Van még ahová fejlődni a szelektív hulladékgyűjtés terén Székelyföldön

Van még ahová fejlődni a szelektív hulladékgyűjtés terén Székelyföldön

Több típusú szelektív hulladékot gyűjtenek, de csak 50-60 százalékát tudják értékesíteni újrahasznosításra

Fotó: Gábos Albin

A vonatkozó törvények szerint a háztartási hulladékok legkevesebb 50 százaléka újrahasznosítva kellene végezze, az ország településeinek a többsége azonban a megszabott értéknek a felét is alig teljesíti, és Székelyföldön sem túl jó ez az arány. Csíkszereda és Sepsiszentgyörgy az országos átlag fölött áll e téren, 30-40 százalékát hasznosítva újra a kidobott hulladékoknak, más városokban még ennél is lehangolóbb a helyzet.

Barabás Hajnal

2022. július 16., 11:452022. július 16., 11:45

„Csíkszereda az országos átlaghoz képest jól áll a szelektív hulladékgyűjtés terén, de van még hová fejlődni, hiszen nem értük még el a törvény által előírt 50 százalékos újrahasznosítási arányt” – mondta Pál Tamás, a hulladékkezeléssel megbízott Eco Csík Kft. igazgatója.

A hargitai megyeszékhelyen 30 százalékot sikerült teljesíteni, amely jó eredménynek számít az országos 25 százalékos átlaghoz képest.

„Nagyon nehéz értékesíteni az újrahasznosítható hulladékot, a kartonnak, a PET-palacknak van kicsit jobb felvevőpiaca, az üvegért azonban csak egy lejt fizetnek tonnánként, így nagyon nehéz nyereséget kovácsolni” – magyarázta az igazgató.

Májusban egyébként 9530 tonna háztartási hulladékot gyűjtöttek össze, ebből 2560 tonnányit szelektíven.

„Azt is tudni kell, hogy a begyűjtött szelektív hulladékból alig 50–60 százalékot sikerül értékesíteni, a többit az égetőbe szállítjuk” – jegyezte meg az igazgató. Hozzáfűzte:

sokat jelentene, ha az építkezési törmelék és a zöldhulladék is szelektív hulladéknak minősülne, az sokat javítana az elvárt újrahasznosítási arányokon.

Csíkszeredában egyébként több lehetőség is adott a szelektív hulladékgyűjtésre, például a gyűjtőpontoknál kihelyezett harang vagy szekrény típusú tárolókba lehet dobni az újrahasznosítható hulladékot, a magánházaknál külön szemeteszsákokat osztanak erre a célra.

A használt étolaj gyűjtésére is kihelyeztek tárolókat a város több pontján, továbbá a hulladékgazdálkodási vállalat udvarára is lehet beszállítani újrahasznosítható hulladékot.

Ezek mellett különböző akciókat is szerveznek: üveg- vagy elektronikaihulladék-gyűjtést. Újdonságként Pál Tamás elmondta, hogy

már az autók gumiabroncsait is le lehet adni hulladékként a cég udvarán.

Noha a háztartási hulladék legkevesebb 50 százalékát kellene újrahasznosítani, ez a valóságban jóval kisebb mértékben sikerül

Fotó: Székelyhon

Tudatosító kampányokat folytattak

A csíkszeredaihoz hasonlóan jár el a székelyudvarhelyi hulladékkezelő cég is, ugyanis a szelektíven gyűjtött hulladék 50–55 százalékát újrahasznosító gyárakba juttatja, a maradékot égetőbe viteti, amely energetikai újrahasznosításra kerül.

„Az RDE Harghita Kft. a teljes lakosságra kiterjedő szelektív hulladékgyűjtő rendszert üzemeltet.

A kertes házaktól havi rendszerességgel szállítják el a szelektív hulladékot, azaz a műanyagot, a fémet, a papírt, a kartont, valamint az üveget, ehhez a zsákokat térítésmentesen biztosítja a szolgáltató. A tömbházas övezetekben levő gyűjtőpontoknál a vegyes háztartási hulladék gyűjtésén túlmenően ugyancsak több típusú szelektív hulladék – műanyag-fém, papír-karton, üveg, valamint szerveshulladék – gyűjtésére van lehetőség

– osztotta meg Zörgő Noémi, a székelyudvarhelyi városháza sajtófelelőse. Hozzátette, a szelektív gyűjtést ösztönző kampányok részeként a szelektív gyűjtés fontosságát tudatosító plakátokat helyeztek ki a város több pontján, valamint a gyűjtőpontokon, lépcsőházakban, továbbá szórólapokat terjesztettek a kertes házaknál. Ugyanakkor a szolgáltató szakemberei tudatosító kampányokat végeznek az oktatási intézményekben is, valamint sor került tömegeket megmozgató kezdeményezésekre is, mint amilyen a Kupakmozaik és Kupakszív akciók voltak.

A hulladékszolgáltató vállalat önkéntes szelektív hulladékudvart üzemeltet a Termés utcai telephelyén, ahova a magánszemélyek építkezésből, lomtalanításból származó és elektronikai hulladékokat, illetve gumiabroncsokat, használt étolajat, azaz nem veszélyes lakossági hulladékot adhatnak le

– sorolta a lehetőségeket a városházi szóvivő. Hozzáfűzte, hogy évente két alkalommal szerveznek használt elektronikai hulladékgyűjtési kampányt. Ilyenkor a használt étolajat is gyűjtik. „Tavaly óta ezt egyébként állandóan le tudja adni a lakosság a város több övezetében elérhető gyűjtőpontoknál.

Fontos tudni azt is, hogy biztosítjuk a város majdnem mindegyik patikájában a lejárt gyógyszerek begyűjtését

– hangsúlyozta. Az előírások szerint továbbra is érvényben van a végleges lerakásra kerülő hulladék után fizetendő illeték, amely tonnánként 80 lej. Áprilisban 869, míg májusban 855 tonna hulladék került lerakásra, ami 69 542, illetve 68 417 lej illetéket jelentett.

Marosvásárhely: 60 százalékos újrahasznosítás

Marosvásárhelyen a begyűjtött szelektív hulladék 60 százalékát tudják újrahasznosítani, ez az arány hasonló, mint Csíkszereda és Székelyudvarhely esetében. A magánházaknál szintén a kiosztott zsákokba gyűjtheti a lakosság a szelektív hulladékot, a módszer ugyanaz, mint a többi város szolgáltatója esetében. Mint Borsos Csabától, a marosvásárhelyi városháza sajtószóvivőjétől megtudtuk:

legutóbb április-májusban zajlott szelektívhulladék-gyűjtő kampány, amely során 3000 tonna hulladék gyűlt össze, többnyire fa, építkezési törmelék, zöldhulladék, valamint veszélyes hulladékok is.

Májusban a lakók 51,33 tonna műanyagot, 56,45 tonna papírt, 42,88 tonna üveget, valamint 86,25 tonna szerves hulladékot adtak le.

Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

Szerves zöldhulladékot is gyűjtenek

Sepsiszentgyörgyön a Tega Rt. gyűjti be a hulladékot és szállítja a lécfalvi hulladékkezelő központba az Eco Bihor Kft.-nek, amely értékesítheti a szelektív hulladékot. Előbbi cég munkatársától megtudtuk, hogy

az általuk begyűjtött hulladékmennyiség 40 százaléka szelektív hulladék.

Országos viszonylatban, a csíkszeredai adatokhoz hasonlóan ez egy jó aránynak számít. Sepsiszentgyörgyön egyébként a tömbházas övezetekben 110 szelektív-hulladékgyűjtőpont működik.

Öt típusú hulladékot gyűjtenek: pillepalackot, üveget, papírt és biológiailag lebomló hulladékot, illetve vegyes háztartási szemetet.

A kertes házban élő lakók számára két különböző színű zsákot biztosítanak. Különböző kampányok során is gyűjtenek be szelektív hulladékot, például ettől az évtől három alkalommal szerveznek üveggyűjtési akciót.

Ugyanakkor Sepsiszentgyörgyön folyamatosan működik a lomtalanítási program, ahol a lakók előzetes telefonos egyeztetés alapján nagyméretű tárgyaktól – kanapék, nagyobb elektromos háztartási gépek, matracok, bútorok – szabadulhatnak meg díjmentesen.

A program vidéken is nagyon jól működik, a településekre évente négy alkalommal látogatunk el a lomokat összegyűjteni. Az elektromos hulladékért 0,35 lejt vonunk le a számla értékéből, az üveghulladékért pedig fél liter sört adunk” – magyarázta. A Tega Rt. áprilisban 603 tonna szelektív hulladékot gyűjtött be, májusban pedig 632 tonnát.

szóljon hozzá!

