HIRDETÉS
Baricz-Tamás Imola 2018. november 12., hétfő

Fiatalokkal a gyergyószentmiklósi jövőről

Közös gondolkodásra hívják azokat a gyergyószentmiklósi fiatalokat, akik szakmai kezdeményezésekbe vágnának bele itthon. Másodszorra szervezik meg az IfiCafét.

Baricz-Tamás Imola, Simon Virág 2018. november 11., vasárnap

Nyilvános illemhelyek: hol könnyíthetünk magunkon és hol kell visszatartani?

Változó, hogy a Székelyföldi városokban hány nyilvános illemhely, hogyan működik: míg a gyergyószentmiklósiak csak turistaidényben tudnak magukon könnyíteni a városközponti közvécében, addig a marosvásárhelyiek több illemhely közül is választhatnak.

HIRDETÉS
Baricz-Tamás Imola 2018. november 08., csütörtök

Nincs ingyen a téli tüzelő a gyergyószentmiklósi fatelepen

Kevesen fizettek be a gyergyószentmiklósi önkormányzat által áruba bocsájtott fenyőfára. Több mint egy hónapja történt meg a tűzifaigénylések elbírálása: első körben több mint hatszázan jelezték igényüket, de mostanáig csupán tizenegyen fizették ki a tüzelő árát.

Hallgassa online rádióinkat
Baricz-Tamás Imola 2018. november 05., hétfő

Állatorvosok mérik fel a jószágállományt – van még tisztáznivaló

Felmérik az állatállományt: az országos szintű ellenőrzés során a körzeti állatorvosok nemcsak az elektronikai rendszerben szereplő adatokat vetik össze a valósággal, hanem az állatok egészségi állapotát is felmérik. Gyergyószéken nagy az összevisszaság.

Baricz-Tamás Imola 2018. november 05., hétfő

Felújítják a gyergyószentmiklósi Petőfi-szobrot

Több éves halogatás után idén hozzáfogtak a gyergyószentmiklósi Petőfi-szobor helyreállításához: a szobor talapzatán kicserélik a sérült burkolati elemeket.

HIRDETÉS
Baricz-Tamás Imola 2018. október 30., kedd

Megőriznék az ünnep csendjét november elsején Gyergyószentmiklóson

Forgalomkorlátozásra számíthatnak a gyergyószentmiklósi sírkertek közelében a halott szeretteikre emlékezők november elsején. Mindenszentek napján a Szent Miklós plébánia temetőjében délután két órától szentelik meg a sírokat, négy órától pedig szabadtéri szentmisét mutatnak be. 

Baricz-Tamás Imola 2018. október 26., péntek

Ötleteket várnak, hogy milyen célt szolgáljon a felújítás alatt lévő kápolna

Az utóbbi időben raktárként használták a gyergyószentmiklósi Szent Miklós-templom kertjében lévő kis kápolnát, amelynek jelenleg zajlik a felújítása. A plébános a restaurálás után más funkciót adna az épületnek, ehhez várják az ötleteket. 

Baricz-Tamás Imola 2018. október 24., szerda

Honvágya hozta haza a lelki gondozót Münchenből Gyergyószentmiklósra

Több mint harminc évet élt Münchenben a gyergyóremetei születésű Scheubeck, született Antal Szeréna. Újra itthon van, a Szent Erzsébet Öregotthonban önkéntesen tevékenykedik lelki gondozóként. Ígéret rejlik a hazatérés mögött.

HIRDETÉS
Baricz-Tamás Imola 2018. október 23., kedd

Jól teljesítettek a Hargita megyei diákok az Őszirózsa népdalvetélkedőn

Húsz Hargita megyei népdalénekes diák vett részt az újszentesi Őszirózsa Országos Magyar Népdalvetélkedőn a hétvégén, tizenhatukat díjazták.

Baricz-Tamás Imola 2018. október 22., hétfő

Péter Szidónia, aki szüleitől, nagyszüleitől tanulta a kézműves tárgyak szeretetét

Fontos a székelyföldi értékek megmutatását a magyar fővárosban – véli Péter Szidónia népi iparművész, a Budapesti Hagyományok Háza munkatársa, aki jelenleg Székelyudvarhelyen oktat. Vele beszélgettünk munkájáról, kézművességről. 

Baricz-Tamás Imola 2018. október 20., szombat

Hogyan étkeztek a nagyszüleink és hogyan eszünk mi? – ezek a legszembetűnőbb különbségek

Két nap csak a nőkről szólt Remetén. A V. Székelyföldi Nők Konferenciája tartalmas együttlétnek bizonyult ugyanis telt házas előadásokat tudhat a szervező RMDSZ Gyergyó Területi Nőszervezete.

HIRDETÉS
Baricz-Tamás Imola 2018. október 19., péntek

Rózsafüzér-társulatok találkoztak Gyergyószentmiklóson

A gyergyószentmiklósi Szent Erzsébet Öregotthonban pénteken délután találkoztak a gyergyószéki rózsafüzér-társulatok tagjai. Több településről érkeztek résztvevők, voltak akik a lelkipásztoruk kíséretében vettek részt az eseményen.

Baricz-Tamás Imola 2018. október 19., péntek

Nem akármilyen vásár volt a téglagyári romatelepen

Gyergyószentmiklóson a téglagyári cigánytelepen, a Baptista roma tanulók házában pénteken délután zárták a Tisztaság fél egészség címmel zajló egy hetes programot. A hét folyamán összegyűjtött pontokat személyes tisztálkodó eszközökre válthatták a gyerekek.

Baricz-Tamás Imola 2018. október 17., szerda

Élmény Alap: gyergyószentmiklósi fiatalok projektjeit támogatják

A Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont az Élmény Alap segítségével újabb pályázatot hirdet gyergyószentmiklósi magánszemélyek, csoportok számára.

Baricz-Tamás Imola 2018. október 15., hétfő

Hátramaradottaknak ajánlotta fel díjazott kopjafáját a gyergyószentmiklósi fafaragó

Keresztes Levente népi fafaragó mester, ha mindennapjait nem is éli itthon, de gyergyószentmiklósinak vallja magát, gyerekeit is ebben a szellemben neveli. A jelenleg Romonyában élő háromgyerekes családfő munkáját a Gödöllőn tartott Ver-Deco Művészeti Gálán díjazták.

HIRDETÉS
Baricz-Tamás Imola 2018. október 14., vasárnap

Amikor a csángók kizárólag csak a magukét táncolják

Csángó kultúrával, néptánccal ismerkedhetett a gyergyószárhegyi közönség szombaton késő este a sportcsarnokban, ugyanis a káposztabált megelőzően itt léptek fel a csángó hagyományőrzők.