Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
Kovács Eszter 2020. július 02., csütörtök

Csereháti lakások: négy éve döntöttek az eladásról, de még ma sincs meg az áruk

Amúgy is lassan haladt, de a koronavírus-járvány következtében újból halasztódott Székelyudvarhelyen a csereháti ifjúsági lakások eladásának ügye: a polgármesteri hivatal 2016-ban kezdte el az eljárást, az értékbecslés azonban most zajlik, így a lakások pontos eladási árát még nem tudni.

Kovács Eszter 2020. július 02., csütörtök

Rotary Club: nehéz a jövőbeli tervekről beszélni úgy, hogy jelenleg minden bizonytalan

Egyéves mandátuma lejártával leköszönt a székelyudvarhelyi Rotary Club elnöki tisztségéből Váradi János, helyét július elsejétől Tókos József tölti be. A székelyudvarhelyi szervezet ez alkalomból éves beszámolót tartott.

Kovács Eszter 2020. július 01., szerda

Július közepétől folytatódhat az aláírásgyűjtés a nemzeti régiókért

Az Európai Parlament már engedélyezte, csak az Európai Bizottság jóváhagyására van szükség ahhoz, hogy a Székely Nemzeti Tanács folytathassa a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezéshez szükséges aláírások gyűjtését, tájékoztatott Biró Edith.

Kovács Eszter 2020. július 01., szerda

A néppártiak szerint sosincs késő összefogni Székelyudvarhely érdekében

Továbbra is az udvarhelyi minimum fontosságát hangsúlyozza az Néppárt és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács székelyudvarhelyi szervezete: közös célok, mindenki számára fontos fejlesztések meghatározását szorgalmazzák.

Kovács Eszter 2020. június 30., kedd

Csupasz termekkel nyitnak újra a napközik

Csak szerre, kéthetes turnusokban nyitnak jövő hétfőtől a székelyudvarhelyi napközik, a városi bölcsődében pedig két kis létszámú csoportba fogadják a tipegőket a nyár hátralevő részében. Szigorú járványvédelmi előírásoknak kell megfelelniük az intézményeknek és a gyerekeknek is.

Kovács Eszter 2020. június 26., péntek

Zajlik az egyetemi beiratkozás a SZÉK-nél

Három szakon kilencven ingyenes, összesen pedig 130 helyre várja a hallgatókat a Székelyudvarhelyi Egyetemi Központ. Az ernyőintézmény magyarországi egyetemek képzéseit teszi elérhetővé Székelyföldön, idei jelmondatuk: Maradj itthon, tanulj otthon!

Kovács Eszter 2020. június 25., csütörtök

Nincs veszve az Orbán Balázs iskola sporttermének ügye

Az előterjesztések zömét elfogadta Székelyudvarhely önkormányzati testülete a csütörtöki ülésen. Döntés született az Urbana Rt. alapító okiratáról, a közüzemek 2020-as költségvetéséről és a taxik fuvardíjának a megemeléséről is.

Kovács Eszter 2020. június 24., szerda

Közüzemi tartozások miatt felfüggesztették a melegvíz-szolgáltatást

Több havi közüzemi tartozást halmozott fel a székelyudvarhelyi, Kórház lakótelepi önkormányzati lakásokban élők egy része. A bérlőknek ugyan csupán töredéke tartozik, a retorzió mégis sokszor az egész tömbházat érinti. Nem egyszerű az elmaradás behajtása sem.

Kovács Eszter 2020. június 22., hétfő

Felkészületlenül érte az udvarhelyszéki vállalkozásokat a világjárvány

Majd minden székelyudvarhelyi vállalkozást negatívan érintett a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság, így időben jöttek a gazdaságot is felszabadító enyhítések, derült ki egy, a helyi polgármesteri hivatal által megrendelt kutatásból.

Kovács Eszter 2020. június 22., hétfő

Kötött menete van a beruházásoknak, ezért nem befolyásolta azokat a járványhelyzet

A koronavírus-járvány, illetve az elhalasztott helyhatósági választás sem befolyásolta Székelyudvarhely idei beruházásait, de a helyi politikum több ízben is szóvá tette: nem haladnak kellő ütemben a kivitelezések. A városvezetés terveit már eleve áthúzta az önkormányzati képviselő-testület.

Kovács Eszter 2020. június 18., csütörtök

A szülőknek most kell jelezniük, ha igényelnék a kicsik számára a nyári oktatást

Az oktatási, egészségügyi és munkaügyi minisztérium által meghatározott rendelkezések értelmében július 6-tól Székelyudvarhelyen is fogadják a gyermekeket kis létszámú, összevont csoportokban a napköziotthonok, illetve a bölcsőde.

Kovács Eszter 2020. június 18., csütörtök

A testvértelepülésektől kapott zászlók eltávolítását kéri Tanasă Székelyudvarhely polgármesterétől

Exkluzív főcímmel jelentette be saját blogján Dan Tanasă, hogy a bukaresti törvényszék helyt adott az általa vezetett Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) keresetének, és arra kötelezik Gálfi Árpádot, hogy a Városháza belső tereiből távolítsa el a magyar zászlókat.

Kovács Eszter 2020. június 17., szerda

Nem iható a csapvíz az esőzések miatt

A tartós esőzések miatt a Harvíz Rt. üzemeltette ivói vízkezelő állomás nem képes kellően tisztítani a nyersvizet, így a hálózaton lévő településeken napok óta fogyasztásra alkalmatlan a csapvíz. A probléma több mint egy tucat falut és több ezer háztartást érint, az esőzés pedig továbbra is folytatódik.

Kovács Eszter 2020. június 12., péntek

Egyelőre zárva marad a székelyudvarhelyi városi bölcsőde

Ősz előtt nem nyit a székelyudvarhelyi bölcsőde: az intézménynél szinte lehetetlen lenne betartani a járványvédelmi előírásokat, hiszen az esetleg újraindulásnál a gyerekek kevesebb mint felét fogadhatnák.

Kovács Eszter 2020. június 11., csütörtök

Székelytámadt-vár: idén csak a felújítás és restaurálás terve készül el

Elkezdődött a székelyudvarhelyi Székelytámadt-vár restaurálását és felújítását szolgáló beruházás, bár egyelőre a kevésbé látványos tervezési szakasszal indítottak. A műemlék teljes rendezésének tervét a Guttmann Szabolcs műemlékvédelmi szakember vezette cég készíti.

Kovács Eszter 2020. június 06., szombat

Parlagfűírtás: törvény is kötelezi a gyomnövény megsemmisítését

Tavaly lépett érvénybe a parlagfű irtására vonatkozó törvény alkalmazási módszertana Romániában: az erősen allergén gyomnövény elszaporodását csak többszöri kaszálással lehet megakadályozni. Térségünkben eddig ritkának számított a parlagfű, ám az egyre enyhülő telek segítik elszaporodását.

Hallgassa online rádióinkat