HIRDETÉS
Balázs Katalin 2017. október 19., csütörtök

Laczkó Vass Róbert: nem hiába van a pásztornak botja

Jó szívvel jött Gyergyószentmiklósra  a gyergyóremetei származású Laczkó Vass Róbert a Belső Iránytű előadássorozat szervezőinek meghívására. Azt mondja: megverné őt az Isten, ha azt mondaná, nincs jól. Mert ő hisz a verés jó hatásában.

Balázs Katalin 2017. október 16., hétfő

Az Egyeskőre és az Öcsémre jártak Böjte Csaba csomafalvi neveltjei

Tanulságos élmény lenne mindazoknak, akik a jóléttől kezdenek elfajulni – így összegzett az egyik kezdeményező, akinek része volt a hétvégi kiruccanásban: a Dévai Szent Ferenc Alapítványhoz tartozó Páli Szent Vince Napköziotthon csemetéit vitték el a Hagymás-hegységbe.

HIRDETÉS
Balázs Katalin 2017. október 13., péntek

Jogokról és regisztrációról: Gyergyószéken is aláírásokat gyűjt az RMDSZ

Véleménynyilvánításhoz kérnek személyes adatokat azok az önkéntesek, akik a Gyergyó Területi és helyi RMDSZ-szervezetek megbízásából a gyergyószéki otthonokba kopogtatnak be.

Balázs Katalin 2017. október 09., hétfő

Lehet-e a hitvallás egy sok előítélettel körülvett hivatás mozgatórugója?

Hogyan található meg az egyensúly szakma, közélet, magánélet és lelkiség között? A gyergyóremetei születésű színész, énekes, költő, Laczkó Vass Róbert a Belső iránytű elődássorozat soron következő meghívottja.

Balázs Katalin 2017. szeptember 28., csütörtök

Húszesztendős a Csiky-kerti egyetem

1997-ben kezdődött az egyetemi szintű oktatás a gyergyószentmiklósi Csiky-kertben, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem kihelyezett tagozataként. Az idei tanévnyitón a két évtizedes létet is megünneplik.

HIRDETÉS
Balázs Katalin 2017. szeptember 28., csütörtök

Annyi anyagot használni, amennyi elő van írva!

Megyei utak karbantartási munkálatai zajlanak Gyergyószéken, gödröket tömnek be, sáncokat, átereszeket takarítanak, kis hidakat javítanak fel – adja hírül a Hargita megyei önkormányzat sajtószolgálata.

Balázs Katalin 2017. szeptember 28., csütörtök

Néhány finom ajánlás a káposztatolvajoknak, egy szárhegyi meghiúsult lopás után

Egyre több tolvajjal, vagy az általuk hagyott kárral találkoznak a földtulajdonosok a gyergyószárhegyi cárinában. Legutóbb sikerült elriasztani a tolvajokat, de kérdés, hogy meddig szaladtak, és mikor mennek vissza. Biztos, ami biztos: figyelmeztetik őket.

Balázs Katalin 2017. szeptember 27., szerda

A város legifjabb káplánja

Kívánsága teljesült, amikor Gyergyószentmiklósra helyezték ki. Boga Norbert a város legifjabb segédlelkésze. Ferenc pápa után vallja, a pásztor, a pap legyen nyájszagú, töltsön minél több időt az emberek között. Akár családos papként is el tudná képzelni magát.

HIRDETÉS
Balázs Katalin 2017. szeptember 27., szerda

Elsősorban ők is emberek, művészek

A legrosszabb, ha sajnálják őket, a legjobb, ha észreveszik tehetségüket. Az sem árt, ha lehetőséget biztosítanak, hogy épületekbe bejussanak, vagy szabadon hagyják számukra a fogyatékkal élőknek fenntartott parkolókat.

Balázs Katalin 2017. szeptember 25., hétfő

Gyergyószentmiklósi középiskolai tanárból lett szegedi egyetemi nyelvi lektor

Mostanában csak látogatóban jön haza Szabó Zsolt, akinek – a gyergyószékiek szerint – összehasonlíthatatlanul nagy eredményei vannak a román nyelv oktatása terén. A Szegedi Tudományegyetem lektora lett a gyergyószentmiklósi Batthyány Ignác-iskola tanára.

Balázs Katalin 2017. szeptember 24., vasárnap

Diákkonferencia kutatási eredményekkel, pályaválasztási tanácsokkal

Szakmai bizottságok előtt ismertették kutatásaikat a gyergyószéki egyetemisták. Elismerésből és javaslatból nem volt hiány, ugyanakkor sikerült felkelteni középiskolások érdeklődését is egy-egy pálya iránt.

HIRDETÉS
Balázs Katalin 2017. szeptember 24., vasárnap

Már csak egy család maradt – búcsú az elnéptelenedett tanyavilágon

Egyetlen tanya, a Köllő családé maradt fenn Cengelléren. Abban a Gyergyóditróhoz tartozó tanyavilágban, ahol egykoron templom, iskola és 50–60 ház volt. A hajdan ott lakóknak jó lenne emléket állítani – vetette fel az ötletet Baróti László Sándor, a Szent Gellért-napi búcsús szentmisén.

Balázs Katalin 2017. szeptember 22., péntek

Gyergyói Diákkonferenciát tartanak

A harmadik Gyergyói Diákkonferenciát szervezi a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont partnerségben a Gyergyói Szemle Egyesülettel. Az esemény helyszíne a Szent István plébánia nagyterme, időpontja szeptember 23., 10–18 óra.

Balázs Katalin 2017. szeptember 19., kedd

Ajándék oda, ahol még a fekhely is kevés

Pelenkától a plüssjátékig, ruhától az édességig, hátitáskától a ceruzáig és radírig sok minden jutott az orotvai és güdüci tíz családnak a Könnyebb holnapért Egyesület és az olvasók jóvoltából. Negyvenegy gyerek köszöni jóságukat.

Balázs Katalin 2017. szeptember 18., hétfő

Útjelzők a dombokon-hegyeken barangolóknak

A gyergyói hegyimentőcsapat több útvonalon is hozzálátott a turistajelzések felújításához. Munkájukhoz elkel a segítség, amely nem csak az önkéntes munkára, hanem a tanulásra, a térség megismerésére is lehetőséget biztosít.

HIRDETÉS
Balázs Katalin 2017. szeptember 15., péntek

Tűzifa érkezett, tejport, tanszereket kapott az anyaotthon

Hat gyerek és négy anyuka lakja jelenleg az Ora International segélyszervezet által fenntartott gyergyószentmiklósi anyaotthont. Nagy volt az öröm a minap: két kocsi tűzifa érkezett, a gyerekek tejport, játékokat és tanfelszereléseket is kaptak.