Van még ahová fejlődni a szelektív hulladékgyűjtés terén Székelyföldön

Van még ahová fejlődni a szelektív hulladékgyűjtés terén Székelyföldön

Több típusú szelektív hulladékot gyűjtenek, de csak 50-60 százalékát tudják értékesíteni újrahasznosításra

Fotó: Gábos Albin

A vonatkozó törvények szerint a háztartási hulladékok legkevesebb 50 százaléka újrahasznosítva kellene végezze, az ország településeinek a többsége azonban a megszabott értéknek a felét is alig teljesíti, és Székelyföldön sem túl jó ez az arány. Csíkszereda és Sepsiszentgyörgy az országos átlag fölött áll e téren, 30-40 százalékát hasznosítva újra a kidobott hulladékoknak, más városokban még ennél is lehangolóbb a helyzet.

Barabás Hajnal

2022. július 16., 11:452022. július 16., 11:45

„Csíkszereda az országos átlaghoz képest jól áll a szelektív hulladékgyűjtés terén, de van még hová fejlődni, hiszen nem értük még el a törvény által előírt 50 százalékos újrahasznosítási arányt” – mondta Pál Tamás, a hulladékkezeléssel megbízott Eco Csík Kft. igazgatója.

A hargitai megyeszékhelyen 30 százalékot sikerült teljesíteni, amely jó eredménynek számít az országos 25 százalékos átlaghoz képest.

„Nagyon nehéz értékesíteni az újrahasznosítható hulladékot, a kartonnak, a PET-palacknak van kicsit jobb felvevőpiaca, az üvegért azonban csak egy lejt fizetnek tonnánként, így nagyon nehéz nyereséget kovácsolni” – magyarázta az igazgató.

Májusban egyébként 9530 tonna háztartási hulladékot gyűjtöttek össze, ebből 2560 tonnányit szelektíven.

„Azt is tudni kell, hogy a begyűjtött szelektív hulladékból alig 50–60 százalékot sikerül értékesíteni, a többit az égetőbe szállítjuk” – jegyezte meg az igazgató. Hozzáfűzte:

sokat jelentene, ha az építkezési törmelék és a zöldhulladék is szelektív hulladéknak minősülne, az sokat javítana az elvárt újrahasznosítási arányokon.

Csíkszeredában egyébként több lehetőség is adott a szelektív hulladékgyűjtésre, például a gyűjtőpontoknál kihelyezett harang vagy szekrény típusú tárolókba lehet dobni az újrahasznosítható hulladékot, a magánházaknál külön szemeteszsákokat osztanak erre a célra.

A használt étolaj gyűjtésére is kihelyeztek tárolókat a város több pontján, továbbá a hulladékgazdálkodási vállalat udvarára is lehet beszállítani újrahasznosítható hulladékot.

Ezek mellett különböző akciókat is szerveznek: üveg- vagy elektronikaihulladék-gyűjtést. Újdonságként Pál Tamás elmondta, hogy

már az autók gumiabroncsait is le lehet adni hulladékként a cég udvarán.

Galéria

Noha a háztartási hulladék legkevesebb 50 százalékát kellene újrahasznosítani, ez a valóságban jóval kisebb mértékben sikerül

Fotó: Székelyhon

Tudatosító kampányokat folytattak

A csíkszeredaihoz hasonlóan jár el a székelyudvarhelyi hulladékkezelő cég is, ugyanis a szelektíven gyűjtött hulladék 50–55 százalékát újrahasznosító gyárakba juttatja, a maradékot égetőbe viteti, amely energetikai újrahasznosításra kerül.

„Az RDE Harghita Kft. a teljes lakosságra kiterjedő szelektív hulladékgyűjtő rendszert üzemeltet.

Idézet
A kertes házaktól havi rendszerességgel szállítják el a szelektív hulladékot, azaz a műanyagot, a fémet, a papírt, a kartont, valamint az üveget, ehhez a zsákokat térítésmentesen biztosítja a szolgáltató. A tömbházas övezetekben levő gyűjtőpontoknál a vegyes háztartási hulladék gyűjtésén túlmenően ugyancsak több típusú szelektív hulladék – műanyag-fém, papír-karton, üveg, valamint szerveshulladék – gyűjtésére van lehetőség

– osztotta meg Zörgő Noémi, a székelyudvarhelyi városháza sajtófelelőse. Hozzátette, a szelektív gyűjtést ösztönző kampányok részeként a szelektív gyűjtés fontosságát tudatosító plakátokat helyeztek ki a város több pontján, valamint a gyűjtőpontokon, lépcsőházakban, továbbá szórólapokat terjesztettek a kertes házaknál. Ugyanakkor a szolgáltató szakemberei tudatosító kampányokat végeznek az oktatási intézményekben is, valamint sor került tömegeket megmozgató kezdeményezésekre is, mint amilyen a Kupakmozaik és Kupakszív akciók voltak.

Idézet
A hulladékszolgáltató vállalat önkéntes szelektív hulladékudvart üzemeltet a Termés utcai telephelyén, ahova a magánszemélyek építkezésből, lomtalanításból származó és elektronikai hulladékokat, illetve gumiabroncsokat, használt étolajat, azaz nem veszélyes lakossági hulladékot adhatnak le

– sorolta a lehetőségeket a városházi szóvivő. Hozzáfűzte, hogy évente két alkalommal szerveznek használt elektronikai hulladékgyűjtési kampányt. Ilyenkor a használt étolajat is gyűjtik. „Tavaly óta ezt egyébként állandóan le tudja adni a lakosság a város több övezetében elérhető gyűjtőpontoknál.

Idézet
Fontos tudni azt is, hogy biztosítjuk a város majdnem mindegyik patikájában a lejárt gyógyszerek begyűjtését

– hangsúlyozta. Az előírások szerint továbbra is érvényben van a végleges lerakásra kerülő hulladék után fizetendő illeték, amely tonnánként 80 lej. Áprilisban 869, míg májusban 855 tonna hulladék került lerakásra, ami 69 542, illetve 68 417 lej illetéket jelentett.

Marosvásárhely: 60 százalékos újrahasznosítás

Marosvásárhelyen a begyűjtött szelektív hulladék 60 százalékát tudják újrahasznosítani, ez az arány hasonló, mint Csíkszereda és Székelyudvarhely esetében. A magánházaknál szintén a kiosztott zsákokba gyűjtheti a lakosság a szelektív hulladékot, a módszer ugyanaz, mint a többi város szolgáltatója esetében. Mint Borsos Csabától, a marosvásárhelyi városháza sajtószóvivőjétől megtudtuk:

legutóbb április-májusban zajlott szelektívhulladék-gyűjtő kampány, amely során 3000 tonna hulladék gyűlt össze, többnyire fa, építkezési törmelék, zöldhulladék, valamint veszélyes hulladékok is.

Májusban a lakók 51,33 tonna műanyagot, 56,45 tonna papírt, 42,88 tonna üveget, valamint 86,25 tonna szerves hulladékot adtak le.

Galéria

Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

Szerves zöldhulladékot is gyűjtenek

Sepsiszentgyörgyön a Tega Rt. gyűjti be a hulladékot és szállítja a lécfalvi hulladékkezelő központba az Eco Bihor Kft.-nek, amely értékesítheti a szelektív hulladékot. Előbbi cég munkatársától megtudtuk, hogy

az általuk begyűjtött hulladékmennyiség 40 százaléka szelektív hulladék.

Országos viszonylatban, a csíkszeredai adatokhoz hasonlóan ez egy jó aránynak számít. Sepsiszentgyörgyön egyébként a tömbházas övezetekben 110 szelektív-hulladékgyűjtőpont működik.

Öt típusú hulladékot gyűjtenek: pillepalackot, üveget, papírt és biológiailag lebomló hulladékot, illetve vegyes háztartási szemetet.

A kertes házban élő lakók számára két különböző színű zsákot biztosítanak. Különböző kampányok során is gyűjtenek be szelektív hulladékot, például ettől az évtől három alkalommal szerveznek üveggyűjtési akciót.

Idézet
Ugyanakkor Sepsiszentgyörgyön folyamatosan működik a lomtalanítási program, ahol a lakók előzetes telefonos egyeztetés alapján nagyméretű tárgyaktól – kanapék, nagyobb elektromos háztartási gépek, matracok, bútorok – szabadulhatnak meg díjmentesen.

A program vidéken is nagyon jól működik, a településekre évente négy alkalommal látogatunk el a lomokat összegyűjteni. Az elektromos hulladékért 0,35 lejt vonunk le a számla értékéből, az üveghulladékért pedig fél liter sört adunk” – magyarázta. A Tega Rt. áprilisban 603 tonna szelektív hulladékot gyűjtött be, májusban pedig 632 tonnát.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 31., péntek

Korszerű orvosi központ és mentőállomás nyílt Korondon

Már nem kell más településekre, városokba utazniuk a Korond községi betegeknek, hiszen átadták az orvosi központot és a mentőállomást Korondon. Az intézet nyolc különböző szakággal indul, emellett a mentőszolgálat is helyet kapott a létesítményben.

Korszerű orvosi központ és mentőállomás nyílt Korondon
2024. május 31., péntek

Nagyban nyomták a tisztítószer-hamisítást és a csempészést, lecsapott rájuk a rendőrség

A rendőrség gazdasági bűncselekményeket kivizsgáló osztályának munkatársai az ügyészség felügyeletével négy személynél tartottak házkutatást Maroshévízen, Gyergyótölgyesen és Borszéken pénteken.

Nagyban nyomták a tisztítószer-hamisítást és a csempészést, lecsapott rájuk a rendőrség
2024. május 31., péntek

Híd a múlt, a jelen és a jövő között – felavatták az etédi falumúzeumot

Ünnepre gyűltek össze az etédiek és a távolabbról érkező meghívott vendégek pénteken: az önkormányzat által megvásárolt porta udvarán felavatták a régi álomként megvalósult, a közösségi összefogásként, kalákában létrehozott falumúzeumot.

Híd a múlt, a jelen és a jövő között – felavatták az etédi falumúzeumot
2024. május 31., péntek

Egyik sofőr jogosítvány nélkül, a másik valószínűleg tudatmódosító hatása alatt vezetett

A gyanú szerint tudatmódosító szer hatása alatt vezetett az a sofőr, akit a ludasi rendőröknek sikerült kiszűrniük a forgalomból péntekre virradóan.

Egyik sofőr jogosítvány nélkül, a másik valószínűleg tudatmódosító hatása alatt vezetett
2024. május 31., péntek

Körözött személyt igazoltattak a rendőrök

A mezőzáhi rendőrök csütörtök délután Nagysármáson igazoltattak egy karánsebesi férfit, amikor riasztott az e-DAC applikáció: az illető nevére két letartóztatási parancs is ki volt adva.

Körözött személyt igazoltattak a rendőrök
2024. május 31., péntek

Többségbe kerülne a baróti önkormányzatban az EMSZ

Baróton az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) többségbe szeretne kerülni a helyi tanácsban, ezáltal megszerezné a jogot az alpolgármester nevesítésére: ezzel a célkitűzéssel fut neki a választásoknak a helyi szervezet.

Többségbe kerülne a baróti önkormányzatban az EMSZ
2024. május 31., péntek

Súlyos sérültje is van a mikefalvi balesetnek

Két autó ütközött, egy személy súlyosan megsérült péntek délután a Maros megyei Mikefalván.

Súlyos sérültje is van a mikefalvi balesetnek
2024. május 31., péntek

Legyen újra gazdája a városnak! – ezt szeretné a gyergyószentmiklósi EMSZ

Olyan megvalósításokat szeretnének elérni, ami kevesebb pénzt, hanem inkább odafigyelést és törődést igényel – hangzott el az Erdélyi Magyar Szövetség gyergyószentmiklósi programismertetőjén.

Legyen újra gazdája a városnak! – ezt szeretné a gyergyószentmiklósi EMSZ
2024. május 31., péntek

Milliókba kerülő beruházásokhoz fogadtak el megvalósíthatósági tanulmányokat

A csíkszeredai városi strand és a régi Vigadó épület felújításához, valamint a Piac utcai kazánház átalakításához szükséges megvalósíthatósági tanulmányok elfogadásáról döntöttek a májusi csíkszeredai tanácsülésen pénteken.

Milliókba kerülő beruházásokhoz fogadtak el megvalósíthatósági tanulmányokat
2024. május 31., péntek

Ezen az e-mail-címen kereshetik Hargita Megye Tanácsát

Hargita Megye Tanácsa közleményben tájékoztatja az ügyfeleket, hogy az ügyintézés a továbbiakban kizárólag az alábbi e-mail címen történik: info@hargitamegye.ro.

Ezen az e-mail-címen kereshetik Hargita Megye Tanácsát
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!