Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
Molnár Melinda 2020. július 02., csütörtök

Sarlós Boldogasszony ünnepe

Magyar nyelvterületen 1263-ból eredő szokás szerint ma ünnepli a római katolikus egyház Szűz Mária látogatását Erzsébetnél, régi nevén Sarlós Boldogasszonyt.

Molnár Melinda 2020. július 01., szerda

Találkoztak, akiket még Márton Áron püspök szentelt pappá

Ötvenhárom éve, fehérvasárnap tizenöten álltak Isten szolgája, Márton Áron püspök előtt a gyulafehérvári székesegyházban, és kézfeltétele által a papság szentségében részesültek.

Molnár Melinda 2020. június 30., kedd

Közzétették a papi kinevezéseket és áthelyezéseket a Gyulafehérvári Főegyházmegyében

Hagyománya van, hogy a gyulafehérvári papszentelést követően a főpásztor közzé teszi a személyi változásokat. „A papok helyezésénél figyelembe kell venni a hívek jogait és a pap személyiségét, képesítését, párosítva tehetségét egy adott helyzet valódi szükségleteivel”.

Molnár Melinda 2020. június 29., hétfő

Csíki diakónusokat szentelnek pappá Péter és Pál apostolfejedelmek főünnepén

A római katolikus egyház Péter és Pál vértanúságának emléknapját, június 29-ét az apostolok főünnepeként üli. A hagyomány szerint mindkettőjüket ezen a napon végezték ki Rómában. A járványügyi helyzet miatt a szokásos gyulafehérvári papszentelés nem a hagyományos keretek között zajlik.

Molnár Melinda 2020. június 27., szombat

Szent László, a hitet, lányokat mentő lovagkirály

Úgy tartja egy székely legenda: ha nagy a baj, Szent László király a csillagösvényen visszatér, hogy megmentse népét. A lovagiasság tökéletes megtestesítője küzdött, harcolt és győzött a kereszténységért – a magyar életet, a magyar eszményt tette kereszténnyé.

Molnár Melinda 2020. június 25., csütörtök

Sajátságos keretek között is megülik a több mint kétszáz éves jégverésnapi fogadalmi, dologtiltó napot

A járványügyi veszélyhelyzet miatt idén elmarad a falunap Székelyderzsben, szüneteltetik a Petky János-díj odaítélését is, de június utolsó szombatján a sajátságos keretek között is megülik a több mint kétszáz éves jégverésnapi fogadalmi, dologtiltó napot. 

Molnár Melinda 2020. június 24., szerda

Teljes egészében megújul a székelyudvarhelyi belvárosi református templom

Noha már szeptemberben megvoltak a kivitelezési engedélyek, a bonyodalmas eljárási ügymenet nyomán 2020. június 25-e lesz a piros betűs nap, amikor megkezdhetik a székelyudvarhelyi, tisztes korú belvárosi református templom külső-belső felújítását, ahogy a gyülekezeti nevezi, a „templomreformciót”.

Molnár Melinda 2020. június 24., szerda

Keresztelő Szent János, az előfutár

Jézus útja előkészítőjének, Keresztelő Szent Jánosnak a születésnapját ünnepeljük. Rajta kívül csak a Szűzanya földi születésének szentel ünnepet a katolikus egyház.

Molnár Melinda 2020. június 21., vasárnap

A visszatérés örömei a zetelaki plébániatemplomban

A hálaadó szentmisét vándorbölcső átadási szertatás tette felemelőbbé a zetelaki Szent Kereszt megtalálása-plébániatemplomban, hiszen a járványhelyzetben hozott korlátozások újabb lazításának enyhítéseként vasárnap beltérben tarthatták a liturgiákat.

Molnár Melinda 2020. június 21., vasárnap

Templomban tartották a kilátó-búcsút a kedvezőtlen időjárás miatt

A kedvezőtlen időjárás, a rossz terepviszonyok megakadályozták a Gordon-hegyi kilátónál évenként egyszer, Jézus Szíve ünnepén tartandó zarándoklatot, így a keresztúti ájtatosságot, illetve a búcsús szentmisét a bogárfalvi templom környezetében tartották.

Molnár Melinda 2020. június 19., péntek

Jézus szíve a megváltó szeretet jelképe

Június hónapban, illetve minden elsőpénteken Jézus Szentséges Szívét ünneplik a katolikusok, évenkénti kiemelt napja pedig az egyházi év utolsó változó ünnepe – az Úrnapja nyolcadát, azaz a pünkösd utáni második vasárnapot követő péntek.

Molnár Melinda 2020. június 18., csütörtök

Két hétig látogatható a csekefalvi virágzó levendulamező

Közeledik a hetedik szüret ideje, és ezen a hétvégén tartanák az ötödik levendulafesztivált a csekefalvi Moldován-Szeredai család ültetvényén. Ám tekintettel a jelenlegi járványhelyzetre, idén nem fesztivált szerveznek, hanem a teljes virágzás idejére látogathatóvá teszik a levendulamezőt.

Molnár Melinda 2020. június 17., szerda

Idén még zajlanak a felújítási munkálatok a Jézus-kápolnánál

Jézus Szíve ünnepe rendszerint a középkori egyházi építészet egyetlen székelyudvarhelyi hírmondójának, a Jézus-kápolnának a búcsúnapja. Az épületegyüttes felújítási munkálatai miatt idén sem tartanak ott szentmisét. A Szent Miklós-plébániatemplomhoz várják a híveket.

Molnár Melinda 2020. június 15., hétfő

Árpád-házi Boldog Jolán emléknapja

A több szálon szövődött lengyel–magyar barátság egyik történelmi jelentőségű munkálójára, a ferencesek és Lengyelország patrónájára, Árpád-házi Boldog Jolánra emlékezik hérfőn a katolikus egyház.

Molnár Melinda 2020. június 13., szombat

Páduai Szent Antal, akinek emléknapján nem fogták igába a jószágot

Háborús ínség, pestis, hajótörés, terméketlenség, láz – csak néhány élethelyzet, amelyben a portugál származású ferences szerzetes, teológus, prédikátor és egyháztanító segítségéért folyamodnak a hívek. Az egyik legismertebb szent.

Molnár Melinda 2020. június 11., csütörtök

Meg-megeredtek az ég csatornái is a rendhagyó udvarhelyi úrnapi ünneplésen

Mintha visszaköszönt volna 2020 Úrnapján az a – szabad vallásgyakorlást korlátozó – négy évtized, amikor nem tarthattak a város utcáin eucharisztikus körmenetet a hívek. A járványhelyzet szűkítette ugyan az ünneplés kereteit, a lelki élmény viszont mélyült.

Hallgassa online rádióinkat