Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

„Szeparatizmusra” hivatkozva ellenzik Gálfi pártjának bejegyzését

Kovács Eszter 2020. március 03., 13:35 utolsó módosítás: 2020. március 03., 15:56

A március 2-ára kitűzött tárgyalás előtt egy nappal beavatkozási kérelmet nyújtott be Koszta Attila (az RDE Hargita Kft. korábbi igazgatója) a bukaresti törvényszéken: a dokumentumban arra hivatkozik, hogy a Székelyudvarhelyért Párt szeparatista, veszélyes lehet Románia területi egységére hiszen Székelyföld területi autonómiáját támogatja. Az esetről maga Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere számolt be Facebook-oldalán.

„Szeparatizmusra” hivatkozva ellenzik Gálfi pártjának bejegyzését
galéria
Gálfi Árpád székelyudvarhelyi polgármester szerint gáncsolják a pártbejegyzési eljárást. Archív Fotó: Barabás Ákos

„A párt bejegyzését tartalmazó kérelmet a mai napra kiírt tárgyalás előtt »megtámadták« (ez jogilag megengedett) olyan mondvacsinált indokok felsorolásával, mint például az, hogy »szeparatista« (...). A székelyudvarhelyi pártunk bejegyzését támadó személy hivatkozik Románia területi integritásának fontosságára, és azt fejtegeti több bekezdésben, hogy közismert, hogy

Székelyföldön, ahol a lakosság többsége magyar nemzetiségű, »egyes pártok« Románia területi integritása elleni törekvéseikről ismertek, azon dolgoznak, hogy Erdélyt felosszák és kikiáltsák Székelyföld autonómiáját.

Szóval ügyvéd által megfogalmazott több oldalas dokumentumban kéri a »feljelentő«, hogy az általam kezdeményezett Székelyudvarhelyért Párt nevű szervezet hivatalos bejegyzését a bukaresti bíróság utasítsa el, mert ő azt feltételezi, hogy szeparatista, autonómia-törekvésű pártot akarok bejegyeztetni” – írta Székelyudvarhely polgármestere a közösségi oldalon.

{A}

Mint a szerkesztőségünkbe eljuttatott dokumentumból kiderült: beavatkozási kérelemről van szó, amelyet Koszta Attila (aki korábban az RDE Hargita Kft.-t vezette) nyújtott be. Koszta és Gálfi között konfliktus alakult ki a polgármester megválasztását követően:

az elöljáró ugyanis ellenezte, hogy az extra profit érdekében a vállalat nemcsak Székelyudvarhely, hanem a térség szemetét is befogadta, ám az így keletkező csurgalékot már nem tudta kezelni.

Bejegyzésében Gálfi Árpád arra is emlékeztet: Koszta Attila az egyike azon tizenhét személynek, akik tavaly csatlakoztak a helyi MPP-szervezethez azért, hogy így – többséget szerezve – leválthassák elnöki tisztségéből Gálfit.

A már említett, ügyvéd által is szignózott beavatkozási kérelem indoklásában kifejetik:

a bejegyzésre váró Székelyudvarhelyért Párt Románia területi egységét veszélyezteti, bejegyzése sérti a Románia alkotmányát, hiszen szeparatizmusra törekszik.

Mint a dokumentum szerkesztője kifejti: azokban a régiókban, ahol a magyarság többséget alkot, közismert, hogy a helyi, magyar politikai szervezetek célja Székelyföld területi autonómiájának kivívása. Tehát a román alkotmány egyes cikkelyére (amely szerint Románia nemzetállam, szuverén, független, egységes és feloszthatatlan) hivatkozva a dokumentum szerkesztője kéri, hogy a bukaresti törvényszék utasítsa el a pártbejegyzési kérelmet.

Az ügyeben egyébként hétfőn halasztás történt, legközelebb április 6-án tárgyalják azt.

Facebook-bejegyzésében Gálfi azt is kifejti, habár független polgármesterjelöltként indul a helyhatósági választásokon, pártot azért alapított volna, hogy a helyi tanácsban is lehessenek majd támogatói.

Az ügyben Koszta Attilát is megkerestük, aki előbb egy kis türelmet kért szerkesztőségünktől, aztán válaszolt.

