HIRDETÉS
Antal Erika 2018. július 16., hétfő

Tudunk egy viszonylag olcsó helyet a tengerparton

Bőven van kínálat a turisták számára a román tengerparton, de talán azt kevesebben tudják, hogy hol lehet szerényebb körülmények között, elfogadható áron eltölteni egy-két hetet a Fekete-tengernél. Most egy ilyen helyet mutatunk be.

Antal Erika 2018. július 15., vasárnap

Az ingatlanspekulációknak kedvez az építkezési engedélyek megszerzésének hosszú ideje

A romániai építészkamara szeretné, ha az építkezési engedélyeket harminc, vagy még annál is rövidebb idő alatt bocsátanák az igénylők rendelkezésére a hivatalok, megakadályozva ezzel számos törvénytelenséget, spekulációt, illetve a városkép romlását. 

HIRDETÉS
Antal Erika 2018. július 11., szerda

Maros megyében könnyebb volt megvenni, mint megszerezni a jogosítványt

Maros megye mellett Brassó, Hunyad, Szeben, Bihar és Szatmár megyében is házkutatásokat tartottak, összesen 82 helyen – magánszemélyek lakásán, intézményekben és vállalatoknál – a nyomozók. A gyanú szerint száz lejért, gyakorlati vizsga nélkül lehetett jogosítványt szerezni.

Antal Erika 2018. július 10., kedd

Lepontozott háromszéki dolgozatok: a romántanár szerint nem számított a nemzetiség

Részrehajlás nélkül javították a magyar gyerekek dolgozatait Maros megyében, a román tanárok a javítókulcsok alapján osztályoztak, nem tartották szempontnak, hogy magyar anyanyelvű az érettségiző diák, vagy sem – válaszolta lapunk érdeklődésére Rațiu Bogdan román szakos tanár.

Antal Erika 2018. július 10., kedd

Egyetemi kínálat Marosvásárhelyen, magyar nyelven

Marosvásárhelyen három felsőfokú intézménybe felvételizhetnek magyar nyelven a diákok. Az orosi egyetem (MOGYE), a Sapientia tudományegyetem és a művészeti egyetem a napokban nyitja meg kapuit a felvételi vizsgákra iratkozók előtt.

HIRDETÉS
Antal Erika 2018. július 09., hétfő

Összepótolnak a hatalmas, székely zászlós bírság kifizetésére

Úgy határozott Nyárádszereda, Erdőszentgyörgy és Szováta elöljárósága, hogy összefog Péter Ferencért, a Maros megyei önkormányzat elnökéért, akire súlyos pénzbírságot róttak, amiért szovátai polgármestersége idején nem távolította el a székely zászlót a városháza hom

Antal Erika 2018. július 08., vasárnap

Kilép a POL-ból Hermann Mark Christian

Facebook-oldalán jelentette be a Szabad Emberek Pártjából való kilépését Mark Hermann Christian, aki arról tájékoztatta az ismerőseit és barátait, hogy ezúttal lemond mind az elnökségi tagságáról, mind pedig a POL-ban betöltött tagsági státusáról.

Antal Erika 2018. július 08., vasárnap

Landolnak a gépek, további tervek kaptak zöld utat a vásárhelyi reptéren

Az első járat – Antalyába indult – június 25-én szállt fel a Marosvásárhelyi Transilvania Repülőtérről, pénteken, július 6-án az első Wizzair-gép is leszállt a frissen felújított kifutópályán, illetve visszaindult Németországba, Memmingen/Nyugat-Münchenbe.

HIRDETÉS
Antal Erika 2018. július 07., szombat

Hogyan lehetne visszaszorítani a kéregetést?

Marosvásárhely forgalmasabb utcáin és terein, üzletek bejáratánál, útkereszteződésekben gyakran lehet kéregető felnőttekkel, gyerekekkel találkozni. A városban két hét alatt 23 koldust azonosított és büntetett meg a rendőrség.

Antal Erika 2018. július 05., csütörtök

Támogatást kaphatnak a bölcsődék

Marosvásárhelyen hat bölcsőde működik, ám ennél sokkal többre volna igény, illetve kevés a személyzet is, aki a kicsikkel foglalkozna.

Antal Erika 2018. július 05., csütörtök

Romlott a Bolyaiban végzettek átmenési aránya, pedig innen került ki a legjobb magyar érettségiző

A marosvásárhelyi Bolyai Farkas Gimnázium diákja, Portik Sándor Szilárd az idei érettségin a legjobb magyar eredményt érte el 9,95-ös átlagával. A város legjobb iskolájaként számon tartott Bolyaiban 231 diák vizsgázott, közülük tizenhatan nem kaptak átmenő jegyet.

HIRDETÉS
Antal Erika 2018. július 03., kedd

Az itthonmaradást ösztönzi a gazdaságélénkítő program

Itthonmaradást szolgáló, új gazdaságélénkítő programot ismeretnek csütörtök 15 órától Nyárádszereda polgármesteri hivatalában, 17 órától pedig a szovátai Domokos Kázmér Szakközépiskola dísztermében. Maros megyében nyolcvankilenc – nem mezőgazdasági jellegű – vállalat részesül

Antal Erika 2018. július 02., hétfő

Tóratekercsek, fényképalbumok, lakberendezési tárgyak őrzik a zsidó közösség emlékeit

Hamarosan a nagyközönség előtt is megnyitják Marosvásárhelyen a zsidó múzeumot, ahol elsősorban a város történelmének egy szeletével, az egyik itt élő közösség múltjával ismerkedhetnek meg a látogatók.

Antal Erika 2018. július 02., hétfő

Vonzotta az érdeklődőket az alternatív nyelvtanulási lehetőség

Huszonnégy nyárádszeredai 5–8. osztályos tanuló vett részt a múlt héten tartott román nyelvű kommunikációs táborban, amelyet Novák Csaba Zoltán szenátor kezdeményezésére szerveztek.

Antal Erika 2018. július 01., vasárnap

Hatodszor tartottak világtalálkozót a marosvásárhelyi magyarok

Mit jelent marosvásárhelyinek lenni, mit adott ez a város, miért érdemes itt élni, illetve ide visszajönni? – ezekre a kérdésekre adtak választ vallomásaikkal azok, akik részt vettek a hétvégén megszervezett Marosvásárhelyiek 6. Világtalálkozóján.

HIRDETÉS
Antal Erika 2018. június 27., szerda

Próbafelvételi a marosvásárhelyi orvosin

Magyar és román nyelvű próbafelvételit szervez a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemre (MOGYE) jelentkezőknek a Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség (MMDSZ). A próbavizsgára július 10-ig jelentkezhetnek az érdekeltek a diákszövetség és az egyetem honlapján.