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. július 06., szerda

Két autó ütközött Máréfalván, egy személy megsérült

Két autó ütközött össze Máréfalván szerdán reggel, a balesetben egy személy megsérült.

Két autó ütközött Máréfalván, egy személy megsérült
2022. július 06., szerda

Régizene-fesztivál: középpontban a természet

Tizenhat koncerttel, zenés helytörténeti túrákkal, könyvbemutatókkal, dokumentumfilm-vetítéssel, reneszánsz gyermeknappal és táncházzal, valamint borkóstolóval is várja az érdeklődőket a Csíkszeredai Régizene-fesztivál július 9–17. között.

Régizene-fesztivál: középpontban a természet
2022. július 06., szerda

Csirkemell szezonális gyümölccsel

Folyamatosan a szezonális gyümölcsök és zöldségek felhasználására biztat Karácsony József, a Főnix Konyha szakácsa, aki ezúttal egyben sütötte meg a csirkemellet, ami mellé különleges cseresznyeszószt is összeállított.

Csirkemell szezonális gyümölccsel
Csirkemell szezonális gyümölccsel
2022. július 06., szerda

Csirkemell szezonális gyümölccsel

2022. július 06., szerda

Stabil az állapota a Csíkszeredában megkéselt nőnek

Stabil az állapota annak a nőnek, akit élettársa megkéselt, majd kilökött az emeletről szombaton reggel. Az áldozatot jelenleg csíkszeredai kórház ortopédia-traumatológia osztályán kezelik.

Stabil az állapota a Csíkszeredában megkéselt nőnek
2022. július 06., szerda

Párakapuk Székelyudvarhelyen: napi egy köbméternyi víz a hűsölésre

Felkészültek a nyári hőségre Székelyudvarhelyen: párakapukat helyeztek el a város négy pontján, és ha a helyzet fokozódik, akkor az utak locsolását, illetve egészségügyi pontok létesítését is tervezik.

Párakapuk Székelyudvarhelyen: napi egy köbméternyi víz a hűsölésre
2022. július 06., szerda

Reptéri káosz: gyakoriak a több órás késések, indulás előtti járattörlések

Júliusban tovább folytatódik a káosz az európai repülőtereken, a késések, járattörlések a székelyföldi családok nyaralását is megkeseríthetik, és ez várhatóan így lesz augusztusban is. A légikikötőkben főleg a szakképzett alkalmazottakból van hiány.

Reptéri káosz: gyakoriak a több órás késések, indulás előtti járattörlések
2022. július 05., kedd

Közel húsz, a Gyilkos-tónál táborozó gyermekhez vonultak ki a mentők

Ételmérgezés gyanúja miatt több mentőegység vonult ki egy gyilkostói panzióhoz, még Csíkszeredából is a helyszínre küldött egy bevetési járművet a tűzoltóság.

Közel húsz, a Gyilkos-tónál táborozó gyermekhez vonultak ki a mentők
2022. július 05., kedd

Harc a szúnyogok és kullancsok ellen: pénz és szervezés kérdése

Marosvásárhelyen idén nyáron szinte biztos nem lesz szúnyog- és kullancsirtás, Székelyudvarhelyen már másodszor permeteztek, Gyergyószentmiklóson költségvetés-kiegészítésre várnak, Csíkszeredában a héten újra irtanak.

Harc a szúnyogok és kullancsok ellen: pénz és szervezés kérdése
2022. július 05., kedd

Vásárlási kedvezményeket biztosít a gyergyószentmiklósi vállalkozói szövetség

Az Arbor Vállalkozók Szövetsége újszerű kezdeményezést indított útjára: a szervezethez tartozó cégek alkalmazottai számos gyergyószentmiklósi üzletben vásárolhatnak kedvezményesen, illetve olcsóbban érhetnek el bizonyos szolgáltatásokat.

Vásárlási kedvezményeket biztosít a gyergyószentmiklósi vállalkozói szövetség
2022. július 05., kedd

Új helyszín, régi motorosok: festői környezetben tartják az idei SZMÖ Motorostalálkozót és Rockfesztivált

Gyere el, mi ott leszünk – így szól a Székely Motoros Összefogás (SZMÖ) nyolcadik jótékonysági motorostalálkozójának fesztiváldala, a fesztiválé, amelyet idén új helyszínen, Hargitafürdőn tartanak július 7–10. között. 

Új helyszín, régi motorosok: festői környezetben tartják az idei SZMÖ Motorostalálkozót és Rockfesztivált
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM