Óriási veszélyt rejteget a kényelmes helyzet a választásokon Tamás Sándor szerint

Óriási veszélyt rejteget a kényelmes helyzet a választásokon Tamás Sándor szerint

Tamás Sándornak meggyőződése: a verseny mozgósítást szül, az egy jelöltes falvak lakóit kell megszólítani

Fotó: Tuchiluș Alex

Míg Háromszék városainak többségében versenyhelyzet körvonalazódik, addig Kovászna megye községeinek zömében hátradőlhetnek a választópolgárok és a jelöltek, mivel 19 községben ellenfél nélkül pályázhatnak a polgármesteri címért. Ez a kényelmes helyzet azonban óriási veszélyt rejteget – véli Tamás Sándor, az RMDSZ háromszéki elnöke és Bodor László, a területi szövetség ügyvezető elnöke.

Farkas Orsolya

2024. május 14., 20:162024. május 14., 20:16

Az RMDSZ színeiben újrázni készülő megyeitanács-elnök emlékeztette a sajtó képviselőit, hogy a magyarok választáson való részvételi szándéka Háromszéken mindössze 50 százalék ebben a pillanatban, ezzel együtt azonban

az AUR (Románok Egyesüléséért Szövetség) egyre inkább megveti a lábát az egész országban, így Székelyföldön is.

Tamás Sándor kiemelte, hogy mindeddig nem volt példa rá, hogy a megyei tanács élére és a magyar többségű falvak vezetői pozícióiba is indítsanak jelölteket, márpedig

idén nemcsak Sepsiszentgyörgyön, hanem Gelencén, Kökösön, Bardocon is polgármesteri tisztségére pályázik az AUR, nem beszélve a tanácsosi helyekről.

Tamás Sándor szerint fontos különbséget tenni a többi román párt és a szélsőséges nacionalista AUR között, mert míg az előbbiek világképében a magyarság is szerepel, addig az utóbbiak

egy „magyarmentes” Romániát képzelnek el.

Mint mondta, helyi szinten csupán töredéke látszódhat az összképnek, az ország helyzetének, amelyben a kisebbség nem érvényesülhet képviselet nélkül. „Az az érzésünk lehet, hogy magyar világban élünk, de a nagy döntéseket nem itt hozzák” – vélekedett az elnök.

Galéria

Kézdivásárhelyen román-magyar szövetség köttetett az RMDSZ-szel szemben

Fotó: Raymond Gheorghiță

Kézdivásárhelyen feltörekvőben a román pártok

Ami a háromszéki városokat illeti, Kovásznán egyelőre csend honol, a polgármesteri címért Gyerő József az RMDSZ színeiben, valamint a PNL (Nemzeti Liberális Párt) és az USR (Mentsétek meg Romániát Szövetség) egy-egy jelöltje méretkeznek meg. A harmadik mandátumára készülő magyar polgármester az RMDSZ képviselői szerint várhatóan nagy támogatottságra számíthat.

A sepsiszentgyörgyi helyzetet illetően Tamás Sándor úgy fogalmazott, az MPE jelöltje, Erőss Bulcsú részéről „némileg több szerénység illene a jelenlegi polgármesterrel szemben”, aki idén az ötödik mandátumára készül. Antal Árpád kihívói közé tartozik továbbá Kolcza István az EMSZ részéről, Dulányi-Balogh Szilárd az USR, Gavril Boitiș az AUR és Petru Oltean a PSD (Szociáldemokrata Párt) részéről.

Kézdivásárhelyen mindeközben váratlan fordulatot vettek az események, az EMSZ korábbi jelöltjét, Szőts Emilt ugyanis visszaléptették, a párt pedig a függetlenként induló, de a PSD-PNL koalíció által erősen támogatott Imre Csaba mögé sorakozott fel. Az EMSZ tehát a helyi román pártokkal szövetségben méretkezik meg, de teljes listája csak az RMDSZ-nek és a koalíciónak van, a visszaosztást követően pedig így várhatóan akár három tanácsosi helyet fognak elnyerni a román képviselők. A két jelölt kihívója továbbá Lukács László MPE-jelölt is.

