HIRDETÉS
Fülöp-Székely Botond 2017. szeptember 07., csütörtök

Péntek este új kocsma nyílik a G. Café helyén

Koncerttel nyitják meg péntek este a székelyudvarhelyi G. Café helyén kialakított új lokált: a működtetők a Maszkura és a tücsökraj zenekart hívták meg az első bulira. A belépés ingyenes.

Fülöp-Székely Botond 2017. szeptember 07., csütörtök

Új színfolt a vidéki ünnepek sorában: kávénapok Dupla Kávé-koncerttel

Kétnapos kávéünnepet rendez a bögözi polgármesteri hivatal szeptember 22–23-án, az eseményen fellép a Dupla Kávé zenekar is.

HIRDETÉS
Fülöp-Székely Botond 2017. szeptember 07., csütörtök

Székelyudvarhely is sorra került: a kitűzött zászlók miatt pereli az önkormányzatot Dan Tanasă

Szemet szúrt Dan Tanasă bloggernek az udvarhelyi polgármesteri hivatal épületére kitűzött székely zászló, valamint a város lobogója, ezért beperelte az önkormányzatot. Székelyudvarhely statútumába már 1993-ban belefoglalták a város zászlaját.

Fülöp-Székely Botond 2017. szeptember 07., csütörtök

Autósokat megtévesztő táblát helyeztetett ki Hargita Megye Tanácsa

Autósokat megtévesztő táblát helyeztek ki Székelyudvarhelyen a II. Rákócz Ferenc utcában – a Jézus-kápolna közelében.

Fülöp-Székely Botond 2017. szeptember 07., csütörtök

Sínek közelében állt meg a teherautó – elsodorta a vonat az elejét

A sínekhez túl közel állt meg csütörtökön reggel egy teherautó Székelyudvarhelyen, ennek következtében a jármű elejét elsodorta az érkező szerelvény. Csak anyagi kár keletkezett a balesetben.

HIRDETÉS
Fülöp-Székely Botond 2017. szeptember 05., kedd

Ahol kétszer olyan hosszú lesz a magyar felirat, mint a román

A keresztúriakat sem kímélte Dan Tanasă blogger, aki ezúttal a Városháza megnevezés használata miatt perelt. Első fokon a városvezetés számára kedvezőtlen döntés született a bíróságon, és bár fellebbeztek az ügyben, azt tervezik, hogy Polgármesteri Hivatalra cserélik a feliratot.

Fülöp-Székely Botond 2017. szeptember 04., hétfő

Medvebocsot ütöttek el, és vigyázni kellett, mert a közelben volt az anyamedve

Helyiek bukkantak rá annak a medvebocsnak a tetemére, amelyet az udvarhelyszéki Székelypálfalva határában ütöttek el. A tetemet, amelyet szakcég fog megsemmisíteni, a farkaslaki polgármesteri hivatal munkatársai szállították el a helyszínről. A vadászok óvatosságra intik a sofőröket.

Fülöp-Székely Botond 2017. szeptember 03., vasárnap

Nem villogni jöttek, hanem hogy megmutassák, szívvel-lélekkel dolgoznak

Főtt a tokány, sült a miccs, ínycsiklandó illatok terjengtek szombaton Nagygalambfalván, a birkatartók Juhé! fesztiválján. Az eseményen volt állatmustra is, amelyen a legszebb jószágokat díjazták. A juhtartók szerint mindenképp érdemes fajtiszta állatok tartására törekedni.

HIRDETÉS
Fülöp-Székely Botond 2017. augusztus 31., csütörtök

Ki költözik a Kossuth Lajos utca 20. szám alatti ingatlanba?

Kiemelt napirendi pont volt csütörtökön a székelyudvarhelyi önkormányzati ülésen, hogy mely pártok kapjanak irodahelyiséget a Kossuth Lajos utca 20. szám alatti ingatlanban. Az épületben további hat termet civil szervezeteknek adnának bérbe.

Fülöp-Székely Botond 2017. augusztus 31., csütörtök

Magáncégre bízzák a közvilágítás üzemeltetését Udvarhelyen

Megszavazták az Urbana Rt. költségvetését, illetve a volt Siculus bár helyiségének bérbeadásáról is döntöttek csütörtökön az udvarhelyi önkormányzati képviselők. Noha vitát szült, hogy külsős cég működtesse-e a közvilágítást, végül több tartózkodás mellett ezt is elfogadták.

Fülöp-Székely Botond 2017. augusztus 31., csütörtök

Legálisan megszervezett erdei gyűjtögetés – ilyen is van

Közel két és fél ezer jegyet adott el a Szentegyházi Közbirtokossági Egyesület azoknak a gyűjtögetőknek, akik a hozzájuk tartozó erdőrészeken szedtek erdei gyümölcsöket és gombát. Noha akadtak nehézségek, összességében eredményes volt az akció, sikerült visszaszorítani a törvénytelenségeket.

HIRDETÉS
Fülöp-Székely Botond 2017. augusztus 29., kedd

Búzát vásároltak, és úgy adományoztak

Meghosszabbította a búzaadományok leadási határidejét a Magyarok Kenyere Programhoz csatlakozott Hargita Megyei Fiatal Gazdák Egyesülete, így kedden nem zárult le az akció. Noha Udvarhelyszéken kevés a búzatermesztő gazda, sokan megvásárolták a gabonát, és úgy adományoztak.

Fülöp-Székely Botond 2017. augusztus 29., kedd

Kotta nélkül húzzák az abásfalvi cigányok

Öt-hat éves korukban kezdenek el hangszeren tanulni a homoródabásfalvi Kalo család tagjai, akik kotta helyett hallás után sajátítják el mindazt, amivel előcsalhatják a sokak által kedvelt dallamokat. Vendégeik voltunk, muzsikát hallgattunk, beszélgettünk.

Fülöp-Székely Botond 2017. augusztus 26., szombat

Búzaadományokat várnak a Hargita megyei fiatal gazdák

Búzát adományozva segíthetnek a rászorulókon azok, akik részt vesznek a Hargita Megyei Fiatal Gazdák Egyesületének akciójában. Ezt első alkalommal szervezik meg vidékünkön az anyaországi Magyarok Kenyere Program részeként. Udvarhelyszéken kedden várják a felajánlásokat.

Fülöp-Székely Botond 2017. augusztus 24., csütörtök

Útlezárás fogadta a Székelyudvarhely és Oroszhegy között közlekedő autósokat

Elkezdődött csütörtökön az Oroszhegy és Székelyudvarhely közötti útleszakadás kijavítása, ezért csak Székelyszenttamás fele kerülve közlekedhettek a sofőrök a két település között.

HIRDETÉS
Fülöp-Székely Botond 2017. augusztus 23., szerda

Traktorral hajtottak a medvéhez, hogy elűzzék – későre, a tehén már elpusztult

Több mint hétezer lejes kárt okozott a medve hétfőn éjjel egy Cekend-tetői tanyán, ahol egy törzskönyvezett tehenét ölte meg a pásztornak. A nagyvadat szinte mindennap látni a környéken, így a gazda már a családját félti. A napokban farkasok is garázdálkodtak a Kápolnásfalutól nem messze található tanyán.