Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
Molnár Melinda 2020. február 22., szombat

Amikor az ördöggel is lehet cimborálni

Farsangvasárnap és -hétfő, valamint húshagyókedd a vízkereszttől hamvazószerdáig tartó időszak legzajosabb, az evésnek, ivásnak és mulatozásnak szentelt napjai. A soron következő napok nevei: húshagyat, húshagyó, csonthagyat, farsangfarka.

Molnár Melinda 2020. február 18., kedd

Év közben Fiatalok a fiatalokért, vasárnap mindenki értük

A Teljes Szívvel ifjúsági vezetőképzőn végzett önkéntes csoportvezetők évente legalább kétezer fiatalt kapcsolnak be a Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség (FIF) programjaiba. A katolikus templomokban farsang utolsó, az ifjúságnak szentelt vasárnapján adományokkal támogathatják a FIF céljait.

Molnár Melinda 2020. február 16., vasárnap

Erőnlét és kitartás: első helyezéssel tért haza az oklándi elhelyezőközpont csapata

A magyarországi Salgóbányán tartott, 20. Téli Nemzetközi Ifjúsági- és Diáksport találkozón, a Medves-kupa nevű megmérettetésen 13 csapat közül összesített első helyezést ért el az oklándi elhelyezőközpont négytagú csapata. Hatalmas élmény volt a 13–15 éveseknek a részvétel.

Molnár Melinda 2020. február 16., vasárnap

Régi, mély gyökerű az ócfalvi–fényeslitkei testvérkapcsolat

Isten girbegurba sorokkal is tud egyenesen írni – érzik ezt az ócfalvi-miklósfalvi, illetve a fényeslitkei református gyülekezetek. Ki hitte volna 2004. december 5-én, hogy ma élő kapcsolatban lesznek egymással azok, akik még a térképen is nehezen találták volna meg helységeik neveit?

Molnár Melinda 2020. február 14., péntek

Bálint, aki nem csak a szerelmesek védőszentje

A ma ünnepelt szent földi öröklétét a mindenkori szerelmespárok és a napjához kötődő hiedelmek biztosítják. A Valentin-napi kortárs kultuszoknak nincs sok köze az umbriai terni Szent Bálint életéhez, noha ott található ereklyéihez február 14-én sok szerelmespár ellátogat.

Molnár Melinda 2020. február 13., csütörtök

Van-e szükségünk erőre, éltető erőforrásra?

Kisgalambfalván megvalósulni látszik az, amiért az ökumenikus imahetet életre hívták: egy, azaz a Krisztus zászlaja alá tudja gyűjteni a református templomban a különböző felekezetű híveket.

Molnár Melinda 2020. február 12., szerda

„Ha az Isten is székely volna!”

„Nehéz sorsú népnek lelki táplálék a felüdítő humor, mely átsegít egy hosszú élet buktatóin” – vallotta naplementéjének éveiben Biró János, Antal atya ferences szerzetes, akit 1941-ben magánkápolnájában Márton Áron püspök szentelt pappá.

Molnár Melinda 2020. február 11., kedd

Életszeretetről a betegek világnapján

Az életet mindig védelmezni kell, üzeni Ferenc pápa a betegek 28. világnapján. A kiemelt nap célja nagyobb figyelmet szentelni a betegeknek, és a keresztény embert segíteni a szenvedés megértésében.

Molnár Melinda 2020. február 08., szombat

Lélekgazdagító hét kezdődik Kisgalambfalván, Miklósfalván és Ócfalván

A Nem mindennapi kedvességet tanúsítottak irántunk (Ap. Csel. 28, 2) mottó jegyében újabb udvarhelyszéki közösségek kapcsolódnak be a Krisztus-hívők egységéért végzett imaláncba: Kisgalambfalván, Miklósfalván illetve Ócfalván tartanak imahetet.

Molnár Melinda 2020. február 06., csütörtök

Csapatjáték szerelemmel – Székelyudvarhelyen a jég hátán is

Szusszanó: Találkozhatunk?; Korcsolyázzunk együtt! – Házaspárok a jégen; Egymás kedvéért születtünk – előadás és utána meghitt vacsora kettesben. Íme néhány székelyudvarhelyi program az idei, Csapatjáték szerelemmel címmel szervezett Házasság hete rendezvénysorozatból.

Molnár Melinda 2020. február 02., vasárnap

Gyertyaszentelés a székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz-plébániatemplomban

Nagy idő esetén, amikor a család együtt imádkozik a beteg, illetve a keresztelésre váró kisgyermek mellett vagy a halottas háznál, világol a templomi szertartáson megáldatott gyertya. A katolikus egyházban ennek alkalma Gyertyaszentelő Boldogasszony-napjának szentmiséje. 

HIRDETÉS
Molnár Melinda 2020. február 02., vasárnap

Van-e jövőnk, megmaradásunk?

A történelem során sokszor támadt Isten emberére a „kígyó”, és mart bele az egyénbe, családba, népbe, nemzetbe, egyházba – megpróbálta összekuszálni az isteni teremtett rendet. Elveszhet lakóhelyünk, szülőföldünk, családunk, népünk, nemzetünk, Krisztus egyháza? 

Molnár Melinda 2020. február 02., vasárnap

Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe

Jézusnak a jeruzsálemi templomban történt bemutatását ünnepli a katolikus egyház február 2-án. Ismertebb, magyar neve szerint Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe. 

Molnár Melinda 2020. január 28., kedd

Lelkipásztori biztatás: a reménység nem szégyenít meg

Erdőben, háznál, könyvtárban, imaházban – felcsíki szórványszolgálata alatt, tíz éven át mindenhol prédikált Dezső Tibor Attila református lelkész – de szószéken csak akkor, ha meghívták imahétre. Mint a mesebeli legénynek, akinek el kellett mennie vándorszolgálatra, hogy végül királyfi legyen.

Molnár Melinda 2020. január 27., hétfő

Amikor szólni kell, ne hallgassunk!

Ha megtapasztaltam Isten szeretetét, teszek érte, hogy mások is megtapasztalják? Vagy megfutamodok, ellenszegülök, engedetlenkedek, mint a küldetéstől menekülni akaró ószövetségi próféta, Jónás? A választ kinek-kinek magának kell megfogalmaznia.

HIRDETÉS
Molnár Melinda 2020. január 24., péntek

Ma is legyen példa az emberség

Mi marad akkor, ha semmi nem lesz látható abból, amire az életünket felépítettük? Ha a nevünket se lexikon, se emléktábla nem örökíti, utcát sem neveznek el rólunk? Mi ad tartós boldogságot? Hol keressük életünk értelmét? – kérdések, amelyekre együtt keresett választ a patakfalvi református gyülekezet.