Tamás Sándor kihangsúlyozta ugyanakkor, hogy ha barótiként döntenie kellene, szemfülesebben tájékozódna a választási helyzetről az erdővidéki városban. Ahogyan korábban is fogalmazott, Derzsi-Ráduly Kázmért – aki eredetileg RMDSZ-esként indult volna, majd függetlenként jelentkezett, az MPE támogatásával – „bábpolgármesternek” véli, akinek döntéseit a háttérből irányítják. Az RMDSZ Baróton Benedek-Huszár János indulását támogatja, a helyi választmány döntése értelmében a korábban is polgármesteri címre pályázó Bán István ugyanis alulmaradt a szavazáson.

Majdnem húsz községben nincs kihívó

Háromszéken mindeddig nem volt példa rá, hogy

ennyire sok községben egyetlen jelölt induljon a polgármesteri tisztségért, például Árkoson, Barátoson, Bereckben, Kommandón, Málnáson és Nagyajtán.

Ennek kapcsán az elnök kiemelte, hogy a választópolgárok részéről is lehet veszély az elkényelmesedés, a megszokás, ha mindezt az országszinten és nem helyi szempontból vizsgáljuk. Kiemelte továbbá, hogy idén az RMDSZ nem indít jelöltet Előpatakon, a jelenlegi polgármester, Kovács László ugyanis leköszönni készül, a mindössze 4-5 százalékban magyarlakta településen pedig nem találtak más jelöltet a tisztségre.

Galéria

Bodor László az EP-választás tétjét hangsúlyozta

Fotó: Tuchiluș Alex

Érdekes helyzet van kialakulóban viszont Bölönben, a PRPE (Pro Európa Romapárt) részéről ugyanis megpályázza a községvezetői címet Alexandru Racolța; mi több, nemrégiben a község unitárius lelkésze, Kozma Albert is jelezte részvételi szándékát független polgármesterjelöltként, versenyben az RMDSZ-es Ferencz Zoltánnal. Így Tamás Sándor szerint nemcsak az RMDSZ jelöltje kerül veszélybe, hanem az egész magyar képviselet is, mert a szavazatok megoszlanak. Mint mondta,

a lakosság többsége román nemzetiségű roma, így etnikai szempontból is nehéz mérkőzés lesz a bölöni.

Kiemelte továbbá az RMDSZ színeiben induló Fodor Imre és a független Benkő Árpád fej-fej melletti harcát Illyefalván. Utóbbit az EMSZ támogatja, akik alpolgármestert is állítanának a jövőben. Versenyhelyzet alakulhat ki ugyanakkor Nagyborosnyón az RMDSZ-es Kanyó Antal és a PSD színeiben induló Ilie Nicolae között, Zágonban Kiss Augustin és a PSD, valamint USR jelöltjei között is.

Idézet
Nem készülünk különböző harcos kampányokra. Bizonyára lesznek olyan helyek, ahol ki fog éleződni a csata, ezek helyi kampányok lesznek, de egyértelmű, hogy ennek mozgósító ereje is tud lenni”

– nyilatkozott Bodor László, az RMDSZ háromszéki szervezetének ügyvezető elnöke az elkövetkezendő, szűk egy hónapig tartó kampányidőszak kapcsán. A szövetség képviselői hangsúlyozták, hogy a helyhatósági választások fontosak, nagy tétje azonban az európai parlamenti választásoknak van, így a pártok közös listájára leadott szavazatok lesznek az igazán mérvadóak.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 14., kedd

Több lehetőséget biztosít a metropolisz-övezet, mint amire magukban kapacitása lenne az önkormányzatoknak

Miért jó, hogy a megyeszékhely és közelében levő községek egy metropolisz-övezetbe egyesültek, mi oldódik-oldódott meg e társulás által? – többek között ezek a kérdések kerültek újra terítékre a kedden, Illyefalván tartott polgármester-találkozón.

Több lehetőséget biztosít a metropolisz-övezet, mint amire magukban kapacitása lenne az önkormányzatoknak
2024. május 14., kedd

A börtönbe és a kriptába is benézhetünk a Múzeumok Éjszakáján

Marosvásárhelyen a hagyományokhoz híven, immár 18. alkalommal szervezik meg szombaton a Múzeumok éjszakáját. A megyeszékhelyen csak a könyvtárosok tiltakoznak, például a Teleki Tékában zárt kapuk lesznek.

A börtönbe és a kriptába is benézhetünk a Múzeumok Éjszakáján
2024. május 14., kedd

Előadás a Szent László-legendát ábrázoló freskókról

Sashalmi-Fekete Tamás A Szent László-legenda falképciklus szimbolikája című előadása május 16-án, csütörtökön lesz a csíkszeredai városházán.

Előadás a Szent László-legendát ábrázoló freskókról
2024. május 14., kedd

Szerezzük vissza a kontrollt a saját életünk felett

A remény támogatása SOS címmel tartott szakmai napot az Áradat Egyesület Csíkszeredában; az eseményen a nemrég elkészült, öngyilkosság-megelőzést célzó kisfilmet is bemutatták.

Szerezzük vissza a kontrollt a saját életünk felett
2024. május 14., kedd

Ismét a keresztény zene és szellemiség tölti be Gyergyószentmiklóst

Minőségi rendezvényre, közösségépítő és közösségerősítő programokra várja a FeltöltŐ keresztény zenei fesztivál a résztvevőket. Június utolsó hétvégéjére zenével, elgondolkodtató előadásokkal és számos egyéb eseménnyel készülnek.

Ismét a keresztény zene és szellemiség tölti be Gyergyószentmiklóst
2024. május 14., kedd

Nincs pardon: tíz évre is eltilthatják a vezetéstől az ittasan elkapott sofőröket

Nincs többé pardon az ittas vezetésért – elfogadta az erről szóló törvénymódosítást kedden a képviselőház. Eszerint a 0,80 g/l légalkohol-koncentrációval vezető sofőrök 1-5ig terjedő letöltendő börtönbüntetésre is ítélhetők.

Nincs pardon: tíz évre is eltilthatják a vezetéstől az ittasan elkapott sofőröket
2024. május 14., kedd

Egyre gyakoribb a medvejárás Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen is

Egy hét alatt közel húsz riasztást küldtek medvék lakott területen való jelenléte miatt Hargita megyében. Csíkszereda mellett Maroshévízre, valamint Székelyudvarhelyre és több udvarhelyszéki településre is ki kellett szállnia a csendőrségnek.

Egyre gyakoribb a medvejárás Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen is
2024. május 14., kedd

Felborult teherszállító miatt akadozik a forgalom Héjjasfalvánál

Felborult egy teherautó Héjjasfalvánál kedd délután, a mentés idején egy sávon terelik az autós forgalmat – adja hírül a Maros megyei tűzoltóság.

Felborult teherszállító miatt akadozik a forgalom Héjjasfalvánál
2024. május 14., kedd

Okosabb annál az öt somlyói medve, hogy besétáljon a felállított csapdába

Mindhiába próbálták befogni a Nagy-Somlyón élő öt medvét, eddig nem jártak sikerrel, ezért csütörtökön és pénteken megpróbálják elhajtani a vadakat, hogy legalább a pünkösdi búcsú idejére távol maradjanak a nyeregtől.

Okosabb annál az öt somlyói medve, hogy besétáljon a felállított csapdába
2024. május 14., kedd

Tűz ütött ki egy faépítményben Segesváron

Kigyulladt egy lakóháznál álló faépítmény Segesváron kedd délelőtt – adja hírül a Maros megyei tűzoltóság sajtóosztálya rövid közleményben.

Tűz ütött ki egy faépítményben Segesváron
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!