Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
Molnár Melinda 2020. január 18., szombat

Az egyéni teljesítmény jutalma a csapateredmény

Nem az a lényeg, hogy az első tíz méteren ki a leggyorsabb, hanem az, hogy ki érkezik elsőként célba – hangzott el az útravaló. Kilenc gyermek-, valamint ifi váltócsapat rajtolt az oklándi határból. A Dungó-feredői célnál, illetve a rönkcipelés után kiderült, merre vándorol a serleg.

Molnár Melinda 2020. január 18., szombat

Kezdődik a felekezetközi imahét

Idén január 19–26. között tartják a felekezetközi imahetet. A Krisztus-hívők egységéért folytatott imanyolcad anyagát a máltai és gozói keresztény egyházak készítették, központi igéje: Igen emberségesen bántak velünk (ApCsel 28, 2), jelképe pedig a hajó.

Molnár Melinda 2020. január 18., szombat

Árpád-házi Szent Margit ünnepe

IV. Béla király leányára, Magyarország, Budapest és a domonkos apácák patrónájára, Árpád-házi Szent Margitra (1242–1271) emlékezik a katolikus egyház január 18-án.

Molnár Melinda 2020. január 15., szerda

A pálosok névadóját ünnepli az egyház

Az első, név szerint ismert keresztény remetéről, Szent Pálról emlékezik meg szerdán a katolikus egyház. A sivatagi atyák egyike az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrend, a pálosok névadója, szellemi atyja és első számú védőszentje.

Molnár Melinda 2020. január 12., vasárnap

A világon először Erdélyben foglalták törvénybe a vallásszabadságot

A család és a szülőföld mellett az unitárius vallás és a vallásszabadság igazi kincs – hangzott el vasárnap a Tordán elfogadott vallásügyi törvény kihirdetésének 452. évfordulójának ünneplésén a székelyudvarhelyi Dávid Ferenc téri unitárius templomban.

Molnár Melinda 2020. január 10., péntek

A vallásszabadságot ünneplik január 13-án

A Tordán elfogadott vallásügyi törvény kihirdetésének 452. évfordulóját ünnepli a Magyar Unitárius Egyház. A tordai országgyűlést valamint az ott elfogadott vallásügyi határozatot emléktörvénybe foglalta és január 13-át a vallásszabadság napjává nyilvánította 2018-ban a Magyar Országgyűlés.

Molnár Melinda 2020. január 07., kedd

Házszentelés az oklándi elhelyezőközpontban

A bibliai háromkirályok Isten szolgája által közvetített házszentelési üzenete mély lelki tartományokat érintett az oklándi elhelyezőközpont gyermekeiben és az áldásban részesülő felnőttekben.

Molnár Melinda 2020. január 06., hétfő

Ahová évente egyszer érkezik a pap – házszentelés Gyepesben

A Homoród mente egyetlen katolikus falujától, Remetétől egy futamodásnyi az út Gyepesig. Eme kis falu lakosai zömmel unitáriusok. A néhány katolikusnak évenként egyszer – régi szokás szerint vízkereszt napján – a házszentelők évindító egyházi áldást visznek.

Molnár Melinda 2020. január 06., hétfő

Vízkereszt zárja a karácsonyi ünnepkört

A római katolikus egyház egyik főünnepe az Úr megjelenésének (Epiphania Domini) napja, azaz január hatodik napja. Az epifánia néven is ismert vízkereszt Jézus Krisztus megjelenésének ünnepe. A magyar elnevezés az ilyenkor szokásos vízszentelés szertartására vezethető vissza.

Molnár Melinda 2019. december 31., kedd

Szilveszter ünnepétől a szilveszterezésig

Szilveszterkor általános a fény- és zajkeltés, ritkábban ostorcsattogtatás, amely a két év közötti, „törvényen kívüli időszakban” a gonosz erőket hivatott megfékezni.

Molnár Melinda 2019. december 29., vasárnap

A Szent család vasárnapja

A római katolikus egyházban a karácsony nyolcada alatti vasárnapon a Szent Család ünnepét ülik. Az újabb keletű ünnep a családeszményt kívánja erősíteni.

HIRDETÉS
Molnár Melinda 2019. december 28., szombat

A százéves Márta néni munkabírását sokan megirigyelhetnék

Az anyakönyv, de az emlékezet is megőrizte volna, ha lett volna százéves ünnepeltje korábban Kisgalambfalvának. Kelemen Márta néni 1919. december 28-án született. A jeles évfordulót a napján, szombaton együtt ülte övéivel, és a helyi református gyülekezet apraja-nagyjával. Hosszú életének titka az Isten-, ember- és munkaszeretetben rejlik.

Molnár Melinda 2019. december 24., kedd

Karácsony: nem a fenyő, hanem a betlehemi jászol ünnepe

Gyakran mondjuk, hogy a karácsony a család, a gyermekek, a békesség, a nyugalom, a szeretet, a szülőföld ünnepe. Ám legfőképpen Jézus földi születésének emléknapja.

Molnár Melinda 2019. december 22., vasárnap

Különleges istentiszteleti hely lett a négygyertyás Patkó

Hogyan lenne jelen Isten a székelyudvarhelyi karácsonyi vásárban? – kérdezte Mezei Ödön baptista lelkipásztor a város adventi koszorúja negyedik gyertyájának fénygyújtó ünnepségén. Ne feltételes módban kérdezzük, tudatosítsuk: Isten itt van! – mutatott rá.

Molnár Melinda 2019. december 19., csütörtök

Így is lehet: siránkozás helyett rászorulókon segítettek a fiatalok

Így ünnep táján több a sietős ember, akikkel nehéz szóba elegyedni, de nagyon sokan vannak olyanok is, akik ráfigyeltek a Magyar Unitárius Egyház Gondviselés Segélyszervezete önkénteseire és adakoztak.

HIRDETÉS
Molnár Melinda 2019. december 15., vasárnap

Ilyen volt az idei Karácsonyi Kavalkád Szentegyházán

Százak érzik sajátjuknak Szentegyházán az advent harmadik vasárnapjára honosodott, immár hatodik Karácsonyi Kavalkádot. Egész délután tele volt a piactér, és egymást váltották a színpadon a helyi fellépő csoportok.