Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
Molnár Melinda 2019. július 22., hétfő

Szent Mária Magdolna emléknapja

Jézus feltámadásának első tanújára, az „apostolok apostolára” emlékezik a katolikus egyház július 22-én. A naphoz fűződő időjósló hiedelem szerint esnie kell az esőnek, mert Mária Magdolna a bűneit siratja. Kell siratnia a „bűneit” Szent Mária Magdolnának?

Molnár Melinda 2019. július 21., vasárnap

Egy héten át zenéltek, énekeltek, alkottak együtt a baptista gyermekek

A magyar baptista Vasárnapi Iskolai Szövetség (VISZ) harmadik zenetábora minden eddigi rekordot megdöntött: százharminc résztvevő gyakorolt egy héten át a réz- és fafúvós, vonós, pengetős illetve ütős hangszereken, a kis zongoraszólisták buzdítás nélkül telepedtek a hangszer mellé. Újdonságokkal is szolgált az együttlét.

Molnár Melinda 2019. július 20., szombat

Nagykarácsony és Homoródkarácsonyfalva hivatalosította testvér-települési kapcsolatát

A székelyföldi Homoródkarácsonyfalva és a magyarországi Nagykarácsony egyként hordozza elnevezésében is a kereszténység egyik legnagyobb ünnepének a nevét. Az idei nagykarácsonyi falunapon a polgármesterek ünnepélyesen is megpecsételték a korábbi kapcsolattartást.

Hallgassa online rádióinkat
Molnár Melinda 2019. július 20., szombat

Atyhai templomszentelés: a magyar nemzet határtalan ünnepe

Három évvel ezelőtt, a kis sóvidéki település templomát elemésztő lángtenger az istenháza helyén kormos falcsonkokat, és csodaszámba menő jeleket hagyott: a kimenekített oltáriszentséget, a Feltámadt Krisztus szenes faszobrát majd a világ magyarságának példaértékű együttérzését. 

Molnár Melinda 2019. július 19., péntek

Negyedszázada akadémiázik Székelyudvarhelyen a zene- és képzőművészeti tagozat

A héten zajlott a 27. Bolyai Nyári Akadémia (BNYA) zene- és képzőművésztanár továbbképzője Székelyudvarhelyen. A Palló Imre Művészeti Szakközépiskola és a Románia Magyar Pedagógus Szövetség rendezvénysorozatának résztvevői a helyben készült alkotásokból pénteken kiállítást nyitottak.

HIRDETÉS
Molnár Melinda 2019. július 19., péntek

Ha Illés napján nagy az égzengés...

A népi megfigyelés szerint július 20-a körül gyakoriak a viharok, ezért e napon, Illés névünnepén munkatilalom volt érvényben. Tilos volt erdőn, mezőn dolgozni, mert úgy tartották, hogy aki ezt megteszi, abba belecsap a villám, a termést pedig elveri a jég. A pásztorok dologtiltó napja is.

Molnár Melinda 2019. július 18., csütörtök

Hatszáz évesek a székelyderzsi vártemplom falképei – megünneplik

A Világörökség részét képező székelyderzsi vártemplom 1419-ben festett falképeinek jubileumát tudományos konferenciával és várfesztivállal ünneplik a hétvégén. A késő gótikus, ma unitárius templom 15. században készült freskói európai művészeti és művelődéstörténeti jelentőségűek.

Molnár Melinda 2019. július 18., csütörtök

Újjáépíttették és be is rendezték az atyhai templomot, szombaton pedig felszentelik

Atyha több mint kétszáz éves temploma három évvel ezelőtt, 2016. szeptember 18-án egy villámcsapást követően a tűzvész enyészetévé vált. A magyar nemzet összefogása lelket öntött az alig kétszáz főt számláló helyi közösségbe, a határtalan együttérzés pedig felemelte romjaiból az atyhai templomot.

HIRDETÉS
Molnár Melinda 2019. július 16., kedd

Kármel-hegyi Boldogasszony ünnepe van ma

A kármelita rend kiváltságos ünnepe július 16-a, Kármel-hegyi Boldogasszony vagy Skapulárés Boldogasszony napja.

Molnár Melinda 2019. július 14., vasárnap

Átadták és megáldották a homoródújfalvi ravatalozót

Hálaadó és átadási ünnepet tartott a homoródújfalvi unitárius gyülekezet vasárnap: előbb vendégeikkel együtt vettek részt az istentiszteleten, majd a templom szomszédságában lévő temetőben felépült ravatalozónál folytatódott a szertartás.

Molnár Melinda 2019. július 12., péntek

Ez a tábor mindenkinek jó terápia lenne

Sérültek és kísérőik töltöttek együtt négy feledhetetlen napot a szelterszi Szent Gellért Rehabilitációs és Rekreációs Házban.

HIRDETÉS
Molnár Melinda 2019. július 12., péntek

Templomnap Székelyudvarhelyen, kettős hálaadással

Egy Bethlenfalvi úti székely házban indult a székelyudvarhelyi Bethlen-lakótelepi egyházközség élete, aztán 1990 után lehetővé vált templomot álmodni és felépíteni. Így lett a kazánháznak épült szerkezetből lelkek melengetője.

Molnár Melinda 2019. július 11., csütörtök

Nagygalambfalva határában zengik Kányádi Sándor verseit

Több száz gyermek kórusa zengi a falu nagy szülöttének, az egy éve elhunyt költőnek a verseit, szalagokra írt strófái szárnyra kelnek a táborhelyet övező fák ágain, és kiállításnyi illusztráció készül Sándor bácsi rímes meséihez.

Molnár Melinda 2019. július 11., csütörtök

Szent Benedek, Európa fő védőszentjének ünnepe

A bencés rend alapítójára és regulájának kidolgozójára, Szent Benedek apátra emlékezik július 11-én a katolikus egyház. XII. Pius pápa Európa atyjának, Szent VI. Pál a Nyugat védőszentjének nevezte.

Molnár Melinda 2019. július 07., vasárnap

Sorsdöntő csatákra és egyháztörténeti eseményekre emlékeznek a lovas zarándokok

Erdély első fejedelmének, János Zsigmondnak a születésnapján, július 7-én immár második alkalommal keltek útra Székelyderzsből a vallásszabadság zarándoklat lovasai. Az idei célállomás egy hét múlva, 14-én Déva lesz.

HIRDETÉS
Molnár Melinda 2019. július 07., vasárnap

Kányádi Sándor első köztéri szobrát Nagygalambfalván állíttatták

Születésének 90., síri nyugalmának első évfordulóján előbb istentiszteleten emlékezett Kányádi Sándor költő szülőfalujának népe, a testvértelepülési küldöttségek és a vendégek, majd az általános iskola udvarán felavatták a község legnevesebb szülöttének első köztéri szobrát.&l