Belföld
Külföld

Hivatalos: szerdától több mint egy hétig nem lesz tanítás a koronavírus miatt

Székelyhon 2020. március 09., 19:57 utolsó módosítás: 2020. március 11., 11:09
HIRDETÉS

Szerdától több mint egy hétig szünetel a tanítás a hazai oktatási intézményekben a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében foganatosított intézkedések következtében.

Hivatalos: szerdától több mint egy hétig nem lesz tanítás a koronavírus miatt
galéria
Meghozták a döntést, szerdától egy hétig nem kell iskolába menni a koronavírus miatt. Képünk illusztráció Fotó: Sándor Csilla

Szerdától kezdve március 22-éig bezárják az iskolákat és óvodákat – írja az Agerpres hírügynökség Ludovic Orban bejelentésére hivatkozva, amelyet az ügyvivő miniszterelnök az országos vészhelyzeti bizottság hétfő esti ülése után tett. „Az elsődleges célunk megóvni a gyerekeket az esetleges megfertőződéstől” – fogalmazott Orban, hozzátéve, hogy a koronavírus terjedése függvényében, szükség esetén meghosszabbítják az intézkedés hatályát. Az ügyvivő kormányfő azt mondta,

értesüléseik szerint a következő napokban többen érkeznek majd Romániába a koronavírus által érintett olaszországi régiókból.

„Információink szerint nagyon sokan vannak, akik, amint értesültek a médiából Lombardia tartomány lezárásának lehetőségéről – mielőtt erről hivatalosan döntött volna az olasz kormány –, összecsomagoltak és elindultak Románia felé” – magyarázta.

HIRDETÉS

A döntés kapcsán Monica Anisie oktatási miniszter közölte, a tanítás felfüggesztésére vonatkozó rendelkezés az állami és a magán oktatási intézményeket egyaránt érinti. Az intézkedés a teljes közoktatási rendszerre vonatkozik, azaz minden óvodára, iskolára, középiskolára és a posztliceális képzésekre is – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy

a felsőoktatási intézmények – az egyetemi autonómia elve alapján – maguk dönthetik el, hogy felfüggesztik-e az oktatást vagy sem.

Az előkészítő osztályba való beiratkozás folytatódik, erre online is van lehetőség – állítja a miniszter –, és ha szükséges lesz, meghosszabbítják az iratkozási határidőt.

Anisie ugyanakkor azt mondta, arról, hogy miként pótolják majd be az elmaradt órákat, a fejlemények függvényében döntenek majd.

Hétfőn két újabb koronavírus-fertőzéses esetet igazoltak

Újabb két koronavírus-fertőzést igazoltak hétfőn Romániában – közölte a Stratégiai Kommunikációs Csoport. Ezzel 17-re nőtt a hazai fertőzöttek száma. A tájékoztatás szerint egy 73 éves, Buzău megyei nőtől és egy 60 éves, bukaresti férfitől vett mintában mutatták ki a koronavírus jelenlétét.

Fertőtleníteni a közélelmezési egységekben!

A közélelmezési egységeknek fertőtleníteniük kell a bevásárlókocsikat, és intézkedéseket kell hozniuk a túlzsúfoltság elkerülése érdekében – jelentette be hétfő este Marcel Vela belügyminiszter.

Az intézkedés értelmében a hiper- és szupermarketeknek, a lakónegyedi boltoknak és más közélelmezési egységeknek gyakran kell fertőtleníteniük a bevásárlókocsikat és -kosarakat, kilincseket, korlátokat, lifteket, mosdókat, ugyanakkor intézkedéseket kell hozniuk a túlzsúfoltság, a torlódások elkerülése érdekében, főleg a kasszák környékén.

„Az intézkedést a határozat elfogadásától számított 48 órán belül gyakorlatba kell ültetni” – mondta a belügyminiszter.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
4 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS