Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Pálnak fordulása, fél tél elmúlása

Molnár Melinda 2020. január 23., 10:54

A tizenharmadik apostolnak is nevezett Szent Pál megtérését ünnepli január 25-én a katolikus egyház. Emléknapja, a szentírási történetre utalva pálforduló; a néphitben időjárás-, termés- és haláljósló hiedelmek, szokások fűződnek hozzá.

Fotó: Gábos Albin

A Damaszkuszba menekült Krisztus-tanítványok ádáz üldözője, a tarsuszi farizeus, Saul, úton feléjük a mennyei fényességtől leesett a lóról, Jézus pedig megkérdezte tőle: „miért üldözöl engem?” Az Úrral folytatott párbeszéd élményének hatására élete megváltozott, és a kereszténység legnagyobb térítő apostolává vált. A későbbiekben nevet váltott, és római nevét, a Paulust használta. Az ünnep ennek a lelki fordulatnak állít emléket. Egyik legnagyobb érdeme, hogy minden népnek egyenlő jogokat hirdetett Krisztus üdvözítő tervében, ezért a népek apostolának is nevezik.

HIRDETÉS

„Jóra fordulásának” ünnepén a régiek úgy tartották, hogy a tél ellenkezőjére fordul, elviszi a jeget, vagy hoz. Annyi hó fog esni még, amennyire a pajtába besüt a nap. Ha pedig fényes Szent Pál, / Minden termés szépen áll. / Ha Pál fordul köddel, / Jószág hullik döggel.” Úgy tartották: Pálnak fordulása, fél tél elmúlása, azaz,

ha a család és a jószágok téli eledelének fele még megvan, mindannyian kitelelnek.

Templombúcsú

A csíkpálfalvi plébániatemplomban a vasárnap a 12 óra 30 perctől kezdődő búcsús szentmise főcelebránsa Tamás József nyugalmazott püspök lesz, a homíliát Csintalan László ny. plébános mondja. A liturgiát az Erdélyi Mária Rádió élő adásban közvetíti.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS