HIRDETÉS
Balázs Katalin 2018. május 23., szerda

Fontos tudnivalók a hétvégi Erőss Zsolt-teljesítménytúráról

50, 30 és 20 kilométeres távokat lehet bejárni idén a jubileumi Erőss Zsolt Teljesítménytúrán szombaton. Szerdán délelőttig már 283-an jelezték, hogy részt vesznek rajta.

Balázs Katalin 2018. május 15., kedd

Falunapokat tartanak a gazdaság, kultúra és hitélet harmóniájában Gyergyóalfaluban

„Alfaluból indult a falunapi rendezvények sora a Gyergyói-medencében, és itt nőtte ki magát a legnagyobbra. Erre az eseményre várjuk szeretettel a helybélieket és vendégeket” – így kezdte a falunapokra szóló meghívóját Gáll Szabolcs, Gyergyóalfalu polgármestere.

HIRDETÉS
Balázs Katalin 2018. május 15., kedd

Akik több száz kilométert tesznek meg gyalog Csíksomlyóig

Míg az Alfaluból induló keresztalja két nap alatt ér Csíksomlyóra, vannak, akik már több, mint negyven napja jönnek. Hétfőn Parajdon három csapat találkozott, és mindhárom Alfalu irányába veszi az irányt.

Balázs Katalin 2018. május 15., kedd

Balázs József: találkozni megyünk Csíksomlyóra, nem vezekelni

Már edzi lábait Balázs József, a Gyergyóalfaluból induló zarándoklat vezetője. Nincsenek kételyei, hogy az ötnapos úton mindenkinek helye van, aki lelkében a hívást érzi, és élményt is ki-ki hite, tudata szerint gyűjthet.

Balázs Katalin 2018. május 13., vasárnap

Maroshévíz a jövőnek üzen: nem hagyja veszni a múltat

„Nem sokaság, hanem lélek s szabad nép tesz csoda dolgokat” – ezen Urmánczy-idézet jellemzi leginkább azt, ami a hétvégén Maroshévízen történt. Nagy eseménynek számítanak minden esztendőben a Maroshévízi Magyar Napok, amelynek része az Urmánczy Nándor Emléknap is.

HIRDETÉS
Balázs Katalin 2018. május 13., vasárnap

Emlékidéző találkozóra várták a tűzoltókat

Tizenhat csapatot vártak, tizenhármat fogadtak vendégként a Szárhegyi Önkéntes Tűzoltó-alakulat tagjai szombaton. A jelenleg harminc tagú alakulat volt a házigazdája a nemzetközi tűzoltó-találkozónak és vetélkedőnek.

Balázs Katalin 2018. május 02., szerda

Kézi és állati erővel működésbe hozható eszközöket mutattak be a felszegi majálison

Olyan majális volt Felszegben, amilyet még Gyergyószentmiklós nem látott: a búcsús szentmise után, melyen egyébként a Szent Miklós Kamarakórus énekelt, a hívek között 500 adag pityókás tokányt osztottak ki, melyet két szakácscsapat készített el.

Balázs Katalin 2018. május 02., szerda

Emeleti helyiség lett a művészek megmutatkozásának hajléka

Hiába van nagy hagyománya a művészeti népiskola festészet és grafika szakának Gyergyószentmiklóson, az oktató, Balázs József festőművész szerint még mindig csak hajléktalannak nevezhetők, hiszen csak ideig-óráig kapnak egyik-másik intézménytől műtermet.

HIRDETÉS
Balázs Katalin 2018. május 01., kedd

Vasárnaptól ég az erdő Orotván

Vasárnap késő délután gyúlt ki a nagyági erdőrész Orotván. Akárcsak tavaly, most is nyílt láng okozta a tüzet, melyben 400–500 köbméter fa semmisült meg. Mostanáig, hiszen a tüzet csak egy kiadós eső tudná teljesen eloltani, a parázs a gyökerek mentén halad végig, és lobban fel a láng rendszeresen.

Balázs Katalin 2018. április 23., hétfő

Játszóteret építettek, ősztől katolikus óvoda indul a gyergyószentmiklósi Munkás Szent József Plébánián

Se park, se játszótér nem található Gyergyószentmiklós felszegi részén. Az állítás csak múltidőben igaz már, hamarosan befejezik a Munkás Szent József templom udvarán a lipinkákkal, hintákkal és padokkal bebútorozott teret.

Balázs Katalin 2018. április 19., csütörtök

A legjobb ízű pityókát keresik Szárhegyen, szavazással

Nem szokványos versenyt talált ki a gyergyószárhegyi Lukács Géza. Úgy döntött, pityókaszavazást szervez, hogy beazonosítsák a legjobb ízű fajtát. Ha meglesz az eredmény, majd abból ültet többet.

HIRDETÉS
Balázs Katalin 2018. április 19., csütörtök

Médiaszakos diákokkal dolgoztak a gyergyói újságírók

Mikrofont foghattak a kezükben, kamerával forgathattak híranyagot a Gyergyó tévé számára a Batthyány Ignác Szakközépiskola diákjai. Az iskola másként programban a médiaszakos növendékek olyan személyekkel találkozhattak, akik már régiséggel rendelkeznek az általuk tanult szakma terén.

Balázs Katalin 2018. április 12., csütörtök

A lelkész, aki nem a sok beszéd embere

Azt a feladatot, amelyet eddig Bíró Sándor református lelkész végzett, március elsejétől Mátyás Istvánnal megosztva látják el. Sokak Sanyi bácsija a szórványt gondozza majd, míg az Angyalosról jött lelkész a gyergyószentmiklósi közösség vezetője lesz.

Balázs Katalin 2018. április 11., szerda

Akiből folyt a zsuka

Az I. Erdélyi Legényes Találkozó plakátján szereplő táncos Bíró Ágoston, noha Csíkszentdomokoson csak Zsukás Gusztiként emlékeznek rá. Ő és unokája a bizonyítéka, hogy a táncszeretet öröklődik.

Balázs Katalin 2018. április 03., kedd

Teljesült Nagy Mária álma: szülőfalujában léphetett fel

„Amikor a Notre Dame előtt álltam, a remetei templom jutott eszembe, amikor a Nílust láttam, a Marosra gondoltam” – vallotta be szülőfaluja lakosságának Nagy Mária, hogy ő mindig is hazavágyott. A húsvét másodnapi koncertje számára egy ötvenéves álom valóra válását jelentette, de a közönségnek is felejthetetlen marad.

HIRDETÉS
Balázs Katalin 2018. március 29., csütörtök

Sikeresen végrehajtották a szívműtétet a gyergyószentmiklósi férfin

Végrehajtották Marosvásárhelyen azt a szívműtétet, amely a 74 esztendős gyergyószentmiklósi Udvari Mátyás életének meghosszabbítását jelentheti. Fia, Attila tájékoztatott erről, ő volt az is, aki adománygyűjtésbe kezdett, amikor kiderült, beavatkozásra lesz szükség.