Távfűtés vagy kiskazán? – megfelelő hatékonyság mellett előbbi a jobb választás

Távfűtés vagy kiskazán? – megfelelő hatékonyság mellett előbbi a jobb választás

Nagyon sok kazánház és távhőrendszer elavult, sokba kerülne ezek felújítása

Fotó: Kristó Róbert

Noha évekig arról lehetett hallani, hogy a távhőszolgáltatás lassan a múlté, és a legtöbben az egyéni hőközpontokat részesítették előnyben, az utóbbi időszakban azonban ismét szóba kerültek a közös rendszer pozitívumai. Szakemberek szerint a távhő mind környezeti, mind pedig hatékonyság és költség szempontjából is jobb megoldásnak számít – de csak abban az esetben, ha megfelelően működik, és a fogyasztók többsége rácsatlakozik. Ehhez azonban fejlesztésekre van szükség.

Iszlai Katalin

2022. május 08., 22:162022. május 08., 22:16

Az energiahordozók árának drasztikus növekedése és a környezeti hatások miatt ismét előtérbe került az elmúlt időszakban sokat „szidott” távhőszolgáltatás. Abban szinte mindenki egyetért, hogy a központosított fűtésrendszer több szempontból is hatékonyabb, mint az egyéni kiskazánok, ám rögtön hozzáteszik: sok múlik azon, hogy a fogyasztók közül hányan csatlakoznak a rendszerre, és azt miként működtetik.

Tanulmány készül

Az egyéni kiskazánok és a központosított fűtésrendszer előnyeit és hátrányait taglaló hatástanulmányt készíttet a marosvásárhelyi városháza, hogy kiderüljön: érdemes-e abban gondolkodni és arra pályázni, hogy visszatérjenek a központosított rendszerre. Az RMDSZ-es tanácsosok egy része – Frunda Csenge, Kelemen Márton, Portik Vilmos, Szabó Árpád és W. Szabó Péter – által kezdeményezett tanulmányra 75 ezer lejt hagytak jóvá.

„Az ötlet már régóta megszületett. Nyilván megtudtuk, hogy készül egy törvénytervezet, amelyben a hőközpontok helyzetét fogják valamilyen módon szabályozni, de úgy gondoltuk, hogy nem várjuk meg ennek a megjelenését, hanem elejébe »futunk« a dolgoknak. Egy olyan tanulmány kivitelezését szavaztuk meg a testületi ülésen, amelyben egyrészt választ kapunk arra, hogy mekkora a szén-dioxid-kibocsátás, és mekkorák az ezzel járó költségek, illetve mi éri meg jobban: a közös vagy az egyéni hőközpont működtetése, és gázzal vagy elektromos árammal érdemes inkább fűteni. Arra vagyunk kíváncsiak, hogy melyik a hatékonyabb és fenntarthatóbb megoldás a hőközpontok esetében. A tanulmány elkészítésének határideje szeptember vége” – részletezte megkeresésünkre Frunda Csenge.

Hozzátette:

a távhőszolgáltatásnak és az egyéni hőközpontoknak is megvannak a maguk előnyei és hátrányai, de környezeti szempontból sokkal jobb megoldás a közös fűtés.

Marosvásárhelyen a 2000-es évek elején gyakorlatilag egyik egyik napról a másikra megszüntették a távhőközpontokat, ismertebb nevükön a kazánházakat, és elkezdték bevezetni a tömbházlakásokba az egyéni hőközpontokat. „Ez kényelmesebb megoldás, mert mindenki saját magának állítja be a kívánt hőmérsékletet, illetve csak a saját fogyasztását fizeti, de ugyanakkor a környezetünkre nézve rendkívül káros. Ez meglátszott az Azomureș vegyipai kombinát bezárását követően is, hiszen a szén-dioxid mértéke minimálisat csökkent a városban” – jegyezte meg a képviselő.

Arra is kitért, hogy az akkori megoldás a mostani helyzetben már idejemúlt, azóta annyit fejlődött a technológia, hogy már nem kazánházakban oldják meg a szolgáltatást, hanem a tömbházakban alakítanak ki egy-egy helyiséget a hőközpont számára. „A tervezetben is az szerepel, hogy a hatnál több lakásból álló tömbházakban már közös hőközpontot kell létrehozni, és mi is ezt szeretnénk. Nyilván az egy hosszas eljárás, míg ebből tanácsi határozat lesz, de ha majd oda jutunk, és a tanulmány is azt igazolja, akkor kérheti a polgármesteri hivatal, hogy az érintett tömbházakban közös hőközpontokat szereljenek be.

Idézet
Azt szeretnénk megtudni, hogy ez fenntartható megoldás-e?

– hangsúlyozta ismételten Frunda Csenge.

Több előnye is van

Nagyon jó kezdeményezésnek tartja a marosvásárhelyi tanulmányt Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter. Mint érdeklődésünkre kifejtette, bízik abban, hogy a tanulmány eredményeként az önkormányzat támogatni fogja azokat a családokat, akik vissza szeretnének kapcsolódni a távfűtésre, vagy lehetőséget teremt arra, hogy az új tömbházak rácsatlakozhassanak a rendszerre. „Ezek mind olyan intézkedések, amelyekkel a városban, főleg télen, a levegő minőségére vigyáznak, mert egyrészt a várostól viszonylag távol eső részeken történhet majd a hőenergia előállítása, ha pedig a városban is van, olyan berendezések által valósul meg, amelyeket könnyebb ellenőrizni, és amelyek a szennyező anyagok szűrése szempontjából sokkal hatékonyabbak. Másrészt a füst, ami elhagyja egy-egy ilyen hőközpont kéményét, sok tíz méterre a járda felett kerül a levegőbe, így a szórás sokkal nagyobb” – magyarázta a miniszter.

Meglátása szerint a régi, megszüntetett rendszert vissza lehetne építeni, illetve újakat is el lehet indítani. „A 21. században vannak olyan módszerek, amelyekkel sokkal hatékonyabban, olcsóbban és kevésbé szennyező módon lehet előállítani a hőt az egyéni kazánokhoz képest.

Idézet
A távhőrendszerről való leválás mindig kényszermegoldás volt, mert évtizedeken át Romániában nem történtek meg a megfelelő beruházások ahhoz, hogy a hőveszteséget minimálisra csökkentsék, a hatékonyságot növeljék, és ezáltal megfelelő szolgáltatást tudjanak nyújtani.

Soha nem volt hatékonyabb az egyéni fűtés a városi környezetben abban az esetben, ha a távhőrendszer megfelelően volt működtetve.

Idézet
A visszatérés nehéz, de örülök annak, hogy egyáltalán foglalkoznak a kérdéssel Marosvásárhelyen

– emelte ki Tánczos.

Fejlesztésekre lenne szükség

Hasonlóképpen vélekedik Nagy-Bege Zoltán, az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság alelnöke is. Mint lapunknak elmondta, környezeti, hatékonyság és költség szempontjából egy jól működő távhőrendszer, amelynek nemcsak a termelése hatékony, hanem a szállító- és elosztó hálózata is, mindenképpen jobb, mint az egyéni kazánok. „Kisebb szennyezéssel jár, alacsonyabbak a költségei, de ahhoz, hogy hatékonyan tudjon működni egy településen, a fogyasztók túlnyomó többségének mindenképpen rá kell csatlakoznia. Minél többen vannak a rendszeren, annál előnyösebb helyzetben van a távfűtés. Manapság viszont nem ez a helyzet, és minél többen lecsatlakoznak, annál kevésbé hatékony egy ilyen városi rendszer. Emellett minél régebbi a hálózat, minél rosszabban vannak szigetelve a szállítórendszerek, minél több a veszteség, tovább romlik a költségszámítás.

Idézet
Romániában a legtöbb távhőrendszer régi, a '60-'70-'80-as években épültek, és beruházások, karbantartás szintjén mindig is voltak gondok, hiányosságok, úgyhogy nem tudjuk azt mondani, hogy a Romániában létező távhőrendszerek hatékonyabbak lennének, mint az egyéni megoldások

– ismerte el Nagy-Bege Zoltán, aki szerint a rendszerek felújítása és fejlesztése jelenthet megoldást.

Galéria

Bizonyos feltételek mellett a távhőrendszer hatékonyabb az egyéni fűtésnél

Fotó: Haáz Vince

Sokat számítanak az anyagiak

A nagyobb Hargita megyei városokban is az látszik, hogy az elmúlt években sokan lecsatlakoztak a távhőrendszerekről.

Székelyudvarhelyen jelenleg 1855 család van rácsatlakozva a rendszerre, a 2000-es évek elején viszont még 8000 körül mozgott ez az érték

– tudtuk meg Hadnagy Gábortól, az Urbana Rt. igazgatójától, aki maga is úgy látja, hogy a távhő több szempontból is előnyösebb, viszont csak akkor eredményes igazán, ha integrált rendszerként tud működni. „Környezeti szempontból nem mindegy, hogy egy tömbházban húsz kémény füstöl, vagy tizenöt tömbházlakásnak egy. Számításaim alapján a rendszer akkor tud előnyös lenni, ha egy tömbháznak legkevesebb fele rajta van. Nálunk viszont mára nagyon foghíjas lett a hálózat, így már nem is tud annyira hatékony lenni. Székelyudvarhely esetében egy megoldást látok, ez pedig a vízszintes elosztású rendszer kiépítése, ami a 260 lépcsőházból 98-ban már megvalósult.

Idézet
Ha ezt fejlesztjük, és az emberek rájönnek, hogy saját maguk urai maradhatnak így is, tehát szabályozni tudják, hogy mennyi hő menjen be hozzájuk, akárcsak a kiskazánnal, az jelentheti a jövőt

– vélekedett az igazgató. Arra is rámutatott ugyanakkor, hogy a többség nem azért válik le a rendszerről, mert nincs megelégedve a szolgáltatással, hanem mert hosszú távon anyagilag nem engedheti meg magának a távhőrendszert. „Ezáltal el tudja érni azt, hogy télen felvesz »hat lajbit és két bundát«, és ül a 17 fokban. Több száz ilyen lakásban jártam. Oda akarnak jutni, hogy annyit fűtsenek, amennyi pénzük van. Ez azt jelenti, hogy Romániában nincs megfelelően szabályozva ez a típusú szolgáltatás” – zárta Hadnagy.

Ha tudják, bővítik

Csíkszeredában jelenleg a távhőrendszerre – már csak – 1765 lakrész, 19 intézmény és 15 cég van csatlakozva; tíz évvel ezelőtt, 2012-ben 7458 lakrész volt a rendszeren, azelőtt jóval meghaladta a tízezret is. Az utóbbi tíz évben a legtöbben 2012 és 2013 között váltak le a távhőrendszerről, utána csökkent az évi leválások száma, tavaly már csak nyolc lakrész csatlakozott le a rendszerről.

Az energiaválság hatására négy lakrész visszacsatlakozott a villanyfűtésről a távhőre

– sorolta a Székelyhonnak Biró Hajnalka, a Goscom Rt. igazgatója. Hozzátette: a hőenergia ára 2010. október elsejétől 30 százalékkal emelkedett, ami aztán elindított egy leválási hullámot, akkor 299 lej/Gcal volt a lakossági ár. A legmagasabb ár 335 lej/Gcal volt, ami aztán 2015-től csökkent több alkalommal, elérve a mostani 250 lej/Gcal-t, ami 2017 óta változatlan. Az egyik oka a leválásoknak ez volt, a másik pedig a melegvíz-szolgáltatás gyenge minősége, amit már sikerült orvosolni a legtöbb lakónegyedben, mert hőcserélő rendszereket szereltek be a tömbházak alagsorába, így helyben állítódik elő a meleg víz, ezáltal nem hűl ki a hosszú vezetékekben.

Idézet
Véleményünk szerint jelenleg Csíkszeredában a távhő a jobb választás. A szolgáltatás előnyei közé tartozik, hogy jelenleg olcsóbb, mint a gázzal vagy a villamos energiával való fűtés; biztonságos, mert nincs tűz- és robbanásveszély, illetve nem állhat fenn szén-monoxid-mérgezés; kényelmes, mert a fogyasztónak nincs gondja a rendszer karbantartásával, javításával; komfortos, mert egyenletes meleget biztosít az egész lakásban; és környezetbarát, mert megújuló energia hasznosítását is lehetővé teszi.

Ezzel szemben a távhőszolgáltatás hátránya az, hogy a fűtési programot közösségi szinten kell meghatározni, egyénileg csak a vízszintes elosztással ellátott tömbházakban szabályozható” – fejtette ki Biró Hajnalka. A városvezetéssel egyeztetve arra is kitért, hogy rövid távon a mostani szinten megtartják a távhőszolgáltatást, középtávon arra készülnek – ha lesznek erőforrásaik és a jövőbeli szabályozások is lehetőséget biztosítanak–, hogy bővítik. Annak a lehetőségét is elemzik továbbá, hogy nagy kapacitású megújuló energiaforrásokat rendeljenek az energiatermelés mellé. 

3 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. december 05., kedd

December 5. fájó emléke

A 2004. decemberi népszavazásra emlékezett Potápi Árpád János és Szili Katalin. Akkor a választójoggal rendelkezők 37 százaléka voksolt, akiknek az 51 százaléka a kettős állampolgárság mellett szavazott, de ez nem volt elég az érvényességhez.

December 5. fájó emléke
December 5. fájó emléke
2023. december 05., kedd

December 5. fájó emléke

2023. december 05., kedd

Kigyulladt egy lakóház pincéje Székelyudvarhelyen

Tűz ütött ki egy lakóház pincéjében Székelyudvarhelyen vasárnap este. A továbbterjedés veszélye miatt nagy erőkkel szálltak ki a helyszínre a tűzoltók.

Kigyulladt egy lakóház pincéje Székelyudvarhelyen
2023. december 05., kedd

Az agrárium globális és lokális kihívásaira keresnek megoldásokat Sepsiszentgyörgyön

Idén is megtartották a magyar tudomány napját Erdélyben, több városban már lezajlottak az ehhez kapcsolódó rendezvények, míg Háromszéken pénteken szerveznek agrártudományi konferenciát a Sapientia EMTE Sepsiszentgyörgyi Karán.

Az agrárium globális és lokális kihívásaira keresnek megoldásokat Sepsiszentgyörgyön
2023. december 05., kedd

Egy évvel később ugyan, de elkezdődhetett az erdőszentgyörgyi tanuszoda építése

Méretes fúró jelzi Erdőszentgyörgyön, hogy nekifogtak a tanuszoda építésének. A munkálatok egy éves késéssel kezdődtek, mert a kivitelező csak újabb fúrások és talajvizsgálat után fogott neki az építkezésnek.

Egy évvel később ugyan, de elkezdődhetett az erdőszentgyörgyi tanuszoda építése
2023. december 05., kedd

Büntetés több mint 15 millió lejre, s úgyis megtörténik a baj: frontális ütközés a zsúfolt útszakaszon

A belügyi szervek 4113 bűncselekményt állapítottak meg a december elsejei hosszú hétvégén és több mint 36 800 bírságot róttak ki, összesen mintegy 15 millió lej értékben – közölte hétfőn a belügyminisztérium szóvivője.

Büntetés több mint 15 millió lejre, s úgyis megtörténik a baj: frontális ütközés a zsúfolt útszakaszon
2023. december 05., kedd

Fagyos reggel köszöntött Székelyföldre

Fagypont alá süllyedt a hőmérséklet Székelyföld-szerte az elmúlt éjszaka, de országszerte is csak alig néhány helyen nem volt mínusz tartományban a hőmérők higanyszála keddre virradóan.

Fagyos reggel köszöntött Székelyföldre
2023. december 05., kedd

Két tucat jogsit vontak be a hosszú hétvégén Háromszéken

Több mint ötszáz rendőr teljesített szolgálatot a hosszú hétvégén a közrend biztosítása, valamint a közutak biztonságának növelése érdekében Háromszéken – közölte a Kovászna Megyei Rendőr-főkapitányság.

Két tucat jogsit vontak be a hosszú hétvégén Háromszéken
2023. december 05., kedd

Bár rövidebb lesz idén a gyergyószentmiklósi városnap, a búcsús szentmise és a dísztanácsülés nem maradnak el

Idén a korábbi évekhez képest szerényebben lesz Gyergyószentmiklós városünnepe. Az önkormányzat a kormány megszorító intézkedéseire hivatkozva egynaposra szűkítette a programot.

Bár rövidebb lesz idén a gyergyószentmiklósi városnap, a búcsús szentmise és a dísztanácsülés nem maradnak el
2023. december 05., kedd

Csak Hargita megyében több mint hétezer roma él a „no-go” övezetekben és hipergettókban

Hargita megyében negyvenhárom úgynevezett „no-go”, azaz tiltott övezetet, köztük harminckét meglehetősen leromlott állapotú, leszegényedett, megbélyegzett hipergettót azonosítottak a romák társadalmi befogadására vonatkozó stratégia kidolgozása során.

Csak Hargita megyében több mint hétezer roma él a „no-go” övezetekben és hipergettókban
2023. december 04., hétfő

Iskolafelújítás Székelykeresztúron: amit idén megtehetsz, ne halaszd jövőre

Mintegy 15 millió lej értékű épület-helyreállítás van folyamatban a több mint százéves székelykeresztúri Zeyk Domokos Iskolaközpontban, ahol párhuzamosan zajlanak a kinti és benti munkálatok. A cél az, hogy év végéig felhasználják az EU-s támogatást.

Iskolafelújítás Székelykeresztúron: amit idén megtehetsz, ne halaszd jövőre
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM