Csíkszék
Udvarhelyszék
Marosszék
Gyergyószék
Háromszék

Újabb roham az orvosi igazolásokért, teljesen fölöslegesen

Bíró Blanka 2018. november 13., 18:11 utolsó módosítás: 2018. november 13., 18:12
HIRDETÉS

Allergiás roham esetén bevethető injekciókat vásárolnának országosan, a pedagógusokat pedig kiképeznék ezek beadására. Egy erre vonatkozó körlevelet érthettek félre a tanintézetekben, ahol orvosi igazolásokat kérnek most a szülőktől. A háromszéki háziorvosok egyesületének elnöke szerint nincs szükség újabb igazolásokra, és nem kell feleslegesen járatni a szülőket.

Felkészítenék a pedagógusokat az injekciók beadására. Képünk illusztráció Fotó: 123RF

Nincs szükség a tanintézetekben újabb háziorvosi igazolásra, nem kell feleslegesen járatni a szülőket, és újabb papírmunkával terhelni az orvosokat – hívja fel a figyelmet a háromszéki háziorvosok egyesületének elnöke. Seres Lucia szerint a félreértés abból adódott, hogy az egészségügyi minisztérium és a Raed Arafat vezette Sürgősségi Esetek Országos Felügyelősége körlevelet küldött a tanfelügyelőségeknek, amelyben az áll, hogy

a tanintézeteknek nyilvántartásba kell venniük a súlyosan allergiás gyermekeket, mert arra készülnek Bukarestben, hogy a roham esetén bevethető injekciókat vásárolnak, a pedagógusokat pedig kiképezik ennek a beadására.

A tanfelügyelőségek továbbították a körlevelet a tanintézeteknek, ahol egyesek úgy értelmezték, hogy újabb háziorvosi igazolásra van szükség, miszerint allergiás vagy sem a gyermek.

Seres Lucia elmondta, kimondottan a súlyosan allergiás gyermekekre vonatkozik az utasítás, erről a szülők tudnak, és csak ilyen esetben van szükség egy újabb igazolásra, amelyben pontosítják, hogy mennyire súlyos az allergia, és mi váltja ki.

Ha a gyermeknek néha allergiás kiütése van, az még nem minősül súlyos allergiának,

de ezt az érintett szülők általában tudják – pontosított az orvosnő, aki szerint most csak az adatok begyűjtése zajlik, és még nem tudják, mikor vásárolja meg a minisztérium a roham esetén beadható injekciókat, illetve mikor készítik fel a pedagógusokat.

„Tanév elején minden gyermeknek kiadtuk az igazolást, hogy részt vehet a testnevelés órákon, abban leírtuk, hogy milyen betegségben szenved, azt is, ha allergiás. Sőt az óvoda és iskola megkezdésekor részletes, többoldalas kórelőzményt adunk ki minden gyermekről, így most csak az érintetteknek kell újabb igazolást kiváltaniuk. Szükségtelen feleslegesen járatni a szülőket, és újabb papírmunkával terhelni az orvosokat” – szögezte le Seres Lucia.

A súlyos allergiás roham, vagyis anafilaxiás sokk esetén epinefrin injekciót lehet beadni az izomba, ami pillanatnyilag javít a helyzeten, de orvosi segítségre továbbra is szükség van.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS