HIRDETÉS

Mozgássérültek paradicsoma lehet Pókakeresztúr

Szucher Ervin 2012. október 15., 15:51 utolsó módosítás: 2012. október 15., 15:52

Romániában elsőként fogyatékkal élő személyek számára gondozást és szociális segítséget nyújtó otthon építését tervezi a marosvásárhelyi székhelyű HIFA Románia Egyesület.

Fotó: Boda L. Gergely

Első lépésként hétfőn délelőtt indították útjára azt a telefonos gyűjtéskampányt, melynek segítségével egy majdani uniós pályázathoz az önrészt szeretnék előteremteni. A 8845-ös számra küldött üzenettel október 15. és november 14. között két euróval lehet támogatni a tizenkét évvel ezelőtt bejegyzett civil szervezet elképzelését. A HIFA, amely a megyeszékhelytől mintegy huszonhárom kilométerre, Pókakeresztúron rendelkezik egy húszhektáros területtel, a tervek szerint öt éven belül építené fel azt a komplexumot, melyben kezdetben mintegy 75 fogyatékkal élő személy lelne új otthonra. A sérültek nem csak színvonalas gondozásban, de munkalehetőségben, valamint szellemi és lelki táplálékban is részesülnének. A terv megálmodói szerint mindez az itt lakók képességeinek felismeréséhez és az önálló életvitel folytatásához vezet. Valamennyi beutalt külön lakrészben, de családias hangulatban, a természet közelségének kihasználásával élné életét.

Amikor nem lesznek már a szülők…

„Nagyon sok olyan személy létezik, aki teljes társadalmi és lelki, valamint fizikai elszigeteltségben tölti élete jelentős részét, hiszen képtelen a mozgásra. Sok esetben a gondozó segítsége sem elegendő az elszigeteltség megszüntetése érdekében. Sok olyan tagunk van, akinek szülei, gondozói maguk is idős, beteg, gyenge személyek. Ez által meg a sérült jövője is kérdésessé válik” – sorolta a HIFA-park építése melletti érveket Simon Judit Gyöngyi, a szervezet vezetője. Szerinte a beruházás megvalósítása által a sérültek végre az őket megillető, rájuk szabott, nekik megálmodott otthon birtokába juthatnának. A szülők gyakran felteszik maguknak a kérdést: amikor nem leszünk, ki fog beteg gyermekünkre vigyázni? Hasonlóan gondolkoznak az érintettek is. „Most még nincs különösebb gond, mert élnek a szüleim. De mi lesz, majd?... Egy ilyen házban, mint amilyent mi szeretnénk, úgy érzem, sokkal jobban boldogulnék” – állítja Győrfi Júlia.

Kérdésünkre, hogy mekkora beruházásról van szó, Simon Gyöngyi Judit csak annyit mondott, hogy több millió euróról. „Nem akarok összeget mondani, nehogy valakit elijesszek. Tény, hogy az uniós finanszírozás elnyeréséhez az egyesületnek egy 750 ezer eurós önrészt kell felmutatnia” – nyilatkozta az elnök. A HIFA-park két épületcsoportból állna. A központi részben az irodák, könyvtár, ebédlő, vendégszobák, konferenciaterem, egy ökuménikus kápolna, valamint rehabilitációs és egészségügyi tevékenységeknek teret adó termek kapnának helyet. Ugyanide képzelték el a munkaműhelyeket is, valamint azt a bemutatótermet, ahol a sérültek munkáit lehetne megismertetni és értékesíteni. A másik, szintén emeletes épületegyüttesben alakítanák ki a családi otthonokat.

Segítőkész önkormányzatok

A HIFA Románia beruházásának a marossárpataki önkormányzat is örül, ezért a Pókakeresztúrt magában foglaló község vezetősége igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy az egyesület tervei megvalósuljanak. Kozma Barna elöljáró álláspontját a fogyatékkal élő személyek is igazolták. „Lehetőségeink függvényében maximálisan támogatjuk az elképzelést. Úgy alakítottuk a területrendészeti tervet, hogy a HIFA-nak ne kerüljön pénzbe a föld beltelekké való nyilvánítása, és ha a költségvetésünk megengedi, az infrastruktúra kialakításában is segítenénk” – mondta el Kozma. Cserében a polgármester azt reméli, hogy az állások egy részére a községből alkalmazzák a személyzetet.

A HIFA Románia tervét a marosvásárhelyi városháza is felkarolta. Ioan Chiorean, a polgármester sajtótanácsosa elmondta, hogy a polgármesteri hivatal hamarosan egy központi fekvésű székhelyet biztosít az egyesület számára, ahol a testi fogyatékkal élő személyek nem csak irodát, hanem üzlethelyiséget is működtethetnek műhelymunkáik értékesítése végett.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS