Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
Iszlai Katalin 2020. január 22., szerda

Vége a találgatásoknak: Korodi is indul a csíkszeredai előválasztáson

Korodi Attila is indul az RMDSZ által szervezett előválasztáson Csíkszereda polgármesteri tisztségéért. A képviselő szerdai sajtótájékoztatóján jelentette be szándékát, illetve arról is beszélt, hogy megoldásokat szeretne találni a város problémáira, a döntéshozatalba pedig a lakosságot is bevonná.

Iszlai Katalin 2020. január 20., hétfő

Bölcsődeépítés: továbbra sem ért egyet a Szent Kereszt-plébánia és a csíkszeredai városháza

Ellentét alakult ki a csíkszeredai önkormányzat és a Szent Kereszt-plébánia között a dendrológiai parkként ismert területre tervezett bölcsőde-napközi miatt. A városháza a sátortetős műjégpálya helyére képzeli el az épületet, a plébánia viszont a jégpálya szomszédságába építkezne.

Iszlai Katalin 2020. január 19., vasárnap

Vállalkozást indítani, kölcsönhöz jutni könnyű, villamos hálózatra csatlakozni már sokkal kevésbé

Az elektromos áram bevezetése átlagosan 174, egy építkezési engedély megszerzése pedig 260 napba telik Romániában – derül ki a Világbank elemzéséből, amelyben 190 ország vállalkozói környezetét vették górcső alá. A hosszas ügyintézés ráadásul tetemes összegek befizetésével társul.

Iszlai Katalin 2020. január 18., szombat

Nincs megállás, továbbra is növekedik a romániai gépjárműpark

Tovább folytatódott tavaly a 2018-as tendencia a járműbejegyzések terén: a használt autók száma csökkent, az újaké viszont jelentősen megnövekedett. A romániai járműpark dinamikus növekedése továbbra is megfigyelhető: 2019-ben összesen 606 163 személygépjárművet írattak forgalomba az országban.

Iszlai Katalin 2020. január 16., csütörtök

Évről évre fokozódik a munkaerőhiány Hargita megyében

Egyre nehezebb szakképzett alkalmazottakat találni Hargita megyében. A munkaerő-elhelyező ügynökség friss adatai szerint a munkanélküliek száma folyamatosan csökken, 2019 végén 5146 személyt tartottak nyilván. A problémát az jelenti, hogy közel felük csak az elemi osztályokat végezte el, vagy semmilyen végzettsége nincs.

Iszlai Katalin 2020. január 11., szombat

Megnyugodni a fogászaton – ma már lehetséges

Fájdalommentes, precíz, esztétikus és funkcionális kezelések biztosítása – ezt a célt tűzte ki András Edina csíkszeredai fogorvos, aki a Start-Up Nation program által szerelte fel rendelőjét.

Iszlai Katalin 2020. január 08., szerda

Hargita megyének is kedvez a 2020-as állami költségvetés

Kedvező és kevésbé előnyös változásokat is tartalmaz a 2020-as állami költségvetés. Az önkormányzatok büdzséjének kiegészítéséhez alkalmazandó új képlettel például elégedetlen az RMDSZ, számos rendelkezést viszont jelentős előrelépésnek tartanak.

Iszlai Katalin 2020. január 07., kedd

A tragédia mellett a megmaradást is jelképezi a madéfalvi veszedelem

„A megpróbáltatásokra nekünk, magyaroknak már régóta megvan a válaszunk, ez pedig a mindennek ellenére való megmaradás” – fogalmazott Pánczél Károly magyar országgyűlési képviselő a madéfalvi veszedelem 256. évfordulója alkalmából tartott keddi megemlékezésen Madéfalván.

Iszlai Katalin 2020. január 06., hétfő

Romlott a versenyképesség az állami szférában alkalmazott béremelés miatt

Közzétette új növekedési stratégiáját az Európai Bizottság. A dokumentumban négy fő szempontot – környezeti fenntarthatóság, termelékenységnövekedés, méltányosság és makrogazdasági stabilitás – vettek figyelembe a hosszú távú kihívások kezeléséhez.

Antal Erika, Iszlai Katalin 2020. január 01., szerda

Kislányok az újév első szülöttjei Csíkszeredában és Marosvásárhelyen

Két kislány jött világra a január elsejére virradó éjszaka Csíkszeredában. Eszter és Léda, a 2020-as év első szülöttjei egészséges kisbabák, egyikük a család elsőszülöttje, míg másikukat fiútestvére várja otthon. Marosvásárhelyen Ema és Maria-Sofia az év első újszülöttjei.

Iszlai Katalin 2019. december 30., hétfő

Ütésből gyilkosság Csíkszereda központjában

Halált okozó ütlegelés miatt nyomoznak egy csíkszentgyörgyi férfi ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy december 14-én leütött egy férfit Csíkszereda központjában. A súlyos fejsérülést szenvedő áldozat egy héttel később meghalt.

HIRDETÉS
Iszlai Katalin 2019. december 28., szombat

Íme, Székelyföld legnagyobb munkáltatói

Míg Csíkszéken a dohány-, Udvarhelyen pedig az italkereskedésben érdekelt a térség legnagyobb árbevétellel rendelkező cége, Marosszéken az energia- és a gyógyszeripar áll az élen – derül ki az Omnibus.ro összesítéséből.

Iszlai Katalin 2019. december 25., szerda

Költségvetés-kiigazítás: ezúttal Székelyföldnek kedveztek Bukarestből

Csíkszereda és Sepsiszentgyörgy részesült a legmagasabb juttatásban az országban a kormány által megszavazott költségvetés-kiigazítás által. A napokban nyilvánosságra hozott, településekre leosztott összegek szerint a két székely megyeszékhelynek 20-20 millió lejt ítéltek oda.

Iszlai Katalin 2019. december 24., kedd

Egyre nagyobb összeget fordít karácsonyi ajándékokra a lakosság

Egyre több személynek egyre nagyobb értékben vásárolunk karácsonyi ajándékokat: egy friss felmérés szerint ebben az évben már több mint 1000 lejt fordítunk erre a célra, miközben tavaly még 730 lej, 2017-ben pedig 660 lej volt ez az összeg. A legnépszerűbb ajándékok továbbra is a ruházati cikkek.

Iszlai Katalin 2019. december 22., vasárnap

Tömegeket érintő ételintolerancia

Noha sokan még ma is korunk divatbetegségeinek tartják a glutén- és laktózérzékenységet, valójában rengetegen szenvednek valamelyik ételintoleranciában, az érintettek száma pedig egyre csak nő. A betegségek felismerése az általánosnak tekinthető tünetek miatt gyakran csak jóval a panaszok jelentkezése után történik meg.

HIRDETÉS
Iszlai Katalin 2019. december 19., csütörtök

Példa arra, hogy itthon is lehet érvényesülni: startup-pályázatból nyílt fogorvosi rendelő Tusnádfürdőn

Egészségügyi startup vállalkozás nyílt a hónap elején Tudnádfürdőn: a nemrég hazaköltözött Ravasz Barbara Krisztina egy fogászati rendelővel gazdagította a térséget. A fiatal szakember úgy látja, mindössze egy jó ötlet és bátorság kell ahhoz, hogy itthon is boldoguljon az ember.