Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
Fülöp-Székely Botond 2020. január 18., szombat

Aszfalt kerül a siklódi útra

Közel harminc millió lejből újítja fel Hargita Megye Tanácsa a 135-ös számú megyei út Etéd–Küsmöd–Siklód–Maros megye határa közötti tizenkét kilométeres szakaszát. A tavasszal elkezdődő munkálatok több évig fognak tartani, a modernizálás pedig szakaszosan valósul meg.

Fülöp-Székely Botond 2020. január 16., csütörtök

Hatalmas forgalmi dugó a Nyikó mentén

Aki teheti, kerülje a Nyikó menti 13C jelzésű országutat, mivel folyamatban van a Kobátfalván szerdán balesetező nyerges vontató kiemelése. Az utat mindkét irányba lezárták, jelentős torlódás alakult ki.

Fülöp-Székely Botond 2020. január 16., csütörtök

Számtalan, kihívást jelentő esetnél segédkeztek az önkéntes tűzoltók

Több tíz tűzesetnél és műszaki mentésnél nyújtott segítséget az elmúlt évben a székelykeresztúri Villám – Fulger Önkéntes Tűzoltó Egyesület. Egyebek közt a legnehezebb és legmegrázóbb bevetéseikről is meséltek lapunknak.

Fülöp-Székely Botond 2020. január 15., szerda

Kerítésnek ütközött egy nyerges vontató Kobátfalván

Egy villanyoszlopot kitört és egy kerítést is megrongált szerda reggel egy úttestről lesodródó nyerges vontató Kobátfalván.

Fülöp-Székely Botond 2020. január 15., szerda

Mindig kincs volt a kovász

Régebben házasságkötéskor az asszony hozományának számított a kenyér alapját képező kovász, amelyet mára sok helyen az élesztő váltott fel. A Főnix Konyha munkatársaival arra voltunk kíváncsiak, hogyan készül az igazán jó kovász, ezért is utaztunk el Csíkszentmártonba.

Fülöp-Székely Botond 2020. január 14., kedd

Még mindig nem tudni, hogy viselheti-e Nyirő József nevét a székelyudvarhelyi könyvtár

Egyelőre fel van függesztve a székelyudvarhelyi városi könyvtár Nyirő Józsefről való elnevezésére vonatkozó tanácsi határozat, mivel a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal a közigazgatási bíróságon támadta meg az elképzelést, az író által szerintük képviselt ideológiára hivatkozva.

Fülöp-Székely Botond 2020. január 13., hétfő

Előtérben Székelyföld: közel harminc legendát mutat be a rajzfilmsorozat első évada

Elkészült a Székelyföldi Legendárium rajzfilmsorozatának első évada: közel harminc legendát és mondát ismerhetnek meg a nézők a tizenhárom összefüggő rész során. A nagyközönség márciusban láthatja először az alkotást.

Fülöp-Székely Botond 2020. január 13., hétfő

Árokba zuhant egy autó Székelykeresztúron

Vízelvezető árokba zuhant egy autó vasárnap késő este a székelykeresztúri Budai Nagy Antal utcában. Csak anyagi kár keletkezett, a járműben senki sem sérült meg.

Fülöp-Székely Botond 2020. január 13., hétfő

Aktívak a medvék Székelyudvarhely környékén

Noha a magasabban fekvő térségekben már téli álmot alszanak a medvék, más területeken ez nem így van. Székelyudvarhely környékén például legalább tizenegy medve aktív jelenleg is, ezért a vadászok óvatosságra intenek.

Fülöp-Székely Botond 2020. január 09., csütörtök

Jól teljesítettek az udvarhelyszéki önkormányzatok a vidékfejlesztési pályázatokon

Egyfajta számadást végzett Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke és Antal Lóránt udvarhelyszéki szenátor. Mint a mérlegükből kiderült, az udvarhelyszéki önkormányzatok jó évet zártak, ez meg is látszik a térség több településének infrastrukturális beruházásain.

Fülöp-Székely Botond 2020. január 08., szerda

Rövidebb úton juthatnak el a muzsnaiak Székelyudvarhelyre

Már csak az útfestések és egyéb kisebb munkálatok vannak hátra a 15-ös községi út Székelyderzshez tartozó szakaszának felújításából. A modernizálásnak köszönhetően a székelymuzsnaiak hamarabb juthatnak el Székelyudvarhelyre.

HIRDETÉS
Fülöp-Székely Botond 2020. január 08., szerda

A sertéshús legjava

A megszokott, disznóból készíthető ételek után igazi felüdülést jelenthet olvasóinknak, ha sertésbélszínt sütnek – ennek elkészítésébe avat be ezúttal Karácsony József, a Főnix Konyha szakácsa.

Fülöp-Székely Botond 2020. január 07., kedd

Nem találtak újabb fertőzött vaddisznót Homoródszentmárton közelében

A folyamatos ellenőrzések során nem találtak újabb afrikai sertéspestisessel fertőzött vaddisznókat a vadászok Gyepes környékén, ahol december elején igazolták a kór jelenlétét. Azóta elkezdődött a vaddisznóállomány kilövése a térségben.

Fülöp-Székely Botond 2020. január 03., péntek

Székely zászlók Székelykeresztúr főterén

A december 1-jén kitűzött román zászlók után jelenleg négy székely lobogó díszíti Székelykeresztúr főterét. Rafai Emil polgármester azt vallja, hogy a kölcsönös tisztelet mindkét nemzet szimbólumaira ki kell terjedjen.

Fülöp-Székely Botond 2019. december 30., hétfő

Rég várt megvalósítás: aszfaltréteg került a bogárfalvi útra

Befejeződött a Bogárfalva és a 13A jelzésű országút közötti szakasz leaszfaltozása. A helyiek örülnek a megvalósításnak, csupán annyi észrevételük van, hogy néhány védőkorlátra is szükség volna. Ezek felszerelésére azonban egyelőre nincs lehetőség.

HIRDETÉS
Fülöp-Székely Botond 2019. december 28., szombat

Éles acéldarabokat ütöttek a fákba, tetten érték őket

Öt személyt értek tetten, négyet pedig egyértelműen be tudtak azonosítani a Szentegyházi Közbirtokossági Egyesület tagjai azok közül, aki az elmúlt napokban kiélezett acéldarabokat kalapáltak bele a kitermelés érdekében előre kibélyegzett fákba.