HIRDETÉS
Balázs Katalin 2018. november 09., péntek

Építészeti díjra jelölték Böjte Csaba csíkszentsimoni lovardáját

Az Európai Unió 2019-es, Mies van der Rohéról elnevezett, kortárs építészeti díjára jelölték a gyergyószentmiklósi Larix Stúdió által tervezett csíkszentsimoni lovardát. A Böjte Csaba gyermekotthonához tartozó, újonnan épített lovarda az építész szerint „átlátszó formagyakorlat”.

Balázs Katalin 2018. november 07., szerda

Édesanyját keresi a Norvégiában örökbefogadott gyergyószentmiklósi lány

Gyergyószentmiklóson született, Norvégiában örökbe fogadott ifjú hölgy keresi édesanyját, és ebben kér segítséget a Facebookon. „Édesanyámat keresem, Kovács Enikőt, aki 1973, vagy 1974-ben született Hargita megyében, Gyergyószentmiklóson” – olvasható a felhívásban.

HIRDETÉS
Balázs Katalin 2018. november 04., vasárnap

Ünnepelt a képzőművészeket összefogó civil szervezet

Sokáig volt kérdés: hogy szülhet Gyergyóalfalu ilyan sok képzőművészt? A hétvégén érkezett válasz: a gyergyói nagyközség tulajdonképpen múzsákat terem. Múzsák földjére szólt a meghívó, a Sövér Elek Alapítvány 25 éves létét ünnepelte.

Hallgassa online rádióinkat
Balázs Katalin 2018. november 03., szombat

Gyergyószentmiklósról elszármazott szerző mutatta be második kötetét szülővárosában

Hazatért szülővárosába, Gyergyószentmiklósra bemutatni a Rejtőző kavicsok címet viselő második kötetét Kolozsi Lázár Ildikó újságíró, a TV2 Akadémia sportriporter- és újságíró szak vezető tanára.

Balázs Katalin 2018. november 02., péntek

Templomi perselyt fosztott ki Halottak napján

Ismeretlen tettes egy kővel ütötte le a perselyen található lakatot, majd távozott a hívek adományával a gyergyószentmiklósi Szent István templomból pénteken délben.

HIRDETÉS
Balázs Katalin 2018. november 02., péntek

Gyergyóremetén fizetnek egy jó elképzelésért – nem is akármennyit

Ötletpályázatot hirdet Gyergyóremete önkormányzata az épülő termelői piacának működtetési módjára vonatkozóan. Várnak minden ötletet, véleményt, javaslatot, ami a létesítmény színvonalas működését segítheti – a legjobb tervezetet 1500 lejjel jutalmazzák. 

Balázs Katalin 2018. október 30., kedd

Népi színjátékot vittek Magyarországra

Több magyarországi településen láthatták az érdeklődők a Juhászlegény című népi színjátékot a ditróiakból, orotvaiakból és szárhegyiekből álló műkedvelő színjátszócsoport előadásában. A turnén szerzett élményeikről az egyik szervező számolt be. 

Balázs Katalin 2018. október 26., péntek

Puccskísérletet sejt a hét lemondás mögött Szárhegy polgármestere

Politikai puccskísérletnek tartja Danguly Ervin polgármester azt, ami az elmúlt napokban Gyergyószárhegyen történt. Előbb egy, majd további hat önkormányzati képviselő nyújtotta be lemondását. Jóllehet, okként Kolcsár András hivatalhoz való alkalmazását említették, a polgármester bojkottra gyanakszik.

HIRDETÉS
Balázs Katalin 2018. október 24., szerda

Lemondott hét önkormányzati képviselő Gyergyószárhegyen

Heten hozták meg október 24-ig azt a döntést, hogy nem kívánnak a gyergyószárhegyi képviselő-testület tagjai lenni a továbbiakban. Az öt RMDSZ-es és két szövetségi (MPP-EMNP koalíció) képviselő, akik lemondásukat már iktattatták, úgy tudják, lesznek még, akik követik példájukat.

Balázs Katalin 2018. október 23., kedd

Történészkonferencián 1848-ról és 1918-ról

Többek között a székely ellenállás jelentőségéről, az 1848. június 15–16-i népgyűlésről, a Sziszihez kötődő székelyföldi emlékekről, valamint katonadolgokról tájékozódhatnak azok, akik részt vesznek a Gyergyószentmiklóson szervezett nemzetközi történészkonferencián.

Balázs Katalin 2018. október 22., hétfő

Összefogásból jeles: adományokból újult meg a gyergyószentmiklósi Szende játszótér

Nemcsak a tervezett csúszdát, hanem a Szende játszótér több elemét is sikerült felújítani Gyergyószentmiklós Bucsin lakónegyedében, ahol közösségi kezdeményezésre gyűjtöttek a munkálatokra. A megvalósítást az ötletgazda összegezte. 

HIRDETÉS
Balázs Katalin 2018. október 22., hétfő

1956 emléke Gyergyószentmiklóson – Beszélő plakátok címmel nyílik kiállítás

Péntektől már az érdeklődőkre vár az a kiállítás, amely az ’56-os eseményeket teszi feledhetetlenné.

Balázs Katalin 2018. október 21., vasárnap

A kakasvágás hagyományát elevenítették fel a remetei gazdanapon

Az iskolás gyermek alapműveltségének része, hogy tudja: a csirke testét nem zsemlemorzsa borítja, felnőtté válásának pedig egyik lépcsőfoka, hogy azt is megtanulja, hogyan kell a szárnyast tollától megszabadítani, hisz az nem szerepel a pörkölt receptjében. A remetei gazdanapon, vasárnap ebből adtak leckét a szépkorúak.

Balázs Katalin 2018. október 20., szombat

Orgonatudását csillogtatta meg a Bagossy Brothers Company billentyűse

Még sokszor fogjuk hallani, amint orgonán klasszikus műveket ad elő – ígéri Kozma Zsombor. Kevesen tudják, hogy orgona szakon végzett a Bagossy Brothers Company billentyűse és harmonikása, akit népzenészként is ismernek.

Balázs Katalin 2018. október 15., hétfő

Mi az építészközösség feladata? – Interjú Köllő Miklós Orbán Balázs-díjas építésszel

Három székelyföldi személyiség vehetett át Orbán Balázs-díjat péntek este a csíkszeredai Mikó várban tartott ünnepségen. A díj kapcsán Köllő Miklós építésszel beszélgettünk.

HIRDETÉS
Balázs Katalin 2018. október 13., szombat

Vásárba adták Szárhegy híres, neves káposztáját

Nem szegi kedvét a szárhegyi embernek, ha kevés káposzta terem a háromszáz éves, vékony héjúból, lecserélni sem akarja a lapos fejeket más magra. Hálát ad a kicsiért is háromnapos fesztivállal.