HIRDETÉS

Átadták a Márton Áron Szociális Központot

Baricz-Tamás Imola 2013. szeptember 08., 11:17

Népes tömeg gyűlt össze pénteken délelőtt a gyergyószentmiklósi Márton Áron Szociális Központ udvarán az átadó ünnepségre. A Gyulafehérvári Caritas már több éve működő három csoportja kapta meg a felújított épület földszintjét. A felszólalók mindegyike az összefogást, a közösség erejét emelte ki.

Fotó: Baricz Tamás Imola

 

Nagy Zoltán alpolgármester a mások segítésével kapott lelki jutalom fontosságáról szólt. „Az élet mélységes egymásrautaltság, Williams Jamest idézve csakis egyszer élhetjük az életünk, és ha akad bennünk jóság, vagy ha van bennünk egy jó cselekedett, amellyel megkönnyíthetjük bármelyik embertársunk életét, akkor azt most kell megtennünk, nem késlekedhetünk, vagy feledkezhetünk meg, hiszen soha többet nem fogunk erre járni. Kijelenthetjük, a gyergyói ember sem lóg ki a sorból e tekintetben. Egy olyan épület átadásán vagyunk, ami közösségi összefogásból nyerte el a jelenlegi arculatát és a mozgáskorlátozott gyermekeknek is egyfajta otthont nyújt” – hangsúlyozta Nagy Zoltán és köszönetet mondott mindazoknak, akiknek érdemük, hogy megnyithatták a központot.

Márton Áron püspök emlékére

Márton András, a Gyulafehérvári Caritas igazgatója hangsúlyozta: „A Caritas nem egy szervezet, nem egy megfogható valami, hanem tulajdonképpen emberek között zajlik. Közöttünk, amelyet messzemenően példáz ez az épület is. Fontos volt a szervezettség, hogy megszülethessen, de legfontosabb, hogy voltak előzmények, volt egy Esély Program, ami kinőtte már a házát. Vannak gyermekek, emberek és olyan kollégáink, akik az életükből egy komoly részt beleépítenek ebbe a létesítménybe” , hangsúlyozta az igazgató.

Szólt arról is, hogy miért a boldog emlékű Márton Áron püspökről nevezték el a központot. „Amikor a püspökről szó esik, mindig az igazságosság, méltányosság, becsület, etika, az emberségesség mellett való kiállását hangsúlyozzuk. Nagyon keveset beszélünk a szociális elkötelezettségéről, de tudnunk kell, hogy 1947-ben elsőként megalakította a egyházmegyei Caritast, és körlevélben nyomatékosan biztatta a plébánosokat, hogy élesszék újra a régi hagyományokra épülő szociális létesítményeket az egyházmegyében. Elrendelte a << szegény ügy kataszterének >> az elkészítését. E tevékenysége elsikkad más tevékenységei mellett, ezért is tartottuk fontosnak, hogy a központunk a Márton Áron Szociális Központ nevet viselje” – mondta Márton András. Az igazgató megköszönte a plébániai közösségnek, hogy rendelkezésükre bocsátotta az ingatlant, a helyi közösségi összefogást, illetve a helyi és külföldi partnerek támogatását. A Gyulafehérvári Caritas stratégiai partnerei a Linzi Caritas és az Ausztriai Caritas, az igazgató külön köszönte az ünnepségen is jelenlévő külföldi partnerek támogatását.

Szalagot vágtak az  „esélyesek”

Az Esély Program „gyermekei” a Hóvirág Néptáncegyüttessel már többször is felléptek, a tanultakat bemutatták az esélyesek és ők vágták el a szalagot, mellyel nemcsak jelképesen, hanem valójában is birtokba vehették a felszerelt termeket.


A Márton Áron út 22. szám alatti egyházi ingatlan a környék egyik legrégebbi tanodának épített épülete. Portik-Hegyi Kelemen főesperes-plébános kérte Isten áldását a felújított központra, a tevékenységre, azokra, akik hozzátettek ahhoz, hogy készen álljon a ház. „Amit bárki tett ezért a házért, a gyerekekért, azt Jézusnak tette” – hangsúlyozta a főesperes.

Programok új otthonban

A Gyulafehérvári Caritas három programja talált otthonra a Márton Áron Szociális Központban. Az Esély Program küldetése a sérült gyerekek és családjaik életének teljesebbé tétele. Célja a mozgásszervi problémákkal küszködő és korai agykárosodást szenvedett gyerekek, fiatalok fejlesztése. A KI-ÚT Konzultációs Program lehetőséget kínál, hogy biztonságos légkörben megtalálják a betegek és a hozzátartozóik a gyógyulás útját annak lépéseit. A Korai Nevelő és Fejlesztőközpont alapvető célkitűzése a 0-3 éves gyerekek korai fejlesztése, nevelése, az elhanyagolás megelőzése, a családok izolációjának csökkentése, a szülői modell megerősítése.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS