HIRDETÉS
Balázs Katalin 2018. július 12., csütörtök

Újabb ötletekkel álltak elő a Vöröskeresztet segítő gyergyóiak

Bárki bármivel hozzájárulhat, hogy a gyergyószentmiklósi Vöröskereszt tevékenysége javuljon – mindenki érdekében. Az adománygyűjtő akció folytatódik, a mentőautó forgalomba íratása, a sátorponyva megvásárlása után még bőven van, amihez hozzájárulni.

Balázs Katalin 2018. július 11., szerda

Nagy jövő elé néz a kardvívás Gyergyóremetén

Két helyen edz kardvívókat a magyarországi születésű Csikány Mihály: New Yorkban és Gyergyóremetén. Ez a hét Székelyföldé, két tucat növendék, 6–14 év közötti fiatal tanulja ezt a sportot, amely a székelyhez igencsak közel áll.

HIRDETÉS
Balázs Katalin 2018. július 09., hétfő

Edzés egy napon át: elhatározta, és kibírta

Huszonnégy órás edzésbe fogott szombat este a gyergyószentmiklósi Bara István, hogy segítse a helyi Vöröskeresztet. Az átlagember számára meglepő lehet, de neki egyáltalán nem volt kérdés, hogy lesz-e ereje az egész napos edzéshez. Még vasárnapra virradóan is volt társasága.

Balázs Katalin, Pethő Melánia 2018. július 06., péntek

Egymás után jöttek az ötletek, hogyan lehetne segíteni a gyergyói vöröskereszteseket

A gyergyószentmiklósi Vöröskereszt tette közzé a hírt: noha önkéntesen végzik a munkát, a pénzbeni kiadásoktól az ő tevékenységük sem mentes. Az adománygyűjtésnek most többféle módját hirdették meg, de mint kiderült, mindig kerül egy újabb ötlet.

Balázs Katalin 2018. július 05., csütörtök

Egy gólyamentés története

Plusz vándorutat iktattak be ebben az esztendőben az egyik ditrói gólyacsalád tagjai. Délre jártak, Csíkszeredában voltak gyógykezelésen. Fészküket egy vihar rongálta meg, a túlélők tegnap kerültek vissza ditrói otthonukba. A nagy kérdés az volt, a gólyaszülők hogyan fogadják a hazatérőket?

HIRDETÉS
Balázs Katalin 2018. július 03., kedd

Háromkút lakói aláírásukkal is megerősítik: jó helyen vannak

Nem kívánnak váltani a háromkútiak, személyazonossági igazolványuk eddig is Gyimesközéplokra szólt, nem „iratkoznak át” Damukra. A szándékot most aláírásukkal is nyomatékosítják, a formanyomtatványokon Háromkút közel 160 lakosának neve szerepel.

Balázs Katalin 2018. június 27., szerda

Egyedi, amit a Szín-kron diákszínjátszói hoznak létre

A diákszínjátszásnak ami előnye, az a hátránya is. Nem kevés benne az esély, de a veszély sem, hiszen az ifjú lélek játszik a deszkákon vagy éppen pengeélen. Aztán az emléke halványul, néhány pillanat azonban megmarad. Ebben hisz Kolozsi-Borsos Gábor.

Balázs Katalin 2018. június 25., hétfő

A tűzoltókkal ünnepelt Tekerőpatak közössége

Három pillérre építette az idei falunapokat Tekerőpatak közössége. A Gyergyóújfaluhoz tartozó falucskában vasárnap helye volt a táncnak, mulatozásnak, az önkéntes tűzoltók munkája elismerésének és a búcsús szentmisének is.

HIRDETÉS
Balázs Katalin 2018. június 25., hétfő

Esélyt, biztatást adó együttlétek

Táborzáró ünnepségeket tartottak a Szárhegyi Kulturális és Művészeti Központnál. Két új kezdeményezés első alkalma ért véget, melyek révén esélyt nyert a tehetség szociális háttértől függetlenül.

Balázs Katalin 2018. június 24., vasárnap

Egymás kezét fogják a háromkútiak

Van egy település, lakóinak nyolcvan százaléka igényelte a magyar állampolgárságot. Nem engedik, hogy mások döntsenek sorsuk felett, nem akarják, hogy gyermekeik román iskolában tanuljanak tovább. Mert ők csángók, magyarok maradnak, akármerre is rajzolják a megyehatárt.

Balázs Katalin 2018. június 23., szombat

Megoszlanak a vélemények a felszegi átalakításokat illetően

Amióta plébános került a gyergyószentmiklósi Felszegbe, beindult az építkezés a Munkás Szent József-templom környékén. Van, aki örvend a forgatagnak, van, aki félelemmel tekint a munkálatokra, értékek elvesztésétől, visszafordíthatatlan károkozástól tartva.

HIRDETÉS
Balázs Katalin 2018. június 22., péntek

Szöcskejárás a Tatárdombnál

Gyergyószárhegy és Ditró között, a güdüci letérő és tatárdombi emlékmű térségében jeleztek olvasóink intenzívebb szöcskejelenlétet. Az említett övezetben a güdüci rész felől nyugati irányba szelik át az országutat a nagytestű rovarok.

Balázs Katalin 2018. június 20., szerda

Kötetben a verses, énekes csomafalvi népköltészet

Szent Péter és Pálkor nagy ünnepet ülnek a gyergyócsomafalviak. Azt tartják, ilyenkor a rabokat is hazaengedik. Nekik is, a távol élőknek és itthon maradottaknak is ajánlott egy könyv, tele nótákkal.

Balázs Katalin 2018. június 19., kedd

Nem lehet csak úgy mintát venni egy köztéri szoborról

Egy marosvásárhelyi iskola kérte meg Burján-Gál Emil gyergyószentmiklósi képzőművészt a Fogarasy-címer elküldésére, ezért az alkotó a Szent Miklós-templom közelében lévő, Fogarasy Mihály püspök szobra alatti talapzatról kívánt címermintát venni. De közben megjelentek a rendőrök...

Balázs Katalin 2018. június 18., hétfő

Unitáriusok a katolikus tengerben

A vallásszabadság-törvény kihirdetésének kerek évfordulója, az unitárius egyház 450 éves múltja állt a hétvégi ünnepség középpontjában. Gyergyószentmiklóson tartották a IV. Gyergyószéki Unitárius Napokat, ahol a további 450 évet is megidézték a jelenlévők.

HIRDETÉS
Balázs Katalin 2018. június 17., vasárnap

Örömkönnyfakasztó koncertet tartottak a Salamon Ernő gimnazistái

„Csak tapsoltam és sírtam”; „A legjobb örömforrást választották ezek a fiatalok: a zenét”; „Nem kell félteni Gyergyószentmiklós holnapját”; „Egy zeneiskolát is lepipáltak volna”; „A egykori salamonos diákok és tanárok is mind büszkén húzták ki magukat”.