Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
Iszlai Katalin 2020. április 03., péntek

Több millió védőfelszerelésre lenne szükségük a kórházaknak

Hatalmas hiány alakult ki védőfelszerelésekből az ország kórházaiban. Egy nemrég nyilvánosságra került, az egészségügyi minisztériumhoz beérkező kéréseket összegző táblázat szerint több millió védőruhára, maszkra és kesztyűre lenne szükség. 

Iszlai Katalin 2020. április 03., péntek

Nincs újabb igazolt fertőzés Hargita megyében

Tovább emelkedett a karanténba helyezett személyek száma Hargita megyében, a lakhelyi elkülönítésben lévőké azonban ismét csökkent. Újabb fertőzést nem azonosítottak, így továbbra is egyetlen igazolt eset van a megyében.

Iszlai Katalin 2020. április 02., csütörtök

Csíkszereda összes lépcsőházát fertőtlenítik, kézfertőtlenítő-adagolókat helyeznek ki

Elkezdték a tömbházak fertőtlenítését és a kézfertőtlenítő-adagolók kihelyezését Csíkszeredában. A tervek szerint a város 572 lépcsőházát hetente kétszer fogják fertőtleníteni, és a készletek feltöltése után valamennyi épületbe adagolókat helyeznek ki.

Iszlai Katalin 2020. április 02., csütörtök

Gyógyítás helyett adminisztratív munkákkal kötnék le a háziorvosokat

Felháborítónak és megalázónak tartja Szabó-Sóos Klára, a Hargita megyei háziorvosok szövetségének elnöke, hogy a Hargita Megyei Személynyilvántartó Igazgatóság alkalmazottainak védelme érdekében bizonyos adminisztratív munkákat a háziorvosokra ruháznának át.

Iszlai Katalin 2020. április 02., csütörtök

Ablakokba helyezett kék rajzok az autizmus világnapján

A különböző rendellenességekkel küzdők mindennapjait fokozottan megnehezíti a bezártság. Az autizmus csütörtöki világnapja alkalmából ablakokba kihelyezett, kék színű rajzokkal bárki kifejezheti együttérzését és támogatását az autizmussal élők irányába.

HIRDETÉS
Iszlai Katalin 2020. április 01., szerda

Csend honol a csíki falvakban

A vidéki lakosság túlnyomó többsége megértette az otthonmaradás fontosságát és tiszteletben is tartja a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében hozott intézkedéseket, kivételek azonban több településen is vannak. A községek csendessé váltak, pánikhangulat azonban sehol sem érzékelhető.

Iszlai Katalin 2020. április 01., szerda

Egyre kevesebben vannak lakhelyi elkülönítésben Hargita megyében

Továbbra is 142 személy tartózkodik karanténban Hargita megyében, a lakhelyi elkülönítésben lévők száma azonban a keddi 1957-ről 1875-re csökkent, illetve pénzbírságból is kevesebbet róttak ki a kijárási tilalom megszegése miatt. 

Iszlai Katalin 2020. március 31., kedd

Átalakult a háziorvosok tevékenysége a szükségállapot hatására

Jelentősen megemelkedett a telefonos és internetes megkeresések száma, a személyes látogatásoké pedig látványosan csökkent a háziorvosi rendelőkben. A szakemberek tapasztalatai szerint a lakosság tiszteletben tartja a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében hozott előírásokat, és csak halaszthatatlan esetekben keresik fel a rendelőket.

Iszlai Katalin 2020. március 28., szombat

Tisztázódni látszik az úzvölgyi temető kapcsán kialakult ellentmondás

Mégis tett feljelentést a csíkszentmártoni önkormányzat rongálás miatt az úzvölgyi katonatemetőben tavaly júniusban történt incidens kapcsán, csak nem a moinești-i ügyészségnél, hanem a Hargita megyei rendőrségnél.

Iszlai Katalin 2020. március 21., szombat

Elhárultak az akadályok az új csíkszeredai bölcsőde-napközi építése elől

Elhárultak az akadályok a dendrológiai parkként ismert területre tervezett bölcsőde-napközi építése elől, miután hosszas huzavona után megegyezésre jutott a csíkszeredai önkormányzat és a Szent Kereszt Főplébánia. Kiadták az építkezési engedélyt, elkezdődhetnek a munkálatok.

Iszlai Katalin 2020. március 17., kedd

Tízezer lejes bírságra számíthat, aki külföldről hazatérve elmegy szerette temetésére

Videóüzenetben ismertette Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a magyarországi határátlépéssel kapcsolatos fontos tudnivalókat, Konrád Judit kórházmenedzser pedig a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház intézkedéseiről számolt be.

HIRDETÉS
Iszlai Katalin 2020. március 16., hétfő

Hargita megyében húsz személy van intézményes karanténban

Húszra emelkedett a Hargita megyében karanténba helyezettek száma hétfőre, és noha mindannyiuktól mintát vettek az esetleges koronavírus-fertőzés kimutatására, egyelőre egyetlen esetben sem érkezett eredmény Kolozsvárról.

Iszlai Katalin 2020. március 16., hétfő

Szükségállapot harminc napig – az államfő ismertette a részleteket

Azonnali hatállyal szükségállapotot rendelt el Romániában Klaus Johannis államfő hétfőn a koronavírus-járvány visszaszorítása érdekében. A harminc napig tartó rendkívüli állapot idejére felfüggesztették az oktatást, illetve egy sor egyéb intézkedést is foganatosítottak.

Iszlai Katalin 2020. március 15., vasárnap

Hargita megyében sem ismerte be mindenki, hogy veszélyeztetett területről tért haza

Vasárnap reggelre már nyolc személyt helyeztek karanténba Hargita megyében. Közülük hárman kíséret nélkül érkeztek, és ők maguk tárcsázták a 112-es egységes segélyhívószámot, utólag ismerve be, hogy veszélyeztetett területekről tértek haza.

Kovács Eszter, Hajnal Csilla, Iszlai Katalin, Gergely Imre 2020. március 14., szombat

Kényszerhelyzetben találékonyak a székelyföldi szülők

Nem kis terhet ró a szülőkre az oktatás felfüggesztése: a járványügyi intézkedést ugyan helyeslik, viszont sokaknál fejtörést okoz, hogy mit kezdjenek a gyermekek hirtelen kapott nagy szabadságával. Arról érdeklődtünk Székelyföld-szerte, hogy a dolgozó szülők miként oldják meg a gyerekfelügyeletet az elkövetkező hetekben.

HIRDETÉS
Iszlai Katalin 2020. március 14., szombat

Kolozsvárra küldték a Csíkszéken karanténba helyezettek mintáit

Három személyt helyeztek karanténba Csíkszéken, a tőlük vett mintákat pedig már el is küldték Kolozsvárra, az eredményekre viszont legkevesebb egy napot várni kell. Az illetékesek leszögezték: a karantén nem feltétlenül jelenti azt, hogy ezek a személyek fertőzöttek, és mindenkit arra intenek, hogy őrizzék meg nyugalmukat.