Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Kéz a kézben imádkoztak az igazságért, a magyar jövőért Csíkszentmárton központjában

Barabás Hajnal 2019. május 25., 21:27
HIRDETÉS

Szolidaritási rendezvényt szervezett az Úzvölgye Kezdeményező Testület szombaton Csíkszentmárton központjában az úzvölgyi katonai temető területének jogtalan kisajátítása, a hősök sírjának meggyalázása, valamint a helyi alpolgármester ügye miatt. Az eseményen az esős idő ellenére többszázan vettek részt.

Fotó: Gábos Albin

Gergely András, Csíkszentmárton polgármestere köszöntötte a szombati Kézfogás az úzvölgyi temetőért szolidaritási rendezvény résztvevőit.

Szerettem volna, ha ünnepelni gyűltünk volna össze, de sajnos nekünk az a sors jutott, hogy mindig akkor kell összegyűljünk és kimutassuk erőnket, amikor probléma van

– kezdte felszólalását a polgármester, hozzátéve, hogy azt tapasztalták, hogy 2019. Romániájában napról napra próbálják a magyar közösséget ellehetetleníteni, hiszen

aki a hatalom célkeresztjébe kerül, azt meghurcolják, vagy akár börtönbe vetik.

„Ebben az országban, megállapíthatjuk, hogy kettős mércét alkalmaznak, van egy mérce a többségi nemzettársaknak, és van egy mérce nekünk, kisebbségi létbe szorult erdélyi, székelyföldi magyaroknak” – fogalmazott az elöljáró utalva László Antal, helyi alpolgármester ügyére, akinél nemrég házkutatást tartottak a Bákó megyei nyomozó hatóságok úzvölgyi katonatemető román keresztjeinek és ortodox emlékműjének letakarása, illetve a május 17-én történt összetűzés miatt. Gergely András beszédében az iránta való szolidaritását fejezte ki, mint mondta, László Antal nem maradt egyedül, hiszen mellette vannak a támogató civilek, a politikustársai és a történelmi egyházak képviselői is.

Fotó: Gábos Albin

Nem mehet ez így tovább, valaminek változnia kell ebben az országban, mert az elnyomásnak, az 1989 előtti időket idéző történéseknek a végére ki kellene tenni a pontot

– zárta gondolatmenetét a polgármester. A Csíkszentmárton központjában tartott eseményen jelen voltak többek között a székelyföldi megyei tanácsok elnökei, több város és község polgármesterei, országgyűlési képviselők, történelmi egyházak képviselői, és ott voltak még Brassó megyéből és Magyarországról is.

Támogassuk azokat, akinek nehéz

„Nekünk sem beton, sem műanyag nem kell, hogy tisztán egymás szemébe tudjunk nézni. Nem akarunk a 21.század Európájában ártatlanul kihallgatásoktól félni és gyermekeinket félteni. Nem akarjuk a másét elvenni, de szeretjük azt, ami a miénk” – fogalmazott Kovács Zsolt, Csíkszentmárton község plébánosa, hozzáfűzve, hogy

támogassuk azokat, akinek nehéz most, és ne menjünk bele provokatív akciókba.

„Támadtak bennünket történelmünk során, próbáltak eltüntetni. 100 éve széttépték hazánk testét. És ma sincs ez másképp. Támadnak, el akarnak tüntetni, fel akarnak számolni, és elég volt. Mi befogadtuk a másikat, mert vendégszerető nép vagyunk, de a vendég rátelepedett a földjeinkre, a jussunkra, a temetőinkre, iskoláinkra, el akarja venni zászlóinkat, egyetemeinket, jelképeinket, hátulról támadva. Kérdés az, hogy hagyjuk-e?” – tette fel a kérdést Bíró Erika, református tiszteletes asszony, aki arról is beszélt, hogy a hatalom próbál megfélemlíteni, és van, aki megijed, meghátrál.

Fotó: Gábos Albin

„Ürüljön ki a keserű pohár”

Tamás János evangélikus lelkipásztor arról beszélt, hogy az úzvölgyi temetőben történtekért joggal kérjük, hogy szolgáltassanak igazságot számunkra.

A hitért és bizalomért imádkozzunk, hogy Isten akarata szerint ürüljön ki a keserű poharunk

– fogalmazott.

Jogunk van a léthez

Kovács István, unitárius lelkész is felszólalt a rendezvényen. „Létünk ezer esztendeje alatt búzaszemként malomkövek között is sikerült megmaradnunk, túléltünk minden bennünket elpusztító szándékot, történelmi vihart.

A létünkhöz való jogunk nem önzés, nem nacionalista egoizmus, hanem az Isten teremtésének alaptörvénye.

Ha egy muslicának joga van létezni, akkor egy népnek is joga van az ő anyanyelvén imádkozni, és őrizni mindazt ami, érték, és átadni a következő nemzedéknek” – hangsúlyozta. Említést tett az úzvölgyi temetőben nyugvó hősökről is, akiknek sírjait meggyalázzák a „sötétség erői”, mert el akarják rabolni múltunkat. „A sötétséget csak a világosság győzi le, és a mi szövetségesünk az Isten, a fény” – biztatott szavaival a lelkész.  Felszólalását követően kéz a kézben imádkozta el az összegyűlt tömeg a Miatyánkot.

Fotó: Gábos Albin

Egységeseknek, erőseknek kell lennünk

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke is felszólalt, aki arról beszélt, hogy az elmúlt száz évben edzésben tartotta a magyar közösséget, hogy folyton támadták, de eddig még nem fordult elő, hogy a temetőt, a hősök sírját meggyalázták volna. „Arra kértük a kormányt, hogy állítsák vissza a törvényes rendet, kértük, hogy azokat a betonkereszteket vigyék el a temetőből, kértük, hogy a vonják felelősségre azt, aki a temetőt meggyalázta, és vonják felelősségre azokat, akik uszítottak a magyarok ellen. Vártuk, hogy ezeket a lépéseket tegyék meg, de támadtak továbbra is.

Olyan jogállamot akarnak, amelyben a magyar közösségnek nincsen helye. Mi nem ilyen jogállamot akarunk, hanem olyat, ahol az élők élnek és építkeznek, és ahol a hősi halottak nyugodtan pihennek

–fogalmazott Kelemen Hunor. Hozzátette, amíg a kérdés nem rendeződik, nem tudják támogatni egyik oldalt sem.

HIRDETÉS

„A békének, az együttélésnek feltétele, hogy egymást tiszteljük. Mi nem akartunk elvenni semmit tőlük, sem történelmet, sem nyelvet, sem iskolát, sem zászlót, sem himnuszt, azt kérjük, hogy ők se nyúljanak hozzá azokhoz az értékekhez, amelyeket ezer esztendeje a Kárpát-medencében a magyar emberek megteremtettek.

Szolidárisnak kell lennünk, egységeseknek, nem szabd gyengeséget, megosztottságot mutatnunk, ha ezt érzik, nem oldódik meg az ügy. Őrizzük meg az egységet, kérjük a méltányosságot a mi közösségünknek

– nyomatékosította.

A rendezvény végén a magyar és a székely himnuszt énekelték el az egybegyűltek, velük együtt énekelt a jelenlévő Szörényi Levente, és Antal Tibor, őket Dajka Mihály tárogatón kísérte. Az esemény a Ne bántsd a magyart! felkiáltással zárult.

Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS