Belföld
Külföld

Egyelőre nem kell attól tartani, hogy az elektromos cigarettát is kitiltják a zárt közterekből

Székelyhon 2018. szeptember 25., 18:43
HIRDETÉS

Elutasította a szenátus egészségügyi bizottsága a 2002/349-es törvényt módosító törvényjavaslatot, amely arról rendelkezne, hogy az elektronikus cigaretták a hagyományos cigarettákkal egyenértékűnek tekintendők, következésképpen ezek használatát is betiltanák a zárt közterekben.

Képünk illusztráció Fotó: Gecse Noémi

A felsőház egészségügyi bizottságának mindössze egy tagja támogatta a törvénymódosító javaslatot, a többiek tartózkodtak – számol be az Agerpres.

Cristian Ghica, a Mentsétek meg Romániát Szövetség szenátora, a tervezet egyik indítványozója azzal érvelt, hogy a jogszabálynak nem tiltó, hanem megelőző szerepe lenne. Kifejtette:

az elektronikus cigaretták a közelmúltban jelentek meg, legalább tíz évre van szükség, hogy esetleges káros hatásuk kimutatható legyen.

Ugyanakkor a hagyományos dohánytermékek fogyasztói közül több millióan haltak meg az ötvenes évek óta, amikor még nem volt köztudott ezek egészségre káros hatása – érvelt az USR-s politikus.

A bizottság elnöke, László Attila RMDSZ-es szenátor szerint a javaslat „nagyon összetett problémát” vet fel, ugyanakkor maga a tervezet „felületes”. Azt is elmondta, hogy Emanuel Botnariu szociáldemokrata szenátor dolgozik a mentális egészség törvényén, amelyben külön fejezetet szentel a szenvedélybetegségeknek.

HIRDETÉS

Renică Diaconescu, a Szociáldemokrata Párt szenátora ugyanakkor

Anglia példáját említette, ahol az elektronikus cigarettára való áttérés a dohányzásról való leszokás irányába tett lépésnek minősül.

A törvénytervezet értelmében dohányzás alatt „a cigarettákban, bőrszivarokban, cigarillosban és pipában található dohány elégetését és ezek füstjének szándékos belélegzését, valamint az elektronikus cigaretta típusú és a dohányt felmelegítő eszközök által kibocsájtott aeroszolok belélegzését értjük”.

„A jelenlegi törvény értelmében dohányzásnak számít a dohány elégetése és az ebből keletkező füst belélegzése.

Az elektronikus cigaretták és a dohányt felmelegítő készülékek nem égetik el a növényi anyagot, hanem aeroszolt bocsájtanak ki.

Ennek következtében nem tilos ezeknek használata a zárt köztereken a jelenlegi törvény szerint. Mivel nem ismert ezeknek a termékeknek az egészségre gyakorolt hatása, szükséges a törvény kiterjesztése ezeknek a tiltására is zárt nyilvános helyeken, közszállítási eszközökön, játszótereken, egészségügyi vagy oktatási intézményekben” – áll az USR, a PNL, az RMDSZ és a PMP törvényhozóinak egy csoportja által előterjesztett tervezet indoklásában.

A tervezetet első házként tárgyalja a szenátus.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS