HIRDETÉS
Iszlai Katalin 2018. szeptember 22., szombat

És amikor már azt hittük, hogy ingyenes a roaming, ezt csinálták a szolgáltatóink

Megtalálták a módját a romániai mobiltelefon-szolgáltatók, hogyan tehetik újra fizetőssé a roamingot. A szolgáltatók roaminghozzáférés nélküli csomagokat hoztak létre, így ahhoz, hogy valaki használni tudja a telefonját külföldön is, a szolgáltatás eléréséért felárat kell fizetnie.

Iszlai Katalin 2018. szeptember 22., szombat

Ha mindez megvalósul, igazán modern közlekedési törvénykönyve lesz Romániának

Kikristályosodni látszik a KRESZ átfogó módosítására vonatkozó javaslat, amely a sofőrvizsgák és a jogosítványok felfüggesztésének menetét is módosítaná. A változtatásokkal a parlamenti szakbizottságok azt szeretnék elérni, hogy modern közlekedési törvénye legyen Romániának.

HIRDETÉS
Iszlai Katalin 2018. szeptember 20., csütörtök

Hargita megyében is elkezdődik az életmentő riasztórendszer tesztje

Hargita megyében is tesztelik a lakosságot vészhelyzet esetén értesítő RO-ALERT mobiltelefonos rendszert. Ezáltal mindenki szöveges és hangüzeneteket kap a telefonjára. A helyes beállítások érdekében érdemes meglátogatni a rendszer frissen beüzemelt weboldalát.

Iszlai Katalin 2018. szeptember 18., kedd

Vízkeménységet is tudnak mérni ebben a csíki iskolában

Új laboratóriumi eszközökkel bővült a csíkszeredai Kós Károly Szakközépiskola környezetvédelmi szakterme: a diákok vízelemzéshez szükséges gyorstesztes ládát, illetve a műszeres analitika tantárgyhoz kromatográfiás eszközcsomagot használhatnak az idei tanévtől.

Iszlai Katalin 2018. szeptember 17., hétfő

Ünnepélyes eskütétellel nyitották meg a 18. tanévet a Sapientián

A tizennyolcadik tanévnyitó ünnepséget tartották hétfőn a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karán.

HIRDETÉS
Iszlai Katalin 2018. szeptember 15., szombat

Könnyen megtörténhet, hogy a mostani munkáját robotok végzik majd egy-két évtized múlva

Sofőrök, telemarketingesek, játékvezetők, könyvtárosok, bankpénztárosok, könyvelők – néhány szakma azok közül, amelyek mai formája eltűnhet 2030-ra a munkaerőpiac alakulásával kapcsolatos kutatások szerint. A munkát robotok végzik majd emberek helyett.

Iszlai Katalin 2018. szeptember 15., szombat

Egy EU-s statisztika, amiben toronymagasan az élen állunk: a drágulás

A 21. században Romániában emelkedtek legnagyobb mértékben az árak az Európai Unióban: míg az ezredfordulótól tavalyig az EU-ban átlagosan 36,5 százalékos áremelkedést regisztráltak, Romániában 257 százalékos volt a növekedés.

Iszlai Katalin 2018. szeptember 15., szombat

Ezek a legmagasabb árbevételű, és a legtöbb alkalmazottat foglalkoztató székelyföldi cégek

Székelyföld legnagyobb árbevételű vállalkozásainak zömét továbbra is a marosszéki cégek teszik ki. Az 50 legmagasabb árbevételű, illetve legtöbb alkalmazottat foglalkoztató céget tartalmazó listára idén legkevesebb 84 millió lejes üzleti forgalommal lehetett felkerülni.

HIRDETÉS
Iszlai Katalin 2018. szeptember 13., csütörtök

Vastapsot kaptak a tűzoltóság napján a Hargita megyei tűzszerészek

Katonai bemutatóval, díjazással, díszfelvonulással és gyerekbarát programokkal ünnepelte a romániai tűzoltók napját a Hargita megyei tűzoltóság csütörtökön a csíkszeredai Szabadság téren.

Iszlai Katalin 2018. szeptember 13., csütörtök

Új igazgató a csíkszeredai kórházban

Bemutatkozott csütörtökön a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház új gazdasági igazgatója, László Botond. A korábban a pénzügyi szektorban tevékenykedő szakember megbízatása – az előírásoknak megfelelően – hat hónapra szól.

Iszlai Katalin 2018. szeptember 13., csütörtök

Megszilárdultak az iskolaigazgatói és aligazgatói tisztségek

Stabilizálódott az iskolaigazgatók és aligazgatók, valamint a napközik vezetői és helyetteseik korábbi kaotikus helyzete az idei tanévre. A 2016-2017-es versenyvizsgák okozta számos váltás után ezúttal nagyon kevés Hargita és Maros megyei tanintézmény élére került új vezető.

HIRDETÉS
Iszlai Katalin 2018. szeptember 11., kedd

Földrengés okozta vészhelyzet után „mentettek” Csíkszeredában

A legmagasabb riasztási fokozattal járó katasztrófahelyzeti gyakorlatot tartott partnerintézményeivel hétfő este a Hargita megyei tűzoltóság. A forgatókönyv szerint tizenkét sérültet mentettek ki és láttak el egy földrengés és egy tűzeset után a csíkszeredai Erős Zsolt Arénánál.

Iszlai Katalin 2018. szeptember 10., hétfő

Esélyegyenlőség: vidéki iskolákat érintő fejlesztési terveket ismertetett a tanügyminiszter Domokoson

Miközben számos magyar oktatási intézmény japánsztrájkkal fejezte ki tiltakozását a tanévnyitón a román nyelv magyar elemi osztályokban történő oktatására vonatkozó kormányrendelet ellen, a tanügyminiszter két Hargita megyei iskolában köszöntötte a tanévet.

Iszlai Katalin 2018. szeptember 09., vasárnap

Két óra eltérés is lehet Magyarország és Románia között, ha eltörlik az óraátállítást

Számos egészségügyi előnye lenne az óraátállítás eltörlésének a szakemberek szerint, azt azonban egyelőre nem tudni, életbe lép-e október végéig a módosítás, vagy idén még visszatekerjük az órákat. Az európaiak 84 százaléka törölné el az óraátállítás.

Iszlai Katalin 2018. szeptember 08., szombat

A politikai bizonytalanság miatt döntenek úgy egyre többen, hogy külföldön vállalnak munkát

Több mint 120 ezer fővel csökkent tavaly Románia népessége, ez pedig a negatív természetes szaporulat mellett az elvándorlással magyarázható – derült ki az Országos Statisztikai Hivatal (INSSE) minap közzétett jelentéséből.

HIRDETÉS
Iszlai Katalin 2018. szeptember 05., szerda

Titkosított dokumentum miatt halasztottak Rádulyék perében

Ismét halasztottak a Ráduly Róbert Kálmán és Szőke Domokos, Csíkszereda polgármestere, illetve alpolgármestere ellen folyamatban lévő büntetőeljárás szerdai marosvásárhelyi tárgyalásán. Októberben folytatják.