Csíkszék
Udvarhelyszék
Marosszék
Gyergyószék
Háromszék
Molnár Melinda 2019. május 16., csütörtök

Lehet jelentkezni a csíksomlyói pünkösdi búcsú székelyudvarhelyi gyalogos zarándokcsoportjába

Az udvarhelyi Kis Szent Teréz Plébánia idén is megszervezi a pünkösdi csíksomlyói gyalogos zarándoklatot. A szervezők munkájának megkönnyítéséért kérik mindazokat, akik szeretnének részt venni a június 7–9. között sorra kerülő lelki programsorozaton, hogy előzetesen jelentkezzenek be.

Molnár Melinda 2019. május 13., hétfő

Időkapszula 1869-ből – a felsőboldogfalvi református templom toronygombjában

Fél évezredenként egyszer, ha sor kerülhet egy templom életében olyan nagy léptékű munkálatokra, mint ami jelenleg Felsőboldogfalván zajlik – a toronygömbtől az alapokig felújítják. A réz toronygomb levétele után napvilágra került a másfél száz évvel ezelőtt belehelyezett időkapszula.

Molnár Melinda 2019. május 12., vasárnap

Iskola és emléktábor is Kányádi Sándor nevét viseli majd Nagygalambfalván

Elévülhetetlen az a szellemi és lelki örökség, amelyet szülőfalujához való ragaszkodásával hagyott Nagygalambfalvára a 20. századi erdélyi líra legnagyobb egyénisége, Kányádi Sándor költő (1929–2018).

Hallgassa online rádióinkat
Molnár Melinda 2019. május 12., vasárnap

Aranymisét mutatott be Székelyudvarhelyen Pakó Benedek

A húsvétot követő negyedik vasárnapot papokért, szerzetesekért ajánlja fel a világegyház. Idén az otthon lakója, Pakó Benedek tb. kanonok, ny. plébános aranymisén adott hálát ötvenéves papi szolgálatáért.

Molnár Melinda 2019. május 10., péntek

Kányádi Sándor örökifjú versei gyermekhangon élnek tovább

A 20. századi erdélyi irodalom legnagyobb egyéniségére, Kányádi Sándor (1929–2018) költőre emlékezve tartották szülőfalujában, Nagygalambfalván a tizenhetedik Fától fáig – verstől versig megyeközi versmondó vetélkedőt.

HIRDETÉS
Molnár Melinda 2019. május 09., csütörtök

90 éves lenne Kányádi Sándor – rá emlékeznek szülőfalujában

A mostani lesz Kányádi Sándor első olyan születési évfordulója, amelyet jelenléte nélkül ünnepelnek meg Nagygalambfalván. A tizenhetedik Fától fáig – verstől versig megyeközi versmondó vetélkedő alkalmával iskolatörténeti kiállítást szemlélhetnek meg a diákok.

Molnár Melinda 2019. május 04., szombat

Felújították a kórházi kápolnát Udvarhelyen

Felújították és új berendezési tárgyakat kapott a városi kórház kápolnája Székelyudvarhelyen: meghitt miséző hely fogadja a betegeket, az orvosokat és ápolókat, akik a testi gyógyuláshoz a lelkit is igénylik.

Molnár Melinda 2019. május 04., szombat

A tűzzel dolgozók védőszentje

Sörfőzők, kádárok, kályhások, fazekasok, pékek, kéményseprők, lakatosok, szappanfőzők és tűzoltók patrónusa Szent Flórián. Napjainkban is egyre növekvő népszerűségét utóbbiaknak köszönheti.

HIRDETÉS
Molnár Melinda 2019. május 03., péntek

Bő száz éve nem volt püspöki vizitáció Farcádon

Egy napot töltött az Erdélyi Református Egyházkerület generális vizitációs bizottsága a Farcádi Református Egyházközségben. Ritka és kivételes alkalom volt ez a csütörtök a farcádiak és a sükőiek életében, hiszen hasonlóra 1913-ban májusában volt példa.

Molnár Melinda 2019. április 27., szombat

Új évadot nyitott a Székelyudvarhelyi Főesperesi Kerület egyházi kórusainak találkozója

Húsvét nyolcadában immár huszonegyedik alkalommal találkoztak a Székelyudvarhelyi Főespersi Kerület egyházi kórusai, visszatérve az egyházzenei seregszemle két évtizeddel ezelőtti kiindulási helyszínére, a zetelaki Szent Kereszt megtalálása-plébániatemplomba. 

Molnár Melinda 2019. április 26., péntek

Nincs olyan örmény, aki valaha felejteni tudná a genocídiumot

A 104 éve történt örmény népirtásra emlékezett péntek este a székelyudvarhelyi Magyarörmény Kulturális Egyesület tagsága. Nyitányként megkoszorúzták a helybéli magyarörmény emlékhelyet.

HIRDETÉS
Molnár Melinda 2019. április 24., szerda

Szent György vértanú ünnepét üli az egyház

A sárkányölőként ismert Szent Györgyről a magyar katolikus egyházban április 24-én emlékeznek meg. Történelmi személy volt, de a nevéhez fűződő legenda tette világszerte ismertté. A középkor egyik leginkább tisztelt vértanúja egyike a tizennégy segítő szentnek.

Molnár Melinda 2019. április 21., vasárnap

Hátizsákos eledelszentelés a desági haranglábnál

A húsvéti eledelszentelésben a római katolikusok Isten áldását esdik ünnepi ételeikre, a húsvéthajnali határkerülésen pedig a termőföldekre és azok megművelőire. A zetelakiak, zeteváraljaiak és deságiak együtt járják be községük határát.

Molnár Melinda 2019. április 21., vasárnap

Húsvéti vigília és feltámadási körmenet Zetelakán

Idén a zetelaki nagytemplomban tartott szertartásokon, a helybéliekkel együtt készültük a húsvétra. Nagyszombaton, napszentület után, az Úrnak szentelt éjszakán, együtt ültük meg húsvét vigíliáját: a megáldott tűzről fellobbanó gyertya lángjánál, majd a feltámadás fényénél.

Molnár Melinda 2019. április 19., péntek

Az utolsó vacsora szentmiséje Zetelakán

A római katolikus templomokban nagycsütörtökön az esti szentmise, az utolsó vacsora miséje a szenvedésre induló Jézus búcsúja övéitől. Ajándékai: szeretetének jele a lábmosásban, a kenyér, a bor és a felülírhatatlan szavak. A zetelaki plébániatemplomban tartott megrendítően emlékezetes liturgiát mutatjuk be.

HIRDETÉS
Molnár Melinda 2019. április 18., csütörtök

Nagycsütörtöktől a feltámadásig – szertartások, szentmisék Udvarhelyszéken

A keresztények számára húsvét az ünnepek ünnepe. Az Úr szenvedésének és feltámadásának húsvéti szent három napja a nagycsütörtök esti szentmisével kezdődik, középpontja a húsvéti virrasztás, befejezője pedig húsvétvasárnap esti dicsérete. A három nap nem előkészület a húsvétra,