HIRDETÉS

Lekvárok és szörpök a nagymama receptje alapján

Kovács Eszter 2012. szeptember 16., 19:00 utolsó módosítás: 2012. szeptember 16., 19:14

Az utolsó simításokat végzik a IV. Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivál részvevői, ugyanis pénteken reggel nyitja meg kapuit a már hagyományossá vált őszi gyümölcsünnep. Ezúttal a bögözi és ivói csapatokat faggattuk arról, milyen finomságok sorakoznak majd asztalaikon.

Fotó: ifj. Farkas Antal

Oláh Kincső és édesanyja, Erzsébet már az első gyümölcsfesztiválon is részt vett, az ivói hölgyek szerint a rendezvény azóta csak gyarapodott, mind a részvevők számát, mind a programok sokszínűségét tekintve. „A nagymamától örökölt receptek alapján készítjük a lekvárokat és szörpöket, főként vadgyümölcsökből” – árulta el Oláh Kincső. A begyűjtött csipkebogyóból, bodzából, málnából, áfonyából és szederből vegyes lekvárok is készülnek, az erdei gyümölcsök mellett az ivói hölgyek a gyógyhatásokkal bíró homoktövisből is készítenek szörpöt. „Fajtánként körülbelül 50–60 üveg lekvárt viszünk a fesztiválra, de sütünk majd sajtos és tepertős pogácsát is” – avattak be a tervekbe.

Bögözben háromfős csapat készül a gyümölcsfesztiválra: Katona Irén, Ilyés Borbála és Geréb Enikő szilvás-fahéjas lepénnyel fogadott, hisz a fesztiválra is ilyen süteményt visznek majd. „Már az első fesztiválon részt vettünk, igaz, nem mindig volt teljes a létszám, de a csapatot továbbra is próbáljuk bővíteni” – mesélték. A hölgyek ezúttal is sokféle lekvárt és szörpöt készítettek, a legnagyobb hangsúlyt mégis a bodzára fektették, hisz ez Bögöz jelképe. „Bögöz nagyon huzatos, így nálunk nem nagyon terem meg a szilva és az alma, a bodza viszont annál inkább. Ezért úgy döntöttünk, nem ékeskedünk más tollaival, és a tavalyi évhez hasonlóan idén is bodzalekvárral nevezünk be a főzőversenyre” – fogalmazott Katona Irén. Egyébként nem csak bodzából főz különleges lekvárt a csapat, hisz Ilyés Borbála vegyes rózsasziromlekvárral is készül a fesztiválra. „Édesanyám receptjében az ún. százszirmú rózsa szerepel alapanyagként, ezúttal azonban egy vegyes fajtát főztem” – árulta el.

Geréb Enikő a csapat legfiatalabb tagja, a kétgyerekes édesanya bevallása szerint a mindennapi gumicukor, rágógumi és kóla ellen vív harcot, ezért a házi lekvárok, sütemények és szörpök fogyasztására ösztönzi gyerekeit. „Mindannyiunkat az vezérel, hogy az édesanyánk által készített, finomabbnál finomabb ételek ízvilágát tudjuk újra éltre hívni. Ezért is tartjuk rendkívül jó dolognak a Civitas Alapítvány kezdeményezését” – jegyezte meg Ilyés Borbála. A hölgyek szerint a gyümölcsfesztivál tapasztalatcserére is jó alkalom, továbbá színvonalas kulturális rendezvény is egyben.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
2 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS