Van még ahová fejlődni a szelektív hulladékgyűjtés terén Székelyföldön

Van még ahová fejlődni a szelektív hulladékgyűjtés terén Székelyföldön

Több típusú szelektív hulladékot gyűjtenek, de csak 50-60 százalékát tudják értékesíteni újrahasznosításra

Fotó: Gábos Albin

A vonatkozó törvények szerint a háztartási hulladékok legkevesebb 50 százaléka újrahasznosítva kellene végezze, az ország településeinek a többsége azonban a megszabott értéknek a felét is alig teljesíti, és Székelyföldön sem túl jó ez az arány. Csíkszereda és Sepsiszentgyörgy az országos átlag fölött áll e téren, 30-40 százalékát hasznosítva újra a kidobott hulladékoknak, más városokban még ennél is lehangolóbb a helyzet.

Barabás Hajnal

2022. július 16., 11:452022. július 16., 11:45

„Csíkszereda az országos átlaghoz képest jól áll a szelektív hulladékgyűjtés terén, de van még hová fejlődni, hiszen nem értük még el a törvény által előírt 50 százalékos újrahasznosítási arányt” – mondta Pál Tamás, a hulladékkezeléssel megbízott Eco Csík Kft. igazgatója.

A hargitai megyeszékhelyen 30 százalékot sikerült teljesíteni, amely jó eredménynek számít az országos 25 százalékos átlaghoz képest.

„Nagyon nehéz értékesíteni az újrahasznosítható hulladékot, a kartonnak, a PET-palacknak van kicsit jobb felvevőpiaca, az üvegért azonban csak egy lejt fizetnek tonnánként, így nagyon nehéz nyereséget kovácsolni” – magyarázta az igazgató.

Májusban egyébként 9530 tonna háztartási hulladékot gyűjtöttek össze, ebből 2560 tonnányit szelektíven.

„Azt is tudni kell, hogy a begyűjtött szelektív hulladékból alig 50–60 százalékot sikerül értékesíteni, a többit az égetőbe szállítjuk” – jegyezte meg az igazgató. Hozzáfűzte:

sokat jelentene, ha az építkezési törmelék és a zöldhulladék is szelektív hulladéknak minősülne, az sokat javítana az elvárt újrahasznosítási arányokon.

Csíkszeredában egyébként több lehetőség is adott a szelektív hulladékgyűjtésre, például a gyűjtőpontoknál kihelyezett harang vagy szekrény típusú tárolókba lehet dobni az újrahasznosítható hulladékot, a magánházaknál külön szemeteszsákokat osztanak erre a célra.

A használt étolaj gyűjtésére is kihelyeztek tárolókat a város több pontján, továbbá a hulladékgazdálkodási vállalat udvarára is lehet beszállítani újrahasznosítható hulladékot.

Ezek mellett különböző akciókat is szerveznek: üveg- vagy elektronikaihulladék-gyűjtést. Újdonságként Pál Tamás elmondta, hogy

már az autók gumiabroncsait is le lehet adni hulladékként a cég udvarán.

Galéria

Noha a háztartási hulladék legkevesebb 50 százalékát kellene újrahasznosítani, ez a valóságban jóval kisebb mértékben sikerül

Fotó: Székelyhon

Tudatosító kampányokat folytattak

A csíkszeredaihoz hasonlóan jár el a székelyudvarhelyi hulladékkezelő cég is, ugyanis a szelektíven gyűjtött hulladék 50–55 százalékát újrahasznosító gyárakba juttatja, a maradékot égetőbe viteti, amely energetikai újrahasznosításra kerül.

„Az RDE Harghita Kft. a teljes lakosságra kiterjedő szelektív hulladékgyűjtő rendszert üzemeltet.

Idézet
A kertes házaktól havi rendszerességgel szállítják el a szelektív hulladékot, azaz a műanyagot, a fémet, a papírt, a kartont, valamint az üveget, ehhez a zsákokat térítésmentesen biztosítja a szolgáltató. A tömbházas övezetekben levő gyűjtőpontoknál a vegyes háztartási hulladék gyűjtésén túlmenően ugyancsak több típusú szelektív hulladék – műanyag-fém, papír-karton, üveg, valamint szerveshulladék – gyűjtésére van lehetőség

– osztotta meg Zörgő Noémi, a székelyudvarhelyi városháza sajtófelelőse. Hozzátette, a szelektív gyűjtést ösztönző kampányok részeként a szelektív gyűjtés fontosságát tudatosító plakátokat helyeztek ki a város több pontján, valamint a gyűjtőpontokon, lépcsőházakban, továbbá szórólapokat terjesztettek a kertes házaknál. Ugyanakkor a szolgáltató szakemberei tudatosító kampányokat végeznek az oktatási intézményekben is, valamint sor került tömegeket megmozgató kezdeményezésekre is, mint amilyen a Kupakmozaik és Kupakszív akciók voltak.

Idézet
A hulladékszolgáltató vállalat önkéntes szelektív hulladékudvart üzemeltet a Termés utcai telephelyén, ahova a magánszemélyek építkezésből, lomtalanításból származó és elektronikai hulladékokat, illetve gumiabroncsokat, használt étolajat, azaz nem veszélyes lakossági hulladékot adhatnak le

– sorolta a lehetőségeket a városházi szóvivő. Hozzáfűzte, hogy évente két alkalommal szerveznek használt elektronikai hulladékgyűjtési kampányt. Ilyenkor a használt étolajat is gyűjtik. „Tavaly óta ezt egyébként állandóan le tudja adni a lakosság a város több övezetében elérhető gyűjtőpontoknál.

Idézet
Fontos tudni azt is, hogy biztosítjuk a város majdnem mindegyik patikájában a lejárt gyógyszerek begyűjtését

– hangsúlyozta. Az előírások szerint továbbra is érvényben van a végleges lerakásra kerülő hulladék után fizetendő illeték, amely tonnánként 80 lej. Áprilisban 869, míg májusban 855 tonna hulladék került lerakásra, ami 69 542, illetve 68 417 lej illetéket jelentett.

Marosvásárhely: 60 százalékos újrahasznosítás

Marosvásárhelyen a begyűjtött szelektív hulladék 60 százalékát tudják újrahasznosítani, ez az arány hasonló, mint Csíkszereda és Székelyudvarhely esetében. A magánházaknál szintén a kiosztott zsákokba gyűjtheti a lakosság a szelektív hulladékot, a módszer ugyanaz, mint a többi város szolgáltatója esetében. Mint Borsos Csabától, a marosvásárhelyi városháza sajtószóvivőjétől megtudtuk:

legutóbb április-májusban zajlott szelektívhulladék-gyűjtő kampány, amely során 3000 tonna hulladék gyűlt össze, többnyire fa, építkezési törmelék, zöldhulladék, valamint veszélyes hulladékok is.

Májusban a lakók 51,33 tonna műanyagot, 56,45 tonna papírt, 42,88 tonna üveget, valamint 86,25 tonna szerves hulladékot adtak le.

Galéria

Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

Szerves zöldhulladékot is gyűjtenek

Sepsiszentgyörgyön a Tega Rt. gyűjti be a hulladékot és szállítja a lécfalvi hulladékkezelő központba az Eco Bihor Kft.-nek, amely értékesítheti a szelektív hulladékot. Előbbi cég munkatársától megtudtuk, hogy

az általuk begyűjtött hulladékmennyiség 40 százaléka szelektív hulladék.

Országos viszonylatban, a csíkszeredai adatokhoz hasonlóan ez egy jó aránynak számít. Sepsiszentgyörgyön egyébként a tömbházas övezetekben 110 szelektív-hulladékgyűjtőpont működik.

Öt típusú hulladékot gyűjtenek: pillepalackot, üveget, papírt és biológiailag lebomló hulladékot, illetve vegyes háztartási szemetet.

A kertes házban élő lakók számára két különböző színű zsákot biztosítanak. Különböző kampányok során is gyűjtenek be szelektív hulladékot, például ettől az évtől három alkalommal szerveznek üveggyűjtési akciót.

Idézet
Ugyanakkor Sepsiszentgyörgyön folyamatosan működik a lomtalanítási program, ahol a lakók előzetes telefonos egyeztetés alapján nagyméretű tárgyaktól – kanapék, nagyobb elektromos háztartási gépek, matracok, bútorok – szabadulhatnak meg díjmentesen.

