Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
Molnár Melinda 2019. szeptember 17., kedd

Rendi emléknapot ülnek a ferencesek

Assisi Szent Ferenc (1182–1226), a ferences szerzetesrend alapítója volt az első a katolikus egyház történetében, akiről tudjuk, hogy Krisztus sebhelyeit hordozta. Stigmatizációjának ünnepét XI. Benedek pápa (1303–1304) engedélyezte Szent Ferenc rendje számára, az emléknapot szeptember 17-én tartják.

Molnár Melinda 2019. szeptember 16., hétfő

Nehéz idők vezetői, akik mártírokká váltak

Ugyanazon a napon, hétfőn emlékezik a katolikus egyház Szent Kornélra és Szent Cipriánra. Felelős egyházi vezetőkként a hit tisztaságát, az egyház egységét védték.

Molnár Melinda 2019. szeptember 15., vasárnap

Új életre kelt református iskolaépület – közösségi térként működhet tovább

Hálaadó, hármas örömünnepet ült vasárnap a székelykeresztúri református egyházközség: gyülekezeti házként vették használatba az egykori református iskola épületét, rendezvényteremként működhet az egykori táncterem, és felavatták a Székely Sziget nevű közösségi teret.

Hallgassa online rádióinkat
Molnár Melinda 2019. szeptember 14., szombat

Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivál: jövőt kovácsolni a múltból

Minden korosztály megtalálta örömét, kedvenc ízét az immár tizenegyedik Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztiválon. A térség legízesebb értékteremtő terén, a hétvégén együtt van a Kárpát-medence: a faluközösségek természeti kincseiket kínálják.

Molnár Melinda 2019. szeptember 13., péntek

Aranyszájú Szent Jánosra emlékezünk

Az igehirdetők patrónusának, a kiváló szónoknak, szentírás-magyarázónak, Aranyszájú Szent János egyháztanítónak az emléknapja szeptember 13-a. Ékesszólása és írott hagyatékának nyelvezete miatt a 6. század után „aranyszájúnak” nevezik.

HIRDETÉS
Molnár Melinda 2019. szeptember 13., péntek

A Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepe

Jeruzsálemben 335. szeptember 13-án szentelték fel a Krisztus sírja fölé Nagy Konstantin császár által emeltetett bazilikát. A Szent Keresztet a császár édesanyja, Szent Ilona találta meg, szeptember 14-én ünnepélyesen felmutatták az összegyűlt népnek – innen az elnevezés, a Szent Kereszt felmagasztalása. 

Molnár Melinda 2019. szeptember 12., csütörtök

Nemzetközi rangú fesztivál vendége lesz az udvarhelyi Allegra BaRock zenekar

Hitetlenkedve fogadták a bukaresti meghívást – emlékezett vissza Veress Viktória, a székelyudvarhelyi Allegra BaRock zenekar karmestere. Románia legnagyobb múltú klasszikus zenei seregszemléjén három helyszínen szólaltatnak meg barokk műveket, film- és rajzfilmzenét.

Molnár Melinda 2019. szeptember 12., csütörtök

Megismerni azokat, akiknek örmény felmenői áttették életüket egy másik országba

Zárva tartott, kupolájuktól megfosztott templomok vonzásában nevelkedett, hiszen a Szovjet Örményországban hosszú évtizedeken át muszáj volt mindenkinek kommunistának lennie. 

HIRDETÉS
Molnár Melinda 2019. szeptember 12., csütörtök

A Szűzanya névnapja

Történelmi vonatkozása, valamint a népi áhítat okán magyar és német nyelvterületen szeptember 12-én ünnepeljük Mária névnapját.

Molnár Melinda 2019. szeptember 08., vasárnap

Több búcsút is tartanak Kisboldogasszony napja alkalmából

A nagy Mária-ünnepek közé tartozó Kisboldogasszonyt, a Szűzanya születésének emléknapját hétvégén ülik a védelmébe ajánlott településeken.

Molnár Melinda 2019. szeptember 07., szombat

Kassai vértanúk: 400 éve szenvedtek mártírhalált

Megújulni a hűségben mottóval 2018. szeptember 7-én nyitották meg a kassai Árpád-házi Szent Erzsébet-székesegyházban a három szent kassai vértanú emlékévét, amelyet ugyanott zárnak szombaton.

HIRDETÉS
Molnár Melinda 2019. szeptember 05., csütörtök

Teréz anya, a szeretet misszionáriusa

Egy emberöltő ritkán elég ahhoz, hogy az életszentség hírében álló kortársunkat a boldogok avagy szentek között tisztelhessük. Az augusztus 5-én, csütörtökön ünnepelt szent, Kalkuttai Teréz (1910–1997), milliárdok Teréz anyája ritka kivétel. 

Molnár Melinda 2019. szeptember 03., kedd

Örményországi örménykatolikus pap látogatja meg az óhazától távol élő testvéreit

Karen Daveyan, az örményországi örménykatolikus egyház papja a következő napokban örmény gyökerű erdélyi közösségeket látogat meg Székelyudvarhelyen, Szépvízen, Gyergyószentmiklóson, Marosvásárhelyen, Erzsébetvárosban, Szamosújváron és Kolozsváron. 

Molnár Melinda 2019. szeptember 03., kedd

Nagy Szent Gergely, a tudósok, tanítók, tanárok, tanulók, iskolák védőszentje

Az antik kultúrán nevelkedett rómaiak utolsó nemzedékéhez tartozik a ma ünnepelt egyháztanító, Gergely pápa, akit az utókor a „nagy” névvel illet. Noha az utolsó római és első középkori pápát liturgikus reformjai és a nevéhez kötött gregorián zene tette halhatatlanná.

Molnár Melinda 2019. szeptember 01., vasárnap

Szent Egyed ünnepe jeles fordulónap

Úgy tartja a néphit, hogy a szeptember elsején ünnepelt Szent Egyed négy hétig fogva tartja az időjárást. Ezen a napon kell elkezdeni az őszi búza és a rozs vetését, mert az ekkor vetett gabona bő termést hoz majd.

HIRDETÉS
Molnár Melinda 2019. augusztus 30., péntek

Egyre ügyesebben járják a bencédi gyermekek

Játék, dalolás, öröm és nevetés töltötte be a héten a bencédi kultúrházat. Pénteken, a táborokat záró gálán láthatták a családtagok is, mennyi önfegyelemmel koncentrálnak a gyermekek egy-egy figurára, dallamra, szövegre, miközben önfeledten ropják.