HIRDETÉS

Térfigyelő kamerákkal vennék elejét, hogy vécének és hulladéktárololónak használják a parkolót a Kénosi tetőn

Fülöp-Székely Botond 2018. augusztus 19., 10:22
HIRDETÉS

Videófelvevőket szerelt fel a Kénosi tetőn a felsőboldogfalvi önkormányzat, illetve az UTCA Egyesület, mivel a hivatal megelégelte, hogy a rendszeres takarítások ellenére folyamatosan újragyűlnek a szeméthalmok. Két hét alatt több ezer vécézőt és szemetelőt rögzítettek a készülékek.

Fotó: Barabás Ákos

Korábban elég volt, ha a homoródszentmártoni önkormányzattal közösen évente két alkalommal összegyűjtötték és elszállíttatták a Kénosi tetőre illegálisan kivitt szemetet, de az utóbbi években rosszabbodott a helyzet, folyamatosan takarítani kéne – fejtette ki lapunknak Sándor József, felsőboldogfalvi polgármester. Mint mondta, tavaly még egy konténert is elhelyeztek a helyszínen a probléma megoldásáért, de ezt sem használták az emberek.

Volt olyan, hogy több zsák hulladékot találtunk a tározó mellett, de a konténer teljesen üres volt

– fogalmazott. Legutóbb három nagy konténer, illetve egy utánfutónyi szemetet takarítottak össze a helyszínen: ebben voltak pillepalackok, építkezési törmelék, háztartási szemét, de még iratok is.

Feljelentik az elkövetőket

A szemétmennyiség folyamatos növekedését látva döntött úgy az önkormányzat, illetve az UTCA Egyesület, hogy

kamerákat helyeznek ki a helyszínen, az elkövetőket pedig a Hargita Megyei Környezetőrségen jelentik fel.

A térfigyelők ottlétére tábla is figyelmeztet a problémás parkolóban, amelyen fel van tüntetve, hogy 1000-2000 lej közötti büntetést kockáztatnak az elkövetők.

Már próbálták megrongálni a megelőzési céllal kihelyezett kamerákat, ám azok egymást is figyelik, így mindent rögzítettek Fotó: Barabás Ákos

Azt már most megállapíthatjuk, hogy a szemét a Boldogfalva és Brassó közötti útszakaszon közlekedő autósoktól származik, nem a helyiek viszik oda, maximum a környező települések lakói.

Persze ennek mégis mi vagyunk a szenvedő alanyai. Sokan zsákba teszik a hulladékot, majd egy pillanatra megállnak és kidobják a Kénosi tetőn. Muszáj megállítsuk a szemetelést, mert katasztrófa, ami itt van” – fogalmazott a polgármester, hozzátéve, ha szükségesnek látják, újabb kamerákat helyeznek el a helyszínen.

Sokan vécéznek a parkolóban

Magyari Lajos, az UTCA Egyesület elnöke lapunknak elmondta, a térfigyelők az ő tulajdonukban vannak és a boldogfalvi hivatal engedélyével helyezték ki, így ők is követhetik a felvételeket.

A nagyjából két hete kihelyezett kamerák már több ezer elkövetőt rögzítettek, akiknek többsége vécézni áll meg a helyszínen, de szemetelők is jócskán akadnak.

HIRDETÉS

A civil aktivista mindkettőt elfogadhatatlannak tartja, hiszen a környezetüket szennyezik a tettesek. „Sokan meg sem állnának a parkolóban, ha tudnák, hogy miken lépkednek.

Nem csak a környezetszennyezéssel van baj, hanem fennáll a veszélye annak is, hogy valaki egy fertőzést visz haza az otthonába.

Fotó: Barabás Ákos

Kár, hogy ilyen megoldáshoz kell folyamodjunk a probléma megoldásáért, de amíg nem változik az emberek mentalitása, addig a gondok sem szűnnek meg” – avatott be Magyari. Rámutatott, a közölhető felvételeket a Facebook-oldalukon osztják meg követőikkel, azt remélve, hogy ezzel elrettentik a tetteseket. Hangsúlyozta,

már több elkövetőt is sikerült beazonosítsanak a boldogfalvi hivatallal együttműködve.

Hozzátette, hasonló kamerákat szereltek fel Székelyudvarhelyen is ott, ahol nagyobb szemétgócok vannak.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS