HIRDETÉS

Sokan búcsúztatták a MÁG diákjait

R. Kiss Edit 2013. május 31., 18:22

Nagyon sokan gyűltek össze pénteken a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium ballagóinak köszöntésére. A szülők, rokonok, barátok tömege az iskola mögötti sportpályát ölelte körül, ahol a tanári kar és a meghívottak előtt öt osztálynyi középiskolai végzős sorakozott fel népviseletben.

Fotó: Kristó Róbert

A Márton Áron Gimnázium ünnepsége hosszabbra sikeredett a szokásosnál, hisz két miniszter, Remus Pricopie oktatási és Mircea Dușa védelmi miniszter is részt vett a ballagáson és beszédet mondott, sok sikert kívánt a végzősöknek. Pricopiet a részt vevő tömeg nagysága lepte meg, Dușa az ünnepség szépségét dicsérte. Az intézmény igazgatója, Varga László ünnepi beszédében Tamási Áron Ábelét is idézte: „Nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk”. A magas rangú vendégeknek megfogalmazott román nyelvű üzenetében az igazgató az anyanyelvi oktatás fontosságát hangsúlyozta. Enélkül nem lehet a nemzeti identitás megőrzésében kulcsfontosságú értelmiséget kinevelni – mondta. Varga László köszöntet is mondott a gimnáziumnak otthont adó épület felújításáért a román kormánynak és Csíkszereda polgármesterének, Ráduly Róbert Kálmánnak.

Két ballagás két miniszterrel
Remus Pricopie oktatási és Mircea Dușa védelmi miniszter is részt vett pénteken Csíkszeredában az Octavian Goga és a Márton Áron gimnáziumok ballagási ünnepségén. A látogatás alkalmat szolgáltatott arra is, hogy feltűnjön a két iskola közötti különbség.

Az ünnepségen jelen lévő polgármester is köszönettel kezdte, mint mondta, szerette volna ezt már egy évvel ezelőtt megtenni, de akkor nem adódott alkalma erre. Ráduly megköszönte az épület felújításában nyújtott előrelátó segítséget az épülettulajdonos római katolikus egyháznak, köszönetet mondott a felújításban részt vevőknek, illetve a diákoknak és a pedagógusoknak, továbbá kiemelten Kozma Csaba gondnoknak. A polgármester szerint az épület most talán sosem látott szépségű, hisz nem új máz került rá, hanem patina maradt rajta, a külcsín és a belbecs összhangban volt ebben a tanintézetben. A jelenlegi társadalomra ez nem jellemező, az ember többnek akar látszani, mint amennyi – vélte a polgármester. „Társadalmunk éppen ezért van válságban, és ahhoz, hogy az egyensúlyát ismételten megtalálja, a belbecs legalább annyira erős, értékes kell legyen, mint a külcsín” – mondta Ráduly.

Bartolf Hedvig, Hargita megye főtanfelügyelője azt mondta beszédében a ballagóknak, hogy szabjanak meg elérhető célokat és járható utakat maguknak, alkossanak tartalmas jövőt és szép világot. Tamás József segédpüspök pedig azt kívánta a végzősöknek, hogy maguk, illetve közösségük javára tudják kamatoztatni mindazt, amit tanultak és amiben nevelődtek. A szülői bizottság nevében Duda Tihamér elnök köszönt el a végzősöktől, akik ünnepsége a miniszterek távozása után a diákok búcsújával, a díjátadásokkal folytatódott. 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
8 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS