HIRDETÉS
Molnár Melinda 2017. november 17., péntek

Ahol a régi korok bútorzatának visszaadják eredeti pompáját

Hiánypótló és állagmegóvó felújítási munkálatokat végeztek a 19. századból származó fizikai eszközöket tároló szekrényeken a székelyudvarhelyi Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégiumban. Vonzzák a tekintetet az 1800-as évek végén beszerzett, régi pompájukat visszanyert bútorok.

Molnár Melinda 2017. november 17., péntek

Szent Erzsébet-gyűjtés a tudásért

A gyulafehérvári Caritas Árpád-házi Szent Erzsébet-gyűjtését vasárnap tartják a katolikus templomokban. Az összeggel a hátrányos helyzetű gyerekek nevelését és oktatását segítik.

HIRDETÉS
Molnár Melinda 2017. november 15., szerda

Budapestre vitték a gyermeklakodalmast

Vastapssal jutalmazták a homoródkarácsonyfalvi gyermeklakodalmast a budapesti Polgárok Házában tartott bemutatón. De annál is többet jelentett a szereplőknek, hogy a közönség is velük énekelte a menyegzős nótákat.

Molnár Melinda, Simon Virág 2017. november 14., kedd

Figyelem a koraszülött babákon és családjaikon

A Gyulafehérvári Caritas Korai Nevelő- és Fejlesztőközpontjának munkatársai november 13–17. között rendezik meg a koraszülöttek hetét Székelyudvarhelyen. Hasonló programok zajlanak Marosvásárhelyen is.

Molnár Melinda 2017. november 13., hétfő

Enyészettől megmentett iratokból, idősek visszaemlékezéseiből falumonográfia

Amikor a székelyudvarhelyen működő Báró Hajna Unitárius Nőszövetség felvállalta Lakatos Gyula nyugalmazott unitárius lelkész kiadványának megjelentetését, még együtt álmodták meg a kötetet. Sajnos a szerző már csak fentről veheti azt számba.

HIRDETÉS
Molnár Melinda 2017. november 12., vasárnap

Súlyos és fajsúlyos a szentmártoni tanulmánykötet

Tours-i Szent Márton püspök emléknapján, szombaton Homoródszentmárton névadójának és a helyi katolikus kápolna védőszentjének ünnepén emlékeztek a felebarát iránt érzett szeretet és segítőkészség évezredeket átívelő példamutatójára.

Molnár Melinda 2017. november 09., csütörtök

Szent Márton-napi búcsú és könyvbemutató

Homoródszentmárton névadója és a helyi katolikus kápolna védőszentje Tours-i Szent Márton püspök. Liturgikus emléknapján, november 11-én, szombaton a búcsút a helység történetéről szóló könyv bemutatója követi.

Molnár Melinda 2017. november 07., kedd

Három évtizede alakult az önsegélyező pénztár tánckara

Jó lenne még nyolcvanévesen is úgy verni a csizmát és iregni-forogni a sóvidéki, korondi párosban, a petki menyecskésben, mint ahogyan azt vasárnap este láthattuk a 30. évfordulóját ünneplő székelyudvarhelyi NYÖP-tánckar tagjaitól.

HIRDETÉS
Molnár Melinda 2017. november 06., hétfő

Budapesten is kíváncsiak a homoródkarácsonyfalvi gyermeklakodalmasra

Híre kelt az immár tízéves homoródkarácsonyfalvi gyermeklakodalmasnak: november 10-én Budapesten, a Polgárok Háza dísztermében elevenítik fel a hajdani hejehujás egybekelési szokássort.

Molnár Melinda 2017. november 05., vasárnap

Tassaly Ildikó kapta idén a Máréfalváért-díjat

Nem talált szavakat Tassaly Ildikó tanár, amikor elhangzott a neve a máréfalvi Kőlik Hagyományőrző Művelődési Egyesület péntek esti rendezvényén a Balázs Imre Képtárban, ahol tizennyolcadszor adták át a Máréfalváért-díjat.

Molnár Melinda 2017. november 01., szerda

Fények és árnyak napja fotókon

A hétkezdés viharos szelei után valódi ajándék volt a mindenszentekünnepi napsütés és félárnyék. A megemlékezők ünnepélyesen, de sietősen igyekeztek a temetők felé.

HIRDETÉS
Molnár Melinda 2017. november 01., szerda

Tíz éve működik a Homoród menti Őrangyal-program

Tíz gyertya, száz tortaszelet, több száz fotó és ezernyi megosztható emlék – rendhagyó szüreti mulatságot tartottak kedden a Homoród menti Őrangyal program részesei Szentegyházán. Tíz éve találkoznak a különleges nevelési igényűek és ép segítőik.

Molnár Melinda 2017. október 31., kedd

Szerdán mindenszentek ünnepe, csütörtökön halottak napja

Világokat elválasztó határt és mégis titokzatos egységet sugall mindenszentek ünnepe és halottak napja. Az elhunytakra való emlékezés a létre és nemlétre, a rítusok az öröklétre irányítják az élők figyelmét. A fájdalom feketéjét a színes virágok oldják.

Molnár Melinda 2017. október 30., hétfő

Székelyudvarhelyen is lehet találkozni a Saul fia főszereplőjével

Az Oscar-díjas Saul fia című film főszereplőjével, Röhrig Gézával lehet találkozni kedden Székelyudvarhelyen. A Bábel avagy a Nagy Testvér figyel téged című estje egy előadáslánc része, melynek forrása a bibliai teremtéstörténet.

Molnár Melinda 2017. október 29., vasárnap

Hitvalló nappal zárta a reformáció emlékévét a Székelyudvarhelyi Református Egyházmegye

Bocskai István fejedelem szobrának leleplezésével és faültetéssel avatták fel Felsőboldogfalván a Reformációi emlékparkot, majd az udvarhelyi belvárosi református templomban úrvacsorai istentiszteleten adtak hálát a reformáció emlékévéért.

HIRDETÉS
Molnár Melinda 2017. október 27., péntek

Emlékparkot avatnak Felsőboldogfalván

Megemlékezést és hálaadást tartanak szombaton a Székelyudvarhelyi Református Egyházmegye tagjai: délelőtt tíztől Felsőboldogfalván felavatják a Reformációi emlékparkot, majd fél egytől ünnepi istentiszteletre és úrvacsoraosztásra kerül sor az udvarhelyi belvárosi református templomban.