Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Elhagyja Marosvásárhelyt a Félsziget

Szász Cs. Emese , Fancsali Attila 2013. január 30., 11:55 utolsó módosítás: 2013. január 30., 15:14

Több mint egy hónapos huzavona után bejelentették: Marosvásárhelyről Kolozsvárra költözik a Félsziget. Románia egyik legnagyobb fesztiváljának 11. kiadására a Gorbó-völgyében kerül sor. A rendezvény időpontja is módosult a korábbi évekhez képest: a fesztivált július 18. és 21. között szervezik meg.

Kolozsvár polgármestere, Emil Boc szerdán sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Marosvásárhelyről Kolozsvárra, egészen pontosan a kincses város melletti Gorbó-völgyébe költözik a fesztivál.

Támogatást kapnak a kincses várostól

A kincses város vezetése és a Félsziget szervezői már együttműködési megállapodást is kötöttek. Leszögezték többek közt azt, hogy Kolozsvár polgármesteri hivatala egy tízhektáros területet biztosít a fesztivál számára a Gorbó-völgyében, ugyanakkor megoldja a víz- és áramellátást, a közvilágítást, a megfelelő útviszonyokat, a közszállítást és a rendezvény népszerűsítésében is segédkezik. Erre a támogatásra a városi költségvetésből különítik majd el a forrásokat. A szervezők egyéb támogatást is kérvényeztek, de konkrét összegről még nem tárgyaltak – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Bizonytalanságban „élt” a fesztivál Marosvásárhelyen

A Félsziget fesztiváligazgatója, Bodor László szerint nehéz döntést kellett meghozniuk, amikor tíz év után elköltöztették a fesztivált. „A hosszútávú terveinket szem előtt tartva hoztuk meg a döntést. Szerettük volna bebiztosítani a fesztivál jövőjét, és a kolozsvári városvezetésben egy olyan partnert találtunk, amely hajlandó velünk közösen építkezni, és a rendelkezésünkre bocsátani egy tökéletes fesztiválhelyszínt, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a Félsziget Kelet-Európa legfontosabb fesztiváljai közé emelkedjen” – nyilatkozta Bodor László. Szerinte a fesztivál az elmúlt években folyamatosan növekedett, most pedig tetőzött, és új alapokra van szüksége. Kérdésünkre, hogy mit ígérhetett volna Marosvásárhely polgármesteri hivatala ahhoz, hogy itt maradjon a fesztivál, Bodor László azt mondta, nem így tevődik fel a kérdés. „Az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy a marosvásárhelyi önkormányzat azt akarta, hogy folyamatosan költözzünk valahová: előbb a pályák területéről kellett hátrább menjünk, idén pedig azt szerették volna, hogy a lovardához költözzünk. Nem kaptunk egy biztos alapot, így pedig nehéz fesztivált szervezni” – fogalmazott Bodor. Ami az önkormányzattal való együttműködést illeti, a fesztiváligazgató hozzátette: az elmúlt négy hétben többet sikerült tárgyalnia a kolozsvári önkormányzattal, mint a marosvásárhelyivel tíz év alatt.

Nem lesz elrománosodás, marad a multikulturalitás

A marosvásárhelyi Félsziget-rajongók több közösségi portálon kifejtették, hogy mennyire nem értenek egyet a fesztivál költöztetésével, többen megfogalmazták félelmüket, hogy most már teljesen „elrománosodik” a fesztivál. „Sok félelem van a rajongókban, de még bennünk is a költöztetésessel kapcsolatosan, hiszen mégiscsak Marosvásárhelyen volt eddig a rendezvény. A Félsziget azonban nem etnikai alapon szerveződött eddig sem, továbbra is megőrizzük a nemzetközi és multikulturális jellegét. Tehát megnyugtathatom a rajongókat, ezután is lesznek magyar együttesek és magyar kulturális programok” – reagált Bodor a félelmekre. Szerinte, aki igazán szereti a Félszigetet, az Kolozsvárra is elmegy majd bulizni.

Meglepődtek Marosvásárhelyen

Két órával a költözés bejelentését követően Claudiu Maior, a polgármester tanácsadója úgy nyilatkozott, mintha nem tudott volna arról, hogy mi történt Kolozsváron. „Tárgyalásokat folytattunk a Félsziget Fesztivál szervezőivel és holnap (csütörtökön – szerk. megj.) reggel találkozunk velük, hogy megbeszéljük a részleteket. Az önkormányzat támogatásáról biztosítottuk az igazgatót, és megígértük, hogy teljesítjük minden kérésüket, abban a reményben, hogy itt marad a városban a rendezvény” – mondta. Megjegyezte, a szervezők kérték, hogy a város biztosítsa a területet, illetve egyéb, vízzel, elektromossággal és földgázzal kapcsolatos igényeik voltak. „Délelőtt találkozunk velük, és a délutáni ülésen az önkormányzat képviselő-testülete is áldását adhatja az egyezségre” – mondta. A rögtönzött sajtótájékoztatóra összesereglett újságírók közölték Claudiu Maiorral, hogy a fesztivál honlapján már hivatalosan is bejelentették a helyszínváltozást, ekkor közölte, a szervezők kifejezett kérése volt, hogy tartsák titokban a tárgyalásokat. „Úgy néz ki, hogy az igazgató nem szavatartó ember” – mondta. Hozzátette, telefonon egyeztették a csütörtöki megbeszélést, amelyet még senki sem mondott le.

Megkérdeztük erről a  fesztiváligazgatót is, Bodor László azt állítja, a kolozsvári sajtótájékoztató előtt értesítette a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal kommunikációs igazgatóját arról, hogy véglegesen döntöttek a költözésről.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
19 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Legnézettebb