HIRDETÉS

Nagy a pörgés a gernyeszegi Teleki-kastélyban

Antal Erika 2017. augusztus 02., 20:35
HIRDETÉS

Idén második alkalommal szervezték meg a gernyeszegi Teleki-kastélyban a Nyári egyetem a kastélyban elnevezésű diáktábort, amelyen egyetemisták és fiatal szakemberek vettek részt. Ugyanott szerdán megnyitotta kapuit a Nemzetközi Kastélypark Művésztelep, ahol kortárs képzőművészek alkotnak két héten keresztül.

Közösen dolgoztak az építészek, a művészettörténészek, a tájépítészek és régészek Fotó: Nyári egyetem a kastélyban diáktábor

Gernyeszegen a Teleki-kastély évről évre egye több alkotónak, építésznek, műépítésznek, képzőművésznek és művészettörténésznek mozgatja meg a fantáziáját, nyújt ihletet, hogy tovább gondolja a barokk kastély és a kastélypark nyújtotta lehetőségeket.

Nyári Egyetem diákoknak és fiatal szakembereknek

A Teleki Kastély Egyesület és az Arché Egyesület közösen szervezte meg a Nyári Egyetem a kastélyban elnevezésű projektet, amely egy korábbi kezdeményezésnek, a 2015-ös Gernyeszegi Nyári Egyetemnek a tulajdonképpeni folytatása.

HIRDETÉS

A kutatómunka mellett nagy hangsúlyt fektettek a diákok oktatására, hogy a fiatal résztvevők megértsék, megismerjék a műemlék épületek helyreállításának komplex, multidiszciplináris folyamatát.

A július 20. és 29. közötti nyári egyetem résztvevői szakértők irányításával dolgoztak.

Az idei táborban 25 egyetemista és fiatal, – építész, mérnök, művészettörténész, régész és tájépítész képzettségű – szakember vett részt Kolozsvárról, Nagyváradról, Iasi-ból és Bukarestből. A kutatómunkát és a tábor eseményeit fényképész és egy operatőr rögzítette.

A nyári egyetem szakmai előadások sorozatával kezdődött, amelyek előkészítették a workshop második felében végzett kutatómunkát.

Az első bemutatót gróf Teleki Kálmán tartotta, aki ismertette a tábor résztvevőinek a gernyeszegi kastélyt és a birtok történetét. A kastély építéstörténetéről és építészeti megoldásairól Anca-Raluca Majaru építész beszélt a diákoknak, Makkay Dorottya építészmérnök pedig az erdélyi barokk tetőszerkezetek titkaiba avatta be jelenlévőket. Diana Culescu kertészeti szakértő az ember és a természet viszonyáról tartott előadást, Soós Zoltán történész pedig a térségben végzett régészeti ásatásokról számolt be. A szakmai felkészítőket követően a diákok bekapcsolódtak a múlt hét végén szervezett Gernyeszegi Kastélynap programjaiba is, majd egy tanulmányút során meglátogatták a sáromberki, a sárpataki, az abafájai és a görgényszentimrei kastélyokat.

Jól sikerült az idei Nyári egyetem, sikerült befejezni a kastély építészeti felmérését Fotó: Nyári egyetem a kastélyban diáktábor

Elkészült a kastély építészeti felmérése

A tábor második részében a négy interdiszciplináris műhelyben – építészeti és mérnöki, tájépítész és kertészmérnöki, építészet és művészettörténeti, valamint a régészeti és művészettörténeti műhelyekben a kutatómunkára és a felmérésekre fektettek nagyobb hangsúlyt, összehangolva a különböző szakterületeket.

A munkálatok eredményeként sikerült befejezni a Teleki-kastély építészeti felmérését. A korábbi években készült dokumentumokat idén a tetőszerkezet felmérésével egészítették ki a diákok és az őket irányító szakemberek.

A felmérést egy 3D lézeres szkenner segítségével végezték, így a diákok azt is megtanulhatták, hogyan működik ez a berendezés. A tájépítészek és kertészmérnökök a kastély körüli park helyzetét mérték fel, és javaslatokat tettek a legsürgetőbb beavatkozásokra, a történészek, művészettörténészek a műemléki értékeket dokumentálták, illetve javaslatokat fogalmaztak meg arra, hogy hol kellene régészeti ásatásokat végezni.

IV. Nemzetközi Kastélypark Művésztelep

Magyarországról Bartalus Ildikó, Knyihár Amarilla, Őry Annamária, Gintner Csilla érkezett a szerdán megkezdődött alkotótáborba, Ausztriából pedig Dawn Csutoros, Szerbiából Gugyela Tamás, Romániából Csóka Szilárd Zsolt és Pokorny Attila. A képzőművészek mellett Schneller János és Márton Zsófia Eszter magyarországi művészettörténészek is részt vesznek a táborban.

A Nemzetközi Kastélypark Művésztelepet 2014 óta rendszeresen megszervezik, célja, a kortárs képzőművészeti alkotótevékenység támogatása és a közép-kelet-európai régióban zajló művészeti párbeszéd elősegítése. A Teleki-kastély rehabilitációjának felgyorsításához is hozzá kíván járulni azáltal, hogy az alkotótábor és kísérőrendezvényei újrateremtik a kulturális életet a kastélyban.

A művésztelep Pokorny Attila és Knyihár Amarilla képzőművészek kezdeményezésére, a Castle Art Port Egyesület és a Gernyeszegi Teleki-kastély Egyesület szervezésében valósul meg. A meghívott művészek évről-évre változó tematika mentén hoznak létre a Teleki-kastély és park inspirációjára készülő műveket. A 2017-es művésztelep alkotásainak témája a fény.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS