A keresés során keresőkutyákat is bevetettek.

HIRDETÉS
Iszlai Katalin 2018. július 04., szerda

Első székelyföldi látogatásán Csíkszentmihály díszpolgára lett Csíkszentmihályi Mihály

Egy székely mellény, egy faragott emléktábla és egy bicska kíséretében adta át Csíkszentmihály önkormányzata szerdán a díszpolgári címet Csíkszentmihályi Mihály Széchenyi-díjas pszichológusnak.

Iszlai Katalin 2018. július 03., kedd

Díszpolgári címet adományoz Csíkszentmihály önkormányzata a világhírű tudósnak

Díszpolgári címet adományoz Csíkszentmihály önkormányzata Csíkszentmihályi Mihály világhírű, Széchenyi-díjas pszichológusnak. A szentmihályi gyökerekkel rendelkező 83 éves professzortól származik a flow (áramlat) gondolata, amely a boldogság egy lehetséges útját kínálja fel.

Iszlai Katalin 2018. július 02., hétfő

Öt éven át havi ötszáz euróval támogatnák a foglalkoztatást

Hangsúlyosabban támogatná a foglalkoztatást a kormány, amely havi ötszáz eurós támogatást készül nyújtani a munkanélkülieket és a szociális segélyből élőket alkalmazó munkáltatóknak. Mint kiderült, Hargita megyében inkább a munkaerőhiány okoz problémákat.

HIRDETÉS
Iszlai Katalin 2018. július 01., vasárnap

Törvénymódosítás: elismerik a mezőgazdasági zsebszerződéseket

Elismerik a mezőgazdasági zsebszerződéseket, ezáltal pedig könnyebbé válik az így gazdát cserélt mezőgazdasági területek tulajdonjogának rendezése a kataszteri törvény nemrég elfogadott módosítása szerint.

Iszlai Katalin 2018. június 30., szombat

Kamatmentes hitellel támogatná a kormány a tanulást

Kamatmentes hitelhez juthatnak hozzá a kormány által frissen elfogadott Fektess magadba programnak köszönhetően azok, akik tanulnak vagy valamilyen szakmai képzésben részesülnek. A fiatalok legtöbb 60 ezer, az idősebbek 55 ezer lejes hitelt vehetnek fel kamatterhek nélkül.

Iszlai Katalin 2018. június 25., hétfő

Csíkszeredai férfi is átúszná a Balatont

Csíkszeredai férfi is rajthoz áll a hétvégén 36. alkalommal megszervezendő Balaton-átúszáson, ahol hivatásos és amatőr úszók a tó egy 5,2 kilométeres szakaszának átúszására vállalkoznak. Fábián Zoltán egy éve készül a megmérettetésre.

Iszlai Katalin, Pinti Attila 2018. június 23., szombat

A cégeket célzó roncsautóprogram költségvetésének még felét sem használták fel eddig

Noha a romániai gépkocsipark felújítását ösztönző roncsautóprogram természetes személyeknek szóló legutóbbi kiírása már kifutott, a cégeket célzó program költségvetésének eddig csak kevesebb mint felét használták fel.

HIRDETÉS
Iszlai Katalin 2018. június 23., szombat

Székelyföld menti meg a romániai könyvpiac becsületét?

A romániai könyvpiaci forgalom szinte háromszor alacsonyabb, mint a feleakkora népességgel rendelkező Magyarországé. A több kutatásban is szereplő kedvezőtlen adatok azonban Székelyföldre nem érvényesek.