A program vidéken is nagyon jól működik, a településekre évente négy alkalommal látogatunk el a lomokat összegyűjteni. Az elektromos hulladékért 0,35 lejt vonunk le a számla értékéből, az üveghulladékért pedig fél liter sört adunk” – magyarázta. A Tega Rt. áprilisban 603 tonna szelektív hulladékot gyűjtött be, májusban pedig 632 tonnát.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 03., szerda

Kisbusz és személyautó ütközött Székelyszenttamáson

Nyolcan utaztak abban a kisbuszban, amely egy személyautóval ütközött szerdán Székelyszenttamáson. Ketten sérültek meg, őket kórházba szállították a mentőegységek.

Kisbusz és személyautó ütközött Székelyszenttamáson
2024. július 03., szerda

Képességfelmérő: Székelyföldön a Hargita megyei nyolcadikosok teljesítettek a legjobban

Hargita, Kovászna, Maros – ez a székelyföldi megyék rangsora a nyolcadikos diákok által az országos képességfelmérő vizsgán elért eredményeket tekintve. Két megyében tavalyhoz képest nőtt az ötöst vagy annál magasabb átlagot elérő diákok aránya.

Képességfelmérő: Székelyföldön a Hargita megyei nyolcadikosok teljesítettek a legjobban
2024. július 03., szerda

Patakban kötött ki egy furgon Gyergyóremetén

Patakba csúszott egy gépjármű Gyergyóremetén, szerdán délután. A balesethez riasztott tűzoltóknak két személyt kellett kimenteniük.

Patakban kötött ki egy furgon Gyergyóremetén
2024. július 03., szerda

Kétszer avatták díszpolgárrá a görögkatolikus bíborost – keresik a felelőst

Alexandru Todea görögkatolikus bíborost az elmúlt hétvégén másodszor is Marosvásárhely díszpolgárává avatták, immár post mortem. A marosvásárhelyi városháza szerint mulasztás történt és a felelőst meg fogják büntetni.

Kétszer avatták díszpolgárrá a görögkatolikus bíborost – keresik a felelőst
2024. július 03., szerda

Összefogtak a hegyimentők a katasztrófavédelemmel

Gyorsaság és hatékonyság életmentéskor és vészhelyzetben – ezeket szorgalmazza az a protokollum, amelyet július 2-án kötött meg a Kovászna megyei önkormányzat és a Kovászna megyei tűzoltóság.

Összefogtak a hegyimentők a katasztrófavédelemmel
2024. július 03., szerda

Besétált panaszt tenni a maroshévízi rendőrségre egy nemzetközileg körözött személy

Családon belüli erőszak áldozataként jelentkezett egy nő a Maroshévízi rendőrkapitányságon, végül pedig bilinccsel a kezén távozott: mint kiderült, nemzetközi körözés van érvényben a nevére.

Besétált panaszt tenni a maroshévízi rendőrségre egy nemzetközileg körözött személy
2024. július 03., szerda

Megvannak a képességvizsga előzetes eredményei

Ligia Deca oktatási miniszter szerdai sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy az idei képességvizsgán a nyolcadikosok 77,6 százaléka kapott átmenő jegyet románból és 68,7 százaléka matematikából.

Megvannak a képességvizsga előzetes eredményei
2024. július 03., szerda

A székely leányok, családok és imák ünnepére készülnek

Közeleg az Ezer Székely Leány Napja, a hagyományok szerint ezt megelőzi egy nappal a Székely Népviselet Napja. Ami igazán jó hír: az időjárás-előrejelzés szerint szombaton napsütésre számíthat ezer székely leány, és nem csak ők.

A székely leányok, családok és imák ünnepére készülnek
2024. július 03., szerda

A VIBE fesztiválra gurul be a Duma Duba

Szinte véget se ért a kézdivásárhelyi Sokadalom, a Rádió GaGa Duma Dubája ismét útra kel: csütörtöktől vasárnapig Erdély legnagyobb magyar fesztiválján, a VIBE-on várja az érdeklődőket. Vagány játékokban (na meg vágányban) és nyereményekben most sem lesz hiány.

A VIBE fesztiválra gurul be a Duma Duba
A VIBE fesztiválra gurul be a Duma Duba
2024. július 03., szerda

A VIBE fesztiválra gurul be a Duma Duba

2024. július 03., szerda

Magas vízállásra figyelmeztetnek a Kis- és Nagy-Küküllőnél is

Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el szerdán az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) huszonöt megye több folyóján.

Magas vízállásra figyelmeztetnek a Kis- és Nagy-Küküllőnél is
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!