Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
Fülöp-Székely Botond 2019. november 11., hétfő

Utcanévváltási javaslat okozott rendkívüli kommentháborút Szentegyházán

A tájidegennek gondolt utcaneveket változtatnák meg Szentegyházán egyes önkormányzati képviselők, akik a közösségi médiában osztották meg elképzeléseiket. Javaslatuk heves vitát szült, sokan személyes és céges irataik kicserélése miatt aggódnak.

Fülöp-Székely Botond 2019. november 11., hétfő

Hargita megye: a legtöbben Udvarhelyszéken szavaztak az RMDSZ jelöltjére

A szavazati joggal rendelkezők mintegy 42 százaléka járult az urnákhoz a vasárnapi államelnök-választás első fordulójában Udvarhelyszéken. Voltak olyan települések is, ahol 90 százalék felett támogatták az RMDSZ jelöltjét. A szervezet helyi elnöke szerint ugyanakkor nem reálisak a részvételi arányok.

Fülöp-Székely Botond 2019. november 07., csütörtök

Nem lőhetik ki a Homoródalmáson garázdálkodó medvét

Indoklás nélkül utasította el a környezetvédelmi minisztérium a Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász Egyesület kilövési kérelmét, amelyet a Homoródalmáson állatokat pusztító és gyümölcsfákban károkat okozó medve ártalmatlanítása érdekében küldtek el. Sem a vadászok, sem a polg

Fülöp-Székely Botond 2019. november 06., szerda

Tiszta munka a Madarasi Hargitán

Tizenöt év után újra legálisan termelik ki a fenyőerdőt a Madarasi Hargita Szentegyházához tartozó részén. A széldöntéses terület kitakarítása erdészeti szempontból is fontos, ugyanakkor a Szentegyházi Közbirtokossági Egyesülethez tartozó gazdák is örülnek, hogy tűzifához, illetve műfához juthatnak.

Fülöp-Székely Botond 2019. november 06., szerda

Pácolás és fűszerezés az omlósabb húsokért

Ízesíteni és tartósítani is lehet a húsokat a különböző pácokkal, ráadásul omlósabb, könnyebben fogyasztható lesz az ételünk, ha ehhez megfelelő fűszereket, olajokat és bort használunk – vallja Karácsony József, a Főnix Konyha séfje. Ezúttal a különböző pácokat és azok alkalmazását mutatja be.

HIRDETÉS
Fülöp-Székely Botond 2019. november 05., kedd

Életveszélyes felelőtlenség a medvecsapda látogatása

Ismét betört egy székelyudvarhelyi portára a medve, ahol tyúkokat ölt meg. Mindezek mellett a város öt különböző pontján látták a nagyvadakat az utóbbi napokban. A Rét utcában garázdálkodó medvét csapdával igyekeznek befogni a szakemberek, de munkájukat hátráltatják a kíváncsiskodók.

Fülöp-Székely Botond 2019. november 04., hétfő

Udvarhelyszéki népdalokkal készül az élő műsorra a Nyitnikék

Komoly felkészülést igényelt, hogy a székelyudvarhelyi Nyitnikék énekegyüttes bejuthasson a Duna Televízióban vetített Fölszállott a páva gyerekévadának élő adásába. Udvarhelyszéki népdalokkal készülnek a megmérettetésre.

Fülöp-Székely Botond 2019. november 02., szombat

Robogóra ülhetett a mozgáskorlátozott fiatal

Jelentős változás történt az elmúlt két hétben a munkabalesetben lebénult, huszonöt éves Egyed Róbert életében, hiszen nem csak anyagi segítséget, de egy mozgáskorlátozottak számára tervezett elektromos robogót, egy elektromos kerekesszéket, valamint egy új rehabilitációs lehetőséget is felajánlottak neki.

HIRDETÉS
Fülöp-Székely Botond 2019. október 31., csütörtök

Több vita, mint megoldás: tanácsülést tartottak Székelyudvarhelyen

Átadhatók a Cserehát negyedi szociális lakások, és sikerült némi pénzt elkülöníteni a csődközeli állapotban lévő Urbana Rt. megsegítésére is – derült ki a csütörtöki, személyeskedésekkel és vitákkal tűzdelt önkormányzati ülésen Székelyudvarhelyen.

Fülöp-Székely Botond 2019. október 30., szerda

Sörösládák estek az útra a Cekend-tetőn

Egy sörösládákat szállító nyergesvontatóból borult az áru a 13A jelzésű országútra a Cekend-tetőn, jelenleg egy sávon közlekedhetnek az autók.

Fülöp-Székely Botond 2019. október 30., szerda

Juhokat ölt a medve Székelyudvarhelyen

Egy juhot megölt, a másikat pedig halálosan megsebesítette a medve, amely szerdán hajnalban garázdálkodott a székelyudvarhelyi Rét utcai portán. A gazda a nagyvad visszatérésétől tart, a többi jószágát féltve. A vadászok csapdával igyekeznek befogni a kártékony medvét.

HIRDETÉS
Fülöp-Székely Botond 2019. október 29., kedd

Sebzett medvét üldöznek a vadászok Székelyudvarhely határában

Kétbocsos anyamedvét ütöttek el hétfőn este Székelyudvarhely és Felsőboldogfalva között. A nagyvad nem vesztette életét, hanem a Nagy-oldalban lévő terepmotor-pályához közeli erdőbe menekült. A vadásztársulat jelenlegi is keresi a veszélyesnek minősülő sebzett medvét, így arra kérik a lakókat, hogy kerüljék a környéket.

Fülöp-Székely Botond 2019. október 28., hétfő

Még idén leaszfaltoznák a Bogárfalva felé vezető útszakaszt

Kedvezett az időjárás a 134C jelzésű, Bogárfalva fele vezető megyei út újjáépítésével dolgozó vállalatnak, így a munka is jól haladt. Kis szerencsével még idén aszfalt kerülhet az említett szakaszra. A beruházás finanszírozója a farkaslaki önkormányzat és Hargita Megye Tanácsa.

Fülöp-Székely Botond 2019. október 25., péntek

Nem sokat ér a medvebiztos kuka, ha mellé teszik a szemetet

Még nem tudni, hogy bevált-e a nyáron Sikaszóban felszerelt medvebiztos kuka, hiszen azóta más községbeli településekről sem érkeztek panaszok a nagyvadakra. Ami viszont rossz, hogy egyesek továbbra is a tárolók mellé teszik a szemetüket ahelyett, hogy beledobnák.

Fülöp-Székely Botond 2019. október 23., szerda

Milyen fűszerekkel ízesít a székely?

A lestyán, a csombor, a kapor, a petrezselyem és a tárkony: tipikusan azok a hagyományos zöldfűszerek, amelyek meghatározzák a székely konyha ízeit. Ezek kertben és tömbházban való termesztéséről, használatáról, valamint télire való eltevésükről is beszélt portálunknak Karácsony József, a Főnix Konyha munkatársa.

HIRDETÉS
Fülöp-Székely Botond 2019. október 22., kedd

Ezer fát terveznek elültetni Székelyudvarhelyen

Folytatódik a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal 1000 fa egy zöldebb városért! elnevezésű programja, ennek őszi kiadásába kapcsolódott be kedden Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere. A cél a veszélyessé vált fák lecserélése. A programhoz a lakosok is csatlakozhatnak.