Koszta szerint karbantartó várossá degradálódott Székelyudvarhely

Megkeresésünkre válaszolt Koszta Attila. Mint kifejtette, ügyvédjének adta ki a megbízást, hogy fogalmazza meg a beavatkozási kérelem szövegét, de nem pontosított, hogy az indoklásban milyen törvénycikkelyekre hivatkozzon a szakember.

Általános megbízást adtam egy ügyvédnek arról, hogy egy, a megnevezésében Székelyudvarhelyt is magában foglaló helyi párt mekkora megosztottságot és félrevezetést tud okozni a helyhatósági választásokon. Nem pontosítottam, hogy milyen cikkelyekre legyen hivatkozás a beadványban, arra kértem, hogy fellebbezze meg

– magyarázta szerkesztőségünknek adott nyilatkozatában Koszta Attila. Hozzátette, az ügyvéd „ezt a megosztottságot félreértelmezte, de a következő tárgyalási határidőre az esetlegesen félreértelmezhető alátámasztások ki lesznek korrigálva”.

Egy újabb párt, akár helyi is legyen az, a magyarlakta településeken az erdélyi magyarság megosztottságát jelentené, erre nincs most szükség.

„A bejegyzés előtt álló Székelyudvarhelyért Párt alapítói félretájékoztatnák az udvarhelyi választópolgárokat, közigazgatási szempontból kisajátítanák a várost, elhitetvén a helyiekkel, hogy ez az egyetlen párt, ami a városért tenni akar. Régen Székelyudvarhely iskolaváros, kulturális és gazdasági központ volt, mára egy karbantartó várossá degradálódott.”

Szerinte ha az udvarhelyi lakos bemegy a hivatal bármelyik osztályára, akkor az osztályon a félelem uralkodik, nem mernek dönteni, mert tudják, hogy üvöltözés lesz a vége,

a félelem időszaka van jelen pillanatban, mert Gálfi Árpád mindenkiben a rosszat keresi, mindenki csal, lop, hazudik.

Hozzátette, a tisztesség és a becsületesség egy olyan jellemvonása az embernek, amit nem hangoztatással lehet elérni, hanem tettei és cselekedetei alapján ítélje meg a társadalom.

„Miért nem dolgoznak helyi vállalkozók az udvarhelyi projekteken, mert minden vállalkozót, céget elmart maga mellől, Székelyudvarhelyről. Vásárhelyi és más megyék cégei végzik az udvarhelyi munkálatokat. Ilyen még nem volt, tán van kapcsolat a vasárhelyi tanácsadó és a Székelyudvarhely és Hargita megyén kívüli cégek között? Hogy akarja itthon tartani a szakembereket, a fiatalokat? Önök szerint a külföldi beruházók nem hallottak az Aqua Nova, a Macops és még számos cég esetéről, arról, hogy meg voltak vezetve?

Az élvonalba tartozó, fejlődő városok közül, a karbantartó városok szintjére süllyedtünk, lassan a falvakkal kell versenyeznünk”

– sorolta Koszta. Végezetül megjegyezte, egyetlen pártnak sem tagja, így a Magyar Polgári Pártnak sem, hiszen 2019 szeptember 1-jén kilépett az MPP-ből.

Elhatárolódik az MPP székelyudvarhelyi szervezete

Közleményben reagál a Magyar Polgári Párt székelyudvarhelyi szervezete a Gálfi Árpádot támogató pártbejegyzési kísérlet kapcsán kirobbant botrányra. A Mike Levente elnök által szignózott dokumentumban azt írják, erről ők is

a sajtóból értesültek,

és igyekeznek leszögezni, hogy „a Magyar Polgári Párt létrejöttének pillanatától a választás szabadságának hirdetője”.

A Magyar Polgári Párt ugyanakkor az erdélyi és székelyföldi magyarság jogkövetelő harcának képviselőjeként (…) Székelyföld területi autonómiájának, a központosított Román állam regionalizációjának, a helyi közösségek önrendelkezésének következetes szószólója.

Ennek fényében a székelyudvarhelyi polgáriak határozottan elutasítanak minden olyan törekvést, cselekedetet, mely a fentiekben megfogalmazott elvekkel ellentétes, így a párt korábbi tagja, Koszta Attila által benyújtott beavatkozási kérelemben megfogalmazottakkal is.

Mint írják, meggyőződésük, hogy fennálló nézetkülönbségek esetén sem lehet ilyen eszközökhöz nyúlni, azok feloldását a választásokon való megméretkezéssel a szavazópolgárok döntésére kell bízni.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
6 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS