Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
Antal Erika 2020. április 05., vasárnap

Felavatják vasárnap este a Kultúrpalota felújított orgonáját

Noha másként tervezték, az új koronavírus terjedése miatt végül nézők és hallgatók nélkül avatják fel vasárnap este a Kultúrpalota felújított orgonáját. Az érdeklődők rádiós, illetve internetes közvetítés segítségével követhetik a nem mindennapi eseményt.

Antal Erika 2020. április 02., csütörtök

Felértékelődött a háztáji kertészkedés

Az élelmiszerhiánytól való félelem, illetve a járvány megelőzését szolgáló elkülönítés miatt kialakult szabadidő nagyon sok kertes házban élő, vagy erkéllyel rendelkező személyt rávett arra, hogy kertészkedjen.

HIRDETÉS
Antal Erika 2020. április 02., csütörtök

Összefogás a veszélyeztetett személyekért

A Maros megyei önkormányzat közel 330 ezer lejjel támogatja a Solidaris programot, amelyet a Vöröskereszt Maros megyei szervezetével és a Solidaris Egyesülettel közösen indított a koronavírus okozta járvány miatt hátrányba került, vagy elszigetelt személyek megsegítésére.

Antal Erika 2020. április 01., szerda

Székelyföld-szerte megszólaltak a harangok egy órakor

Egyszerre 250 templomharang szólalt meg Maros, Hargita és Kovászna megye számos településén szerdán 13 órakor. A kezdeményezés Marosvásárhelyen született, és a történelmi egyházak felkarolták azt, hogy lelki erősítést nyújtsanak azoknak, akik most munkájuk folytán nem maradhatnak otthon.

Antal Erika 2020. április 01., szerda

Költségvetést módosított a Maros megyei tanács a kórházak javára

A Maros megyei önkormányzat költségvetés-módosítást hajtott végre azzal a céllal, hogy támogassa az egészségügyi intézményeket, különös figyelemmel a koronavírus-járvány megfékezésére.

HIRDETÉS
Antal Erika 2020. március 31., kedd

Az idősek ellátásával, online tanácsadással folytatja tevékenységét a Gyulafehérvári Caritas

A Gyulafehérvári Caritas által vállalt otthoni beteggondozás folyamatos, ahogy a bentlakó ápolóközpontok, idős- és gyermekotthonok is működnek, ám a járvány terjedésének megelőzése érdekében a nappali, csoportos foglalkozások szünetelnek.

Antal Erika 2020. március 31., kedd

Lélegeztetőgépet adományozott a marosvásárhelyi kórháznak a Rotary Club Téka

A marosvásárhelyi Rotary Club Téka kedd délelőtt egy Smiths Medical gyártmányú, Pneupac paraPAC plus 310 típusú, multifunkcionális, hordozható lélegeztetőgépet adományozott a Maros Megyei Sürgősségi Kórház Intenzív Terápiás részlegének a koronavírus-világjárvány okozta vészhelyzet miatt.

Antal Erika 2020. március 31., kedd

Marosvásárhely: nincs előrelépés a hulladékgazdálkodási versenytárgyalás kérdésében

Továbbra sincs nyertese a marosvásárhelyi övezetre meghirdetett hulladékgazdálkodási versenytárgyalásnak. Ennek ellenére a szemét összegyűjtéséről és elszállításáról a polgármesteri hivatalnak kell gondoskodnia.

Antal Erika 2020. március 30., hétfő

Elzárkózó idősotthonok: nincs látogatás és kijárás sem

A koronavírus okozta járvány miatt nem látogathatók az idősotthonok, az ott dolgozók még nagyobb figyelmet fordítanak a megelőzésre. A lakók meglepő módon jól fogadták az intézkedést, miszerint nem mozdulhatnak ki, illetve hozzájuk sem jöhetnek látogatók.

Antal Erika 2020. március 29., vasárnap

Hajléktalanellátás a koronavírus-járvány idején a székelyföldi városokban

A rendkívüli állapotra való tekintettel, a koronavírus okozta járvány terjedésének megakadályozása érdekében az önkormányzatok nagyobb figyelmet fordítanak a településeiken élő hajléktalanokra.

Antal Erika 2020. március 26., csütörtök

Hatvan önkéntes áll készen, hogy segítsen a vásárhelyi időseken

Egyedül élő idős személyeken segítenek azok az önkéntes fiatalok, akik csatlakoztak a Segítséget kérek! elnevezésű kezdeményezéshez, amelyet Soós Zoltán polgármesterjelölt és csapata indított. Néhány nap alatt hatvan önkéntes jelentkezett több szervezettől is.

HIRDETÉS
Antal Erika 2020. március 26., csütörtök

Összevesztek, a nő kiszállt az autóból, de a férfi utána ment, és hasba szúrta

Egy férfi és egy nő utcai veszekedésére figyelt fel csütörtökön délelőtt Marosvásárhelyen a csendőrség. A helyszínre érkező rendőrök megállapították, hogy egy 30 éves jeddi nőt halálosan megsebesített egy 48 éves férfi.

Antal Erika 2020. március 26., csütörtök

Kicsit abba is belegondolni, hogy milyen lehet másnak

„Vannak családok, ahol mindkét szülő az egészségügyben dolgozik, otthon két gyerek várja őket, mindkettőnek idős szüleik vannak. Mikor hazaérnek, azt sem tudják, hogyan vetkőzzenek, mosakodjanak, fertőtlenítsék magukat, hogy nehogy megfertőzzék szeretteiket is.”

Antal Erika 2020. március 26., csütörtök

A száraz aljnövényzet után az erdő is lángra kapott

Két hektárnyi területen ég a száraz növényzet Andronyászán, ahová csütörtök délben riasztották a tűzoltóságot.

Antal Erika 2020. március 26., csütörtök

Sokan vannak, akiknek nehéz betartani a gyakori kézmosást

Mivel Románia lakosainak egyharmada nem rendelkezik vezetékes vízzel, a koronavírus-járvány megelőzése céljából ajánlott gyakori kézmosást csak úgy tudják elvégezni, ha előzőleg vederrel vagy más eszközzel szállítják a vizet otthonaikba. Különösen a romáknak jelent ez problémát. 

HIRDETÉS
Antal Erika 2020. március 25., szerda

Hamarosan 3D-s látogatást tehetünk a Kultúrpalotában

Annak ellenére, hogy a múzeumok is zárva tartanak, a tudományos munka nem szünetel. A kutatásban részt vevő muzeológusok dolgoznak: akinek a munkája megengedi, az otthon, más az intézmény falai között. A Kultúrpalotában az orgona felújítása is folyamatos.