Medve lett a kukoricacsősz

Medve lett a kukoricacsősz

Fotó: Balázs Katalin

„Óva intek mindenkit attól, hogy a Szárhegy bejáratánál lévő kukoricatáblába bemenjen. Nagy valószínűséggel medvével találkozna” – mondja Gábor László, egy vadgazdálkodási civil szervezet elnöke. A megkérdezett szólt arról is, hogy több mint négyszeresére nőtt a medveállomány, félő, hogy a károk csökkentésére az emberek a mérgezéses megoldást választják.

Balázs Katalin

2014. szeptember 04., 17:292014. szeptember 04., 17:29

2014. szeptember 06., 09:112014. szeptember 06., 09:11

Ha Európa medveállományának nagy részét Románia kell eltartsa, az nem vezet jóra. A kilövési keretet sürgősen a valós egyedszámhoz kellene igazítani, ugyanis az állomány az elmúlt években a sokszorosára nőtt – tájékoztatott Gábor László, a Gyergyószentmiklósi Vadgazdálkodási Egyesület elnöke.

„Minden területnek megvan a természetes eltartó képessége, nálunk ennek több mint négyszerese a medvék száma. A 20 800 hektáron tizenkét egyed kellene legyen, ezzel szemben körülbelül ötven van. A sajnálatos az, hogy a fejlett nyugati országokban, amelyek tulajdonképpen ránk kényszerítik ezt a kilövési kvótát, az évi 350 darabot, náluk nincs medve, mert az emberi értékek és javak értékesebbek, mint a vadállatok. Sokszor mondtam: nagyon szívesen befognánk néhány bocsot, hogy vigyék el, s dédelgessék ott, ne intézzék el azzal, hogy időnként támogatást küldenek. Itt az ideje kormányszinten komoly lépéseket tenni, mert rövidesen katasztrófák lesznek” – fogalmazott az elnök.

Kár és veszély testközelben

Rohamosan megszaporodnak a medvetámadások – ettől tart leginkább az elnök. A helyzet előidézéséért többen is felelősek, hisz az erdei gyümölcsök begyűjtésével sátortáborok alakulnak ki az erdőkben, nincs csend, és ráadásul élelem nélkül maradnak a medvék. A számos hegyi esztena pedig a vad természetes mozgását zavarja. A pásztorkutyák, amelyekből három helyett nyolc-tíz is van egy-egy esztenán, kiűzik a medvéket a természetes életterükből. Arra is van példa, hogy a pásztorok medvebocsok és patás vadállatok megfogására idomítják kutyáikat. Mindez oda vezet, hogy a medve máshol talál magának élelmet és „lakhelyet”. Gyakran épp a gazdák zabföldjén vagy a kukoricásban. Sok példa van erre a külterületeken, de akár a lakóházak közvetlen szomszédságában is.

A Szárhegy bejáratánál elterülő kukoricatáblában és az alfalvi mezőben is köztudott, hogy medvék tanyáznak. Senkinek sem érdemes egy-két csőért bemenni oda, mert a legkellemetlenebb élményben lehet része. „Mondhatnánk, hogy a medve a legjobb kukoricapásztor, de az a gond, hogy mozgásával és táplálkozásával óriási károkat idéz elő” – jegyzi meg az elnök.

A vadászok próbálnak segíteni

Gábor László cáfolta azt az elképzelést, miszerint a medvéket épp a vadászok vonzanák a lakott területek közelébe. „Mi csak az erdőn, a mezőgazdasági kultúráktól minimálisan négy kilométerre etetünk. És éppen azért etetünk itt, hogy felfogjuk a vadat, amely pont az erdőből menne le a szántóföldekre élelemért” – magyarázta. Elismerte azonban, a vadak megállításának ez nem tökéletes módszere, sok egyed mégis lemegy a „terített asztalhoz”, a zab, a csóréfejű búza, a kukorica vonzza a medvéket leginkább.

A vadászegyesület megpróbál a gazdákon segíteni, hogy ne váljanak kárvallottá: villanypásztorokat osztanak ki a földbirtokosoknak, akiknek szántója a vadászterület része vagy szomszédos vele. „A mi egyesületünk tudtommal egyetlen az egész megyében, amelyik már működése első évében próbált a gazdák segítségére lenni. Évente 10-12 darab villanypásztort osztunk ki azoknak, akik kukoricát, krumplit, vagy olyan kalászost termelnek, mely a vadak kedvence. A tapasztalat szerint villanypásztorral, ha nem is lehet teljesen kiküszöbölni, de nagymértékben lehet csökkenteni a vadkárt.

Továbbra is kérik, jelentkezzenek azok, akik ilyenre igényt tartanak és birtokuk a vadászterülethez tartozik. Hat település, Szárhegy, Ditró, Remete, Alfalu, Csomafalva, Újfalu lakóit érinti a vadászterület, de igyekeznek pár éven belül minden kérést teljesíteni.

Az elszaporodott medveállomány egyedei a kevés táplálék miatt elkezdtek szarvasborjakat, vadmalacokat is enni. „A szarvastehenek általában olyan helyen borjaznak, ahol nyugalom van. Május-júniusban a csendet a nagy tábla vetésekben találják meg, ahová az erdőből elűzött medve is lejár. De télen az erdőben is rengetegszer találkozunk azzal a ténnyel, hogy szarvastehenet, bikát ölt meg a medve. A vaddisznóállományból nem csak a malacokban tesz kárt, a kocáknak is kioltja életét. Ráadásul az elszaporodott medveállomány a prédaállatok mozgását is befolyásolja, azok is egyre közelebb jönnek a falvakhoz... nyomukban a ragadozókkal.”

Ha az ember visszatámad

A közelgő katasztrófára is visszatért a megkérdezett. Úgy gondolja, nagy veszélyt jelenthetnek az elkeseredett emberek is, akiknek javait megdézsmálták, állataikat elpusztították a medvék. „A veszélyt abban látom, hogy a megkárosított emberek kezükbe veszik az ügyet. És akkor jönnek a mérgezések. Nem tudtam megbizonyosodni róla, de hallottam hírből, hogy találtak elhullt vadakat. Nem tartom kizártnak, hogy az ember végzett pusztítást. Ez nem vezet jóra, mert a méregtől nemcsak a kiszemelt állat fog elhullni, hanem sokan a vadállományból. Ez láncreakciót indítana be, amit komolyan kell venni. Nem beszélve arról, hogy a mérgezés börtönnel jár. Kérek mindenkit, azért vagyunk mi, vadászok, hogy ha valamilyen baj van, szóljanak, próbáljunk együtt megoldást találni” – összegzett a vadásztársaság elnöke.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. január 25., szerda

Nem sikerült dönteni, tovább csúszik a hitelfelvétel ügye Gyergyószentmiklóson

Nem volt döntőképes a gyergyószentmiklósi önkormányzati képviselő-testület, így harmadszorra is napirendre kell tűzniük a hitelfelvétel ügyét. Ismét elhangzott: ha nem kap kölcsönt a város, beruházásokat kell leállítani.

Nem sikerült dönteni, tovább csúszik a hitelfelvétel ügye Gyergyószentmiklóson
2023. január 17., kedd

Filmvetítéssel ünneplik a Magyar Kultúra Napját Gyergyószentmiklóson

A Petőfi emlékévhez is kötődve a Föltámadott a tenger történelmi játékfilmet láthatja a gyergyószentmiklósi közönség csütörtökön. Ezzel ünneplik egyben a Magyar Kultúra Napját is.

Filmvetítéssel ünneplik a Magyar Kultúra Napját Gyergyószentmiklóson
2023. január 11., szerda

Vitatott munkálatok zajlanak Gyilkostón

Földmunkákat végeztet a Monturist kft. a Gyilkos-tó közvetlen közelében, a munkagépek a parti sétányon dolgoznak. A cégvezető szerint erre minden hatósági engedélyük megvan. A városi főépítész szerint ez nem így van, a munkálatokat le kell állítani.

Vitatott munkálatok zajlanak Gyilkostón
Vitatott munkálatok zajlanak Gyilkostón
2023. január 11., szerda

Vitatott munkálatok zajlanak Gyilkostón

2023. január 10., kedd

Továbbra is keresik az eltűnt gyergyóalfalvi nőt

Még pénteken távozott ismeretlen helyre az otthonából a gyergyóalfalvi Király Katalin. Azóta folyamatosan zajlik a keresése, de egyelőre eredménytelenül.

Továbbra is keresik az eltűnt gyergyóalfalvi nőt
2023. január 09., hétfő

Teljesen modernizálják a közvilágítást, utat aszfaltoznak, középületeket újítanak fel Gyergyószárhegyen

Az év végén írták alá a finanszírozási szerződést, idén kell megvalósuljon az a beruházás, amely révén kevesebb áramfogyasztás mellett több fény világítja majd meg éjszakánként Gyergyószárhegy és a hozzá tartozó Güdüc utcáit.

Teljesen modernizálják a közvilágítást, utat aszfaltoznak, középületeket újítanak fel Gyergyószárhegyen
2023. január 06., péntek

Fiatalkorú betörőt azonosítottak a rendőrök

Kiskorú tört be pénzt és egyéb anyagi javakat keresve egy ipari létesítménybe Gyergyószentmiklóson, azonban a rendőrség rövid időn belül azonosította a tettest csütörtökön – adja hírül a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság.

Fiatalkorú betörőt azonosítottak a rendőrök
2023. január 06., péntek

Két személy sérült meg szabálytalan előzés miatt

Két autó ütközött össze egy szabálytalanul történő előzés miatt Gyergyóditrónál csütörtökön délben, mindkét sofőrt a gyergyószentmiklósi kórházba szállították orvosi ellátásra – adja hírül a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság.

Két személy sérült meg szabálytalan előzés miatt
2023. január 04., szerda

Épül az EMSZ, így felmerült a nagy kérdés: lesz-e önálló jelöltjük a 2024-es választásokon?

Két hónapja vált jogerőssé az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) bírósági bejegyzése, és azóta folyamatosan zajlik az új párt felépítése. Ha ezzel meglesznek, jöhet a felkészülés a jövő évi helyhatósági választásokra. A jelöltállításra is van már tervük.

Épül az EMSZ, így felmerült a nagy kérdés: lesz-e önálló jelöltjük a 2024-es választásokon?
2017. március 11., szombat

Egy határidő van, és az május közepe

Az előző évek gyakorlatával ellentétben idén nem lesz lehetőség napi egyszázalékos késedelmi kamat fejében igényelni május 15-e után az egységes mezőgazdasági támogatásokat. Ez újabb ok lehet arra, hogy ne halogassák a kérelmek leadását az érintettek.

Egy határidő van, és az május közepe
Egy határidő van, és az május közepe
2017. március 11., szombat

Egy határidő van, és az május közepe

2017. március 10., péntek

Hargita megye: már csak a Madarasin lehet sízni

Hargita megyében csak a Madarasi Hargita pályáin lehet sízni, annak ellenére, hogy a megye magasabban fekvő vidékein ismét havazni kezdett – tudósít az Agerpres hírügynökség.

Hargita megye: már csak a Madarasin lehet sízni
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!