Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Egy magára talált közintézmény

Kozán István 2013. március 05., 16:32 utolsó módosítás: 2013. március 05., 18:56

Látványosan megnőtt a Kájoni János megyei könyvtár látogatottsága az utóbbi hónapokban. A decemberben új helyszínre, a Stadion utca 1. szám alá költözött intézmény a csíkszeredaiak egyfajta közösségi tereként kezd működni.

 

Féléves költözés és leltározás után december közepén új helyszínen nyílt meg a Kájoni János Hargita Megyei Könyvtár. Az azóta eltelt negyed évről a könyvtár igazgatójától érdeklődtünk.

Megnőtt látogatószám

„Az első és legfontosabb tapasztalat, hogy jelentősen megnőtt a könyvtárlátogatók száma. Januárban például 35 százalékkal többen fordultak meg a könyvtárban, mint 2012 hasonló hónapjában. Februárban viszont már 122 százalékos volt a növekedés tavaly februárhoz képest” – újságolta Kopacz Katalin könyvtárigazgató. Hozzátette, nemcsak a látogatók, hanem a látogatások száma is jelentősen megsokasodott: tavaly februárhoz képest idén az év második hónapjában például 65 százalékkal volt több a látogatások száma.    

„Decemberben azt mondták a kollégáim, hogy felesleges nyitva tartani reggel nyolctól este nyolcig, mert a kora reggeli és késő esti órákban úgysem lesznek látogatók. A tapasztalat mindezt megcáfolta, mert a délután egy és hat óra közötti csúcsidőszakon túl is nagyon sokan térnek be hozzánk.” Az intézményvezető szerint mindez elsősorban azzal magyarázható, hogy egyetlen épületbe költözött a bibliotéka összes részlege. Mint mondta, korábban sokan azzal sem voltak tisztában, hogy tulajdonképpen hol is van a megyei könyvtár, illetve annak több részlege.  

Könyvtár mint közösségi tér

Megnövekedett az újonnan beiratkozottak száma, ugyanakkor olyan személyek is visszairatkoztak, akik a kilencvenes évek óta nem jártak a közintézménybe. Emellett kisgyerekeket, óvodásokat is beírattak a szülők. „Élmény látni, hogy egyre több család jön hozzánk. A gyerekeket a gyermekkönyvtárban hagyják, a szülők pedig könyveket válogatnak, esetleg teáznak. Örvendetes, hogy a könyvtárlátogatás családi programmá vált, mondhatni, családbarát könyvtár lettünk”.  

Az igazgató szerint nem jelent problémát, hogy a városközpontból pár percnyi távolságra költöztek, mivel az iskolák tanulói számára közelebb vannak, mint eddig. „A Márton Áron Gimnázium egyik biológia osztályának diákjai létrehoztak egy könyvklubot, nálunk kiválasztanak egy könyvet, amiből a könyvtárban egy tea mellett felolvasnak, majd megbeszélik a művet. Az ilyen kezdeményezések jelzik, mennyire fontos egy tágas és jól használható épület. Most már határozottan ki merem jelenteni, hogy az emberek újra felfedezték a könyvtárat, egyfajta új társasági tér lett ez az intézmény” – magyarázta lelkesen Kopacz Katalin.


Rendezvények a bibliotékában

A megyei intézményben internetes terem is található, ott „szinte sorban állnak az emberek, sok esetben hátrányos helyzetű, egykori árvaházi fiatalok használják a számítógépeket, aminek örülök, mert így legalább számukra is létezik egy plusz hely, ahol szabadidejüket hasznosan eltölthetik”.

Amióta új helyszínre költöztek, egyre több rendezvényt szerveznek az épületben. Nemrég például olyan könyvbemutatót tartottak (február végén András Ignác néprajzi író, helytörténész, a kászonaltízi iskola igazgatójának könyvét mutatták be), amelyen 120 embert számoltak össze, nem is volt elég szék a tékában, ezért sokuknak állniuk kellett. „Nem titkolt célunk, hogy a megyei könyvtár egy olyan kulturális és közösségi hely legyen, ahol mindenki megtalálja a számára érdekes programot” – árulta el az intézmény vezetője.

A költözéssel a könyvtár néhány új eszközt, illetve bútorzatot is vásárolt, ezek közül a babzsákok bizonyultak a legjobb befektetésnek: azokat, Kopacz Katalin rácsodálkozására, a fiatalok annyira szeretik, hogy „akár 40-50 percet is képesek elüldögélni rajtuk egy-egy könyvvel a kezükben”.

A megyei könyvtár a Szakszervezetek Művelődési Házából költözött át a Stadion utcai új magánlétesítménybe, amelyben a könyvtárat fenntartó megyei tanács 1200 négyzetmétert bérel.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
5 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS