Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
Iszlai Katalin 2019. július 22., hétfő

Egy tábor, kétszáz előadás, tizenkét nagykoncert – rajt előtt az eddigi legkörnyezettudatosabb Tusványos

Érdekes előadásokkal, neves fellépőkkel és számos újdonsággal várja a fesztiválozókat a kedd este rajtoló 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, ismertebb nevén Tusványos. A szervezők ezúttal a környezetvédelemre is nagy hangsúlyt fektettek. 

Iszlai Katalin 2019. július 22., hétfő

Eurostat: Románia lett a „halállista” dobogósa

Romániában jegyezték a második legmagasabb halálozási arányt az Európai Unió tagállamai közül, illetve az Unióban kizárólag nálunk hal meg több nő, mint férfi. A kedvezőtlen helyzetért főként az egyének felelősek, hiszen a romániai lakosság kevésbé egészségtudatos.

Iszlai Katalin 2019. július 20., szombat

Bevált az új speciális román tanterv, meglátszik a fejlődés a hatodik osztályt végzetteken

Nyitottabb, magabiztosabb, szívesebben tanulja a román nyelvet, és bátrabban is használja azt a 2013-ban első osztályt kezdett nemzedék, amely egy speciális tanterv szerint, nem anyanyelvi szinten tanulja a román nyelvet. A szakemberek egyetértenek abban, hogy a gyerekeknek előnyükre vált a módosítás.

Hallgassa online rádióinkat
Iszlai Katalin 2019. július 16., kedd

Az állami alkalmazottak szinte kétszer annyit keresnek, mint a magáncégek dolgozói

Az állami cégek alkalmazottainak havi átlagbére több mint 80 százalékkal magasabb Romániában, mint a magánvállalatok dolgozóinak – derül ki a Nemzetközi Valutaalap (IMF) friss felméréséből, amelyben a volt szocialista országokat vizsgálták. Ezzel a rendkívül magas értékkel Románia első a sorban.

Iszlai Katalin 2019. július 16., kedd

Három éjszaka, hat medvetámadás Csíkpálfalván

Már a harmadik egymást követő éjszakán végzett pusztítást egy medve Csíkpálfalván. Keddre virradóan két gazdánál is kárt okozott, egyik helyszínen egy nyúlketrec fedelét törte össze, és el is pusztított egy állatot, a másiknál pedig tizenegy méhkaptárt zúzott össze.

HIRDETÉS
Iszlai Katalin 2019. július 15., hétfő

Magával rántja az iskolát a sofőrvizsgát elbukó diák?

A vonatkozó előírások szerint a romániai sofőriskolák zömének fel kellene függeszteni a működését, hiszen a nemrég közzétett hivatalos adatok azt mutatják, hogy ezek legtöbbje nem teljesíti az elvárt legkevesebb 40 százalékos átmenési arányt. Hargita és Maros megyében is jelentős hiányosságokra derült fény.

Iszlai Katalin 2019. július 15., hétfő

Hulladékból hőenergia? Ha Csíkmadaras megkapja az ötmillió eurót, megcsinálják

Növényi hulladékot hasznosítanának hő- és villamosenergia-termeléshez Csíkmadarason. Ehhez nyújtottak be elbírálásra egy ötmillió euró értékű pályázatot, amely ha nyer, és megépítik a biomassza-erőművet, nemcsak olcsóbban fűtenek, hanem pénzt is kereshetnek elektromos áram értékesítésével.

Iszlai Katalin 2019. július 15., hétfő

Újabb szárnyasokat pusztított el a csíkpálfalvi portára visszatérő medve

Ismét betört ugyanarra a csíkpálfalvi portára a környéken ólálkodó medve hétfőre virradóan, amelynél a korábbi éjszaka tíz libát pusztított el. Ezúttal négy tyúkot ölt meg, egyet pedig megsebesített. A gazda nem is az állatok miatt bánkódik, sokkal inkább négy gyermeke biztonságát félti.

HIRDETÉS
Iszlai Katalin 2019. július 12., péntek

Újabb módosítások a kataszteri és a földtörvény kapcsán

Néhány visszalépés mellett előnyös változásokat is eredményeztek a kataszteri és a földtörvény újabb módosításai. Hiába azonban a rengeteg könnyítés, ha a törvények biztosította jogokkal nem élnek az önkormányzatok, erre pedig bőven akad példa Székelyföldön.

Iszlai Katalin 2019. július 10., szerda

A lakosság segítségére van szükség a kijelzőrongáló azonosításához

Megrongáltak egy elektronikus kijelzőt az egyik Kossuth Lajos utcai buszmegállóban Csíkszeredában. A menetrendet feltüntető kijelzőt várhatóan a jövő héten állítják helyre. Azt egyelőre nem tudni, ki okozta a kárt, a Csíki Trans Kft. a lakosság segítségét kéri ennek kiderítéséhez.  

Iszlai Katalin 2019. július 10., szerda

Megvan a bizonyítvány, a magyarázat is, jöhet a válságstáb

Szülői és szakmai válságstábot állít fel a Magyar Szülők Szövetsége az elmúlt évek legrosszabb érettségi eredményei miatt. A cél gyors, azonnal használható megoldásokat találni a kialakult helyzetre.

HIRDETÉS
Iszlai Katalin 2019. július 08., hétfő

Úzvölgyi katonatemető: a csíkszentmártoniak nem távolíthatták el azt, ami ott sem volt

Félretájékoztatásnak tartja Liviu Pop volt oktatási miniszter és Titus Corlățean volt külügyminiszter arra vonatkozó kijelentéseit Tánczos Barna szenátor és Korodi Attila parlamenti képviselő, hogy 1990 után a csíkszentmártoni önkormányzat román jelképekkel ellátott kereszteket távolított el az úzvölgyi katonatemetőből.

Iszlai Katalin 2019. július 08., hétfő

A politikai pártok magyarellenes megnyilvánulásai miatt nincs, akivel együttműködhetne az RMDSZ

Egyik párttal sem köt hosszútávú együttműködési megállapodást az RMDSZ a következő másfél évben, hiszen a PSD–ALDE kormánykoalíció és az ellenzéki pártok is többszörösen bizonyították az elmúlt időszakban, hogy nem állnak ki a magyarság védelme érdekében.

Iszlai Katalin 2019. július 08., hétfő

Összesen tizennyolc szakon fedezhető fel „a tudomány íze”

Négy tudományterületen tizenhárom alapképzéses és öt mesteri szakra várja a jelentkezőket a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara a 2019–2020-as tanévben. A 318 tandíjmentes és 265 tandíjas helyre július 15–24. között iratkozhatnak be az érdeklődők.

Iszlai Katalin 2019. július 06., szombat

Ezer Székely Leány Napja: azt üzeni, hogy Székelyföld volt, van és lesz

Székely ruhás leányok és legények népesítették be a csíksomlyói nyerget szombaton, ahol az Ezer Székely Leány Napja alkalmából közel háromezer népviseletben érkezőt regisztráltak. A jövő évi rendezvény tiszteletbeli házigazdája Csíkdelne lesz.

HIRDETÉS
Iszlai Katalin 2019. július 06., szombat

Százak ropták székely népviseletben a táncot Csíkszereda főterén

Több száz székely ruhás gyerek, fiatal és felnőtt gyülekezett szombat reggel a csíkszeredai Szabadság téren. A népviseletbe öltözöttek Székelyföld több pontjáról érkeztek szervezetten, hogy részesei lehessenek az újrakezdés utáni 30. Ezer Székely Leány Napjának.