HIRDETÉS
Baricz-Tamás Imola 2018. szeptember 21., péntek

Mélyen zsebbe kell nyúlni, ha tilosban legelnek az állatok

Ősszel és tavasszal rengeteg kellemetlenség adódik abból, hogy a város szélére hajtott állatok magánterületeken tanyáznak, kárt okozva. A problémák kivédéséért a gyergyószentmiklósi képviselő-testület legeltetési szabályzatban határozta meg a pásztorok jogait, kötelességeit. 

Baricz-Tamás Imola 2018. szeptember 20., csütörtök

Közösségben gondolkodnak a gyergyói fiatalok

A gyergyói fiatalok az ötleteik megvalósítása szempontjából szükségesebbnek tartják a példákat, szakmai kapcsolatokat, gyakorlati tudást, mint a pénzt vagy az infrastruktúrát – derült ki az első IfiCafén, ahol az ifjak találkoztak, ismerkedtek, beszélgettek, ötleteltek.

HIRDETÉS
Baricz-Tamás Imola 2018. szeptember 20., csütörtök

Diákkonferencia a fiatalok hazatéréséért

Negyedik alkalommal szervezik meg a Gyergyói Diákkonferenciát, ezúttal nemzetközi szintű lesz a rendezvény. Gyergyószentmiklóson, a Szent István plébánia ad otthont az eddigi legrangosabbra tervezett eseménynek, ahová nemcsak diákokat várnak.

Baricz-Tamás Imola 2018. szeptember 19., szerda

Várják a művészeti népiskolába a gyergyói jelentkezőket

Gyergyószentmiklóson négy szakot indít a Hargita Megyei Művészeti Népiskola, amelyekre nemcsak fiatalok, hanem felnőttek jelentkezését is várják.

Baricz-Tamás Imola 2018. szeptember 19., szerda

Tanévkezdés engedély-visszavonást eredményező ellenőrzéssel

A gyergyószentmiklósi értelmi sérülteket fejlesztő központban is elkezdődött a tanév. A Napsugár az esőben Egyesület által működtetett intézményben idén sem volt felhőtlen az kezdés. A működési engedély nélkül, kevés szakemberrel rajtoló tanév első hetében már ellenőrzéssel szembesültek.

HIRDETÉS
Baricz-Tamás Imola 2018. szeptember 18., kedd

Jogi formát szeretnének a polgárőr-kezdeményezésnek

Gyergyószéki polgárőrök is meghívást kaptak a harmadik alkalommal megszervezett Székelyföldi Polgárőrök Találkozójára. A zetelaki találkozón a képzések mellett a hogyan továbbról is tárgyaltak, ugyanis még nem tisztázott a polgárőrök jogi helyzete Romániában.

Baricz-Tamás Imola 2018. szeptember 17., hétfő

Csak a Szarvas-forrás vize iható Gyergyószentmiklóson

Gyergyószentmiklóson a 6-os kilométernél lévő Szarvas-forrás vize továbbra is iható, a Csiky-kertben lévő források vize azonban még mindig nem alkalmas emberi fogyasztásra.

Baricz-Tamás Imola 2018. szeptember 17., hétfő

Portugáliában gyakorlatozhatnak a gyergyószentmiklósi fiatalok

 A gyergyószentmiklósi Batthyány Ignác Szakközépiskola uniós projektet indított el a tanintézetben járó diákok szakmai fejlődéséért. Az Erasmus+Lehetőségek – hargitai fiatalok felkészítése a holnap kihívásaira! – címmel indított programban 42 fiatal vesz részt.

HIRDETÉS
Baricz-Tamás Imola 2018. szeptember 16., vasárnap

Sáncba vezető átjárók

Újrafestették Gyergyószentmiklóson a gyalogátjárókat az elmúlt napokban, sőt néhány helyen újakat létesítettek. A lakók öröme nem teljes, ugyanis a munka finoman szólva is érdekesre sikeredett: pluszban van a kanyar, mínuszban a járda, az eredmény pedig veszélyes.

Baricz-Tamás Imola 2018. szeptember 16., vasárnap

Tízezer zsáknyi hulladékot gyűjtött a négyezer szemétszedő

Hargita megyéből közel harminc település részvételével zajlott a Let’s do it Románia szombatra meghirdetett akciója. Több mint négyezren döntöttek úgy, hogy fontos számukra a környezetük tisztasága. Csergő Ottó, a program megyei koordinátora számolt be az akcióról.

Baricz-Tamás Imola 2018. szeptember 14., péntek

Nehezebben indulnak a télnek a Szeretetkonyhán

Kezdetben hatvan, majd közel százötven, jelenleg pedig kilencvennégy rászorulónak nyújt segítséget, heti öt nap meleg ebédet a gyergyószentmiklósi Szeretetkonyha. A Szent Márton Alapítvány által működtetett konyha fenntartását, működtetését gondoskodó lelkület segíti.

HIRDETÉS
Baricz-Tamás Imola 2018. szeptember 13., csütörtök

IfiCafé a gyergyói fiatalok egymásra találásáért

Beszélgessünk, ismerkedjünk, ötleteljünk együtt! Gyere, légy vendégünk egy délelőtti kávéra/teára, próbáld ki a nagyon izgalmas WorldCafé beszélgetős módszert! – szólítja meg a gyergyói fiatalokat a szervező Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont.

Baricz-Tamás Imola 2018. szeptember 13., csütörtök

Génsebészetet tanul, és a Budapesti Showszínházzal énekel

Génsebész és színházi énekes – ő a gyergyótekerőpataki Kovács Beáta. E kettős életről a Budapesti Showszínház újabb erdélyi turnéja alkalmával beszélgettünk Beával és a színház igazgatójával, Tóth Ádámmal.

Baricz-Tamás Imola 2018. szeptember 11., kedd

Csaba testvér áldása kíséri Nagy Balázs vándorbölcsős kezdeményezését

A tatárdombi tanévnyitón Böjte Csaba ferences szerzetes áldásával adtak át bölcsőt a külföldről hazaköltözött eszenyői Ferencz családnak. A Székelyföldi Vándorbölcső-program születéséről a csinódi Nagy Balázs mesélt.

Baricz-Tamás Imola 2018. szeptember 10., hétfő

Másfél év lovas terápia után: egyértelmű a fejlődés

Az Aranypatkó Nyílt Napját tartották szombaton délelőtt a gyergyószentmiklósi Mocsár utcai ügyességi pályán. A főként lovasterápiával foglalkozó alapítvány munkatársai azt vallják, a siker és a teljesítmény elismerése a legjobb gyógymódok közé tartozik.

HIRDETÉS
Baricz-Tamás Imola 2018. szeptember 09., vasárnap

Gyergyóban is játszik a Kaszás Attila-díjat kapott színész

Nagy Csongor Zsolt színművész kapta a Kaszás Attila-díjat, amelyet az anyaországi színházi évadnyitó gálán adtak át pénteken a tatabányai Jászai Mari Színházban. Nagy Csongor Zsolt a Gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház legújabb előadásában vendégszínészként játszik.