HIRDETÉS
Balázs Katalin 2018. szeptember 17., hétfő

Négy út a drogot kipróbálók előtt – csak sajnos nem tudni előre, hogy ki melyiket járja be

Négyféle lehetősége van annak, aki úgy dönt, kipróbálja drogok valamelyikét. Erről beszél egy olyan ember, aki négy évig „anyagozott”, hogy utána eldöntse: pszichológus lesz, drogosokat segít a leszokásban.

Balázs Katalin 2018. szeptember 17., hétfő

Kötetbe került Gyergyószék kincse

Ez a módja annak, ha a gyergyószéki öntudatot erősíteni, fiataljainkat itthon tartani akarjuk: tisztázni kell, mi az, ami érték, azzal összhangban élni a mindennapokat a családban, hogy kicsi koruktól beleszokjanak a gyerekek.

HIRDETÉS
Balázs Katalin 2018. szeptember 17., hétfő

Ajándékcsomagot kaptak a tanévet magyar iskolában kezdő elsősök

Minden olyan gyerek, aki magyar tannyelvű intézetben kezdi az oktatást Maroshévízen, ajándékcsomagot kap a tanév elején.

Balázs Katalin 2018. szeptember 16., vasárnap

Ha van kezdeményező, könnyen kerül segítő is

A gyergyószentmiklósi lakótelepi játszótér felújításáért augusztusban szervezett gyűjtés eredménye átütő sikerként is értékelhető: a szükséges pénz több mint négyszerese gyűlt össze.

Balázs Katalin 2018. szeptember 12., szerda

Évadnyitó a gyergyószentmiklósi Bábudvarban

A Világszép nádszál című bábelőadással kezdi az évadot a HalVirág Bábszínház. Ígéretüket betartva a gyergyószentmiklósi Bábudvarban havonta két előadást tartanak hétvégenként.

HIRDETÉS
Balázs Katalin 2018. szeptember 10., hétfő

Kiállítás zárta az Őszi Művésztelepet Gyergyószárhegyen

Tizennégy, Szárhegyen együtt táborozó képzőművész mutatott meg alkotásaiból a művelődési ház Cika-termében a pénteki táborzáró kiállításon. Az alkotások a Gyergyószárhegyi Művészeti és Kulturális központ műkincskészletét gazdagítják.

Balázs Katalin 2018. szeptember 10., hétfő

A kovász szerepét töltötte be a gyergyói örménység a hétvégi ünnepen

Az örmények szervezték, de nem csak önmaguk számára a háromnapos ünnepet a hétvégén Gyergyószentmiklóson. Találkozó volt ez székelyek, románok, zsidók, szászok és cigányok számára is.

Balázs Katalin 2018. szeptember 08., szombat

Bronzkori leletekben reménykedett, tizenkilencedik századi maradványokat talált

Kéthetes Tászok-tetői kutatás után tért haza az a csapat, amely régészeti szempontból keresett válaszokat a híressé vált kövek jelzéseinek keletkezésére. Puskás-Kolozsvári Frederic, a Tarisznyás Márton Múzeum régésze összegezte az eddig felszínre kerülteket.

HIRDETÉS
Balázs Katalin 2018. szeptember 07., péntek

Meg tudja változtatni egy kutatás az életünket?

Társadalomkutatók vertek tanyát Gyergyóremetén, a helyi családokat vizsgálva. A munka még tart, viszont megosztottak néhány tapasztalatot a korábbi kutatásaikból. Előtérbe került például a szegénység, azzal a lehangoló megállapítással, hogy sajnos örökíthető.

Balázs Katalin 2018. szeptember 06., csütörtök

Aranypatkó Nyílt Napot szerveznek Gyergyószentmiklóson

A gyergyószentmiklósi Salvator Alapítvány, amely sokak számára a lovasterápiáiról ismert, célul tűzte ki a különböző fogyatékossággal, akadályozottsággal, vagy tanulási nehézséggel élő gyerekek közösségbe való beilleszkedésének segítését.

Balázs Katalin 2018. szeptember 06., csütörtök

Erdélyi Táncháztalálkozó: aki ott volt, nem felejti, aki ott lesz, elmeséli

Több mint 100 zenész! Több mint 1000 táncos! Több mint táncháztalálkozó! – így hirdetik a szervezők a szeptember 14–16-i, Kallós Zoltán emlékére szervezett Erdélyi Táncháztalálkozót. Pontos számot nem tudnak mondani, hisz attól függ, hányan akarunk egymással találkozni Székelyudvarhelyen.

HIRDETÉS
Balázs Katalin 2018. szeptember 05., szerda

Örmény fesztivál két neves nagykövettel

Az örmény közösség szervezi, de az együttélő nemzetek mindegyikének és mindegyikéről szól a hétvégi esemény. Az örmény művészeti fesztiválon bemutatkoznak kézműves termékeikkel, hagyományaikkal a magyarok, szászok, zsidók, románok és cigányok is.

Balázs Katalin 2018. szeptember 04., kedd

Százötven ország takarít ugyanazon a napon, de Hargita megyében hányan fognak?

A cél az, hogy Románia lakosságának öt százaléka vegyen részt a szeptember 15-i Let’s do it Romania akcióban. Még a börtönben lévőket is bevonják a takarításba, ez már biztos, az viszont kérdéses, hogy hány önkormányzat mond igent a csatlakozásra.

Balázs Katalin 2018. szeptember 03., hétfő

Miért nem működik a nagy csinnadrattával átadott remetei hulladéklerakó? – Barti Tihamér elmagyarázza

Székelyudvarhelyre viszik a remeteiek háztartási szemetét annak ellenére, hogy a nagyközségben kulcsrakész a megyei szintű hulladéklerakó. Az uniós alapból finanszírozott beruházás ezen része készen van már 2016 májusától, mégsem működik.

Balázs Katalin 2018. szeptember 02., vasárnap

Mentalitásváltásra van szükség a cukorbetegek körében: életet menthet a megkülönböztetés

Megbarátkozni azzal a kórral, amely egyre több személynek alakítja át életét, tudni, mit jelent az a tetoválás, mely egy kört, benne T1 vagy T2 feliratot és alatta a dibetes szót tartalmaz – ez is a célja a cukorbeteg gyerekeknek szervezett tábornak, mely az elmúlt héten zajlott Gyergyószentmiklóson.

HIRDETÉS
Balázs Katalin 2018. augusztus 31., péntek

Őszi Művésztelep Szárhegyen: alkotás mellett közvélemény-kutatás

A háromhetes táborban kedden este megállt az alkotás, letették a vésőt és ecsetet, elismeréseket fogalmaztak meg, hiányosságokat emlegettek, összehasonlításokat végeztek a képzőművészek. Tizennégyen alkotnak jelenleg Szárhegyen, az Őszi Művésztelep meghívottjaként.