Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Idén végre elkezdődhet a Suta-tó rég várt helyreállítása

Kovács Attila 2020. február 14., 13:51

Pénz is van, már csak a kivitelezőt kell megtalálni ahhoz, hogy tényleg elkezdődjön a Csíkszereda szélén található egykori Suta-tó helyreállítása – mondják az illetékesek. Tizenhárom éve lesz, hogy nincs víz a nagy tómederben, amelyet lassan felnőtt az erdő.

Idén végre elkezdődhet a Suta-tó rég várt helyreállítása
galéria
Elhanyagolt környezet az egykori Suta-tónál. Készülnek a helyreállításra Fotó: Gábos Albin

Évtizedekkel ezelőtt a szabadidős tevékenységek egyik kedvelt helyszíne volt a méltatlanul mellőzött, majd megszüntetett Suta-tó Csíkszereda keleti peremén, az erdő szélén.

Csónakázásra, fürdésre, horgászatra, tóparti sétákra, pihenésre volt lehetőség a most elvadult, inkább csak kutyákat sétáltatók, és nyájak által látogatott területen, az odavezető bekötőút környéke pedig építkezési törmelék, hulladék lerakója lett.

A tó vizét 2007-ben engedték le, mert hibákat észleltek a gát szerkezetében, azóta a medret felnőtte a bozót, amely az évek során erdővé fejlődött. A helyreállítást több alkalommal megígérték már az illetékesek, az egykori tavat pedig árvízvédelmi létesítménnyé minősítették át, amely a Râmnicu Vâlcea-i központú Olt Vízügyi Igazgatóság ügykezelésébe tartozik.

Fotó: Gábos Albin

Megerősítés Bukarestből

Tavaly került elérhető közelségbe beruházás, miután megtörtént az építési engedély kiadásához szükséges szakhatósági jóváhagyások beszerzése, miután korábban a műszaki terveket is elkészítették.

A munkálatok elkezdésének szándékát éppen ezen a héten erősítette meg az Országos Vízügyi Igazgatóság beruházási igazgatója

– közölte kérdésünkre Miklós Géza, a Hargita Megyei Vízügyi Szakaszmérnökség igazgatója, aki bevallása szerint szívügyének tartja a tó helyreállítását. Az illetékes azt is elmondta:

egyelőre áfa nélkül 3,6 millió lej áll rendelkezésre a munkálatok céljaira, a kivitelezés érdekében pedig közbeszerzési eljárást ír ki az Olt Vízügyi Igazgatóság.

Ennek befejezése után a helyreállítást idén el lehet kezdeni – erősítette meg az igazgató.

Fotó: Gábos Albin

Nagyobb lenne, mint korábban

Helyreállítása esetén az árvízvédelmi létesítmény a tavat tápláló Fitód-patak vízhozamát tudja befolyásolni,

segítve annak megelőzését, hogy a nagy esőzésektől felduzzadó patak Csíkszereda zsögödi részét veszélyeztesse, ahogy ez többször is megtörtént az elmúlt években.

A műszaki terv szerint a munkálatok során megtisztítanák a tó medrét, szabályoznák a Fitód-patakot,

a meglévő gátat felújítanák és megemelnék, megnövelve a tó befogadóképességét, és korszerűsítenék az átfolyást szabályozó rendszert.

{A}

Egyúttal a város keleti pereméig vezető bekötőutat is felújítanák, és rendeznék a környezetet. Továbbra sem ismert viszont, hogy a szintén ehhez az árvízvédelmi rendszerhez tartozó vésztározó kialakítása mikor kezdődhetne el Csíkszentlélek területén, a Mindszent-patakon, a Kerekfenyő-domb alatti részen. A korábbi elképzelések szerint ott egy mesterséges tó 400 000 köbméter vizet tárolhatna, megakadályozva a Zsögödöt érintő árvizeket.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS