Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
Iszlai Katalin 2019. október 13., vasárnap

Annak ellenére is támogatják, hogy jelentős veszteséget termel a Román Vasúttársaság

Az erősen eladósodott és folyamatosan veszteséget termelő Román Vasúttársaság (CFR) az évi több mint száz millió eurós állami támogatás nélkül már rég csődbe ment volna. Erre Iancu Guda gazdasági elemző nemrégiben közzétett összeállítása világított rá.

Iszlai Katalin 2019. október 12., szombat

A számos kampány és szigorítás ellenére sem csökkent a dohányzók száma Romániában

Mintegy 5,6 millióan gyújtanak rá napi rendszerességgel Romániában. A kampányok és szigorítások ellenére sem csökken a dohányzók száma az országban az utóbbi években: míg 2011-ben a 15 évnél idősebb lakosság 26,8 százaléka dohányzott rendszeresen, ez az érték 2018-ban 30,7 százalékra emelkedett.

Iszlai Katalin 2019. október 05., szombat

A helyben megtermelt energia és a közbirtokosságok működése is terítékre került a Közgazdász Vándorgyűlésen

A megújuló energiaforrások és a közbirtokosságok kerültek a középpontba a Csíkszeredában tartott Közgazdász Vándorgyűlés második napján a Székelyföldi erőforrások nevű szekcióülésen. Szó esett többek között a csíkmadarasi vízerőmű múltjáról, jelenéről és jövőjéről.

Hallgassa online rádióinkat
Iszlai Katalin 2019. október 04., péntek

Október közepétől utalja a területalapú támogatás-előlegeket az APIA

Országos szinten közel 850 ezer, Hargita megyében 26 ezer gazda nyújtott be kérést területalapú támogatásra, az érintetteknek pedig már nem kell sokat várniuk a kifizetésre, hiszen október 16-án elkezdi az előlegek folyósítását a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA).

Iszlai Katalin 2019. október 03., csütörtök

Sorozatos csőrepedések miatt napokig vezetékes víz nélkül maradt Tusnádfürdő

Napokig nem folyt víz a csapokból Tusnádfürdőn, a leállást több, egymást követő csőrepedés okozta. A vízszolgáltatás hiánya a helyieket és a turistákat is rendkívül kellemetlenül érintette. A problémára közben találtak megoldást.

HIRDETÉS
Iszlai Katalin 2019. október 02., szerda

Elengedhetetlen a kárbejelentés: figyelemfelkeltő kampányt indítottak a medvehelyzet miatt

Noha a valóságban megtöbbszöröződött a medvék okozta vadkárok száma az elmúlt időszakban, a hivatalos bejelentések ezt nem tükrözik, hiszen a lakosság a számos csalódás után a legtöbb esetben nem jelenti a kárt. Ezen változtatna egy szerdán útjára indított kampánnyal Hargita Megye Tanácsa, amelyben azt hangsúlyozzák: m

Iszlai Katalin 2019. szeptember 29., vasárnap

Incidensek nélkül zajlott le a sörgyári rendezvény

A csíkszentsimoni sörgyárnál tartott szombati rendezvény incidens nélkül ért véget, és az egészségügyi ellátásra szorulók aránya sem volt magas a résztvevők számához képest.

Iszlai Katalin 2019. szeptember 28., szombat

Elérkezett valamennyi lakástulajdonosi társulás számára a kötelező házi rend kidolgozásának határideje

Tisztasági és együttélési szabályokat, állattartásra, cigarettázásra, szemétkezelésre vonatkozó előírásokat és számos egyéb elemet tartalmaznak a lakástulajdonosi társulások által kidolgozandó együttélési szabályzatok. Eddig nem mindenhol függesztették ki ezeket.

HIRDETÉS
Iszlai Katalin 2019. szeptember 28., szombat

Bedugult Csíkszék

Aki teheti, kerülje el a 13A jelzésű országutat a Lina-kanyar és Csíkszereda, illetve az E578-as utat a hargitai megyeszékhely és Csíkszentkirály között, hiszen a csíkszentsimoni sörgyár irányába haladó tömeg miatt hatalmas torlódások alakultak ki az említett útszakaszokon.

Iszlai Katalin 2019. szeptember 28., szombat

Most érdemes beszerezni a téli tüzelőt

A korábbi évek folyamatos drágulása után idén csökkent a tűzifa ára: a bükk esetében például a 2017-es és 2018-as méterenkénti akár 300 lejes ár helyett most „mindössze” 250 lejt kérnek. Az általunk megkérdezett szakemberek szerint azonban érdemes gyorsan kihasználni a pillanatnyi árcsökkenést.

Iszlai Katalin 2019. szeptember 27., péntek

Bárki megkóstolhatja a szentatya által Csíksomlyón elfogyasztott pápai menüt

A szentatya júniusban Csíksomlyón tett látogatásának összes mozzanatába betekintést nyújt egy frissen elindított turisztikai program. A Ferenc pápa nyomában elnevezésű tematikus körtúra alatt az érdeklődők a szentagya által elfogyasztott pápai menüt is megkóstolhatják.

HIRDETÉS
Iszlai Katalin 2019. szeptember 27., péntek

Rövid időn belül utalják a Szülőföldön magyarul program támogatásait

Egy-két hét múlva kezdheti el a Szülőföldön magyarul program által a nevelési, oktatási, valamint tankönyv- és taneszköz-támogatás, illetve hallgatói támogatás folyósítását a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ).

Iszlai Katalin 2019. szeptember 26., csütörtök

Három sérültje van a Dánfalva és Madaras között történt balesetnek

Három személy sérült meg az E578 jelzésű út Csíkdánfalva és Csíkmadaras közötti szakaszán csütörtök délután történt közúti balesetben. A szerencsétlenséget az útviszonyoknak nem megfelelő sebesség okozta.

Iszlai Katalin 2019. szeptember 26., csütörtök

Villanypásztor állja a kukázó medvék útját

Mivel önmagukban nem váltak be, tovább növelték a medvebiztos szeméttárolók hatékonyságát Tusnádfürdőn: villanypásztorral vették körbe ezeket két helyszínen is. A területileg illetékes vadásztársaságnak vannak fenntartásai, az önkormányzat azonban a lehetséges kockázatokra is gondolt.

Iszlai Katalin 2019. szeptember 23., hétfő

Felgyorsítanák a balesetekben megrongálódott szalagkorlátok, forgalmi táblák javítását

Gördülékenyebbé tennék az átereszek karbantartását, a megrongálódott forgalmi táblák és biztonsági elemek javítását, továbbá terelőutak építését is szorgalmaznák azokkal a módosító javaslatokkal.

HIRDETÉS
Iszlai Katalin 2019. szeptember 23., hétfő

A gyergyóiak is megcsodálhatják a nyereményautónkat

Gyergyószentmiklósra érkezett hétfőn a Székelyhon napilap Lapozni főnyeremény! elnevezésű nyereményjátékának fődíja, a 2019-es metálszürke Toyota Corolla. A nyereményre felkínált autót másfél héten keresztül három különböző helyszínen tekinthetik meg az érdeklődők.