HIRDETÉS
Molnár Melinda 2018. július 17., kedd

Felszentelik Sikaszó új templomát

Amikor sokan laktak Sikaszóban, erdei lakban misézett a zetelaki lelkipásztor. Aztán Zeteváralja leányegyházaként építették a fakápolnát. A népességfogyás évtizedeiben sem hagyta el őket a remény. Már növekszik a filia lélekszáma, új templom felszentelésére készülnek.

Molnár Melinda 2018. július 11., szerda

Megnyitották a Csehétfalvi Népfőiskolát

Tamási Áron úgy látta, hogy „Firtos lova hátán, lehajtott fejjel elaludt a Gondviselés”, ám a maiak bizonyosak abban, hogy felemelte a fejét, és ébresztőt fúj a megmaradásért, gyarapodásért. A Csehétfalvi Népfőiskola szerdai megnyitóján jártunk.

HIRDETÉS
Molnár Melinda 2018. július 09., hétfő

Elindult az Orbán Balázs-emlékszekértúra

Immár tizenkettedik alkalommal indultak hon- és önismereti útra az Orbán Balázs-emlékszekértúra résztvevői.

Molnár Melinda 2018. július 07., szombat

Egyszerű szertartást kért Kányádi – örök emlékezetű végtisztességet kapott

Székelyföldön Tamási Áron 1966-ban történt temetése óta nem volt az összmagyarságot lelkileg és a kegyeleti cselekvések szintjén ennyire megmozgató gyászszertartás, mint szombaton a Kányádi Sándor költőé Nagygalambfalván.

Molnár Melinda 2018. július 07., szombat

Ráirányítják a figyelmet a türelemre, a szabadságra és a hitre

Erdély első fejedelmének, János Zsigmondnak a születésnapján, július 7-én kelt útra Székelyderzsből az a tizenöt lovasból és négy kísérőből álló zarándokcsapat, akik két hét alatt négyszázötven kilométer utat tesznek meg a vallásszabadság 450. évfordulójának évében.

HIRDETÉS
Molnár Melinda 2018. július 06., péntek

Kegyeleti szertartásokkal és virrasztással kezdődött Kányádi Sándor búcsúztatása Nagygalambfalván

A gyászlobogós ősi torony, hosszú harangszó és megrendült falusfelek, minden generációt képviselő tisztelői fogadták pénteken délután a végleg hazaérkező költőt ott, ahol lírai vallomása szerint „minden más táj csak óceán / ez itt a föld / a föld nekem”.

Molnár Melinda 2018. július 05., csütörtök

Szombaton helyezik végső nyugalomra Kányádi Sándort Nagygalambfalván

Kegyeleti fogadtatással, virrasztással búcsúznak falusfelei, rokonai, tisztelői pénteken Kányádi Sándortól szülőfalujában, Nagygalambfalván. A Kossuth-díjas költőt szombaton a helyi református templomban tartandó gyászszertartás után a családi sírkertben helyezik földi nyughelyre.

Molnár Melinda 2018. július 02., hétfő

Visszhangos gyermeklakodalmast tartottak a Nógrád megyei varsányiak a karácsonyfalviakkal

Százakat számláló vendégkoszorú kísérte utcahosszan, majd templomba és a hét határra szóló gyermeklakodalom helyszínéül szolgáló rendezvénysátorba Kovács László homoródkarácsonyfalvi vőlegényt és varsányi menyasszonyát, Petrovics Fannit a Nógrád megyei Varsányban.

HIRDETÉS
Molnár Melinda 2018. július 01., vasárnap

Az eső elmosta az eredeti elképzelést, de így is megtartották a csekefalvi levendulafesztivált

Bár a hétvégi hosszú esők meghiúsították a csekefalvi levendulamezőn tervezett sétákat, az aroma-, illat- és ízélményt nem tudták elmosni. A 3. Székelyföldi Levendulafesztiválra összeállított fotókiállítást a kultúrházba költöztették.

Molnár Melinda 2018. július 01., vasárnap

Jégverésnap a székelyderzsi erődtemplom menedékében

Idén a június utolsó szombatját megelőző napok időjárása rámutatott, miért ajánlják fel imáikat a határjáráson több mint kétszáz éve a székelyderzsiek. A fogadalmi, dologtiltó napon, szombaton a sok eső miatt nem tudtak kimenni a lovasok és szekeresek a határba.

Molnár Melinda 2018. június 28., csütörtök

Szent Péter és Szent Pál ünnepe Udvarhelyszéken

Június 29-én tartja a római katolikus egyház Szent Péter és Szent Pál apostolok főünnepét. A gyulafehérvári főegyházmegyében ez a nap egyben a papszentelés hagyományos alkalma.

HIRDETÉS
Molnár Melinda 2018. június 28., csütörtök

Székelyföldi Levendulafesztivál Csekefalván

Gyönyörűen virágzik a közel egy hektáros levendulamező Csekefalván – újságolta megálmodója, Moldován-Szeredai Noémi unitárius lelkész. A szombaton kezdődő, harmadik Székelyföldi Levendulafesztiválra érkezőket csodálatos látvánnyal és illattal várja a gyógynövényültetvény.

Molnár Melinda 2018. június 26., kedd

Székely–palóc lakodalomra készülnek

Homoródkarácsonyfalván és testvértelepülésén, a magyarországi Varsányban is élnek a régi idők lakodalmasainak hagyományai. A Karácsonyfalván évente megtartott gyermeklakodalmas alapján „házasítják össze” a két település szokásait.

Molnár Melinda 2018. június 26., kedd

Előadás az obszerváns rendi életvitelről a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumban

Hogy közelebb kerüljenek az érdeklődők a „szerzetesek asztalához”, a Székelyföldön legrégebbi és legmélyebb gyökerű szerzetesrendről, a ferencesekről, valamint az esztelneki kolostor múltjáról, jelenéről és jövőjéról Kakucs Béla Szilveszter testvér nyújtott ízelítőt.

Molnár Melinda 2018. június 22., péntek

Kápolnásfalu fogadta be a Caritas önkéntestáborát

Közel száz önkéntes dolgozott a hét folyamán Kápolnásfaluban, maradandó közhasznú munkát végezve felpezsdítették a település életét. A falubeliek hálálkodnak a fiatalok tetteiért, utóbbiak pedig nem győzik dicsérni a helybéliek hozzáállását.

HIRDETÉS
Molnár Melinda 2018. június 22., péntek

Templombúcsúk, zarándoklatok Udvarhelyszéken

A római katolikus egyház június 24-én emlékezik meg Keresztelő Szent Jánosról, ez alkalomból a hétvégén Udvarhelyszék több településén ülnek búcsút.