Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
Molnár Melinda 2020. április 06., hétfő

Nagyhét járványveszélyben Székelyföldön is

A keresztény világ a húsvétot megelőző hét folyamán napra pontosan ünnepli a megváltás legnagyobb eseményeit, Jézus szenvedését, halálát és feltámadását. A koronavírus-járvány miatt az idei húsvéti ünnepkört rendkívüli módon üli a világegyház, így a székelyföldi hívek&

Molnár Melinda 2020. április 05., vasárnap

Virágvasárnap, a nagyböjt zárónapja

Urunk szenvedésének vasárnapján az egyház Jézus jeruzsálemi bevonulására emlékezik, amikor elkezdődik a húsvéti misztérium beteljesítése. Keresztény kultúrkörben virágvasárnap vagy pálmavasárnap a tavasz első nagy ünnepe. Liturgikus színe a piros, jelképe a barkaág.

HIRDETÉS
Molnár Melinda 2020. április 02., csütörtök

Negyven éve fogadta el a szentatya Márton Áron püspök lemondását

Egy sokatmondó távirat 40 évvel ezelőtti keltezéséről és „az Úr becsületes szolgájáról”, az idős Márton Áron püspökről emlékezünk meg. A fenti szavakkal jellemezte (Szent) II. János Pál Pápa Áron püspökünket, amikor 1980. április 2-ától engedte nyugalomba vonulni őt.

Molnár Melinda 2020. március 29., vasárnap

Feketevasárnap, a szemek böjtje

A római katolikus egyház liturgikus hagyománya szerint a nagyböjt ötödik, a húsvétot megelőző második vasárnap a Jézus szenvedésére való emlékezés kezdőnapja, azaz feketevasárnap. Ilyenkor szokás a templomok feszületeit, valamint az Úr képeit a feltámadás ünnepéig viola, tehát gyász színű böjti lepellel elfedni.

Molnár Melinda 2020. március 23., hétfő

Közösségi ima az interneten: virtuális templomot építettek

Mostantól azok is bekapcsolódhatnak a szentmisék, istentiszteletek követésébe a templom.ro oldalon,  akik nincsenek jelen a közösségi oldalakon.

HIRDETÉS
Molnár Melinda 2020. március 07., szombat

Miklósi-Vári Katinka (1972–2010) unitárius lelkészre emlékeztek

Halálának tizedik évfordulója alkalmával a lelkésztársra, hitvesre, édesanyára emlékeztek szombaton Firtosmartonosban azok, akiknek lelkében visszhangra találtak Miklósi-Vári Katinka (1972–2010) szavai.

Molnár Melinda 2020. március 07., szombat

Világméretű ünnepségsorozatra készül a magyarság – huszonnégy órás imádság Székelyudvarhelyen

A világegyház és a civil világ egyként figyel Budapestre 2020 szeptemberében: 13-a és 20-a között a magyar fővárosban tartják az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust, amelynek a házigazdája az összmagyarság lesz.

Molnár Melinda 2020. február 29., szombat

A Homoród menti népdalvetélkedő különlegessége a „családok” gyarapodása volt

Az idei, immár a 22. Homoród menti, Szentegyházasfaluban tartott népdalünnepre kétszer annyi személlyel ültek be a vidék településeinek dalos „családjai” a tisztaszobai színpadra, mint korábban. 

Molnár Melinda 2020. február 26., szerda

Hamvazószerda: elkezdődik a nagyböjt

Hamvazószerdán kezdődik a szent negyven napnak nevezett, húsvétot megelőző nagyböjti időszak, a lelki elmélyülés, a szeretet cselekedeteinek, valamint a keresztség előkészítésének, illetve az arról való megemlékezésnek a kiemelt időszaka.

Molnár Melinda 2020. február 25., kedd

Húshagyókedd éjfélén behúzzák a nótát Lövétén, kezdődhet a nagyböjt

Aprókák, nagyobbacskák, nagyok maszkadélutánja, rokolyás, vígság, nősember- és serketánc – álló hétig állt a bál a katolikus nagyközségben, Lövétén. Régen fonókban, magánházaknál maskuráztak, ma pedig ősi rend és helybéli rítusok szerint táncolják ki a vígság napjait.

Molnár Melinda 2020. február 25., kedd

Végelgyengülésben hunyt el Illyés: nem könnyezték meg, de elsiratták Oklándon

A hétágra sütő nap, a tréfás népdalok, alakoskodók sokasága, csúfolódó rigmusok, szerepcserés jelmezesek – minden együtt volt az oklándi elhelyezőközpontban a víg húshagyathoz, így nem csoda ha Illyés, a telet jelképező farsangi báb feldobta a talpát, és nyújtópadra került.

HIRDETÉS
Molnár Melinda 2020. február 24., hétfő

Szent Mátyás, a jégtörő

A ma ünnepelt vértanú apostolról úgy tartja a népi időjóslás, ha jeget talál, töri, ha nem talál, csinál, ahonnan pedig Zsuzsanna nem vitte el a havat, ott Mátyás szekercéje töri meg a tél uralmát.

Molnár Melinda 2020. február 22., szombat

Amikor az ördöggel is lehet cimborálni

Farsangvasárnap és -hétfő, valamint húshagyókedd a vízkereszttől hamvazószerdáig tartó időszak legzajosabb, az evésnek, ivásnak és mulatozásnak szentelt napjai. A soron következő napok nevei: húshagyat, húshagyó, csonthagyat, farsangfarka.

Molnár Melinda 2020. február 18., kedd

Év közben Fiatalok a fiatalokért, vasárnap mindenki értük

A Teljes Szívvel ifjúsági vezetőképzőn végzett önkéntes csoportvezetők évente legalább kétezer fiatalt kapcsolnak be a Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség (FIF) programjaiba. A katolikus templomokban farsang utolsó, az ifjúságnak szentelt vasárnapján adományokkal támogathatják a FIF céljait.

Molnár Melinda 2020. február 16., vasárnap

Erőnlét és kitartás: első helyezéssel tért haza az oklándi elhelyezőközpont csapata

A magyarországi Salgóbányán tartott, 20. Téli Nemzetközi Ifjúsági- és Diáksport találkozón, a Medves-kupa nevű megmérettetésen 13 csapat közül összesített első helyezést ért el az oklándi elhelyezőközpont négytagú csapata. Hatalmas élmény volt a 13–15 éveseknek a részvétel.

HIRDETÉS
Molnár Melinda 2020. február 16., vasárnap

Régi, mély gyökerű az ócfalvi–fényeslitkei testvérkapcsolat

Isten girbegurba sorokkal is tud egyenesen írni – érzik ezt az ócfalvi-miklósfalvi, illetve a fényeslitkei református gyülekezetek. Ki hitte volna 2004. december 5-én, hogy ma élő kapcsolatban lesznek egymással azok, akik még a térképen is nehezen találták volna meg helységeik neveit?